amigdas.com

Stomatita herpetică la copii: tratament

Semne de stomatită herpeticăStomatita herpetică este o leziune inflamatorie a membranei mucoase provocată de virusul herpesului. La copii, febră, salivare excesivă, limfadenită, erupție veziculară, copilul își pierde pofta de mâncare. Diagnosticul se face după colectarea anamneziei, a imaginii clinice și a examinării citologice. Boala tinde să progreseze rapid, odată cu apariția primelor simptome, este necesar să se consulte un medic.

Stomatita herpetica la copii

Stomatita herpesului ar trebui considerată ca o manifestare a reacțiilor organismului copilului de a intra în contact cu un virus simplu de tip herpes simplex de tip 1. La copii, cel mai adesea apare la vârsta de 1-3 ani. Datorită vârstei sale, organismul copilului are un sistem nedezvoltat de imunitate celulară, atunci când vine în contact cu virusul, infecția apare rapid.

Stomatita herpetică se observă chiar și la copiii sub vârsta de un an.

Există două tipuri de stomatită herpetică la copii.

 1. Sharp.
 2. Cronică sau recurentă.

Copiii care au avut o formă acută de stomatită devin purtători ai virusului. care se încadrează bolnav, un copil se poate răni de sistemul nervos, precum și de organele interne. De aceea, copiii bolnavi au nevoie de o atenție deosebită din partea medicilor.

Cauzele apariției la copii

De ce apare stomatita?Herpes virus face parte din familia „Herpesviridae“ erupție cutanată apare pe membranele mucoase ale gurii și a pielii. Când intră în corpul copilului, reproducerea activă a virusului începe în celulele epiteliului, precum și în ganglionii limfatici din apropiere. Pe fluxul sanguin, virusul intră în organele interne, rănind-i. Următoarea etapă va fi înfrântă membranele mucoase ale buzelor, pielii, gurii și gâtului, cu apariția simptomelor de stomatită herpetică. Infecția poate intra într-o formă latentă, virusul se află în țesuturile nervoase și își manifestă activitatea cu o scădere a imunității.

De la transportator la o persoană sănătoasă, agentul cauzator este transmis:

 • Contact și mod de uz casnic. Și, de asemenea, atunci când saruta, prin jucării sau articole de uz casnic.
 • În timpul tusei și strănutului, virusul intră în corpul unei persoane sănătoase prin picături de aer.

Nu este neobișnuită cazurile când un agent patogen este transmis de la mamă la copil, prin placentă în timpul gestației. Pe fondul scăderii imunității, copiii pot prezenta recurențe ale stomatitei herpetice cronice. Unul dintre factorii provocatori este supraîncălzire sau suprarăcirii a copilului, stresul, dieta saraca, deficienta de vitamine, utilizarea antibioticelor la copii mari dozah.U stomatita herpetică se observă cel mai adesea în toamna și primăvara.

Simptome la copii

Stomatita herpetică are trei grade de severitate:

 • Ușor.
 • Media.
 • Heavy.

Manifestarea stomatitei herpeticeCopii cel mai adesea există o formă ușoară și moderată de greutate. Perioada latentă a bolii se dezvoltă de la 2 la 14 zile. Copilul devine neliniștit, capricios, plânge constant și refuză să mănânce, doarme prost noaptea. Există o salivare abundentă, vărsături, greață și o creștere a ganglionilor limfatici cervicali. Prin apăsarea pe ganglionii limfatici, copilul simte durerea din cauza inflamației.

Boala începe acut, însoțită de o febră, o creștere a temperaturii la 38-40 de grade. Condiția generală a copilului se înrăutățește. Copilul se umflă și sângerează gingiile. În gură, pe membrana mucoasă apar erupții în formă de bule 2-3 mm. Bulele sunt ușoare Descoperiți, formând eroziune sângeroasă și ulcere de dimensiuni superficiale.

Erupțiile din gură pot exista diferite stadii de dezvoltare. Ulcerul și eroziunea se strâng și se vindecă fără a lăsa cicatrici și cicatrici.

Caracteristic pentru copii cursul specific al bolii. Febra acută se înlocuiește cu o ameliorare pe termen scurt a stării, apoi începe un nou val de exacerbare a simptomelor.

Datorită imunității reduse, se pot alătura alte infecții care produc infecții purulente la ulcerul stomatitei.

Cursul stomatitei herpetice acute poate dura între 7 și 14 zile. Boala poate fi obținută în primele săptămâni de viață a unui copil, creând riscul apariției unei afecțiuni septice, care afectează organele interne, precum și membrana seroasă a creierului.

Tratamentul copiilor pentru stomatita herpetică

Cum să tratați stomatita herpeticăDiagnosticul stomatitei herpetice la copii este determinat pe baza unei imagini clinice, a unui anamnez și a unui studiu citologic. Pentru a identifica un virus efectuați un test de sânge, luați tampoane din gură, bule și ștergări de mucoase. În timpul diagnosticării bolii, stomatita herpetică poate fi confundată cu angina pectorală, rujeola, varicela, difterie.

În cursul unei boli ușoare, tratamentul poate apărea la domiciliu, cu toate acestea, copiii sub vârsta de trei ani pot fi spitalizați.

Pacienții au nevoie de odihnă la pat și băuturi abundente. Alimentele ar trebui să fie moi, se folosește un vas separat.

Tratamentul complex depinde de perioada bolii și de amploarea leziunii.

În timpul febrei este atribuită:

 • „Paracetamolul“.
 • "Ibuprofen".

