amigdas.com

Cum se elimină rugina de pe metal și mijloacele de îndepărtare a acesteia

Modalități de combatere a rugineiAdesea pe produsele metalice datorită expunerii la oxigen, se formează rugina. Acest lucru se întâmplă mai rapid dacă se află într-un mediu cu umiditate ridicată sau lichid. Curățătorii simpli sunt aici fără putere, deci trebuie să căutați un remediu special pentru rugină pe metal.

Există o mulțime de modalități de a îndepărta rugina de pe suprafețele metalice, atât agenți chimici, cât și substanțe naturale.

Produse chimice împotriva ruginei

Răspunsul cel mai răspândit la întrebarea despre modul de îndepărtare a ruginei de la metal este utilizarea de substanțe chimice. Cu ajutorul lor, produsele de curățare vor fi cele mai ușoare. Ele sunt cele mai eficiente, dar există multe riscuri.

Când lucrați cu mijloace diferite Pentru a îndepărta rugina de pe metal, ar trebui să folosiți elemente de protecție:

 • mănuși din cauciuc;
 • ochelari de soare;
 • un aparat respirator și alte lucruri care vă vor proteja de inhalarea aburului dăunător și de lovirea chimiei pe piele.

Unii sfătuiesc să cumpere un curățător de mașini. Algoritmul lui, cum să eliminați rugina de metal cu ea, cum ar fi:

 • curățați produsul metalic cu o perie metalică;
 • aplicați un produs de curățat pe suprafața acestuia;
 • Spălați după cinci minute;
 • Dacă este necesar, repetați procedura de mai multe ori.

Soluții personalizate

Soluții speciale pentru îndepărtarea ruginei pot fi pregătite de dvs. înșivă. Cu toate acestea, când lucrați, nu uitați să respectați regulile de siguranță.

Pentru a pregăti o soluție chimică, veți avea nevoie de:

 • 250 grame de formalină 40%;
 • 50 grame de sare amoniu și caustică;
 • 250 ml de apă.

Rugiți-vă și luptați cu elSe amestecă unul cu celălalt și se dizolvă amestecul în 1 litru de apă. În interiorul produselor ruginite, după spălarea lor și îndepărtarea murdăriei și grăsimii. Trebuie să fie păstrate acolo atât timp cât obiectul este afectat de coroziune. În unele cazuri, durează 10 minute, câteodată durează o jumătate de oră. După confiscare, obiectul trebuie să fie spălat și uscat.

De asemenea, o opțiune excelentă este utilizarea zincului și a acidului sulfuric. De exemplu, dacă există o nevoie de a separa o piuliță de un șurub ruginit, trebuie să faceți o margine de plasticină puțin mai mare în jurul acesteia. Se toarnă acidul sulfuric din plastilină și se pune puțin zinc. Datorită ruginei acide se dizolvă și se stabilește pe suprafața zincului. A doua zi, piulița poate fi ușor deșurubată.

Acizi și inhibitori

Unele substanțe chimice de la rugina nu pot fi utilizate fără inhibitori. Acestea sunt substanțe care pot suprima sau întârzia reacțiile chimice. Unele rețete pentru îndepărtarea ruginei nu pot fi utilizate fără inhibitori, deoarece există riscuri de deteriorare a produselor.

Inhibitorii sunt utilizați atunci când se lucrează cu acizi diferiți, de exemplu:

 • fosforic;
 • sare;
 • acid clorhidric.

Pentru prepararea formulării, acidul este mai întâi amestecat cu apă și apoi adăugat cu urotropină, ceea ce va reduce unele dintre consecințele negative.

Cum se curata rugina de metal in acest fel:

 • acid diluat cu apă la o concentrație de 5%;
 • pentru fiecare litru de apă, se adaugă 0,5 g de urotropină.

Inhibitorul poate fi înlocuit cu plante de cartofi. Tulpinile trebuie plasate într-un recipient de 3 litri, astfel încât să fie pe jumătate plin. Apoi, acidul este turnat în el și produsul este plasat în compoziție timp de 20 de minute.

Remedii naturale pentru rugina

Dacă petele ruginite sunt încă mici, atunci ele trebuie curățate numai cu șmirghel sau cu o perie rigidă, iar apoi produsul este acoperit cu vopsea, care va proteja împotriva coroziunii în viitor. Și dacă această metodă nu funcționează, puteți scăpa de pete roșii minore cu ajutorul unor remedii naturale, în care nu există chimie.

