amigdas.com

Fluoroza la copii: cauze, simptome și tratament

Cauzele de fluoroză la copiiFluoroza este o modificare patologică a smalțului dinților datorită unei cantități excesive de fluor în organism. Această boală poate fi exprimată în două tipuri - endemică și profesională. Patologia se caracterizează prin procese distructive în acoperirea coroanei dentare, precum și prin apariția de pete de culori întunecate sau albicioase. Un alt nume pentru boală este smalțul smalț.

Cauzele de fluoroză dentară

Simptomatologia clinică a apariției bolii a fost descrisă în lucrările științifice din 1891. Pentru o lungă perioadă de timp boala a fost numită "email smalț" și nu avea motive științifice motivate pentru dezvoltare. În 1930, medicii au putut determina cauzele dezvoltării petelor - cantitate crescută de fluor în organism (Fluorom).

Fluorul este implicat activ în construcția celulelor corpului, concentrația principală fiind concentrată în țesutul dentar și osos. Fluoromul intră în organism din lichid și alimente. Dar corpul absoarbe o soluție de apă nestânjenită de elemente care conțin fluor, deoarece Calitatea apei din apeduct joacă un rol major în apariția bolii.

Grup de risc

Cine poate fi expus la această boală și de ce apare fluoroza dinților? Cantități excesive de fluor, ca motiv principal pentru formarea de pete pe smalț, se pot manifesta în astfel de circumstanțe:

 • lucrează în producție, unde aerul are o rată ridicată de compuși de fluor;
 • apa potabilă, care este saturată cu fluorură.

Adică boala se dezvoltă fie pe un anumit teritoriu, fie într-o anumită întreprindere. Pentru a distinge de o fluoroză endemică profesională este posibil pe baza unor astfel de simptome de bază:

 • despre el însuși, permite să cunoască fluoroza profesională prin scăderea activității articulare și a senzațiilor de durere în sistemul musculo-scheletic;
 • fluoroza dentară profesională nu este întotdeauna însoțită de dezvoltarea de pete de email.

Fluoroza se poate dezvolta datorită cantității mari de fluor din îmbrăcăminteDin ce motiv cantitatea de fluor din apă are un efect negativ asupra stării smalțului dinților? deoarece fluorul din apă este absorbit de organismul activ. Conținutul acestei substanțe în pasta de dinți sau alimente nu afectează negativ smalțul.

Fluoroza profesională este rar observată, de regulă, boala are un caracter teritorial.

Diferența de vârstă

Printre grupurile de vârstă există, de asemenea, diferențe: pe dinți, petele de fluoroză sunt cele mai cunoscute la adolescenți și copii mai mici decât la adulți. Acest lucru se datorează structurii de dinți tineri, pe care smaltul nu este încă puternic. Mediul favorabil pentru apariția bolii este o cantitate excesivă de compuși fluorurați - mai mult de 1,7 mg / l. Pentru copii, norma zilnică de fluorură nu este mai mare de 4 mg. Când bebelușul bea un litru de apă și consumă produse fluorurate, riscul de colorare a smalțului crește.

De ce nu au adulții un aspect vesel încremenit de fluoroză? deoarece pentru corpul adult, nevoia de compusi de fluor se ridica la 5 mg pe zi, Astfel, apa nu poate afecta starea smalțului. Dar când concentrația compușilor de fluor în apă crește la 7 mg / l, riscul de formare a petelor de fluoroză pe dinți apare la adulți.

Cum cresc copiii fluoroza?

Organismul copilului se află în stadiul de formare a sistemelor, precum și a țesutului osos. O cantitate crescută de fluorură poate crea următoarele efecte negative: încep să apară legarea și eliberarea sărurilor de calciu, aceasta afectează formarea smalțului dinților. Țesutul osoasă devine moale, iar structura smalțului este liberă. Lipsa compușilor de fluorură poate avea un impact negativ asupra funcționării glandei tiroide, provocând diverse boli.

Dar nu toți copiii dintr-o anumită zonă sunt afectați de patologie. De regulă, boala apare:

 • cu concentrație excesivă de fluor în produsele alimentare;
 • în timpul imunității slăbite;
 • la copiii care sunt slab de boală.

