amigdas.com

Care este norma trombocitelor din sângele femeilor și bărbaților?

Ce sunt trombocitele și cât de multe ar trebui să fie acestea?Un test de sânge este una dintre cele mai eficiente și comune metode de diagnostic care este utilizată pentru a determina patologia diferitelor grupuri de organe interne. Abaterea de la norma unei anumite componente a sângelui indică prezența unui anumit tip de perturbare. Trombocitele sunt considerate a fi unul dintre constituenții importanți din sânge.

Trombocite: informații generale și descriere

Un trombocite este un element de sânge, numit și o placă de sânge, care este o celulă plată care are o formă ovală și rotundă. Activitatea durează aproximativ 1-2 săptămâni, apoi distrugerea acestor elemente în splină și ficat. Apariția de noi trombocite apare cu ajutorul măduvei osoase.

Aceste celule pentru întregul organism au funcții foarte importante. Este necesar să se ia în considerare caracteristica de bază a trombocitelor - capacitatea lor de a fi fixate între ele sau la unele microorganisme patogene, datorită cărora se modifică forma și dimensiunea lor.

Funcții principale:

 • Norma trombocitelor la om - un test de sângeVasoconstrictor. În timpul leziunilor vaselor de sânge, trombocitele joacă un rol hemostatic, care constă în formarea de trombocite, blocând secțiunile rănite ale vaselor. Mai mult, datorită blocajelor de trafic, începe îngustarea vaselor, care este necesară pentru a reduce pierderea de sânge.
 • Alocarea factorilor de creștere. În timpul interacțiunii trombocitelor cu distrugerea lor ulterioară, formarea diferitelor elemente biologic active care îndeplinesc diferite funcții în organism. Acasă - aceasta este identificarea factorilor de creștere, și anume, substanțe care asigură integritatea pereților vaselor de sânge și a țesuturilor.
 • Constructii. Trombocitele joacă rolul de material de construcție deoarece leagă moleculele din care sunt compuse capilarele sanguine. O cantitate redusă de trombocite din sânge poate duce la hemoragii interne cauzate de deformare și o încălcare a integrității vaselor.
 • Protecție împotriva interferențelor străine. În timpul intrării în sânge a organismelor patogene, trombocitele se atașează de bacterii, împiedicându-le astfel să creeze un efect negativ asupra organismului. Ulterior, trombocitele sunt scindate simultan cu microorganisme și sunt excretate din organism. Această proprietate oferă indicatori imuni ai corpului, și anume rezistența sa la diferite boli și factori de mediu nefavorabili.

În general, trombocitele exercită funcții destul de importante, reducând sensibilitatea organismului la organismele patogene și oferind capacitatea celulelor de a se regenera.

Test de sânge pentru trombocite

Cantități trombocite cantitative în sânge este considerat standard, și, prin urmare, pentru a determina prezența anomaliilor lor poate fi făcută cu ajutorul unui test de sânge general. Materialul este colectat din venă. Analiza se efectuează dimineața, exclusiv pe stomacul gol.

Analiza generală este utilizată pentru a diagnostica bolile:

 • Organe ale sistemului genito-urinar;
 • Sistem cardiovascular;
 • Organe ale tractului gastrointestinal;
 • Patologii endocrine;
 • Tulburări de imunitate;
 • Maladii neoplazice;
 • Boli ale sistemului respirator.

În general, testul de sânge are o gamă largă de utilizări în scopuri de diagnosticare. În plus, această analiză este utilizată pentru a efectua studii preventive.

Norma normei numărului de trombocite poate diferi în funcție de diferiți factori. Principalul factor este vârsta pacienților examinați:

 • Câte trombocite sunt în sângele unei persoane sănătoasePentru copiii sub vârsta de un an, norma trombocitelor este de 170-310 unități.
 • La vârsta de până la 5 ani, norma trombocitelor poate fluctua în jur de 170-410 unități.
 • La vârsta de 6-16 ani, cel mai mic număr de celule autorizate ar trebui să fie 160, iar cel mai mare - 460.
 • La adulți, numărul de trombocite fluctuează în jur de 210-420 de unități.

La interpretarea datelor de analiză obținute, medicul trebuie să ia în considerare caracteristicile fiziologice ale pacientului, prezența tuturor tipurilor de boli cronice sau acute.

Numărul de trombocite este unul dintre principalii indicatori ai unui test de sânge general, care este cel mai fiabil și informativ.

