amigdas.com

Ce este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivului

Curvimetrul dispozitivuluiExistă multe dispozitive utile și funcționale. Toate acestea sunt folosite pentru diverse lucrări. Printre instrumentele de măsurare, un loc special este ocupat de curvimetru. Pentru mulți dintre noi, acest nume nu spune nimic. Adesea oamenii nu știu pentru ce este proiectat acest dispozitiv, ce funcții are el. Vom examina caracteristicile dispozitivului și vom afla ce este necesar.

Scopul dispozitivului

Cuvântul curvimetru în latină înseamnă curbată. Acest dispozitiv simplu este destinat pentru măsurarea distanțelor pe hărțile topografice, atunci când segmentul are o curbă, o structură sinuoasă. Acest dispozitiv a fost inventat de către omul de știință celebru M. Lomonosov pentru măsurarea exactă a liniilor curbe în imagini schematice și este ideal pentru:

 • satin;
 • carduri;
 • plan.

Dispozitivul este de asemenea utilizat direct pe teren în timpul executării lucrărilor de drum. Curba se întinde întotdeauna în natură și pe hărțile topografice. Curvimetrul ajută la măsurarea în mod ideal a acestor distanțe. Dispozitivul vine în ajutorul multor oameni în viața de zi cu zi și în muncă.

Principiul de funcționare

Cum se utilizează un curvimetruFără un curvimetru, este imposibil să se facă fără măsurarea liniilor curbe pe pământ și în secțiuni cu relief relief curbat sau pe o hartă topografică. La începutul invenției, un astfel de dispozitiv specific a fost aranjat destul de simplu. Avea o rola dălită care se ținea de mâner, de asemenea, structura dispozitivului includea un caz cu un cadran sau o scală și indicatorul săgeți. Roata repetă maxim calea curbei și scala măsoară distanța parcursă. Pentru calcul, este necesar să țineți cu exactitate roata pe linia dorită pentru a obține date. Apoi se înmulțesc după scală în schemă și se obține distanța reală.

De-a lungul timpului, curvimetrul a devenit mai modern, deoarece sfera de utilizare a acestuia a început să se extindă. A început să fie produsă cu un afișaj electronic mai precis.

În ciuda îmbunătățirii dispozitivului, principiul funcționării sale rămâne neschimbat: pentru măsurarea distanței este necesar să mergeți de-a lungul liniei curbe cu o roată. Roata oferă indicația pe cadranul de apelare. Lungimea poate fi calculată dacă traduceți distanța în unitățile de măsură necesare, ținând cont de scara specificată. Într-un instrument electronic, distanța poate fi văzută imediat. Un astfel de curvimetru automat arată rezultatul în diferite unități, dintre care:

 • metri;
 • kilometri;
 • mile;
 • inch.

Dispozitivele mecanice nu sunt foarte precise, iar eroarea în ele este de aproximativ 0,5%. Cu toate acestea, un astfel de model poate face față cu ușurință muncii în care nu este necesară o precizie specială. Curvimetrele sunt încă folosite în practică pentru a calcula distanțele, deoarece conducătorii sau ruletele nu pot prezenta un rezultat atât de rapid și precis.

Soiuri de curvimetre

De la inventarea curvimetrului mulți ani au trecut. Domeniul de aplicare a unui astfel de dispozitiv a devenit mai amplu. Noi sarcini în utilizarea dispozitivului au determinat inventarea unor noi modificări. Acum au multe funcții utile și sunt împărțite în două tipuri:

 • mecanice - aceste modele nu necesită o sursă de alimentare;
 • Modelele electronice sunt echipate cu un afișaj și necesită o sursă de alimentare.

Funcționalitatea dispozitivului este împărțită în două tipuri de modele: topografice și rutiere. Aparatele topografice sunt dispozitive de buzunar cu dimensiuni mici, iar modelele de drumuri diferă în dimensiuni mai mari.

Curvimetrele de buzunar mici pot fi mecanice și electronice. Modelele rutiere de ansamblu în zilele noastre funcționează în principal dintr-o sursă de energie. Curvimetrele mecanice de rulare sunt, de asemenea, găsite, dar mult mai rar. Instrumentele moderne sunt acum echipate cu o varietate de instrumente trivia pentru a facilita munca. Acestea includ:

 • lanterna;
 • iluminarea afișajului;
 • cartelă de memorie;
 • busola;
 • Calculator;
 • funcții inginerie;
 • sincronizarea cu PC-ul.

Aceste funcții suplimentare sunt echipate numai cu modele electronice, deoarece necesită o sursă de alimentare pentru curent.

