amigdas.com

Pești rechini mai mari: istorie a speciei și modernitate

Pești rechini mari: este periculos pentru oameniPeștii rechiniști sunt unicul reprezentant al familiei sale, o specie extrem de rară, despre care foarte puțin se cunoaște comportamentul și habitatul. Cel mai mare rechin este extrem dieta extraordinara

, un habitat pentru apă adâncă și un potențial științific uriaș. Un număr mic de exemplare identificate a dat doar o mică parte din tezele despre particularitățile vieții acestui animal, rechin megamouth rămâne specii slab cunoscute, dar pentru că nu mai puțin interesant.

De unde vine acest nume?

Peștele reticulat pelagic este comun în întreaga lumeUn rechin de dimensiuni mari, în conformitate cu câteva date documentare existente, arată ca un amestec de balenă și un reprezentant de rechin. Numele de familie, în care acest animal este singurul reprezentant, a primit pentru gura uriașă necesară ingerarea maselor de apă. Un astfel de individ este unul dintre cele trei subspecii care nu conduc o viață activă de pradă. Împreună cu tigrul și rechinii giganți, acest animal "ridică" crustaceele mici din apă.

Prefixul "pelagic" sub forma acestor indivizi înseamnă că aceștia trăiesc departe de platoul continental la o adâncime de peste 100 de metri. Reprezentanții acestei familii aparțin peștilor oceanici și preferă apele calde, de exemplu, în Hawaii și California. Rechinul de bigot este extrem de rar și este singurul reprezentant al familiei sale.

Vizualizați istoricul

Prima dovadă documentară a existenței balenării pelagice a rechinilor este datată în 1976. Datele sunt extrem de limitate, deoarece în lume există aproape 100 de persoane din această familie. La dispoziția oamenilor de știință au fost doar câteva animale, structura organismelor care au devenit obiectul mai multor lucrări științifice dedicate acestui subspeci.

Primul reprezentant al familiei a fost descoperit pe 15 noiembrie 1976 în Hawaii, cu lungimea sa a ajuns la 4,46 metri. La început, animalul a fost luată pentru un alt reprezentant al rechin - rechin tigru, și există cazuri când Largemouth rechin confundat cu balena criminal, ca și culorile cele două animale este similar.

Caracteristicile structurii corpului

Dimensiunea medie a unui rechin pelagic de dimensiuni mari este de aproximativ 4,5 metri, lungimea maximă fiind de 5,7 metri. Corpul este maro, mai puțin de culoare gri, țesuturile sunt umplute cu apă, ca și în cazul altor reprezentanți ai rechinului, scheletului constă din cartilaje moi. Acest reprezentant are nevoie și de o mișcare constantă, altfel individul se va îneca. Dinții nu sunt destinați dăunătorilor activi, nasul este grav. Caracterul peștelui este extrem de calm, comportamentul este lent.

habitat

Peștii înalți pelagiciPeștele rechin marele face parte din clasa peștilor de adâncime, habitatului său la o adâncime de până la 500 de metri. Cu toate acestea, adâncimea maximă înregistrată a acestui pește este de aproximativ 2500 de metri. Culorile și dimensiunile impresionante servesc un avertisment pentru eventualii pradatori, deoarece nu există rechini care să protejeze acest tip de rechin. Pentru a căuta alimente, indivizii pot migra, dar preferă apele tropicale și subtropicale.

Caracteristicile de reproducere a acestei specii nu este cunoscut, este logic să se presupună că acest proces este similar cu cel al unui rechin pelerin. Spre deosebire de balenele care filtrează în mod pasiv apă prin mustață, un rechin de dimensiuni mari produce mișcări de înghițire la fiecare câteva minute. Indiferent dacă peștele este capabil să vâneze este necunoscut, la momentul de bază al dietei sale este recunoscut planctonul, care constă din mici crustacee și meduze.

întâmplări

Rechinul pelagic, cu cap mare, își petrece cea mai mare parte a vieții sale în mișcare. Noaptea, această specie nu se arunca cu capul mai mult de 15 de metri, în timp ce în după-amiaza în căutarea planctonului la adâncimi mai mari de 150 de metri. Migrarea în apă este cauzată în principal de mișcarea planctonului, pentru care este, de asemenea, caracteristică modificarea dislocării în funcție de somn sau de starea de veghe a prădătorilor. Oamenii de știință recunosc că rechinul anterior, de dimensiuni mari, a fost în partea de jos, adică a trăit în imediata vecinătate a fundului, care a fost motivul pentru detectarea târzie a persoanelor de către oameni.

