amigdas.com

Leptospiroza la câini: simptome și tratament

Boli ale câinilorLeptospiroza câinilor este una dintre cele mai severe boli parazitare, care afectează diverse sisteme ale organismului animalului și amenință cu complicații grave. Bolile sunt expuse la câini de toate vârstele și rasele, dar mai des este susceptibilă la rase cu constituție în vrac și pui.

Modalități de infectare și etiologia bolii

Agentul cauzator al leptospirozei câinilor (icterul infecțios, febra apei) sunt bacteriile patogene ale familiei leptospira. În natură, există șase serotipuri bacteriene, numai L. Canicolau și L. Icterohaemorrhagiae sunt afectate de animale. bacterii sunt în râuri, lacuri, umed până la 270 de zile. Umiditatea și căldura sunt cele mai favorabile condiții pentru hidrofite. Numărul principal se regăsește în țările tropicale. Leptospira nu poate trăi numai în Antarctica și în condiții de permafrost.

Purtătorii în mediul leptospira sunt care s-au recuperat din cauza bolilor animale. Bacteriile din corpul lor sunt excretate cu lapte, secreții de la organele genitale, fecale. Cei mai importanți purtători ai bolii sunt rozătoarele mici. Activitatea maximă a microbilor este prezentată în vară și primăvară. Potrivit statisticilor, numărul maxim de bolnavi și animale apare în luna august.

Agenți patogeni ai leptospirozeiInfecția animalelor apare la contactul cu purtătorii bacterii, prin articole și obiecte de uz casnic, apă și furaje. Un câine se poate îmbolnăvi în timp ce se înotă într-un iaz murdar. Infecția poate fi, de asemenea, prin mușcături de căpușe și purici. Ingestia de leptospira în corpul animalului trece prin organele respiratorii, pielea deteriorată, organele genitale în timpul împerecherii.

Leptospira, după ce a intrat în corpul animalului, începe să se miște prin sistemul limfatic, de acolo penetrează în sânge și țesuturi. Nu se întâmplă în limfatic sistem de inflamație directă. Leptospira se reproduce și se acumulează în organele interne: rinichi, ficat, splină, plămâni.

Timpul de incubare al bolii este de la 3 zile la o lună. După leptospira, reintroduce sângele, eliberează otrăvuri și toxine. Intră în stare de intoxicare a corpului, ca urmare a unei perturbări a sistemului nervos.

Un câine infectat după 6-9 zile începe să izoleze patogenul organisme în mediul înconjurător. Procesul de izolare a leptospira de la un animal infectat durează de la 2-3 zile la câțiva ani. Și câinele poate fi un purtător activ al bolii, dar nu suferă direct leptospiroză.

Poate oamenii să se infecteze?

oameni poate deveni infectat cu leptospiroza câinilor. Boala penetrează prin piele și membranele mucoase. Prin urmare, în timpul îngrijirii și tratamentului unui animal bolnav, trebuie să respectați regulile de igienă personală. Când un câine are leptospiroză, este necesar să se observe casa perfect puritate.

Proprietarul se poate infecta în timpul contactului direct cu animalul, saliva, mișcările intestinului, urină. Este suficient să atingeți mâna cu răni mici sau microcrădare la suprafața infectată și microbi pătrunde în sânge.

Atenție: Când leptospiroza la un câine se produce într-o etapă gravă și neglijată, numărul de bacterii din corpul său este destul de mare și riscul de infecție a persoanelor este crescut semnificativ. În aceste situații, medicul veterinar sugerează ca animalul infectat să fie adormit. Nu abandonați procedura neplacută, pentru a ameliora suferința animalului și, în același timp, pentru a proteja membrii familiei.

Simptomele leptospirozei la câini

Principalele simptome ale infecției cu leptospira sunt insuficiența hepatică și renală, perturbarea tractului digestiv. Agentul cauzal este colectat în organele parenchimale, se înmulțește în țesuturi, afectează rețeaua capilară.

În exterior, apariția bolii poate indica astfel simptome:

 • Boala leptospirozei la câiniLetargia.
 • O ușoară creștere a temperaturii.
 • Vărsături.
 • Apetit scăzut.
 • Icter al pielii și membranelor mucoase.
 • Diaree.
 • Încălcarea urinării.
 • Impuritatea sângelui în fecale și urină.

Activitatea manifestării simptomelor depinde de calitatea imunității animalului și de starea organismului acestuia.

