amigdas.com

Cum de a testa un triac folosind un tester

Cum se testează un triacAparate de uz casnic cu un motor electric, fie că este vorba de un aspirator, de o șurubelniță sau de un mixer de bucătărie, controlează puterea de lucru prin circuite cu un element de putere - triac. În caz de defectare a dispozitivelor, verificarea triacului ajută uneori la evitarea costurilor inutile. Înainte de a verifica triacul, este necesar să înțelegeți circuitul și principiile funcționării acestuia. Acest lucru va ajuta la înțelegerea rezultatelor diagnosticului.

Principiul funcționării dispozitivului

Un triac este un tip de tiristor simetric semiconductor, concepute pentru a controla curenții de cantități mari. Pe diagrame este obișnuit să se desemneze unul din cele două simboluri.

Logic, triacul funcționează ca un tiristor multidirecțional dual care trece curent în ambele direcții, dar acestea nu sunt elemente interschimbabile.

Principiul funcționării dispozitivuluiTiristorul este indicat de simbolul:

Începe să treacă curentul între anod și catod în cazul în care un curent în aceeași direcție și o forță suficientă sunt trecute între electrodul de comandă și catod. Terminarea curentului de comandă nu va determina întreruperea curentului anodic-catodic de lucru. Închiderea va avea loc numai atunci când polaritatea de tensiune se schimbă între catod și anod, sau în cazul tiristoarelor care pot fi blocate atunci când tensiunea inversă este aplicată pe electrodul de comandă.

La schimbarea polarității tensiunii, debitul se afișează în jumătatea anti-direcțională a circuitului triac.

Reglarea puterii transmise prin triac este efectuată prin deplasarea momentului de alimentare a curentului de deschidere de la timpul de pornire a fazei.

Diagnostic Triac

Necesitatea studierii triacului la domiciliu apare numai în cazul unei defecțiuni a unui aparat de uz casnic. Prin urmare, nu trebuie să se măsoare toate caracteristicile elementului și trebuie determinată numai prezența sau absența defectelor, pauzelor sau așa-numitele defalcări ale joncțiunilor p-n. Pentru aceasta, se folosesc două metode:

  1. Măsurarea rezistențelor p-n-urilor de către un tester.
  2. Indicarea execuției funcțiilor elementului.

Puteți stabili valabilitatea triacului așa cum este verificat de tester și cu un circuit indicator simplu, chiar și fără antrenament. Rezultatele utilizării ambelor metode, de regulă, dau aceleași rezultate și permit determinarea defecțiunilor la domiciliu. Pentru metoda de măsurare, aveți nevoie de o săgeată sau de un tester digital, iar dacă nu este - o baterie și un bec (puteți LED) pentru metoda de indicare.

Diagnostic TriacÎnainte de a începe testul, este necesar să aflați locația electrodului de comandă. Carcasele pentru triace sunt diferite, astfel încât cea mai ușoară cale este de a învăța prin marcare folosind Internetul. Catodul și un anod al unui triac sunt concepte relative și interschimbabile, deoarece au aceleași proprietăți pentru orice polaritate a tensiunii. Pentru comoditate, vă puteți determina singur unul dintre catodii cu vârfuri.

Testarea trebuie efectuată în două etape, schimbând polaritatea testerului sau a bateriei.

Metodă de măsurare a indicatorilor

Metodă de măsurare a indicatorilorDeterminarea defectului se poate baza pe rezistențe diferite ale joncțiunilor p-n în direcții diferite. Testerele determină rezistența prin trecerea unui curent prin obiectul de măsurare. Când curentul curge de la stratul p la stratul n al semiconductorului, rezistența va fi neglijabilă. Direcția inversă a curentului este practic imposibilă (rezistență infinită) sau foarte mare (pentru elemente cu putere redusă).

