amigdas.com

Ce este salivarea, cauzele și consecințele încălcării sale

Cum de a trata o încălcare a salivăriiȘtim cu toții care este rolul important al organismului în saliva. Menține starea adecvată a țesuturilor și organelor din cavitatea bucală, previne apariția cariilor și participă la procesul de digestie. Dacă saliva se schimbă sau producția acesteia scade, acest lucru va afecta negativ starea dinților și capacitatea de a procesa calitativ alimentele.

Salivarea glandelor salivare se numește salivare. Să vorbim despre asta în detaliu.

ptyalism

Salivarea este procesul de salivare, salivare (din salivatio latină). Există o selecție de salivă reflexivă, datorită activității receptorilor sensibili (la momentul consumului de alimente) sau sub influența stimulilor condiționați (aspect, miros de produse și chiar gânduri despre alimente). În glandele salivare umane adulte, în mod normal, se produc aproximativ 2 litri de saliva pe zi. Intrând în cavitatea orală, saliva devine un "lichid din gură" deoarece se amestecă cu microflora, iar secretul în forma sa pură nu mai este.

Unele fapte despre compoziția saliva:

 • Ce este salivarea?Apa în cantitatea totală de secreție este de 99,5%.
 • Dintre substanțele organice prezente, volumul este format din proteine.
 • În saliva umană, aceleași antigene determinante de grup pot fi găsite ca și în sânge.
 • În formarea plăcii și a pietrelor, două proteine ​​specifice sunt prezente în lichidul oral: salivoproteină și fosfoproteină.
 • Imunoglobulinele și lizozimul conținute în salivă sunt implicate în protejarea organismului de agenții bacterieni.

La încălcări ale salivării sunt hipersalivarea și hipo-salivarea. Luați în considerare aceste abateri în detaliu.

hyperptyalism

Formarea excesivă a formării saliva, ca regulă, boli inflamatorii acute ale cavității orale. Iritarea mucoasei cauzează activarea glandelor salivare, care este un răspuns reflex protector la stimul. Uneori, această condiție poate fi cauzată de pătrunderea în cavitatea bucală a elementelor chimice cum ar fi iodul, mercurul, plumbul și altele.

Deteriorările organice ale sistemului nervos central pot fi, de asemenea, însoțite de hipersalivație. Acest simptom poate fi observat în boala Parkinson, anumite tipuri de paralizie, în starea post-sultană. Perturbarea procesului de înghițire în aceste patologii contribuie la creșterea salivării.

bot poate deveni un factor provocator al salivării excesive. Unii pacienți psihiatrici sunt diagnosticați cu hipersalivație falsă. Pacienții insistă asupra faptului că glandele salivare sunt prea active, dar medicul dentist nu confirmă acest lucru.

sialoschesis

sialoschesis - Aceasta este o producție redusă de saliva. O condiție similară poate însoți o serie de boli, cum ar fi:

 • diabet zaharat;
 • diferite tipuri de avitominoză;
 • boli de țesut conjunctiv;
 • parotita cronică;
 • boala prin radiații;
 • giposideroz.

Prin hiposialiilor conduce, de asemenea, hipertiroidism, modificări de menopauză în organism, infecții acute, condițiile nevrotice, unele medicamente, tulburări de respirație nazală. bătrânețe.

Manifestarea extremă a hipo-salivării este xerostomie. Simptomele sale includ: senzație de gură uscată și gât, limbă arsură, dificultate la înghițire, mestecare, vorbire, gust neplăcut în gură. Consecința unei hipozializări prelungite poate fi o creștere a plăcii, apariția cariilor multiple, agravarea sistemului digestiv.

Mecanismul apariției unei încălcări a salivării este după cum urmează. Iritantul își exercită influența asupra nervilor simpatic, care sunt asociate cu centrul salivar din creier. Drept urmare, creierul dă comanda pentru a îngusta vasele de sânge care alimentează sângele glandelor salivare. Ca urmare, fluxul de lichid către glande este redus, ducând la reducerea producției de saliva.

Tratamentul tulburărilor de salivare

Perturbarea salivăriiTratamentul tulburării salivării începe cu eliminarea factorilor provocatori și identificarea bolii care a cauzat acest simptom. Inițial, este necesar să vizitați un terapeut care va examina și va prescrie examinarea sau va redirecționa pacientul la alți specialiști.

Giposalivatsiya oferă un disconfort deosebit. Sub formă de tratament simptomatic, utilizarea de geluri care stimulează salivarea, apă de gură cu lichide acide, galvanizează glandele salivare mari, aplică aplicații de lizozimă.

De asemenea, pacienții sunt recomandați măriți cantitatea de lichid consumată, lubrifiați cavitatea orală cu ulei vegetal. Pentru a elimina avitominoza, este prescris un preparat complex de vitamina. Este obligatorie sanitizarea cavitatii bucale. Dacă este necesar, se efectuează măsuri de proteză.

Măsuri preventive

Deoarece cele mai frecvente tulburări de salivare sunt cauzate de procesele patologice interne, trebuie să monitorizați cu atenție sănătatea dumneavoastră, în timp pentru a fi supuse examinărilor și tratamentului prescris.

Cavitatea orală necesită, de asemenea, atitudine și îngrijire atentă. Trebuie să vă spălați dinții de două ori pe zi, să folosiți ață dentară și clătiri speciale, să tratați în timp cariile și să faceți examene preventive.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cauzele halitozelor, care cauzează halitoza și tratamentul halitozelorCauzele halitozelor, care cauzează halitoza și tratamentul halitozelor
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
De ce este un miros acru din gurăDe ce este un miros acru din gură
De ce are loc respirația urâtă: cauzele și tratamentulDe ce are loc respirația urâtă: cauzele și tratamentul
Cum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilorCum se trateaza cheilita pe buzele adultilor si copiilor
Structura stomacului vaginului în sistemul digestivStructura stomacului vaginului în sistemul digestiv
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Gustul sărat în gură: cauzeGustul sărat în gură: cauze
Structura și funcția cavității bucaleStructura și funcția cavității bucale
Primii dinți la sugari: ce ar trebui să fac?Primii dinți la sugari: ce ar trebui să fac?
» » Ce este salivarea, cauzele și consecințele încălcării sale
© 2021 amigdas.com