amigdas.com

Piulițe conform GOST 5927-70: elemente de fixare și standardizare

Piuliță hexagonală GOST 5927 - 70Este dificil să ne imaginăm lumea modernă fără mașini, trenuri, avioane, diverse dispozitive, calculatoare, echipamente de comunicații - într-un cuvânt, fără echipament. Se poate afirma în mod sigur că în aproape toate produsele industriale se folosesc diferite tipuri de șuruburi, șuruburi și piulițe. Și mai ales nuci în conformitate cu GOST 5927-70. Acestea sunt adesea folosite în asamblarea pieselor, ansamblurilor și mecanismelor.

Strângerea legăturii și semnificația acesteia

Nut împreună cu un șurub formează un compus de fixare. Un bolț este o bară cilindrică care are un cap de o parte și un fir pe cealaltă. O piuliță este o parte cu un fir interior. Ele sunt adesea hexagonale, dar altele sunt de asemenea folosite: tetraedrice, având 8 sau mai multe fețe, rotunde cu sloturi și altele.

Fabricarea nuci este reglementată de cerințe strict definite, stabilite în documente tehnice speciale - standarde. Acest cuvânt vine de la "standardul" englezesc, ceea ce înseamnă "normă", "eșantion", "standard".

Importanța șuruburi, buloane pot fi judecate din faptul că ele apar la fiecare pas. De exemplu, în frigider casnic convențional poate fi 200 sau mai multe elemente de fixare într-o mașină de spălat vase - aproximativ 110 automotoare - 1200 Vehicul - 3000, avionul - mai mult de un milion.

O astfel de distribuție mare a îmbinărilor cu filet de fixare se datorează meritelor lor. Acestea includ:

 1. Nuci de înaltă rezistențăOportunitate și comoditate repetarea asamblării-dezasamblare;
 2. Fiabilitate mare;
 3. Simplitatea designului;
 4. Cost redus;
 5. manufacturability;
 6. Creați o forță de strângere semnificativă, cu o forță mică atașată la cheie;
 7. Admisibilitatea modificării gradului de comprimare.

Tipuri de elemente de fixare filetate

Asta este șuruburi, șuruburi, piulițe, știfturi, șuruburi, șaibe. Fiecare dintre aceste specii are mai multe tipuri, care, la rândul lor, sunt împărțite în grupuri și așa mai departe.

De exemplu, sub formă de șuruburi cu cap sunt: ​​cap pan, o circulară, pan-și evazată, hexagon și tetraedrice. Prin proiectare, există următoarele capete de șurub:

 • cu cheie hexagon încastrată;
 • cu o canelură dreaptă pentru o șurubelniță;
 • cu o fantă în formă de cruce;
 • cu depresiuni în formă.

Acestea din urmă au și alte modele, de exemplu, spline: Tri-Wing, Torq-set, Pentalobulare și așa mai departe (vezi Figura 1). În SUA, există mai mult de două milioane de soiuri și mărimi de elemente de fixare.

Standardele GOST 5927-70

Șuruburi hexagonale cu șaibăStandardul aprobat de Consiliul Interstatal pentru Standardizare, Metrologie și Certificare al CSI se numește GOST. Designul și dimensiunile piulițelor hexagonale cu o treaptă mare și mică, pentru care diametrul firului este de la 1 la 48 mm, stabilește GOST 5927-70. Nucile pot avea alte modele. Pentru fiecare dintre ele există un standard GOST sau alt standard.

Standardizarea este dezvoltarea și aplicarea standardelor. Pătrunde literalmente toate sferele funcționării societății și permite să se asigure:

 • cerințe optime pentru fabricarea produselor;
 • siguranța producției și a utilizării produselor și serviciilor;
 • calitatea produselor, proceselor și serviciilor;
 • interschimbabilitatea și compatibilitatea diferitelor produse;
 • reproductibilitatea rezultatelor testelor;
 • introducerea de tehnologii moderne și creșterea productivității muncii;
 • dezvoltarea cooperării internaționale prin eliminarea barierelor tehnice și tehnologice.

Un pic de istorie

Piuliță hexagonală GOST 5927 și 5915 negru DIN 934Elementele de standardizare au fost folosite de omenire din cele mai vechi timpuri. Astfel, în China cu mai mult de 2500 de ani înainte de epoca noastră, a fost utilizat un sistem de cinci măsuri. În Egiptul antic, în timpul construcției piramidelor, s-au folosit blocuri de piatră de anumite dimensiuni, cărămizi similare și alte detalii structurale ale dimensiunilor unificate din Japonia, Grecia Antică.

Artizanii din Evul Mediu au respectat reguli uniforme pentru fiecare magazin. De exemplu, pentru țesături a acționat interzicerea utilizării mătase brută de calitate slabă, cu noduri, lungimea și lățimea pânzei au fost normalizate.

În secolul al XIV-lea, standardele pe calibru de arme, și în fiecare țară au fost ale lor. În secolul al XV-lea, navele de război din Veneția au fost făcute din module interschimbabile unificate. Acest lucru a permis reparația rapidă avariată în navele de luptă.

În 1785, pentru prima dată în istoria francez Lebranom a fost făcută partidul de încuietori arma, fiecare dintre care se potrivesc fără ajustări pentru mai multe tipuri de puști de vânătoare. În Rusia, în anul 1761, la Fabrica de Arme Tula au aplicat pentru prima dată principiul interschimbabilității. Primul standard pentru fixarea firelor a fost introdus în 1845 în Anglia.

În special, a promovat puternic dezvoltarea militarizării unificării de la începutul secolului al XX-lea, deoarece în producerea și utilizarea armei, interschimbabilitatea este importantă. În timpul primului război mondial și în scurt timp, multe țări au început să creeze organisme naționale de standardizare.

În 1946, Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a fost înființată la Londra de către reprezentanți ai 25 de țări. Membrii săi sunt 165 de țări.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
GOST 17473 șuruburi cu cap cap semicircularGOST 17473 șuruburi cu cap cap semicircular
Gost pe oțel hexaedric, dimensiuniGost pe oțel hexaedric, dimensiuni
Clasa de rezistență a clapetei și marcareaClasa de rezistență a clapetei și marcarea
Caracteristicile unei selecții de nuci pentru discurile turnateCaracteristicile unei selecții de nuci pentru discurile turnate
Clește de prindere rapidă cu mâinile taleClește de prindere rapidă cu mâinile tale
Ce fel de sculptură are loc: tipuri și parametriCe fel de sculptură are loc: tipuri și parametri
Antet metric: dimensiuni, tabel cu diametru și pasAntet metric: dimensiuni, tabel cu diametru și pas
Ce sunt niturile filetate cu filetCe sunt niturile filetate cu filet
Rim-nut din 582 în diverse industriiRim-nut din 582 în diverse industrii
Echipamente și mașini-unelte pentru fabricarea șuruburilor cu auto-filetareEchipamente și mașini-unelte pentru fabricarea șuruburilor cu auto-filetare
» » Piulițe conform GOST 5927-70: elemente de fixare și standardizare
© 2021 amigdas.com