Etapele de dezvoltare și forma bolii

După înfrângerea de bacterii-leptospira, boala se dezvoltă, care trece în două fază:

 • Toxic. Distribuția microorganismelor prin fluxul sanguin către ficat, plămâni, rinichi. În acest stadiu, declanșarea leptospira începe, eliberarea de substanțe toxice de către ei. În contextul intoxicării organismului, organele infectate nu mai funcționează.
 • Bakteriemicheskogo. Bacteriile încep să se înmulțească în sânge.

De la momentul infecției până la stadiul final, boala poate avea loc în mai multe cazuri formulare:

 • Subacută. Are loc cu o viteză medie de aproximativ 12-25 de zile. Rata mortalității prin acest formular este redusă la 50%.
 • Acută. Boala progresează semnificativ (1-3 zile). Această trecere bruscă a bolii în 70% din cazuri duce la un rezultat letal.
 • Mikrobonositelstvo. Stadiul asimptomatic al bolii, atunci când animalul este purtătorul agentului patogen și sursa bolii pentru restul.
 • Cronică. Dacă forma subacută sau acută nu ucide animalul, boala trece într-o etapă cronică, care durează de la o lună la câțiva ani. În acest caz, simptomele bolii nu sunt pronunțate, în unele cazuri există o exacerbare.

Forme specifice ale bolii

Având în vedere localizarea bacteriilor din organism, se disting două tipuri de leptospiroză.

Formă hemoragică

Leziunile ficatului cu leptospirozăÎncepe să se dezvolte în timpul înfrângere ficat. Exprimat de lipsa apetitului, letargie, o creștere a temperaturii la 40 de grade. Membranele mucoase dobândesc o culoare roșie bogată. Din capilare s-a observat uneori sângerare. În urină, fecalele și masele de vomă sunt observate cheaguri de sânge. Tendința abdominală este observată.

Pentru o perioadă scurtă de timp, există o deshidratare ascuțită a corpului. În cavitatea bucală apar ulcerații. În fecale nu există un sânge coagulat de stacojiu, are loc inflamația hemoragică a intestinului. Cantitatea de urină eliberată scade, în cele din urmă ajungând la o încetare completă a funcției renale. Aceste simptome clinice ale leptospirozei conduc la un rezultat letal rapid.

Formularul iuternic

Exprimat similar hepatic și renal hemoragic eșec. Boala se manifestă prin icterul membranelor mucoase ale gurii, nasului, conjunctivei, organelor genitale. Există vărsături și diaree. Animalul refuză să mănânce, este într-o stare depresivă.

Un posibil rezultat fatal cu această formă de leptospiroză poate apărea datorită deshidratării și intoxicației puternice a corpului. Complicațiile acestei forme sunt conjunctivita și keratita.

Diagnosticul leptospirozei la câini

Recepție la veterinarDiagnosticul bolii se bazează pe studii de date epizootice asupra zonei. Diagnosticul se face după descrierea manifestărilor clinice ale bolii și a definirii anamnezei. În timpul suspiciunii de leptospiroză un număr de laborator Sondaje: analize serologice și biochimice.

Analizele trebuie făcute la orice suspiciune de apariție a infecției în organism, până când bacteriile intră în organele interne și încep să otrăvească corpul animalului. Pentru a stabili un diagnostic diferențial, este necesar să se excludă hepatita, ciuma, parteria parvovirusă, otrăvire și infecții toxice.

În timpul diagnosticului, medicul veterinar trebuie să ia în considerare mod de viață câini, să determine căile de infecție probabile: apă potabilă dintr-o băltoacă, înot într-un iaz, căpușe musculare, contact cu animalele fără stăpân.

Tratamentul leptospirozei

Procrastinarea în tratamentul leptospirozei la un câine poate costa o viață animală. Tratamentul leptospirozei trebuie inițiat numai după stabilirea unui diagnostic precis. Este inacceptabil să se auto-medicheze cu această boală. Pentru a evita răspândirea infecției, câinele infectat trebuie izolat.

Metodele de tratament includ un număr de integrat evenimente:

