amigdas.com

Pete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copii

Dinți buniToată lumea are propriile sale culori individuale de smalț dentar. Dar, uneori, pe dinți apar pete dăunătoare, ceea ce poate indica dezvoltarea oricărei patologii. Dacă timpul nu este luat, atunci există riscul de distrugere a smalțului, care în viitor poate duce la pierderea dinților. De ce apar pete albe pe dinți?

Locurile dentare: simptome, cauze de apariție

Petele melotice pot fi identificate independent, deoarece diferă semnificativ de culoarea principală a emailului. Formarea de pete apare datorită demineralizării unei anumite zone. Din acest motiv, culoarea naturală se schimbă într-un pronunțat alb mat. Leziunile pot avea diferite forme: striae, pete neregulate, puncte. Procesul poate afecta atât un dinte cât și ambele rânduri.

De obicei depinde de motiv demineralizare:

  • În cazul leziunilor cariilor, pe locul cervical apar pete albe și se răspândesc imediat la mai mulți dinți strânși plasați. Inițial, suprafața petelor este strălucitoare și netedă, dar după un timp devine dur la atingere. Dacă problema nu este rezolvată în timp, atunci toate coroanele sunt afectate treptat. Enamelul din zona de localizare a focarului demineralizat se diluează rapid, devine fragil. Ulterior, petele devin maro și iau forma eroziunii.
  • Boala de fluorozăDacă astfel de fenomene au apărut ca urmare a dezvoltării fluoroza, apoi pe smalț apar focare albe de leziuni sub formă de benzi de cretă (accidente vasculare cerebrale), care se extind treptat. Mai ales este vizibil pe smalțul uscat. Inițial, cursele sunt formate pe dinții frontali ai rândului superior, apoi se răspândesc rapid în maxilarul inferior. Enamelul din zonele afectate este șters și devine dur.
  • Hipoplazia se caracterizează prin apariția de pete care au apărut din forma neregulată a coroanelor. În unele zone, se observă absența completă a smalțului, precum și prezența incluziunilor de nuanță gălbuie și depresiuni.

motive

Petele albe pe smaltul dinților apar atât la adulți, cât și la copii, și foarte des. Acest fenomen este carios și nu carios, care determină metodele de tratament.

De ce apar pete albe la adulți?

Cele mai frecvente motive pentru apariția petelor albe pe smalț la adulți sunt următoarele patologie:

  • fluoroza. Reprezintă un proces de demineralizare inversă. Adică, petele apar din cauza excesului de fluor. Acest microelement este o componentă importantă a structurii osoase, însă cu o cantitate mare este capabilă să dăuneze organismului. Patologia se manifestă sub forma unui pată ușoară pe dinte sau a canelurilor mici, precum și pete întunecate. Nu este dificil să se detecteze fluoroza, deoarece leziunea se răspândește direct la câțiva dinți.
  • carieincipient carie. Petele de umbra de melovidă pot fi precursori ai dezvoltării cariilor și aspectul lor înseamnă începutul primei etape de distrugere a smalțului dinților. Dacă îi acordați atenție la timp, atunci dintele poate fi menținut sănătos prin utilizarea metodelor conservatoare de tratament. În caz contrar, după un timp, leziunea va începe să se întunece. Cu distrugere carioasă, pigmentarea este locală în natură și apare de obicei în zonele cervicale și laterale.
  • rănire smalț. Deseori cauza apariției petelor albe sunt chiar daune minore la smalț, ducând la formarea de cipuri și crăpături pe coroane. Dacă timpul nu este eliminat, smalțul infectează bacteriile patogene, ceea ce poate duce la probleme mai grave. Acumularea de microorganisme dăunătoare provoacă distrugerea intensă a smalțului și demineralizarea completă. Acest fenomen este remarcat, în special la adulți și de orice vârstă. Dar se observă o demineralizare mai activă la vârstnici.

Cauzele apariției petelor dinților de pete albe

Recent, au devenit mai frecvente cazuri de a recurge la părinții dentiști cu problema apariției formelor albe pe dinții copiilor lor. Modificarea stării coroanei atât la adulți cât și la copii poate fi influențată de mulți factori. Principalul dintre ele considerăm mai jos.

Hypoplasia - patologia congenitală asociată cu subdezvoltarea dinților. Apare în timpul dezvoltării fetale și se explică prin expunerea la microorganisme dăunătoare. Cauzele hipoplaziei pot fi următoarele:

  • rubeolarubeola;
  • intestinale la o femeie însărcinată;
  • toxicoza severă;
  • infecțiile virale au suferit în timpul sarcinii.

Petele albe cu hipoplazie apar, de obicei, la copii în timpul erupției molarilor, dar uneori apar pe lapte. Defectul este de natură generalizată, adică se manifestă imediat pe o mulțime de dinți. În plus față de pigmentarea pe smalț, canelurile și canelurile sunt vizibile.

Principalul factor care conduce la dezvoltarea hipoplaziei este starea mamei. De exemplu, rubeola poate provoca leziuni ale smalțului dintelui, precum și orice altă patologie virală. încălcare procesul de formare a rudimentelor dentare apare în principal datorită deficienței vitaminelor, în special a vitaminei D. Dezvoltarea hipoplaziei poate provoca, de asemenea, o boală cronică a stomacului. Dar nu este necesar ca bebelușul să aibă o smalț dentar deteriorat. În mod tipic, hipoplazia este observată la copii premature, slăbit, alergii.