Alternanța repetată a straturilor semiconductoare între elementul de contact, la fel ca în cazul nostru, rezistența trebuie măsurate în trei state fără a rupe contactul cu anod sonde tester și catod:

  • Măsurăm rezistența dintre electrodul de comandă și catod, fără a conecta anodul la nimic - rezultatul ar trebui să fie de la zeci la sute de ohmi;
  • Transferați vârful sondei de la electrodul de comandă la anod. Măsurăm rezistența dintre anod și catod - rezistența ar trebui să fie mare până la infinit (MOhm pentru elementele cu putere redusă);
  • Contactul de control este conectat la anod - citirile testerului sunt reduse drastic, valoarea rezistenței depinde de puterea triacului, dar nu depășește sute de ohmi. Triacurile puternice nu se pot deschide din cauza curentului de control slab. În acest caz, nu puteți conecta contactul de comandă la anod, conectați-l printr-o baterie obișnuită cu degetul la catod, respectând polaritatea;
  • Electrodul de comandă este deconectat de la anod (acumulator), fără a rupe contactele testerului cu anodul și catodul - testerul continuă să afișeze o rezistență scăzută.

Schemele de măsurători sunt după cum urmează:

Scheme de măsurători

Dacă toate rezistențele sunt cele specificate în tabel, modificați polaritatea conexiunii testerului și repetați măsurătorile.

În cazul în care cel puțin unul dintre rezultatele măsurătorilor nu corespunde cu cel tabelar, triacul trebuie înlocuit și nu se grăbește cu achiziționarea de echipamente noi, deoarece este posibilă repararea celei vechi.

Utilizarea unei baterii

Metoda de verificare a tiristoruluiTesterul nu este disponibil pentru fiecare proprietar, dar este imposibil să găsești o casă care nu are baterie. Dacă bateria a fost găsită în lanternă - atunci, la ea există un bec. Pentru această metodă, puteți lua și indicatorul luminos LED de la orice dispozitiv inutil.

Metoda este foarte simplă, dar în cazul utilizării LED-ului este necesar să se respecte polaritatea includerii acestuia în circuit.

Începem prin conectarea la un catod convențional al unui triac al unui contact al unui bec. La cel de-al doilea contact conectăm "minus" -ul bateriei. Contactul pozitiv este conectat la anod. Nu ar trebui să fie strălucirea. Fără demontarea circuitului, conectați contactul de comandă la anod. Lumina ar trebui să fie aprinsă. Deschidem controlul și anodul - strălucirea ar trebui să continue. În circuitul deja asamblat, schimbați polaritatea conexiunii bateriei și repetați acțiunea. Dacă becul nu răspunde la conexiune sau luminează - se stinge în mod greșit, așa cum este descris - există o șansă de a salva aparatul electric de la domiciliu înlocuind un triac.

Sfaturi de lucru

Înainte de a scoate triacul sau cardul pe care este instalat, asigurați-vă că dispozitivul este deconectat și fizic deconectat de la sursa de alimentare.

Pentru a diagnostica triacul lipit pe placa de circuite imprimate, este suficient să deconectați contactul de comandă. Acest lucru necesită un fier de lipit. Și, de asemenea, nu va fi superfluă pentru instalarea unui element nou de pensete și lipire.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Ce este o diodă, principiul de funcționare și de lucru în circuitCe este o diodă, principiul de funcționare și de lucru în circuit
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum funcționează dioda și ce tipuri existăCum funcționează dioda și ce tipuri există
Limba simplă a modului în care funcționează un tranzistorLimba simplă a modului în care funcționează un tranzistor
Cum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetruCum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetru
Criterii pentru alegerea unui regulator de tensiune de 220V pentru casaCriterii pentru alegerea unui regulator de tensiune de 220V pentru casa
Dispozitivul de pornire ușoară a motorului electricDispozitivul de pornire ușoară a motorului electric
Triistor tiristorTriistor tiristor
Principiile de funcționare și circuitul unui releu electromagneticPrincipiile de funcționare și circuitul unui releu electromagnetic
» » Cum de a testa un triac folosind un tester
© 2021 amigdas.com