 • Mijloace de mEliminarea inflamației și intoxicației. Utilizarea antibioticelor simultan cu serul hiperimunic face posibilă curățarea corpului de bacterii. Leptospira se află în grupul de spirochete, antibioticele Bicillin, Benzylpenicillin funcționează cel mai bine împotriva lor. Dozajul ar trebui să corespundă greutății câinelui - 20 de mii de unități pe kilogram. De asemenea, leptospira este destul de sensibilă la tetraciclină, levometicină, polimexină, streptomicină. Există informații despre rezultatele pozitive ale utilizării unor noi metode de serie de quinolone și cefalosporine: Claforan, Kefzol, Ciprolet, Ciprofloxacin.
 • Eliminarea agentului cauzal al bolii. Pentru a scăpa de parazit, se introduce injecția hiperimună. Imunitatea pasivă se formează la 3 ore după utilizarea serului. Imunitatea funcționează 10-14 zile. În situații grave, a fost reintrodusă, dar se aplică doar jumătate din doză.
 • Creșterea imunității. Utilizarea medicamentelor este completată cu complexe vitamin-minerale și imunomodulatoare (de exemplu, Gemobalance). Pentru a scăpa de deshidratare, se utilizează rehidratarea cu substanțe nutritive, fizico-apoase, soluții saline.
 • Carlsil`s remedyRestaurarea muncii organelor care au suferit de boală. Restaurarea tractului gastro-intestinal se face cu ajutorul vitaminelor B și a unei diete speciale. Ficatul este menținut cu ajutorul lui Karsil, Galstna, Essentiale. Tonul vaselor de sânge poate fi restabilit cu ajutorul rutinei și a acidului ascorbic. Preparate Riboxin și Tiotriazolin sunt prescrise pentru a întări musculatura inimii.

La tratarea unui animal este nevoie de o dietă strictă. Hrănirea trebuie făcută în fracțiuni mici: în porții mici și adesea. Alimentele trebuie să fie de înaltă calitate. Produsele de câine sunt date într-o formă fiartă, înainte de a mânca alimente, animalului i se administrează un bulion de colagog de stigmă de porumb, calendula sau celandină.

Prevenirea și consecințele bolii

Leptospiroza este una dintre acele boli care este mult mai ușor de prevenit decât după tratament. Principala măsură preventivă este vaccinarea câinelui. Acest lucru este deosebit de important în zonele în care boala se răspândește. Vaccinarea este efectuată de animal la vârsta de 2-4 luni, după fiecare an. Vaccinarea suplimentară este necesară atunci când se intenționează părăsirea animalului în regiuni nefavorabile ale situației epidemiologice.

Animalele sunt vaccinate cu poli- și monovaccine, asociate vaccinuri care sunt eficiente împotriva leptospira Canicola, Icterohaemorrhagiae. Până în prezent, medicamentele sunt utilizate Multikan-6, Leptodog, Biovac-L.

profilaxie orice boală de câine este de îngrijire de companie și respectarea regulilor de conținut. Un câine trebuie să alimenteze alimente de înaltă calitate cu adăugarea de vitamine pentru a menține imunitatea. Un rol foarte important îl are tratamentul în timp util al animalului împotriva ectoparaziților. În acest tratament ar trebui să fie supuse nu numai părului câinelui, dar și obiecte de uz casnic, și gunoi.

Nerespectarea regulilor de îngrijire a unui animal și apariția simptomelor de leptospiroză pot avea consecințe foarte dezastruoase. Datorită intoxicării organismului, boala dă complicații sub formă de leziuni oculare, sângerări externe și interne. Consecințele acestei boli sunt ciroza, meningoencefalita, pareza, pneumonia și chiar paralizia completă a câinelui.

Prevenirea infecției leptospirozei animal este foarte posibil, deoarece proprietarul de câine trebuie să ia toate măsurile posibile pe care nu numai că poate salva animalele de companie de consecințele grave ale bolii, dar, de asemenea, să fie în măsură să asigure propria lor siguranță.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți câini trăiesc în medie?Câți câini trăiesc în medie?
Căști pentru urechi de la otităCăști pentru urechi de la otită
Enroxil în medicina veterinară: manual de instrucțiuni pentru câini și pisiciEnroxil în medicina veterinară: manual de instrucțiuni pentru câini și pisici
Punga pentru câini: semne, simptome, tratamentPunga pentru câini: semne, simptome, tratament
Micoplasmoza la câini: simptome și tratamentMicoplasmoza la câini: simptome și tratament
Acarianul acarian la câini, tratamentul acarienilorAcarianul acarian la câini, tratamentul acarienilor
Staphylococcus aureus: cauze și căi de infectare, tratamentStaphylococcus aureus: cauze și căi de infectare, tratament
Multikan: aplicație pentru câini, instrucțiuniMultikan: aplicație pentru câini, instrucțiuni
Multikan 8 vaccin pentru câini: instrucțiuni de utilizareMultikan 8 vaccin pentru câini: instrucțiuni de utilizare
Bolile câinilor: soiuri, simptome și tratamentBolile câinilor: soiuri, simptome și tratament
» » Leptospiroza la câini: simptome și tratament
© 2021 amigdas.com