Lămâie cu cartofi

Remedii populare pentru ruginaDacă există un film roșu subțire pe vase metalice sau obiecte mici, acestea trebuie șterse cu cartofi tăiați în jumătate. Conține acid, care ajută la dizolvarea ruginei, care în cantități mici nu va fi dăunătoare pentru metal. Tratate în acest fel, lăsați zona pentru aproximativ 5 minute, apoi ștergeți cu o cârpă moale fără scame, cu care puteți îndepărta resturile de plăci și sucuri.

Și zonele ruginite pot fi curățate cu cartofi rotunzi cu adăugarea de lămâie măcinată și 2 linguri de sare grosieră. Acest amestec se aplică ruginei, se lasă timp de 15 minute, apoi se freacă cu o periuță de dinți și se clătește cu o cârpă umedă.

Rolul șmirghelului poate efectua coaja de lămâie uscată. Este potrivit pentru curățarea produselor metalice fragile sau a bijuteriilor și, spre deosebire de nazhdachki, nu va lăsa zgârieturi pe suprafață.

Dacă rugina este deja mâncată, atunci se poate scăpa de ea cu un amestec de suc de lămâie și oțet de masă. Acestea trebuie amestecate în aceeași cantitate și aplicate cu o cârpă sau un burete la suprafață. Lucrați mai bine cu mănușile de cauciuc. Lăsați obiectul câteva ore, apoi clătiți cu apă caldă și tratați obiectul cu un burete rigid din metal.

Făină și sifon

Dacă aveți nevoie să curățați obiectele vechi ruginite și să nu le deteriorați, se recomandă utilizarea bicarbonatului de sodiu. Acest lucru se face astfel:

 • Se dizolvă 2-3 linguri de sodă în apă caldă până la o consistență omogenă și groasă;
 • Monede sau obiecte puse în masa rezultată;
 • scoateți-l după 20 de minute;
 • Răzuit răzuit cu un prosop sau o pensulă de metal;
 • dacă o procedură este mică, procedura trebuie repetată.

Mai degrabă decât să deducem ruginaPentru curățarea produselor din alamă, se recomandă utilizarea oțetului de masă cu sare în proporție de 120 ml de oțet pentru 10 g de sare. Apoi adăugați făină de porumb sau de grâu sau pulbere de ovăz. Se amestecă aluatul și se aplică pe zonele afectate ale metalului. Lipiți șervețelul într-o jumătate de oră cu o cârpă moale, apoi clătiți produsul în apă caldă și ștergeți cu un prosop.

Pentru a pregăti o astfel de soluție, nu puteți folosi oțet de mere sau de vin, doar o sală de mese transparentă. Celelalte specii de pe suprafața metalului părăsesc petele și este foarte dificil să le ștergeți.

Și există o metodă foarte veche, care era deja cunoscută acum o sută de ani. Trebuie să luați câteva grame de camfor și 100 de grame de grăsime topită de porc. Acest amestec este prelucrat de un obiect metalic și lăsat timp de o zi. Apoi se freacă cu o cârpă de lână.

Soluții originale de curățare

Puteți să vă eliberați de rugina nu numai cu ajutorul cartofilor sau făinii. Uneori produsele sau lucrurile foarte neașteptate sunt potrivite pentru curățare. Printre acestea:

 • Remedii pentru ruginaCoca-Cola - această băutură conține acid fosforic, care ajută la îndepărtarea ruginei. Băutura trebuie turnată în plastic sau în sticlă, iar produsele ruginite sunt scufundate în ea. Scoateți-le după 5-8 ore și frecați cu o periuță de dinți. Pe mașină sau pe țevi, băutura este aplicată cu un burete sau un spray. Mai intai trebuie sa asteptati pana cand rugina este inmuiata, apoi placa este indepartata cu o perie sau o folie;
 • ketchup sau suc de roșii - nu vă grăbiți să aruncați ketchup sau suc dacă durata de valabilitate a expirat. Cu ajutorul lor, puteți elimina, de asemenea, rugina. Pentru a face acest lucru, tratați petele ruginite cu suc sau sos și lăsați obiectul timp de 20 de minute. Rămășițele produsului trebuie îndepărtate cu o atingere de o cârpă, apoi clătiți suprafața în apă caldă;
 • un remediu pentru mahmureala - un alt remediu original este un tip de "Alka-Zeltser". Pentru a prepara soluția, trebuie să dizolvați 5 comprimate de astfel de preparat într-un borcan cu apă. În lichidul primit puneți subiecți ruginiți și scoateți din acestea în 15 minute. Curățați-le cu o periuță de dinți și clătiți cu apă curgătoare;
 • pulbere de dinți - un amestec pe bază de pulbere de dinți, glicerină lichidă și cretă albă este perfect pentru curățarea uneltelor, accesoriilor și a niturilor metalice. Creta și pulberea sunt amestecate în aceleași proporții, apoi se adaugă glicerol. Ar trebui să obțineți o pastă cremoasă. Puneți-l pe zonele ruginite și lăsați-l într-o zi. Rămășițele sale și placa sunt îndepărtate cu o periuță de dinți, apoi obiectul este clătit sub robinet și șters cu un șervețel moale;
 • Uleiul de pește - acest produs este foarte potrivit pentru curățarea pieselor auto, a fitingurilor sau a conductelor de apă. Aplicați-l pe întregul obiect cu un strat gros și lăsați-l la 3 = 5 ore pentru ca rugina să devină suplă și moale. Apoi este îndepărtat cu un burete sau o perie. Și uleiul de pește pentru viitor va crea un film de protecție special care protejează obiectul de re-coroziune și prelungește durata de viață utilă.

