amigdas.com

Cât de multe pești trăiesc și cum se determină vârsta lor

Speranța de viață a peștilorCunoașterea detaliată a numărului de pești vii permite biologilor să-și judece ratele de creștere, maturizarea sexuală și vârsta maximă. Parametrii sunt utilizați pentru a construi modele pentru estimarea atât a subgrupurilor geografice ale populațiilor, cât și a stării rezervei totale, care servesc drept bază pentru gestionarea eficientă a extracției resurselor de apă. Acest lucru afectează în mare măsură limitele de pescuit.

Determinarea vârstei peștilor

Există mai multe moduri în care oamenii de știință determină speranța de viață a peștilor. Care dintre ele este utilizată depinde de tipul și mediul înconjurător. Unii, cresc, schimbă culori sau modele.

Vârsta peștelui este stabilită prin calcularea inelelor de creștere în structuri calcificate sau osoase:

 • cântare;
 • otoliths;
 • gill cover;
 • vertebre;
 • fin;
 • tortele toracice.

Cum trăiesc peștiiCântarele au fost considerate standard pentru mulți ani. Întrucât în ​​lunile calde peștele crește mult mai repede decât în ​​cele reci, din cauza acestei inegalități sezoniere, se formează inele clare. Cu toate acestea, această metodă duce adesea la o subestimare a vârstei adulților, deoarece, după atingerea maturității, cântarele devin compacte și creșterea lor încetinește. Dificultatea este, de asemenea, ca peștele să genereze plăci osoase pierdute, iar scara reproducată reflectă numai vârsta la care a început să crească.

O metodă mai precisă pentru determinarea ciclului de viață al unui pește adulți conta inele de creștere în otoliths - corpurile calcinate auditive teleosts ajutor operabile pentru auz, echilibru și viteză. Inerți din punct de vedere metabolic, înregistrează informații despre modelele de creștere sezonieră și despre întreaga viață a animalelor. În zonele climatice temperate, peștele crește mai repede în sezonul cald, iar modelele cu modele cu "zone de vară" alternante și "iarnă" îngustă arată clar cât de vechi este. Acest lucru este mai puțin evident pentru speciile care trăiesc în oceanele polare și în apele tropicale, unde impactul sezonier asupra mediului (și, în consecință, asupra creșterii) este minim.

Pentru a verifica periodicitatea zonelor de creștere a otolit, unele metode noi sunt folosite pentru unele specii. Oxitetraciclina (antibiotic), depusă în oase în timpul injectării, lasă un strat vizibil sub lumina ultravioletă. Dacă numărul de zone întunecate care se formează în afara benzii fluorescente coincide cu numărul de ani după injectare, aceasta indică formarea anuală a zonelor.

Adesea se compară mai multe structuri osoase diferite pentru a determina metoda cea mai precisă.

Analiza vârstelor

Speranța de viață a peștilor poate fi scurtă, medie și lungă. În timp ce cel mai mic interval (1-2 ani) observate la unele specii de chișcarului și osos, acolo Katrana, nisetru, padelă, biban de mare, anghile cu mari (70-150 ani).

Aceasta depinde de o serie de factori genetici:

 • Dimensiunea fizică (și sexul - bărbații cresc mult mai lent decât femeile);
 • inimă eficiență;
 • metabolismul;
 • vârsta maturității reproductive;
 • durata capacității de reproducere.

Câți trăiesc peștii viiFactorii ecologici joacă un rol important, inclusiv stocurile și bolile biologice.

Dimensiunea peștelui se corelează adesea cu vârsta. Dacă speciile mici și mari au același număr de bătăi ale inimii la momentul corespunzător al existenței lor, diferența în durata așteptată este determinată de rata metabolică. Viața unui animal mare este mai eficientă și mai lungă din cauza metabolismului lent.

Pentru a determina vârsta peștilor care nu au scale, cum ar fi rechinii, oamenii de știință recoltează mai multe exemplare tinere și le marchează. Apoi, în mod regulat timp de decenii, ei se întorc în același loc, îi prinde din nou și determină astfel durata aproximativă a vieții. Majoritatea speciilor trăiesc între 20 și 30 de ani, dar cele mai lungi balene secol si Dogfish spinos reperat - vechi de peste 100 de ani, în timp ce vârsta rechinului Groenlanda, așa cum se arată printr-o dimensiune recent eșantion studiu de 5,02 metri, vechi de 272 de ani (392 ± 120).

