amigdas.com

Structura dintelui uman: anatomia dinților umane

Anatomia unui dinte umanNatura noastră ne-a creat astfel încât să ne adaptăm perfect la supraviețuirea în mediul nostru: funcționarea organelor și sistemelor umane are ca scop adaptarea la factorii de mediu care se schimbă periodic. Trebuie remarcat faptul că cavitatea orală, inclusiv dinții, joacă un rol semnificativ în acest sens. Cu ajutorul lor, este posibil să se efectueze un proces activ de mestecat

, un zâmbet atractiv, precum și o varietate de sunete - toți acești factori fac viața mai ușoară pentru toată lumea.

Funcțiile dinților

Așa cum am spus puțin mai devreme, dinții simplifică foarte mult viața unei persoane, dar să examinăm mai atent această problemă.

Care sunt funcțiile dinților?Dinții sunt cea mai grea parte a corpului uman, care au o anumită structură, o formă caracterizată prin prezența propriului sânge și a aparatului nervos, a vaselor limfatice, care sunt sistematizate în dentiție, în timp ce îndeplinesc diferite funcții. Dinții joacă un rol direct în procesele de respirație, precum și în pronunțarea și formarea de sunete, formarea limbii vorbite. În plus față de toate cele de mai sus, acestea îndeplinesc funcția de prelucrare mecanică a alimentelor livrate în gură.

Merită să vă acordați atenția la faptul că alimentele care nu sunt bine mestecate sunt slab digerate și promovează dezvoltarea bolilor organelor din tractul gastro-intestinal. În plus, absența unor dinți în dentiție afectează pronunțarea unei părți a sunetelor, schimbarea dicției. Starea slabă a dentiției are un efect dăunător asupra stării întregii cavități orale și a organismului. Igiena inadecvată din spatele gurii contribuie la formarea unui miros neplăcut, precum și la dezvoltarea diferitelor boli dentare și infecții cronice în corpul uman.

Structura maxilarului uman

Norma pentru o persoană este prezența a 28 - 32 de unități pe dentiție. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, până la vârsta de 25 de ani formarea finală a cavității orale. Distingeți între dentiția superioară și cea inferioară, ținând cont de locația acestora pe ambele fălci. Structura maxilarului uman are următoarele caracteristici:

 • Din ce constă dintele uman?fiecare dentiție include 14 până la 16 unități;
 • Seria este simetrică una față de cealaltă și subdivizată condițional în sectoarele stânga și dreapta;
 • cele mai grele unități ale corpului sunt numere de serie - numere de două cifre;
 • în momentul închiderii fălcilor, unitățile frontale ar trebui să acopere cele inferioare cu o treime din coroană, o proporție similară a rândurilor dentiției unul cu celălalt se numește muscatura. În patologia dezvoltării mușcăturii se observă curbură, care contribuie la disfuncția procesului de masticare și este, de asemenea, un defect estetic;
 • Este demn de remarcat faptul că dinții de înțelepciune nu pot, în principiu, să crească. Până în prezent, există o opinie că acest lucru este normal și nu este necesară prezența lor în cavitatea bucală. Cu toate acestea, această versiune are multe contradicții;
 • dinții sunt incapabili să se recupereze singuri. Înlocuirea lor se efectuează o singură dată pe tot parcursul vieții unei persoane: în copilărie, dentiția bebelușului crește la copii, iar apoi sunt înlocuite de către cei indigeni. De regulă, înainte de vârsta de 11 ani, dentiția este formată din dinți permanenți.

Structura dinților umane: anatomie

Conform informațiilor din anatomie, structura dintelui uman este formată din trei părți principale:

coroană

Coroana - aceasta este partea vizibila a dintelui, care, dupa eruptie, se afla deasupra gingiei. Întreaga zonă este acoperită cu smalț puternic. Toate suprafețele exterioare ale coroanelor sunt împărțite condiționat în:

 • Structura dintelui umancontact - părțile laterale în contact cu dinții adiacenți din rând;
 • lingual sau lingual - partea coroanei, care este situată "în fața" cavității orale;
 • vestibulară sau facială - partea coroanei care este îndreptată spre buze sau obraji, în funcție de locația dinților;
 • ocluzie - zona de prindere a dinților maxilarului inferior și superior.

gât

Această parte a coroanei este situată sub marginea gumei și este un fel de linie între rădăcina dintelui și coroana ei. La acest nivel, stratul de email se termină.

rădăcină

Rădăcina nu poate fi văzută în circumstanțe normale, deoarece este localizat în depresiuni ale maxilarului inferior și superior, numit alveol. Funcția principală a rădăcinii este fixarea dintelui în gaura sa, care este promovată de aparatul ligamentului perfect dezvoltat.