Scăderea numărului de trombocite

Motivele pentru care în sânge trombocite la femei sau bărbați coborât, este posibil să existe multe. Această condiție a patologiei se numește trombocitopenie. Cel mai adesea, această afecțiune este însoțită de simptome pronunțate și de diverse complicații.

Simptomele trombocitopeniei

 • Apariția hematoamelor. La oameni, hemoragiile, numite echimoze, se numesc vânătăi. Această pată este o altă formă de nuanță albastră, care în viitor se poate transforma în maro sau verzuie.
 • Hemoragie subcutanată. Caracterizată prin apariția sub piele a unor urme roșii care apar cu o ușoară presiune. Cele mai multe ori apar pete roșii. Uneori pot apărea în zona spatelui sau a pieptului.
 • Sângerare. În timpul unei scăderi a numărului de trombocite, poate apărea o pierdere permanentă de sânge. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă prin intermediul sângerărilor nazale. În plus, tulburarea poate apărea pe fondul sângerării gingiilor. Acesta apare adesea la femei în timpul ciclului menstrual, când deversarea devine regulată și mai abundentă.
 • Purpura. Acestea sunt mici hemoragii subcutanate care nu se opresc nici măcar cu o presiune semnificativă. Acestea sunt însoțite de apariția unui număr mare de pete mici de roșu în întregul corp.

În general, există câteva semne distinctive de trombocitopenie, care indică prezența acestei boli. În timpul apariției lor nevoie cât mai repede posibil cereți ajutor medical. Starea patologică este numărul trombocitelor mai mici de 30 de unități. Trebuie remarcat faptul că motivul scăderii numărului de trombocite din sânge poate fi diferit. Uneori această tulburare este cauzată de anumite patologii și boli, din cauza căruia organismul își pierde capacitatea de a crea noi trombocite.

Bolile în care apare noi trombocite:

 • Analiza generală sau comună a sângelui - ce verificare?hepatita;
 • SIDA;
 • Rezultatul tratamentului cu chimioterapie;
 • Bolile oncologice ale sângelui;
 • Lipsa în organism a vitaminei B 12 sau a altor substanțe biologic active;
 • Dependența de droguri și alcoolismul.

Mai mult, scăderea acestor substanțe poate fi rezultatul unor stări atunci când are loc distrugerea lor intensă. Acestea includ:

 • Boli autoimune;
 • Trombocitopenic purpura;
 • Efecte secundare după administrarea medicamentelor;
 • Rezultatul intervențiilor chirurgicale asupra mușchiului cardiac;
 • Sarcina.

Pe scurt, scăderea numărului de sânge trombocite - dovada unui proces destul de grav de patologii care are loc în organism. Nu trebuie să uităm că bolile nu sunt întotdeauna însoțite de semne și pot fi complet asimptomatice. Prin urmare, este necesar să se efectueze periodic teste de sânge pentru prevenire.

Tratamentul trombocitopeniei

Întrebarea despre ce trebuie făcut, când trombocitele sunt coborâte în analiza sângelui, este de interes pentru mulți oameni care au întâlnit această problemă. Evident, cea mai bună cale este ajutorul medical în timp util. Așa cum am menționat deja, trombocitopenia poate fi provocată de mulți factori. Numai un medic bazat pe rezultatele examinărilor suplimentare poate identifica cu precizie cauzele tulburării și poate dezvolta un tratament eficient, ținând cont de caracteristicile pacientului.

În acest caz, când indicator cantitativ trombocitele au scăzut de la normă până la marcajul critic, pacientul a fost plasat în spital pentru observație continuă. Mai întâi de toate, tratamentul vizează determinarea cauzei principale a patologiei, adică o boală care a provocat distrugerea plachetară sau producția afectată.

Câte trombocite pot fi în sânge?În general, totuși, tratamentul trombocitopeniei cu utilizarea diferitelor medicamente, luând în considerare cauzele apariției tulburării. În tratamentul ulterior se efectuează cu ajutorul medicamentelor adecvate. De exemplu, în cazul în care scăderea numărului de trombocite este cauzată de tulburări imune, pacienților li se prescriu medicamente pentru steroizi. În timpul trecerii severe a bolii, poate fi necesară îndepărtarea splinei, deoarece acest organ este responsabil pentru distrugerea trombocitelor care intră în circulație.

trombocitopenie poate fi numit luând anumite medicamente. În aceste cazuri, aceste fonduri sunt eliminate complet, utilizând analogii lor sau complet excluse din cursul terapiei. Pentru a normaliza cantitatea de trombocite, poate fi utilizat sânge donator.