Pentru a elimina supărarea antihistaminice prescrise:

 • Clemastine.
 • Mebhydrolin.

Pentru întreținerea imunității se folosesc preparate:

 • Lizozimul.
 • Injecțiile de gamaglobulină.

În cursul gravității medii a bolii, Se poate forma țesut necrotic, care trebuie îndepărtat cu o soluție cu o enzimă proteolitică.

 • Tripsină.
 • Chimotripsină.

Pentru a accelera vindecarea ulcerelor, este necesar să luați vitaminele din grup: "A", "E".

Medicul poate prescrie fizioterapia copilului cu ajutorul radiației infraroșii.

Stomatita herpetică la adulți

Caracteristicile cursului stomatitei herpetice sunt tendința de recidivă. Virusul doarme în ganglionii țesutului nervos, iar după slăbirea sistemului imunitar acesta este activat prin atacarea corpului. La un adult, boala poate să apară fără simptome aparent comune. Dar într-o măsură mai mare, cu recăderi, există semne caracteristice de exacerbare a bolii.

Formă ușoară bolilor la adulți.

 • În exterior, nu există simptome de deteriorare a corpului.
 • Pot exista inflamații minore ale tractului respirator.
 • Există umflarea membranelor mucoase ale cavității bucale, în special în apropierea gingiilor.
 • În cavitatea orală există bule care nu se răspândesc în continuare.

Forma curentă medie

Pot fi diagnosticate prin simptome:

 • Intoxicare, senzație de slăbiciune și letargie.
 • Pe erupții cutanate semnificative.
 • Temperatura corpului crește până la 37 de grade.

Formă severă de curgere

 • Intoxicație severă.
 • Temperatura se ridică la 40 de grade.
 • În gură există o abundență de erupții cutanate.

După ce veziculele sunt umplute cu exudat, se rup, formând răni de sângerare. Câteva ore mai târziu, în locul eroziunilor se formează un raid galben, rănile sunt acoperite cu epiteliu.

Tratamentul stomatitei de herpes la adulți

Este necesar să se acorde mai întâi atenție unei alimentații adecvate. În timpul perioadelor de exacerbare, accentul se pune pe creșterea consumului de apă, permițându-vă să eliminați simptomele de intoxicație.

Pentru a reduce durerea, în alimente trebuie să utilizați alimente lichide sau moi.

Vitamina antivirala si terapia de stimulare a imunitatii sunt efectuate, cu ajutorul medicamentelor:

 • Famciclovir.
 • Imudon.
 • Acid ascorbic.
 • Interferon.

Semne de stomatităPentru tratamentul local, în scopul vindecării ulcerelor și prevenirii răspândirii ulterioare a infecției, se utilizează agenți antiseptici și soluții alcaline.

Medicamentul Miramistin Se utilizează pentru clătirea gurii și, de asemenea, ca o loțiune cu un tampon de bumbac pentru ulcere. Pentru a elimina inflamația, puteți utiliza gel Viferon.

Gel Kamistad reduce senzația de ulcere, ceea ce vă permite să luați calm mâncare fără durere.

Diagnosticul bolii

În primul rând, medicul evaluează starea generală a unei persoane, se verifică cardul medical, se examinează cavitatea orală.

Uneori, o inspecție vizuală este suficientă pentru a obține o imagine clară a bolii, cu toate acestea, în cazul în care nu reușește să facă cercetări de laborator alocate, care include imunologice, serologice, citologice și diagnosticare biologice.

Materialul pentru cercetare și identificarea bolii este răzuirea din gură sau înroșirea feței.

Stomatita herpetică acută pot fi confundate cu boli:

 • Forma stomatitei la copiiHerpes de piele a buzelor. Acesta diferă de stomatita herpetică prin faptul că apare numai pe pielea buzelor fără a se răspândi în mucoasa orală. Erupții unice pot apărea în timpul recidivelor.
 • Stomatita bacteriană. Are mult în comun cu stomatita herpetică acută, dar ulcerații în acest caz sunt mult mai mari în dimensiune și mai puțin în cantitatea de erupție cutanată.
 • Stomatita veziculară a enterovirusului. Acesta diferă de stomatita de herpes prin faptul că forma enterovirusă a bolii are o deteriorare semnificativă a stării de bine. Se manifestă o stare de răceală, mușchi și dureri de cap. Bulele apar nu numai pe membrana mucoasă a gurii, ci și pe mâini, precum și pe picioare.

După diagnosticare, medicul va prescrie tratamentul. Respectând cu strictețe prescripțiile unui medic, puteți scăpa de stomatita de herpes în decurs de una sau două săptămâni.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
Cum se trateaza o raceala pe buze - cele mai eficiente mijloaceCum se trateaza o raceala pe buze - cele mai eficiente mijloace
Bonaflon Unguent: instrucțiuni de utilizare și prețBonaflon Unguent: instrucțiuni de utilizare și preț
Herpes în limba: descriere și fotografieHerpes în limba: descriere și fotografie
Tratamentul herpesului la copii, foto al manifestărilor externe ale patologieiTratamentul herpesului la copii, foto al manifestărilor externe ale patologiei
Instrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatităInstrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatită
Ce fel de tratament este necesar pentru combaterea stomatitei la un copil?Ce fel de tratament este necesar pentru combaterea stomatitei la un copil?
Stomatita virală la copii: simptome și tratamentStomatita virală la copii: simptome și tratament
Răni pe buze: o varietate de leziuni, cauze, simptomeRăni pe buze: o varietate de leziuni, cauze, simptome
» » Stomatita herpetică la copii: tratament
© 2021 amigdas.com