amigdas.com

Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?

Tomografia computerizată a dinților - Prezentare generalăPentru a diagnostica numeroase boli dentare și pentru a alege cele mai potrivite tactici de tratament, nu este suficient ca dentistul să examineze pur și simplu cavitatea orală a pacientului. Pentru a ști în ce stare sunt rădăcinile dintelui, dacă canalele sunt sigilate, dacă există patologii ale dezvoltării țesuturilor, au fost utilizate raze X anterioare. În prezent, stomatologia oferă o metodă mai avansată de diagnostic - tomografie computerizată a dinților. Să analizăm în detaliu ce fel de procedură, modul în care se desfășoară, avantajele și dezavantajele acesteia.

Ce este CT al dinților?

Tomografia computerizată a dinților este a studiu Falla, care se realizează cu ajutorul unui aparat special ca tomograf. Datorită lui pentru o singură scanare, puteți obține informații detaliate despre starea dinților pacientului. Ca rezultat al studiului, medicul primeste o imagine tridimensionala a dintelui, pe care este posibila examinarea completa a maxilarului pacientului. Acest lucru vă permite să stabiliți un diagnostic corect mai rapid și să faceți planul de tratament necesar. CT de dinți oferă oportunități ample pentru dentist și confort pentru pacient.

Avantajele tomografiei computerizate

Tomografia dinților are un număr beneficii, datorită căruia această metodă de cercetare este cea mai informativă și mai sigură. Printre acestea se numără:

 • întreaga procedură nu durează mai mult de un minut;
 • dacă este necesar, studiul poate fi realizat de mai multe ori, deoarece este considerat inofensiv;
 • Inexactitățile din studiu sunt rare;
 • datorită calității ridicate a imaginii, medicul vede toate caracteristicile structurii fălci;
 • când se efectuează CT, sarcina prin radiație este minimă.

Ca urmare a tomografiei, se obține o fotografie de 3 D, care este înregistrată electronic pe un disc DVD sau pe un card flash. Acest lucru permite un tratament cuprinzător de către diverși specialiști. Tomografia computerizata dintii examineaza nu numai maxilarul pacientului, dar septul nazal, sinusuri maxilare, urechii interne și mijlocii, osul temporal și canalul auditiv extern.

Contraindicații

Absolut contraindicarea CT pentru dinți este sarcină în orice moment. Femeile care alăptează cu tomografie computerizată se pot face numai dacă, după o astfel de procedură, există posibilitatea de a nu alăpta un copil în timpul zilei. Tomografia nu este prescrisă pentru copiii preșcolari.

Diabet zaharatÎntrucât în ​​timpul procedurii se folosește adesea un mediu de contrast, atunci în acest caz acesta contraindicată la:

 • insuficiență renală sau hepatică;
 • diabet zaharat;
 • alergii la iod.

Cu neuroni și claustrofobie, CT poate fi însoțită de folosirea tranchilizantelor ușoare.

Indicații pentru conducere

Datele din studiu sunt necesare pentru rezolvarea multor probleme din domeniul stomatologiei. Chirurgul bazat pe imaginea tridimensională selectează în mod corect implantul și își realizează instalarea și asigură, de asemenea, că lucrarea a fost efectuată calitativ.

Uneori există situații în care pacientul se plânge de durere de dinți, iar medicul după examinarea cavității bucale nu găsește motivul pentru aceasta. Tomografia datorită poate detecta cu ușurință inflamația, chiar dacă o imagine panoramică normală nu o arată.

De asemenea, să nu faceți fără CT în tratamentul complex boli gume. Parodontistul trimite pacientul la tomografie dacă este necesar să examineze buzunarele parodontale și, de asemenea, să excludă patologia.

CT este de asemenea utilizat în stomatologia pediatrică. O imagine tridimensională vă permite să examinați în detaliu toate anomaliile mușcăturii și să selectați corect proiectarea ortodontică necesară pentru alinierea dinților.

Anomalii ale dezvoltării dințilordoctor direcționează pacientului pe CT în următoarele cazuri:

 • instalarea implantului;
 • înainte de operația pe maxilar;
 • examinarea tumorilor pe os;
 • anomalii în dezvoltarea dinților și maxilarului;
 • vătămarea sau deteriorarea maxilarului;
 • pentru studiul rudimentelor dintilor;
 • suspiciunea prezenței cariilor latente;
 • înainte de a instala plăcile, parantezele și capacele.

Aceasta nu reprezintă o defalcare completă a problemelor pentru care este necesară o astfel de procedură. Datorită rezultatelor studiilor de tratament începe mult mai devreme, și planul său de a face în așa fel încât efectul tratamentului a fost cea mai mare.