Opțiunea mecanică

În ciuda apariției diferitelor variante noi de curvimetre, modelele mecanice rămân în cerere. Dispozitivele cu buzunar au multe avantaje. Utilizatorii apreciază aceste dispozitive pentru a fi:

 • ușoară și confortabilă;
 • durabil și compact;
 • nu aveți nevoie de o sursă de alimentare.

Unde este curvimetrul folositAstfel de modele sunt indispensabile în condiții de teren și extreme, precum și în campanii. În curvimetre mecanice simple, corpul este rezistent la șocuri. Modelele sunt fabricate din metal de înaltă calitate și din aliaj ușor. Mânerul este din lemn. Modelele mecanice cu buzunar au o rezistență ridicată la umiditate, care este importantă în utilizare. Astfel de curbimetre sunt deosebit de populare printre șoferi, turiști, marinari, salvatori, călători, militari și alții.

Cu toate acestea, astfel de modele au dezavantajele lor. De exemplu, după măsurători, este necesar să se efectueze calcule adiționale, dacă este necesar să se raporteze distanța față de scala hărții sau a circuitului și să se determine lungimea reală a liniei curbe. Instrumentele mecanice produc adesea rezultate de măsurare cu o eroare mică de 0,5%.

Probe electronice

Curvimetrele electronice pot oferi cele mai exacte date, atunci când este necesar să se facă calcule la sute de metri. Există opțiuni de cameră, destinate muncii:

 • la masă;
 • la sediul central;
 • în instituții geografice;
 • în laboratoare științifice.

Domeniul de aplicare al dispozitivuluiÎn laboratoare, aceste dispozitive găsesc cea mai mare cerere. Aceste dispozitive sunt echipate cu programe speciale cu scala dreaptă. În timpul operației, rezultatul dorit apare pe afișajul curvimetrului.

Modelele compacte și inteligente, moderne, sunt utilizate nu numai în activitățile profesionale. Unele modele sunt realizate sub formă de pliuri cu cheie sau stilouri, ceea ce este foarte convenabil pentru drumeții. Un astfel de obiect nu împovărează bagajele. Există și alte avantaje pentru curvimetrele electronice, dintre care:

 • capacitatea de a lucra de la 1 încărcare până la 400 de ore;
 • un corp ușor, realizat dintr-un polimer cu o greutate de până la 50 de grame, care nu se teme de lovituri;
 • latitudine de funcționare în condiții de temperatură diferite;
 • disponibilitatea de funcții suplimentare care să faciliteze munca și să ajute pe parcurs;
 • capacitatea de a automatiza calcule complexe de inginerie care vor fi necesare pentru ingineri, arhitecți și alți profesioniști care lucrează cu desene, planuri, scheme.

Durata de funcționare a acestor dispozitive va depinde de modificarea și marca producătorului, a bateriei și a bateriei.

Dezavantajele sunt susceptibilitatea dispozitivului la efectele negative ale umezelii. Acest fapt ar trebui luat în considerare în uz, de exemplu, în condiții meteorologice nefavorabile, pe apă.

Curvometre rutiere

Cum de a alege un dispozitivAceste dispozitive sunt de dimensiuni mari, comparativ cu curbimetre convenționale. Ele sunt numite o roată de măsurare. Acestea sunt concepute pentru a lucra la sol pentru a efectua măsurători, dacă terenul este toric, deoarece acest fapt împiedică corect măsurarea lungimii benzii rutiere sau a distanței dintre două obiecte.

Dispozitivul este echipat cu un mâner pliabil, o roată mare pe discuri sau spițe. Roata are un contor analogic sau digital. Aparatul cântărește aproximativ 1,5 kg. Foarte des, astfel de copii sunt vândute cu cutii și pungi, așa că este convenabil să le purtați cu dvs.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Autorefractometru - pentru ce este dispozitivul? prețAutorefractometru - pentru ce este dispozitivul? preț
Cum sa alegi un detector de raze laser de constructieCum sa alegi un detector de raze laser de constructie
Cum să alegeți multimetrul digital analogic și digitalCum să alegeți multimetrul digital analogic și digital
Cum se măsoară curentulCum se măsoară curentul
Cum se măsoară tensiunea cu un voltmetruCum se măsoară tensiunea cu un voltmetru
Pirometre pentru măsurarea temperaturii printr-o metodă fără contactPirometre pentru măsurarea temperaturii printr-o metodă fără contact
Sfaturi pentru alegerea unui multimetru: tipuri, capabilități, modele de bazăSfaturi pentru alegerea unui multimetru: tipuri, capabilități, modele de bază
Cum se utilizează hipermetrul de electrolițiCum se utilizează hipermetrul de electroliți
» » Ce este un curvimetru: caracteristicile și scopul dispozitivului
© 2021 amigdas.com