amigdas.com

Faună și plante tundre

Descrierea faunei și florei din tundrăZona tundrei este destul de vastă, variind de la Peninsula Kola până la Chukotka - adică se acoperă aproape toată nordul Rusiei. Limitele tundrei coincid aproape cu cercul polar din sud și vest, iar în est se întinde destul de departe până la coastele Mării Okhotsk.

Tundra este o zonă naturală situată în partea de nord a continentelor. Aceasta este întinderea nemărginită a permafrostului. Solul local nu se dezgheață la o adâncime mai mare de un metru. Prin urmare, toată vegetația tundrei, precum și toți locuitorii acesteia, sunt adaptate vieții astfel încât să fie cel mai puțin exigenți pentru condițiile externe.

Ce este tundra?

Zona Tundra se caracterizează prin condiții de viață foarte dure:

 1. Caracteristici ale climei și naturii tundreiIarna este lungă, nu mai puțin de 7 luni.
 2. Vara scurtă este rece, temperatura rar crește peste + 10 ° C. Prin urmare, perioada de viață a plantelor este de obicei 3-4 luni.
 3. Există adesea înghețuri și zăpadă chiar și în timpul verii.
 4. În ciuda cantității mici de precipitații, solurile de aici sunt foarte ude datorită faptului că umiditatea se evaporă slab de pe suprafață.
 5. Furtuna de ploaie aproape nu merge, dar foarte des ploaie, mai ales în perioada de toamnă.
 6. Un capac de zăpadă puțin adânc (nu mai mare de 30 cm).
 7. Vânturile puternice suflă adesea zăpadă, lăsând solul deschis.
 8. Aproape toată tundra este în permafrost. Chiar și în timpul verii, solul se dezghetează până la o adâncime mică, de maximum 2 metri, sub care se observă pentru totdeauna solul înghețat. De aceea, în rădăcinile vegetației nu intră adânc în pământ, dar sunt situate pe suprafață, unde pământul este mai cald.
 9. Din cauza permafrostului, solurile sunt adesea umplute cu apă: solul înghețat nu absoarbe umezeala, lăsând-o în straturile superioare.

Deci, o vară rece rece, severe ierni lungi, permafrost, iluminat special - acestea sunt condițiile în care lumea plantelor tundrei crește.

Tundra vegetație are o dimensiune mică: rafale puternice de vânt suflă din zăpada căzută, constând din cristale de gheață tare, se deplasează cu mare viteză. Acest fenomen se numește coral de zăpadă, nu numai că dăunează plantelor, dar contribuie și la faptul că și piatra este supusă măcinării.

În vara plantele sunt crescute într-un condiții cu totul surprinzătoare: soarele este scăzut și ușor cald, dar straluceste 24 de ore pe zi, se numește „zi polară“. Prin urmare, ierburi și arbuști adapta bine într-o zi atât de lungă, care nu împiedică dezvoltarea lor.

Totuși, reprezentanții florei zilei scurte nu pot supraviețui aici. Luați în considerare ce plante și animale din tundra s-au adaptat la aceste condiții dure.

Caracteristici ale florei și faunei tundrei

Descrierea faunei și florei din tundrăCel mai adesea există licheni și mușchi, arbuști mici, arbuști și iarbă. Copacii din majoritatea care trăiesc în astfel de condiții severe nu pot.

Vara este prea scurtă, astfel că lăstarii tineri pur și simplu nu au timp să construiască stratul de protecție necesar pentru iernare. Numai în regiunile sudice există uneori, rareori, copaci, dar aceste zone este mai corect să numim o tundră de pădure.

Lichenii și mușchii. Aceștia sunt reprezentanți foarte importanți ai lumii plantelor din tundră, care aici dezvoltă un număr imens de specii. Mușchii formează adesea un covor continuu și servesc ca hrană pentru reprezentanții locali ai faunei. De ce reușesc să supraviețuiască în condiții dure:

 • Acestea sunt scurte, astfel încât chiar și un mic strat de zăpadă îl păstrează în siguranță.
 • Aceste plante nu primesc substanțe nutritive și umiditate din sol, luându-le din atmosferă. Prin urmare, solul sărac nu interferează cu dezvoltarea lor normală.
 • Absența rădăcinilor reale - mușchi și licheni sunt atașați de sol prin procese mici de tip fire.

Principalele soiuri de mușchi și licheni ai tundrei sunt:

 • kukushkin in;
 • hilokomium;
 • plevrotsium;
 • cerbul de cerb (yagel).

Înălțimea medie a yagelului ajunge la 15 cm. Acesta este unul dintre cele mai mari licheni. Fiecare plantă gri deschis seamănă cu aspectul unui copac uimitor, care are un "trunchi" și mai subțiri "ramuri".

Moss umed luxuriant și moale, planta uscată devine tare, dar foarte fragilă, de la cel mai mic impact mecanic se prăbușește. Are rate de creștere foarte lente - doar câțiva milimetri pe an, motiv pentru care este imposibil să pasc căprioare pe același teren de pășunat timp de mai mulți ani.

Plante, ierburi și arbuști de tundră

Printre plantele cu flori, în primul rând, există ierburi perene, tufișuri și arbuști. Tufe și arbuști sunt foarte scăzute, iarna sunt complet acoperite de zăpadă. Cele mai frecvente specii includ următoarele:

 1. Lista și descrierea plantelor, ierburilor și arbuștilor din tundrăPădurile dwarf.
 2. Piticuri de pitic.
 3. Ledum.
 4. Vodianica.
 5. Arktous.
 6. Afinele.