Manifestările de hipoplazie apar deja pe dinții de lapte pentru sugari, care apar la vârsta de trei ani. În acest caz, coroanele pot avea o formă neregulată, iar suprafața lor are o culoare plictisitoare și se acoperă cu caneluri.

Pete albe pe smalțImunitate slabă. Un copil cu imunitate scăzută are mai multe șanse de a suferi de boli reci sau virale, ceea ce duce adesea la o slăbire a apărării în gură. Microorganismele răutăcioase s-au răspândit repede pe suprafața coroanelor și au un efect negativ asupra stării smalțului, subțierea acestuia și îndepărtarea mineralelor necesare. Ca urmare, există pete albe mat.

Dacă apar formații albe din cauza imunității slabe, atunci este recomandabil să apelați urgent la medicul dentist - aceasta va ajuta la rezolvarea mai rapidă a problemei și vă va ajuta să evitați distrugerea completă a coroanelor.

Prezența dispozitivelor ortodontice. Acesta este motivul cel mai frecvent pentru apariția de pete albe pe smaltul dinților, în special la copii care poartă în mod constant breguet. Dispozitivul ortodontic previne pătrunderea saliva în cavitatea dintre suprafața dinților și fîietul, cauzând uscarea smalțului și începerea procesului de demineralizare. Parcelele aflate în construcție au o nuanță mată și, cu o întreținere necorespunzătoare, devin instantaneu pierdute, formând eroziune.

În ciuda varietății motivelor pentru apariția formațiunilor cretacide pe coroane, rezultatul este întotdeauna același - cu ignorarea simptomelor și absența tratamentului, se produce o distrugere intensă a smalțului dinților, ceea ce duce în cele din urmă la pierderea dinților.

Pete albe pe dinți: tratament

Mai întâi de toate, este necesar să se stabilească cauza exactă a apariției formelor matoase, să se elimine cât mai curând posibil și numai după aceea să se înceapă tratamentul. Desigur, pentru diagnostic trebuie să contactați o clinică stomatologică.

Tratamentul petelor albe provocate de fluoroză

Dacă este cauzată pigmentarea exces cantitatea de fluor, este necesar să se ia măsuri pentru a limita aportul acestui element în organism. În mod obișnuit, fluoroza se dezvoltă ca urmare a utilizării dinților dentare de întărire a smalțului în același timp cu administrarea unui microelement sub formă de tablete. De asemenea, un exces de fluor poate să apară atunci când conținutul său este ridicat în aer, apă, plante industriale.

stomatologControlul conținutului de fluor din apa potabilă poate fi realizat cu filtre. La momentul tratamentului, este necesar să se renunțe la utilizarea de paste de dinți conținând fluor și clătirea gurii. De asemenea, este necesar să se adere la o dietă, având excluse de la o dietă puternic ceai negru, pește gras și carne, spanac.

Scapa de pete albe va ajuta cursul de electroforeza, numit de dentist. De asemenea, pentru rezolvarea acestei probleme, aplicațiile cu preparate care conțin zinc, calciu și fosfor sunt utilizate pe scară largă. Astfel de proceduri au un efect benefic asupra stării smalțului și contribuie la restabilirea compoziției minerale a dentinei.

Tratamentul petelor cauzate de carii

Majoritatea cariilor se dezvoltă cu deficit fluor și calciu. Prin urmare, scapa de formatiile albe care apar in zona colului uterin, puteti folosi fluoridarea si remineralizarea. În stadiul inițial, petele pot fi eliminate prin folosirea benzilor pe dinți și a pastelor speciale. Dacă imediat după apariția petelor petrolioase începe să întărească smalțul, atunci dezvoltarea ulterioară a cariei poate fi oprită. Cu o distrugere puternică carioasă, este necesară începerea restaurării dintelui în sine.

Consolidați smalțul cu un material special dietă, care include produse care conțin o cantitate mare de fibre (legume, fructe, produse lactate). În timpul iernii este de dorit să luați un complex de vitamine și minerale, pentru a consuma ulei de pește.

Apariția petelor albe pe dinți nu este doar o problemă estetică. Acest lucru servește ca un avertisment cu privire la dezvoltarea proceselor patologice în organism. Prin urmare, în astfel de cazuri, un apel prompt către un specialist care va stabili cauza exactă și va prescrie tratamentul adecvat va fi cea mai corectă decizie. În caz contrar, vă puteți pierde dinții, care nu pictează o persoană.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Acoperirea dentară fluorurară: ce este?Acoperirea dentară fluorurară: ce este?
De ce apar puncte negre pe dinți și cum pot fi tratate?De ce apar puncte negre pe dinți și cum pot fi tratate?
De ce apar pe buze puncte albe?De ce apar pe buze puncte albe?
Apariția petelor albe pe pielea copilului: anamneză și consecințeApariția petelor albe pe pielea copilului: anamneză și consecințe
Puncte în limba copilului: cauze, tipuri și descrierePuncte în limba copilului: cauze, tipuri și descriere
Rating-ul bunurilor de albire dintiRating-ul bunurilor de albire dinti
Remineralizarea dinților la domiciliu: indicațiiRemineralizarea dinților la domiciliu: indicații
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Pastă de dinți cu fluorură: vătămare și beneficiiPastă de dinți cu fluorură: vătămare și beneficii
Refacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dințilorRefacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dinților
» » Pete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copii
© 2021 amigdas.com