Este de remarcat faptul că fiecare dinte are o cavitate mică numită cameră de celuloză, care repetă exact forma coroanei. Structura sa este destul de simplă:

 • Partea inferioară, care treptat se transformă în mai multe canale dentare;
 • perete;
 • Acoperisul, care se caracterizează prin creșteri minore, care corespund exact gumei de mestecat a dinților - cornul pulpei.

În interiorul fiecărei camere de pulpă există un panou - țesut conjunctiv, care constă din celule fibroblaste și mezenchimuri, precum și nervii și vasele de sânge.

Numele dinților unei persoane

Fetele superioare și inferioare sunt divizate în mod condiționat în 4 părți, fiecare dintre acestea fiind de 7 până la 8 unități. Structura și poziția lor este direct legată de funcțiile pe care le îndeplinesc:

 1. Cum se trateaza dintiiIncisivii centrali sunt 4 unități de dentiție, care sunt primele care apar cu un zâmbet. Cu toate acestea, sarcina lor principală nu este atât de mult să arate un zâmbet orbitor, cât de mulți pentru a mușca de pe hrana. Din punct de vedere vizual, incisivul central seamănă cu o daltă. Coroana dintelui este caracterizată printr-o suprafață destul de plană, ușor protuberantă din fața. Suprafața de tăiere are trei tuberculi. Cutterul central are o singură rădăcină, care are o formă conică.
 2. Incisivii laterali sunt foarte asemănători vizual cu incisivii centrali, singura diferență fiind în marginea incisivă, care seamănă mai mult cu tuberculul. Incisivii laterali sunt caracterizați de unele rădăcini aplatizate.
 3. Fangs - scopul principal al acestora este de a ajuta incisivii să distingă bucățile de hrană de la o bucată mare. Ciornele sunt foarte vizibile din cavitatea orală din cauza umflării de pe partea din față a acesteia. Există o categorie de persoane care au această încurcătură atât de pronunțată încât dentiția are un aspect ruinos.
 4. Sarcina principală a primei părți a premolarilor este aceea de a mesteca și de a mânca alimente. Cu această sarcină se descurcă excelent datorită formei lor prismatice, cu prezența a mai multor tuberculi pe suprafața masticoasă. Rădăcina primilor premolari este bifurcată și, în același timp, aplatizată.
 5. Cei doi premolari sunt asemănători vizual cu frații lor - primii premolari, dacă nu se ia în considerare suprafața mare de mestecat. Rădăcina celui de-al doilea premolar seamănă vizual cu un con și este ușor comprimată lateral.
 6. Numele dinților la omPrimii molari îndeplinesc o misiune extrem de importantă - mestec și mănâncă alimente. Primii molari se caracterizează prin dimensiuni mari, iar suprafața lor de mestecat se aseamănă vizual cu un romb, iar coroana este similară cu un dreptunghi. Pentru a măcinarea mai eficientă a mâncării, suprafața de mestecat a molarilor este echipată cu patru tuberculi. Sistemul de rădăcină al primei părți a molarilor este extrem de dezvoltat: există trei rădăcini, dintre care unul este drept și puternic, iar celelalte două sunt plate și deviază puțin lateral.
 7. Al doilea molar este puțin inferior față de frații săi, primii molari, dar în caz contrar aceștia sunt la fel. Tuberculi bine definiți pe suprafața masticoasă, precum și un sistem rădăcină excelent dezvoltat.
 8. Al treilea molar sau dinți de înțelepciune cresc în om mult mai mult, de regulă, nu mai devreme de 20 de ani. Sa observat că unii oameni nu apar deloc. Oamenii de stiinta asociaza acest moment cu procesul evolutiv - eliminarea dintilor de care nu avem nevoie. Sistemul rădăcină este diferit de toate și este bine dezvoltat, multe rădăcini sunt strâns legate între ele și topite într-o rădăcină puternică.