Pregătirea pentru cercetare

Pregatirea speciala inainte de CT a dintilor nu este necesar. Dacă se produce fără utilizarea contrastului, pacientul trebuie să se abțină de la a consuma alimente înainte de procedură timp de 4 până la 5 ore.

analizaVenind studiului, pacientul trebuie să ia de pe toate obiectele metalice: bretele, curele, accesorii, bijuterii. Acest lucru este necesar pentru ca rezultatele studiului să fie fără erori.

Dacă se folosește contrast, atunci este nevoie de un mic preparat înainte de studiu. Cu câteva zile înainte de procedură, pacientul este luat sângele, Identificarea alergenilor pentru contrast și determinarea funcției urinare a rinichilor.

Realizarea unei tomografii

Dispozitivul de tomografie dentară poate avea dimensiuni și forme diferite. În timpul începerii, se rotește în jurul capului pacientului în sensul acelor de ceasornic, în timp ce realizează fotografii. Cercetarea durează 1-2 minute, iar în acest timp dispozitivul reușește să producă mai mult de 500 de fotografii. După aceea, computerul transferă imaginile în format digital. Scanarea durează foarte repede și nu provoacă nici un disconfort pacientului. CT poate fi efectuată în timp ce se află, așezat sau în picioare.

Tomografia computerizată a dinților se efectuează după cum urmează schemă:

 • Tomograful este împins deschis și pacientul se află pe el. Capul său este fixat cu curele moi, iar o vesta de protecție este pusă pe corp. Dacă procedura se desfășoară, pacientul își pune capul pe un suport special al dispozitivului și, dacă se află în picioare, își apasă fața spre rackul de echipament.
 • Dacă este nevoie de îmbunătățirea calitatea studiului, pacientului i se administrează intravenos un agent de contrast. În acest caz, țesuturile moi și vasele de sânge sunt vizualizate mult mai clar.
 • După ce pacientul este gata, porniți dispozitivul. Tabelul începe să se miște ușor, ca urmare a căruia capul se află în inelul aparatului. În acest caz, există un zgomot al tomografului, este destul de natural și nu merită să-i fie frică.
 • Tomografia computerizatăCând se rotește, tomograful efectuează o serie de fotografii stratificate ale celor necesare porțiune în proiecții diferite. Monitorul dispozitivului captează aceste imagini.

Pacientul poate suferi disconfort datorită faptului că trebuie să rămână staționar timp de câteva minute. În plus, disconfortul poate fi cauzat de utilizarea mediului de contrast. În acest caz, pacientul este bolnav, are o ușoară amețeli sau o mușcătură neplăcută în gură. Dacă se simte mai rău, ar trebui să informeze imediat medicul despre acest lucru folosind un sistem special de comunicare.

Este tomografia computerizată a dinților dăunătoare?

În timpul acestei proceduri, se efectuează o serie de fotografii stratificate. În acest caz, pacientul primește o mică doză de radiații. Tubul scanerului conține emițători și scanere. Cu cât este mai mare suprafața de cercetare și numărul de fotografii, cu atât este mai mare doza de radiații radioactive. De exemplu, doza de radiații în pelvis, piept sau cavitățile abdominale 6 - 11 m3v. Dacă doza de iradiere este mai mare de 50 m3v, atunci poate provoca formarea de tumori de cancer.

Tomografia dinților este considerată cea mai mare blând studiu din punctul de vedere al obținerii unei doze radioactive, deoarece este de numai 1 - 3 m3v. Datorită nocivității minime și a eficienței ridicate, tomografia începe să deplaseze din ce în ce mai mult imaginile cu raze X.

Astfel, tomografia computerizată a dinților este o metodă foarte eficientă și absolut sigură de diagnostic, permițând identificarea diferitelor boli dentare. Această metodă devine tot mai populară și nu are practic contraindicații.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ortopantomogramă - ce este? Cum de a opta pentru rândurile dentareOrtopantomogramă - ce este? Cum de a opta pentru rândurile dentare
Ce este radiografia dintelui în stomatologie?Ce este radiografia dintelui în stomatologie?
Ce arată examenul sinusal nazal?Ce arată examenul sinusal nazal?
Cum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dințilorCum să umpleți dinții, care este procesul de umplere a dinților
Ce este curățarea igienică a dinților?Ce este curățarea igienică a dinților?
Ortodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodontOrtodonția în stomatologie - ceea ce este, cine este ortodont
Cum se îndepărtează rădăcina dinteluiCum se îndepărtează rădăcina dintelui
Simptomele și tratamentul parodontitei croniceSimptomele și tratamentul parodontitei cronice
Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratamentHyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament
Opțiuni pentru înlocuirea dinților: înlocuirea opțiunilor dinților pentru protezeOpțiuni pentru înlocuirea dinților: înlocuirea opțiunilor dinților pentru proteze
» » Ce este tomografia computerizată a dinților și cum este efectuată?
© 2021 amigdas.com