amigdas.com

Ce este radiografia dintelui în stomatologie?

Dental X-rayX-ray de dinți în stomatologie

este o procedură foarte importantă atât pentru pacient, cât și pentru medic.

Datorită imaginii, dentistul evaluează volumul viitoarei lucrări și poate vedea leziuni invizibile în cavitatea bucală. Acest lucru îi permite tratament corect și eliberarea pacientului de problema existentă.

Să analizăm în detaliu modul în care se desfășoară această procedură și cât de sigur este.

Importanța examinării cu raze X a dinților și a indicațiilor de conducere

Importanța examinării cu raze X a dințilorCând pacientul vine la medicul dentist, la recepție, medicul, examinând cavitatea orală, evaluează starea mucoasei și a gingiilor, partea din coroană a dintelui, poate detecta cavitățile carioase.

Dar o astfel de inspecție vizuală nu oferă informații despre starea rădăcinilor și dacă există retini. Dar despre asta, în detaliu, spuneți raze X.

Procedura se realizează ca și în timpul primului prim, astfel încât medicul să poată avea o idee despre starea de sănătate a dinților și a gingiilor și pe tot parcursul tratamentului, pentru a controla calitatea manipulărilor dentare efectuate. Multe boli dentare pot apărea fără simptome și nu este posibilă identificarea acestora fără radiografie. Radiografiile în stomatologie sunt efectuate pentru a diagnostica eventualele anomalii ale dentiției.

uzual Radiografiile sunt prescrise în următoarele cazuri:

 • leziuni ale maxilarului;
 • îndepărtarea nervului dentar;
 • anomalii ale creșterii dinților;
 • greșită dinții dinții de înțelepciune;
 • malocluzia;
 • boli ale țesuturilor peri-dinți;
 • probleme la înlocuirea dinților temporari de către cei indigeni;
 • întârzierea erupției dinților din lapte;
 • dimensiune redusă sau mărită a dinților;
 • înainte de a efectua protezele;
 • mai puțin sau mai mulți dinți în raport cu norma.

Aceasta nu este o listă completă, potrivit căreia medicul poate prescrie radiografia. Se efectuează în mod regulat în scopul controlului în timpul restaurării complexe a dinților, implantării implanturilor și a altor structuri artificiale, în realizarea plasticului osoasă.

Tipuri de raze X

Indicatii pentru radiografia dintilorExistă mai multe tipuri de raze X, datorită cărora acestea primesc diferite tipuri de fotografii de dinți.

Numai medicul determină ce tip de imagine este necesar, după examinarea vizuală a cavității bucale a pacientului.

Razele X sunt de tipul următor:

 • extraorală;
 • bucală;
 • Prezentare generală.

Cel mai adesea, medicul trimite pacientul la radiografia intraorală. El este numit pentru a diagnostica diferite boli ale cavității bucale. Pe o imagine a dinților este posibil să se vadă focile cariene, o condiție a unui os al unei fălci și a țesăturilor parodonțiului, ramificația canalelor și un aranjament al rădăcinilor. Atunci când un doctor are nevoie de informații despre starea fiecărei părți dinte, precum și despre starea sa internă, ea face imagini de vedere care captează unul până la trei dinți. Caries poate detecta o radiografie ocluzivă, care se numește "mușcătură".

Medicul primeste informatii complete datorita unei imagini panoramice panoramice a dintilor. Afișează atât procesele care au loc în țesuturile dentare, cât și caracteristicile structurii maxilarului inferior și superior, precum și sinusurile nasului. Dacă există o astfel de nevoie, atunci o fotografie panoramică captează doar o maxilară sau o anumită parte a acesteia.

Imaginile extraorale ale dinților sunt necesare pentru tumorile, leziunile, inflamația maxilarului, prezența chisturilor extinse sau dacă este imposibil să se efectueze raze X intraorale.

Recent, mai multe și mai populare dinte 3D X-ray - tomografie computerizată. În acest caz, persoana are o încărcătură de radiație mai mică, iar imaginile pot fi diferite, între ele voluminoase și panoramice. Principalul avantaj al tomografiei computerizate este că toate informațiile sunt afișate pe ecranul computerului, iar calitatea imaginii este de câteva ori mai mare. Imaginea instantanee este stocată pe un suport digital și, dacă este necesar, puteți tipări orice număr de copii.

Cum este razele X ale dinților?

Cum este radiografia dinților în stomatologieDe obicei, pentru raze X în stomatologie este alocat un dulap special, pereții căruia sunt plini cu plumb pentru a proteja camerele adiacente de raze X.

Dar sunt și ele dentare cu aparate de raze X, instalate direct în cabinetele stomatologice, deoarece au un nivel scăzut de radiații.

Înainte de procedură, pacientul trebuie să îndepărteze toate ornamentele care pot afecta rezultatul studiului și apoi să pună pe un șorț de protecție. Apoi, el trebuie să mușcă filmul fotosensibil, astfel încât dintele de test să fie între el și acest dispozitiv.