Cum se află dinții?În total, o persoană trebuie să aibă cel puțin 28 de ani, dar nu mai mult de 32 de unități pe dentiție, având în vedere prezența sau absența a trei molari. După cum probabil ați înțeles deja, structura dintelui uman este destul de complicată, dar datorită ei se poate menține o relativă stabilitate pe tot parcursul vieții. Natura a ținut cont mult și a creat un material minunat, care simplifică foarte mult viața noastră, a lăsat-o și te un pic de ajutor: monitoriza cu atenție sănătatea orală, precum și vizite regulate la cabinetul stomatologic, cel puțin de două ori în decurs de un an.

Sistemul țesuturilor dentare

pânzăCaracteristici fiziologiceFuncții principale
periodontFormarea țesutului conjunctiv, care include fibrele de colagen, diferitele elemente celulare și materiile conjugate libere, precum și sistemul circulator. Acest țesut umple cavitatea dintre rădăcina cimentului și peretele alveolelor. Lățimea acestui spațiu nu depășește 0,25 mm.* Suprimă sarcina pe dinți, care apare în timpul masticării; * stimulează procesele metabolice din regiunea parodontală; * servește ca un fel de organ atinge
PulpaCeluloza este un tesut conjunctiv slab, caracterizat printr-un sistem nervos si vascular dezvoltat.* reacționează la surse de iritare - * asigură dentina cu toți nutrienții necesari * - ia o parte directă în formarea dentinei
predentinAcest țesut este o parte neinfectată a dentinei. Preentinul împreună cu dentina formează pereții camerei pulpei, despre care am vorbit mai devreme.în pretext există o regiune în care o creștere constantă a dentinei
dentinăDentina este un țesut calcificat din care se formează coloana vertebrală a fiecărui dinte. Caracteristicile fiziologice ale dentinei sugerează că este de 5 ori mai flexibilă decât smalțul, dar este mult mai puternică decât osul sau cimentul. Este vopsit în tonuri galbene și elastice. Dentina este cauza îngălbenirea dinților în locurile de smalț uzată sau din natura unui strat subțire de smalț dentar. Compoziția dentinei nu este mai mică de 65% din substanțele anorganice, 25% organice și restul de 10% apă.* păstrează integritatea stratului de email al fiecărui dinte - * menține forța dintelui originală
Stofă dentino-enamelAceastă conexiune este un sistem de scoici de interconectare și depresiunile lor corespunzătoare. Datorită inegalității țesăturilor, aderența dintre acestea este extrem de durabilă.servește ca un fel de barieră între dentin și băiat
smalțEmailul este un material mineralizat, rezistent la uzură care acoperă întreaga suprafață a coroanei dentare. Este de remarcat faptul că albul este extrem de rar: are tonuri gri sau gălbui. Emailul mai mult de 95% constă din substanțe anorganice, iar restul de 5% este apă și compuși organici. În molari, grosimea smalțului variază de la 1 la 3,5 mm, în funcție de suprafața dintelui; în dinții de lapte grosimea smalțului nu depășește 1 mm. O caracteristică importantă a smalțului este faptul că substanțele pot pătrunde în acesta atât pe pulpa dentină, cât și pe saliva. Enamelul este incapabil de regenerare, deoarece nu conține celule. În timpul vieții, ca rezultat al activității vitale, este șters, denudând dentina.* permite rândurilor dentare să efectueze funcții de mestecat - * protejează pulpa și dentina
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Care sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentițieiCare sunt alveolele din gură, efectul lor asupra dentiției
Orice mușcătură ortognătică: ce este și trebuie să văd un doctor?Orice mușcătură ortognătică: ce este și trebuie să văd un doctor?
Când apar dinții indigeni la copii?Când apar dinții indigeni la copii?
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
Când cresc dinții de înțelepciune și câte cresc?Când cresc dinții de înțelepciune și câte cresc?
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Gnathology în stomatologie. Doctorul-gnatologGnathology în stomatologie. Doctorul-gnatolog
Copilul își zgârie dinții într-un vis: cauze și consecințeCopilul își zgârie dinții într-un vis: cauze și consecințe
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Tipuri și denumiri ale dinților la omTipuri și denumiri ale dinților la om
» » Structura dintelui uman: anatomia dinților umane
© 2021 amigdas.com