Cunoscători vechi

Cât timp trăiește peștele?Printre ficat lungi - bas de mare. Gama habitatului lor, în funcție de specie, variază de la zona de mare până la aproape 3000 de metri în adâncime. Unele specii trăiesc mai mult de 100 de ani. Vârsta maximă cunoscută a fost de 205 de ani pentru bibanul Aleuțian. A fost prins de pe coasta Alaska.

E greu de imaginat, dar sa născut cu mult înainte ca Alaska să devină statul american. În toți acești ani, peștele plutea calm, ignorând dramele naționale și personale care se petreceau în apropiere. De fapt, acesta este un specimen neobișnuit de vechi. Majoritatea speciilor de mare nu trăiesc la 200 de ani, dar acest pește avea o anumită rezervă genetică, nu a rănit și, cel mai important, nu a fost prins sau mâncat.

Ole, care era numele lui (de la Ål, suedeză „anghilă“), a trăit în puțul unei case private din satul Brantevik din sudul Suediei aproape 155 ani. După cum a afirmat proprietarul animalului neobișnuit, un băiat suedez la părăsit acolo în 1859. A fost o practică obișnuită de a filtra apa. Eaglele furioase au fost lăsate în puțuri și au mâncat muște și alte insecte. Ole a murit în 2014, iar rămășițele sale înghețate sunt acum la centrul de cercetare de pești de apă dulce în Suedia pentru a analiza otoliths și să verifice vârsta reală de creaturi.

Cele mai multe ciclul de viață al acneei este învăluită în mister. În sălbăticie moare după înflorire. De regulă, este de așteptat ca bărbații să trăiască până la 15 ani, femelele - până la 20 de ani. Din moment ce Ole pentru reproducere nu și-a lăsat niciodată răcoarea cu suficientă mâncare, este teoretic posibil ca pleoapa să fie atât de lungă.

Pește de apă dulceCel mai faimos koi (crap japonez), numit Hanako, a schimbat mai mulți proprietari în viața sa. După cum arată studiul inelelor de creștere în 1977, el avea 225 de ani.

Datorită metodelor progresive utilizate pentru a obține informații despre vârsta și creșterea peștilor, a devenit cunoscut faptul că multe specii pot fi cel puțin de două ori mai vechi decât se credea. La începutul anilor 1980, pescuitul bastardului atlantic a atins o dimensiune alarmantă. Sa crezut, că specia trăiește aproximativ 30 de ani. Dar până la sfârșitul anilor 1990 a devenit evident că el a avut un nivel foarte scăzut de productivitate și o durată de viață de 100 de ani.

Desigur, sunt necesare mai multe eforturi pentru a testa metodele utilizate și pentru a căuta noi analize de date privind vârsta, deoarece populațiile de pești continuă să scadă din cauza supraexploatării.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Unde pot să trăiască și să mănânceUnde pot să trăiască și să mănânce
Cum arată un pește o picătură și informații interesante despre asta?Cum arată un pește o picătură și informații interesante despre asta?
Cum puteți determina vârsta peștilor prin cântărire și alte caracteristiciCum puteți determina vârsta peștilor prin cântărire și alte caracteristici
Minuni de pește: habitate și tehnici de pescuitMinuni de pește: habitate și tehnici de pescuit
Pescuitul pe Yenisei în diferite sezoanePescuitul pe Yenisei în diferite sezoane
Pelering pește de garra rufa: indicații și contraindicațiiPelering pește de garra rufa: indicații și contraindicații
Tija de pescuit pentru pescuit în perioada de varăTija de pescuit pentru pescuit în perioada de vară
Specii de pești de sturion: familie de sturioniSpecii de pești de sturion: familie de sturioni
Crucea de aur: habitate și capturiCrucea de aur: habitate și capturi
Keta pește: habitate, reproducere și proprietăți utileKeta pește: habitate, reproducere și proprietăți utile
» » Cât de multe pești trăiesc și cum se determină vârsta lor
© 2021 amigdas.com