Firește, aceasta este departe de o listă completă a mijloacelor improvizate cu care puteți curăța obiecte de metal din zonele ruginite. Dacă cineva nu vă ajută, încercați altul.

Agenți speciali anti-coroziune

Prevenirea coroziuniiLa vânzare, de asemenea, de multe ori este posibil să se găsească solvenți sau convertizoare speciale de la coroziune.

Solvenții au proprietatea de a intra într-o reacție și de a-și schimba structura. După tratare, este ușor de îndepărtat cu o cârpă uscată. Cel mai cunoscut solvent este "neutralizatorul de rugină VSN-1", care, în plus, este ieftin. Componenta sa esențială este acidul oxalic (ortofosforic).

Și convertoarele nu elimină doar rugina, ci formează și un film de protecție pe suprafață, împiedicând astfel reapariția coroziunii. Ele se bazează pe acid fosforic sau tanin. Convertoarele sunt sub formă de emulsii, suspensii sau soluții.

Măsuri preventive

Firește, este mult mai dificil să îndepărtați rugina de pe o suprafață de metal decât să aveți grijă în avans pentru a împiedica apariția acesteia. Există multe sfaturi de la profesioniști care vor ajuta la prevenirea coroziunii pe suprafețe metalice.

De exemplu, pentru a proteja instrumentul dulgher, lubrifiați-l cu o soluție bazată pe parafină (ceară) și benzină. Și 20 ml de parafină sau ceară sunt luate 40 ml de benzină.

Benzina este încălzită într-o baie de apă, dizolvă parafina sau ceara. Apoi, agentul este folosit pentru aplicare. Este strict interzis să-l încălziți pe un foc deschis.

Rugă pe suprafațăȘi uneltele lustruite pe bază de metale pot fi protejate de coroziune printr-o compoziție similară. În acest caz, se iau 30 g de kerosen cu 10 g de ceară sau parafină și amestecul se aplică produsului.

Multe dintre remediile folosite pentru a îndepărta rugina de pe suprafața metalică includ componente agresive și toxice. Cu manipularea ineptă a acestora, există riscul de a se arde pielea sau mucoasele. Se recomandă ca după terminarea lucrului să nu uitați să tratați produsele cu kerosen sau benzină pentru prevenire.

După cum puteți vedea, există multe modalități de a rezolva problema, cum să curățați rugina de metal. Dacă este dificil să transferați contactul cu substanțele chimice, puteți utiliza formulări mai blânde sau naturale, dar ele sunt relevante numai cu coroziune minoră.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum sa curatati o tigaie din fonta de rugina si depozitele de carbonCum sa curatati o tigaie din fonta de rugina si depozitele de carbon
Cum și albirea băii la domiciliuCum și albirea băii la domiciliu
Cum de a face baie alb și clar de pete diferiteCum de a face baie alb și clar de pete diferite
Cum de a face o baie alb murdarCum de a face o baie alb murdar
Cum și ce să îndepărtați rugina de metalCum și ce să îndepărtați rugina de metal
Baie acrilică: ce și cum să curățați acasăBaie acrilică: ce și cum să curățați acasă
Mijloace eficiente pentru curățarea contaminanților de pe baia acrilicăMijloace eficiente pentru curățarea contaminanților de pe baia acrilică
Caracteristici de garduri metalice și garduriCaracteristici de garduri metalice și garduri
Mijloace populare și eficiente pentru spălarea băiiMijloace populare și eficiente pentru spălarea băii
Tipuri de coroziune și caracteristicile acestoraTipuri de coroziune și caracteristicile acestora
» » Cum se elimină rugina de pe metal și mijloacele de îndepărtare a acesteia
© 2021 amigdas.com