Prădătorii naturali și dușmanii rechinilor de dimensiuni mari

După cum sa menționat mai sus, există puțini dintre prădătorii naturali într-un rechin de dimensiuni mari, care se datorează în primul rând dimensiunilor uriașe ale individului. Cu toate acestea, unele specii de prădători încă vânează aceste animale, și anume:

  • pisica de piatră;
  • spermă;
  • alt rechin.

Predatorii folosesc lentoarea acestui baarot de rechin și pur și simplu distrug bucăți de carne din corpul ei, atât de multe animale există cicatrici pe corp. Pe bot, indivizii observate au avut, de asemenea, urme de coliziune cu rampe și meduze. Este cu greu un atac direct, mai degrabă o auto-apărare, deoarece înghițitul înghite cantități uriașe de apă în încercarea de a filtra krill.

Shark broshart: este periculos pentru oameni?

Pești rechini mai mari: istorie a speciei și modernitateAceastă viziune pelagică este practic inofensivă pentru oameni și poate dăuna răufăcătorilor care, prin neglijență, vor fi în imediata apropiere a gurii acestui gigant. În alte privințe, rechinul calm și temperament bun. În schimb, gradul de influență al factorilor antropogeni asupra acestui tip de rechin este necunoscut, este foarte posibil ca această formă de rechin pelagică să necesite protecție.

Eroina miturilor și legendelor

Peștii rechiniști mari ar putea deveni progenitorul numeroaselor mituri despre monștrii de mare, spun mai mulți factori despre aceasta:

  • aspect aparte, incluzând o maxilară imensă;
  • dimensiuni mari;
  • similitudine cu balena;
  • locuind pe adâncime.

Ca și în cazul calmarului gigantic, un rechin pelagic ar putea servi drept teren de creștere apariția diverselor mituri, dedicat marelui pește ocean, capabil să înghită nava. Acest subspeciat încearcă să evite contactul cu oamenii.

Este demn de remarcat faptul că majoritatea reprezentanților acestei familii au fost găsiți deja morți. Ultimul caz înregistrat de contact cu un specimen al acestui subspecie este în 2015, rămășițele sunt foarte apreciate de muzee, astfel încât acesta permite studierii obiceiurilor celui mai mare reprezentant de mare adâncime al subspecii. Între timp, rechinii de dimensiuni mari sunt victime nu numai de atacuri de pradă, ci și de pescuit, deoarece carnea lor este foarte apreciată deodată în mai multe bucătării lumii.

Unii oameni de știință insistă asupra faptului că este necesar ca această persoană să fie inclusă în lista speciilor aflate în pragul dispariției totale și să interzică pescuitul de rechini la scară largă. Cu toate acestea, datele detectate nu sunt suficiente pentru a trage concluzii cu privire la poziția actuală a speciilor și la numărul de indivizi. Ultimul număr înregistrat de reprezentanți ai familiei uriașe uriașe a fost de 102 persoane, care este disproporționat de mic comparativ cu alți reprezentanți ai speciei.

Există opinia că rechinii de dimensiuni mari vor fi incluși în numărul speciilor care vor dispărea în următorul deceniu din cauza poluării antropice a apei. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la viitorul acestor indivizi.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Acvariu rechin catfang pangasiusAcvariu rechin catfang pangasius
Cele mai periculoase rechini din lume. Cele 10 cele mai periculoase rechiniCele mai periculoase rechini din lume. Cele 10 cele mai periculoase rechini
Lista celor mai mari animale din lumeLista celor mai mari animale din lume
Ordinul rechin de pisici este sigur pentru oameni!Ordinul rechin de pisici este sigur pentru oameni!
Specii de pești marine: descriere și caracteristiciSpecii de pești marine: descriere și caracteristici
Shark mako - cel mai rapid rechin din lumeShark mako - cel mai rapid rechin din lume
`Devil mare`: ciclism de viață pește pescar de mare`Devil mare`: ciclism de viață pește pescar de mare
Care este diferența dintre oftalmolog și oftalmolog?Care este diferența dintre oftalmolog și oftalmolog?
De ce un vis de rechin și cum să-l interpretezi într-o carte de vis?De ce un vis de rechin și cum să-l interpretezi într-o carte de vis?
Pește-minge care se poate umfla: habitatulPește-minge care se poate umfla: habitatul
» » Pești rechini mai mari: istorie a speciei și modernitate
© 2021 amigdas.com