Unii sunt mereu verzi, altele - foioase. Ierburile din tundra sunt în cea mai mare parte perene, cele mai frecvente fiind ierburile și șuvițele, există mai multe tipuri de leguminoase. Ce fel de iarbă poate fi văzută în zona tundrei:

 • pajiște alpină;
 • foxtail alpin;
 • pâlnie;
 • albastru arctic;
 • șiret greu;
 • un ban obscur;
 • umbrella astragalus;
 • ac ac;
 • Highlander viviparous;
 • Rochie de baie europeană și asiatică;
 • Rhodiola rosea.

Mulți reprezentanți ai florei au flori mari de culori foarte diferite: crimson, alb, galben, portocaliu. Prin urmare, tundra înfloritoare de vară arată foarte pitorească. Tundra vegetație bine adaptate la condiții aspre: frunze arbuști și tufișuri mici - acest lucru reduce evaporarea umezelii din suprafața acestuia, iar partea inferioară a lamina pufos dens, ceea ce ajută, de asemenea, pentru a evita evaporarea abundente.

Cel mai frecvent locuitor al tundrei - pitici de mesteacan, numit și ernik. Înălțimea plantei este mai puțin de un metru, creste nici un copac și arbuști, atât de puține asemănări cu familiare ne mesteacănul, cu toate că aceste plante sunt specii legate.

Ramurile plantei nu cresc pe orizontală, ci sunt răspândite de-a lungul solului, frunzele sunt mici, rotunde și largi. În sezonul de vară au o culoare verde bogată, până în toamnă sunt de culoare roșu-roșu. Cerceii plantei sunt, de asemenea, mici, de obicei ovale.

Afine - arbust de foioase scazut, a căror lungime rareori ajunge la mai mult de jumătate de metru. Frunzele au o culoare albastră, flori - mici, albe, uneori cu roz. Fructele sunt boabe rotunde, asemănătoare cu afinele, dar cele mai mari.

Moroshka - planta erbacee perene. Are un rizom subțire, din care primăvara crește o tulpină cu câteva frunze rotunde și o singură floare. În timpul iernii, părțile terestre ale plantei mor, iar în primăvară acestea se reapărută. Fructul este un tip complex.

Lumea animală a tundrei

Descrierea animalelor care trăiesc în tundrăFauna din tundră este unică. Există puțină hrană aici, clima este foarte severă, așa că animalele trebuie să se adapteze cu toată puterea lor. Acesta este motivul pentru care blana locuitorilor locali este densa, iar pernitele au un penaj de penaj.

În tundră, cel mai adesea se găsesc astfel de animale:

 • Reni.
 • Lupul polar.
 • Poartrul alb polar.
 • Arctic vulpe.
 • Polar bufnita.
 • Lemming.

Lemmings servesc ca hrană pentru Arctic Foxes, astfel încât în ​​timpul iernii prădătorii migrează după victimele lor. În anii foametei, animalele trebuie adesea să mănânce alimente vegetale sau chiar carouri.

În timpul iernii adaptat bine: blana în toamnă devine groasă și caldă, ajutând animalele să supraviețuiască chiar îngheț îngheț. Este interesant faptul că vulpile au urechi mici, ascunse complet în lână - astfel încât sunt protejate de degerături.

ren ca să mănânce un yagel: copitele lor puternice, primesc un lichen de sub zăpadă. În vara pentru cuiburi aici zboară o abundență de păsări: viermi, rațe, gâște, lebede. Alimente pentru ei este un număr mare de insecte: țânțari, gadflies și midges.

Lumea animalelor și a plantelor din tundră este un exemplu despre modul în care în natură toți locuitorii au învățat să se adapteze la condiții dificile și pentru a supraviețui în climatul cel mai dur.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum trăiesc și trăiesc lemneleCum trăiesc și trăiesc lemnele
Fox arctic albastru și alb: unde trăiesc?Fox arctic albastru și alb: unde trăiesc?
Vultur cu coada albă - o descriere a păsării în care trăiește vulturul cu coada albăVultur cu coada albă - o descriere a păsării în care trăiește vulturul cu coada albă
Polar owl: descrierea speciei, caracteristicile, în care trăiește pasăreaPolar owl: descrierea speciei, caracteristicile, în care trăiește pasărea
Piticul mesteacan - în cazul în care un copac creste, soiurile sale popularePiticul mesteacan - în cazul în care un copac creste, soiurile sale populare
Pătrunjelul alb. Unde locuiește. Caracteristicile speciilor și vânătoareaPătrunjelul alb. Unde locuiește. Caracteristicile speciilor și vânătoarea
Plante și animale care sunt bogate în natura rece a tundreiPlante și animale care sunt bogate în natura rece a tundrei
Liste de păsări rusești din enciclopedieListe de păsări rusești din enciclopedie
Pescuitul pe peninsula Kola: rezervoare și centre de recreerePescuitul pe peninsula Kola: rezervoare și centre de recreere
Animale care trăiesc în deșertul rece al ArcticiiAnimale care trăiesc în deșertul rece al Arcticii
» » Faună și plante tundre
© 2021 amigdas.com