amigdas.com

Ce este anura, simptomele și tratamentul?

Manifestarea anuriiAtunci când incontinența urinară se oprește în vezică, se diagnostichează anuria. Ce este? Această condiție este considerată foarte periculoasă, deoarece poate duce la apariția unor procese ireversibile care au ca rezultat un rezultat fatal. Această boală implică atât o scădere a cantității de urină care intră în vezica urinară, cât și absența totală a acesteia. În acest caz, pacienții se pot plânge nu numai despre cantitatea insuficientă de urină eliberată, ci și despre lipsa de urgență de a urina. Această patologie trebuie tratată în mod necesar.

Cauzele dezvoltării procesului patologic

Cauzele boliiAnuria este o patologie gravă în vezică complet absent urină. Problema acestei stări constă în rinichi sau uretere. De obicei, cauza anuriei este blocarea ureterului prin calculi urinari ("pietre"). Pentru a împiedica urina să pătrundă în vezică, două uretere trebuie blocate simultan.

Cu atât mai des, dezvoltarea anurii duce la alte boli. De exemplu, cu dimensiuni mari de tumori ale organelor vecine, acesta începe să strângă simetric uretele, împiedicând astfel scurgerea urinei din rinichi în vezică.

În plus, se observă frecvent anurieAm oameni cu insuficiență cardiovasculară. Se știe că, dacă nivelul de presiune din artera renală nu depășește 80 mm de mercur, rinichii opresc filtrarea urinei. A încălca filtrarea poate duce la otrăviri grele cu metale sau alcool.

Anuria poate duce, de asemenea, la boli de rinichi, cum ar fi glomerulonefrita și pielonefrita. În plus, apariția anuriei duce la transfuzia de sânge, care este rhesus sau în grup diferă de sânul pacientului. Astfel de cazuri sunt tipice pentru timpul de război, când nu este suficient timp pentru a verifica grupurile de sânge și fluidul este turnat, bazându-se numai pe datele din istorie.

Boli care duc la anurie

Manifestarea boliiBoala cea mai frecventă care duce la anurie este insuficiența cardiovasculară. Această patologie este ușoară să recunoască prin apariția pacientului, având degetele albastre, buzele, lobii, nasul. Pacientul se poate plânge de o tuse uscată, de dificultăți de respirație, care este însoțită de durere în inimă și scuipare. Adesea, acești pacienți au o criză hipertensivă. În cazul în care, pe fondul unor astfel de plângeri, evacuarea urinei se oprește, atunci o persoană trebuie să consulte în mod necesar un terapeut și un urolog pentru tratamentul de urgență.

Anuria apare atunci când tumorile de dimensiuni mari, care încep să stoarcă lumenul ureterelor. Pacientul se plânge de dureri dureroase care apar în partea inferioară a spatelui, deoarece întârzierea în fluxul de urină se dezvoltă nu imediat, dar treptat. Se observă slăbirea, care este un semn nespecific al unei tumori canceroase.

deoarece dezvoltarea blocadei ureterale bilaterale apare rar, apoi urolitiaza ar trebui să fie, de asemenea, considerată o boală care duce la anurie. În acest caz, pacientul are colică renală și absența completă a urinei.

Apariția anuriei conduce la o formă cronică de pielonefrită. Plângerile pacientului sunt asociate cu dureri periodice în zona renală, însoțite de o creștere a temperaturii corporale și a simptomelor generale. Dar o astfel de simptomatologie nu este prezentă cu o astfel de boală ca glomerulonefrita și pentru a face un diagnostic corect este necesar să se efectueze un studiu histologic al parenchimului renal.

În plus, anura este observată în următoarele boli infecțioase:

  • leptospiroza;
  • febra galbena;
  • holera.

Simptomele bolii

Principalele simptome ale anurii sunt lipsa de urină și nevoia de a urina. Dar, pe lângă acestea, există o serie de alte caracteristici care fac posibilă diagnosticarea acestei patologii periculoase fără eroare în timpul examinării pacientului. De regulă, boala începe să se dezvolte datorită scăderii cantității de urină eliberată. Pe măsură ce patologia progresează, imaginea clinică este completată de noi simptome:

  • Simptomele anuriiîncălcarea acidității;
  • creșterea azotemiei;
  • edem pulmonar uremic;
  • încălcarea metabolismului apă-electroliți;
  • deteriorarea stării generale;
  • procese inflamatorii bacteriene și non-bacteriene acute;
  • înfrângerea sistemului nervos central.