În plus față de aparatul clasic de raze X, imaginile sunt realizate cu ajutorul unui radiovizionar de calculator. În acest caz, pacientul poartă, de asemenea, un șorț dentar de protecție, după care se instalează un senzor special pe dintele care este conectat la aparat. Shot este luat la computer.

În mod diferit, radiografia este efectuată cu ajutorul Aparat de ortopantomografie. Are un dispozitiv special care face o întoarcere în jurul capului pacientului la o anumită viteză pentru a obține informații. Pacientul este poziționat astfel încât bărbia să se fixeze pe suport, iar cu dinții trebuie să muște un bloc special care să nu permită închiderea fălcilor. În timpul studiului, persoana ar trebui să stea liniștită, altfel rezultatul se dovedește a fi fuzzy. Datele obținute ca rezultat al cercetării sunt transferate pe computer sau scrise pe disc.

Este razele X dăunătoare?

ce cât de des poți lua un dinte roentgenin, este determinat de documentul normativ. Ea ține cont de numărul total de proceduri, atât cu raze X cât și cu o imagine a dinților în scopuri preventive. Într-un an este permis să faceți până la 500 de fotografii. Doza de iradiere este foarte scăzută, deci această procedură nu dăunează organismului.

Dar dacă o persoană a refuzat să efectueze radiografie, atunci tratamentul dinților poate fi dificil, deoarece medicul nu va avea informații despre cât de bine a sigilat canalele, nu poate vedea chistul, nu a ales calea corectă de proteză și multe altele.

X-ray la copii

Razele X ale dinților la un copil sunt efectuate în același mod ca și la pacienții adulți. Dar în copilărie această procedură se desfășoară mult mai des, deoarece în cavitatea orală a copilului există schimbări constante. Uneori un medic dentist nu poate diagnostica corect un copil fără cercetare. Radiografia în copilărie se efectuează în următoarele cazuri:

 • un abces;
 • exacerbarea parodontitei;
 • modificări ale părții rădăcinii dintelui;
 • Tratamentul ortodontic;
 • probleme cu dentiția;
 • tratamentul cariilor.

Părinții ar trebui să fie mereu în cabinetul stomatologic atunci când pregătesc un copil pentru procedură. El este pus pe un șorț de protecție și ar trebui să stea nemișcat pentru câteva secunde. Stomatologii deseori efectuează procedura la copii pe ortopantomograf, deoarece în acest caz doza de radiații este cea mai mică.

Posibile probleme cu raze X

Diagnosticul de raze X al dințilorUneori nu se poate face o imagine a dinților datorită faptului că organismul a pierdut contrastul. Acest lucru poate duce la următoarele motive:

 • aplicarea necorespunzătoare a materialului de umplere sau etanșarea canalelor care iluminează imaginea;
 • apariția chistului radicular;
 • apariția pe locurile separate a unei glande a chistului, a unui abces sau a granuloamelor;
 • prima etapă de dezvoltare a cimentului.

De la ciment adesea suferă femei. Boala poate fi recunoscută chiar la începutul dezvoltării sale, dar după șase luni imaginea va fi neclară și își va pierde contrastul.

Calitatea imaginii este foarte afectată de abcesul, care afectează de obicei copiii, deoarece acestea trag adesea obiecte în gură, dăunând astfel gingiile. După un timp în zona afectată începe să acumuleze puroi. Dacă apare abcesul pe dinți de lapte, studiul cu raze X nu arată nimic. În imagine, va exista doar un loc întunecat.

În acest fel, Razele X din dinți - aceasta este o procedură extrem de necesară. Nu merită să ne fie frică, deoarece doza de radiații este neglijabilă în acest caz. Datorită imaginii, medicul primește toate informațiile necesare despre starea dinților, ceea ce va duce la un tratament adecvat, ameliorând problema chinuită.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să rupă și să îndepărteze dintele de înțelepciune, cât de mult va face răuCum să rupă și să îndepărteze dintele de înțelepciune, cât de mult va face rău
Cum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dințilorCum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dinților
Ca și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasăCa și în cazul inflamației rădăcinilor, dinții sunt tratați în clinică și acasă
Cât de mult puteți merge cu arsen în dinte: de ce să-l păstrați?Cât de mult puteți merge cu arsen în dinte: de ce să-l păstrați?
Plăcile temporare: de ce sunt puse și cât costă acesteaPlăcile temporare: de ce sunt puse și cât costă acestea
Cofferdam în stomatologie: roberds, ce este aceasta și impunereaCofferdam în stomatologie: roberds, ce este aceasta și impunerea
Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?
Cum se îndepărtează rădăcina dinteluiCum se îndepărtează rădăcina dintelui
Ce este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratamentCe este un dinte retinas? Imaginea clinică și metodele de tratament
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
» » Ce este radiografia dintelui în stomatologie?
© 2021 amigdas.com