Numărul crescut de trombocite

În medicină, patologia, care este asociată cu o creștere a normei de concentrație a trombocitelor în sânge, se numește trombocitoză. Această boală, cum ar fi trombocitopenia, poate fi provocată de anumiți factori și este un semn al bolii sau poate acționa ca o boală separată.

Trombocitoza poate fi primară și secundară. În cazul trombocitelor primare funcția măduvei osoase este întreruptă, ca rezultat, există o creștere semnificativă a numărului de trombocite. Și nu apar simptome și semne. Trombocitoza secundară se datorează anumitor boli care acționează ca un factor provocator.

Cauzele trombocitozelor:

 • meningita;
 • boli hereditare de sânge;
 • impactul microflorei patogene;
 • hepatita;
 • perioada postoperatorie;
 • stres de stres pe corp;
 • lipsa de fier în organism;
 • administrarea de corticosteroizi;
 • boli care sunt însoțite de procesul de inflamare.

Ar trebui menționat acest lucru numărul crescut de trombocite de asemenea, de multe ori pot fi provocate de îndepărtarea splinei. În plus, încălcarea este adesea observată la femeile gravide. Cel mai adesea se explică prin toxicoză. Cu tulburări regulate ale scaunului și vărsăturilor începe îngroșarea sângelui. În acest caz, această condiție este considerată un mecanism natural pentru protejarea corpului femeii împotriva pierderii de sânge, care este asociată cu travaliul.

Numărul de trombocite din sânge de laboratortrombocitoza este considerată o boală foarte periculoasă. Principala sa consecință negativă este apariția unui număr mare de cheaguri de sânge, drept rezultat, probabilitatea de perturbare a permeabilității capilarelor sanguine este semnificativ crescută. Ca urmare, există multe complicații, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, precum și hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică și altele.

Tratamentul acestei patologii este cu ajutorul anticoagulantelor - medicamente care reduc coagularea sângelui. Acest lucru este necesar pentru ca sângele să fie mai lichid, reducând astfel impactul negativ asupra vaselor de sânge. Mai mult, agenții imunomodulatori, precum și preparatele al căror efect este îndreptat spre excluderea agregării plachetare, pot fi utilizate pentru tratament.

În timpul prezenței indicațiilor, în cursul tratamentului sunt utilizați și agenți antiinflamatori. Atunci când o deviere semnificativă de la normă se face procedură trombotsitaferez, care constă în curățarea sângelui din numărul excesiv de plachete sanguine, și adăugându-l înapoi în pacient.

Desigur, trombocitopenia, cum ar fi trombocitoza, este o încălcare destul de periculoasă, care indică adesea trecerea în corp a procesului patologic. În general, atunci când trombocitele dintr-un test de sânge sunt semnificativ reduse sau crescute, trebuie să utilizați ajutorul medicilor pentru a identifica motivele abaterii lor de la normă. Pentru tratamentul eficient, este necesar să se ia în considerare faptul că această tulburare este provocată de anumite boli, eliminarea cărora ne va permite să normalizăm cantitatea de trombocite din sânge.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbațiDe ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbați
Cum se calculează coeficientul de deferență pentru identificarea boliiCum se calculează coeficientul de deferență pentru identificarea bolii
Cum de a scădea nivelul hemoglobinei în sângele unui bărbat?Cum de a scădea nivelul hemoglobinei în sângele unui bărbat?
Schimbarea formulei leucocitelor spre stângaSchimbarea formulei leucocitelor spre stânga
Eficiența procedurii de plasmolifiere a articulațiilor genunchiuluiEficiența procedurii de plasmolifiere a articulațiilor genunchiului
Norma leucocitelor din sângele copiilorNorma leucocitelor din sângele copiilor
Test de sânge general la copii: transcripție și masăTest de sânge general la copii: transcripție și masă
Numărul crescut de monocite din sângeNumărul crescut de monocite din sânge
Norma bilirubinei în organism la nou-născutNorma bilirubinei în organism la nou-născut
Ce trebuie să faceți dacă limfocitele din sângele unui copil sunt coborâteCe trebuie să faceți dacă limfocitele din sângele unui copil sunt coborâte
» » Care este norma trombocitelor din sângele femeilor și bărbaților?
© 2021 amigdas.com