Acest simptom al anurii, ca o puf, poate fi explicat prin faptul că lichidul stagnat în organism. Pacientul poate fi deranjat slăbiciune, dificultăți de respirație, gură uscată, musculare și dureri de cap, o stare prematură, un miros de amoniac din gură, o sete, o mâncărime a pielii, ceea ce indică dezvoltarea insuficienței renale.

În cazul în care sistemul nervos central este implicat în procesul patologic, tulburările se manifestă printr-o stare asuprită sau excitație necorespunzătoare. Destul de des, pacienții se plâng de durere în partea inferioară a spatelui, care este asociată cu un edem treptat al organelor pelvine.

Diagnostic clinic

Dacă un pacient nu are un singur gram de urină în timpul zilei, atunci o boală ca retenția urinară acută ar trebui exclusă. Prin urmare, pentru a diagnostica anuria, este necesar un astfel de studiu fundamental ca urografia excretorie (excretorie). Dacă în acest caz urina nu este deloc contrară sau ea se găsește numai în cavitatea renală, atunci se poate argumenta că pacientul într-adevăr anurie și în acest caz este obligat să efectueze studii suplimentare pentru a-și stabili cauza.

În primul rând, ecografia rinichilor și a vezicii urinare, care exclude nu numai urolitiaza, ci și bolile oncologice ale organelor pelvine. Dacă această metodă nu a răspuns la întrebare, de ce a apărut anuria, atunci pacientul este trimis să efectueze un test de sânge general. Dacă în studiul de laborator vor fi găsite leucocite în număr mare, acesta indică un proces inflamator.

Datorită tomografiei computerizate, bolilor oncologice și anomaliilor de dezvoltare a rinichilor sunt excluse. Folosind această metodă, se determină în ce stare este localizată parenchimul renal și dacă este afectată un proces inflamator purulent.

Cistoscopia este un diagnostic instrumental care vă permite să diagnosticați cu exactitate anuria. Cu o asemenea boală, se observă o vezică de dormit și o lipsă de urină în orificiile ureterale.

Tratamentul bolii

Cum este tratată anuraTratamentul anurii este o măsură urgentă și extrem de necesară. Cu o astfel de boală, pacientul are nevoie de spitalizare de urgență, deoarece există o amenințare reală pentru viața pacientului. Metodele de tratament depind de cauzele unei astfel de afecțiuni.

Forma areală și prerenală de anurie necesită o intervenție medicală urgentă. Tratamentul în acest caz trebuie să vizeze menținerea activității cardiovasculare și include o injecție subcutanată 1 - 2 ml de soluție de cofeină 10% și administrarea intravenoasă a 20 ml de soluție de glucoză 40%. Dacă există un șoc, atunci trebuie să luați măsurile necesare pentru a restabili tensiunea arterială normală. Pacienții aflați în această situație sunt internați în terapie intensivă pentru hemodializă.

Tratamentul anuriei renale se efectuează, de asemenea, într-un spital prin dializă peritoneală sau prin hemodializă. Pacientului i se prescriu antidoturi și terapia de dezintoxicare prin perfuzie. Separat, tratamentul se efectuează pentru a restabili echilibrul apă-electrolitică și pentru a contracara azotemia. Pentru aceasta, perfuziile intravenoase de diuretice osmotice, plasmafereză, lavaj gastric, primirea unitiolului și a enterosorbentelor, dializa peritoneală.

Tratamentul anuriei postrenale se efectuează exclusiv prin metode chirurgicale, spitalizând acest pacient în departamentul chirurgical și urologic. Aici se efectuează ultrasunete și raze X, se asigură îngrijire de urgență și se efectuează nefrostomie.

Astfel, anura este o boală foarte periculoasă, provocată de multe boli. Această condiție necesită spitalizare imediată. Tratamentul acestei boli la domiciliu nu poate fi efectuat, deoarece o astfel de patologie este considerată critică, ducând la moarte. La domiciliu, se efectuează numai recuperarea postoperatorie a pacientului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratamentCe este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratament
Norma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurareNorma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurare
Cum să elimini pietrele de la ureter la domiciliuCum să elimini pietrele de la ureter la domiciliu
De ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratamentDe ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratament
Cum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbațiCum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbați
Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?
Incontinența urinară la bărbații în vârstă: cauze și tratamentIncontinența urinară la bărbații în vârstă: cauze și tratament
Apariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratamentApariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratament
Cauzele apariției mucusului în urină la femeiCauzele apariției mucusului în urină la femei
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
» » Ce este anura, simptomele și tratamentul?
© 2021 amigdas.com