Fluoroza afectează copiii mai des decât adulțiiÎn unele cazuri, boala la copiii mici afectează dinții din lapte (în special copiii cu hrană artificială) copii mai mici și adolescenții sunt mai susceptibili să sufere. Copiii mici suferă de această boală în timpul creșterii molarilor permanenți și, de asemenea, când apa cu un conținut ridicat de fluor a fost folosită timp de 3-4 ani. Lămpi de lapte nu sunt expuse la efectul negativ al apei de calitate slabă, deoarece acestea sunt formate în uterul mamei: placenta protejează de la obținerea de substanțe nocive.

Tipuri de fluoroză

Există cinci tipuri de distrugere a smaltului dinților:

 • reperat;
 • punctată;
 • distructive;
 • eroziv;
 • krapchasto-calcaros.

Zgomotul vizual ea însăși reprezintă dungi albe și albe pe maxilarul superior. Apoi benzile încep să crească în dimensiune și se transformă în pete galbene. Vederea melotică cu cristale de fluoroză acoperă întreaga coroană dentară, în acest stadiu al bolii, emailul este rupt în bucăți mici. Culoarea smalțului poate fi mată maro sau albă.

Ereziv aspect fluoroza se caracterizează prin pigmentarea pronunțată și prezența modificărilor distrofice în structura smalțului. Emaila dinților devine fragilă: anumite zone ale coroanei dentare sunt obținute fără acoperire. Absența smalțului dinților începe să provoace disconfort în timpul utilizării alimentelor reci sau calde.

Semne de dezvoltare a fluorozelorVedere distructivă caracterizat printr-o ușoară distrugere a dentinei și a dinților - anumite zone ale coroanei încep să se rupă. Acest tip de patologie este observat în timpul utilizării apei cu un conținut ridicat de fluorură - mai mare de 25 mg / l.

Vedere vizibilă Fluoroza poate fi confundată cu cariile dentare. Caries are o altă etiologie de origine, dar se poate dezvolta și pe fundalul fluorozelor. Principala diferență între fluoroză și carii este în leziunea locală unică a coroanei dentare. Fluoroza afectează simultan mai mulți dinți. Localizarea patologiei este, de asemenea, diferită: apare fluoroza pe suprafața coroanei, caria - pe tuberculii de mestecat.

Vedere distructivă fluoroza nu răspunde la tratament. Patologia periculoasă se poate răspândi în oasele scheletului. Aceasta boala provoaca osteoporoza si apoi se transforma intr-o forma maligna - osteosarcoma. Dar acest diagnostic poate fi determinat numai în cazul apei potabile cu un conținut de fluor mai mare de 7 mg / l.

Fluoroza: tratamentul bolii

După diagnosticarea unui anumit tip de fluoroză, trebuie să analizați apa de băut pentru cantitatea de fluoruri din ea. Atunci când conținutul acestei substanțe este mărit, este necesar să nu mai folosiți apă din această sursă sau să instalați un filtru pentru curățare. Consumul ulterior de apă cu o cantitate crescută de fluorură poate duce la distrugerea danturii. De asemenea, trebuie să schimbați pasta - fără fluor.

Cum se trateaza fluoroza? Manipularea dentară în acest caz nu produce: o persoană este prescris medicamente cu adăugarea de calciu și fosfor. Orice formă a bolii este tratată printr-o tehnică separată:

 • în timpul formei distructive a bolii, este utilizată proteza cu coroane metalo-ceramice;
 • cu distrugerea semnificativă a smalțului, se realizează restaurarea unui număr de dinți cu ajutorul protezelor deasupra capului - furnir și luminatoare;
 • în timpul fazei inițiale a leziunii se utilizează albirea dinților în timpul fluoroscopiei (LED / chimic / laser).

Tratamentul fluorozelorTratamentul fluorozelor într-o etapă ușoară cu înălbire nu este limitat: dentiția este supusă unui proces remineralizarea.

Un amestec de calciu și fosfor este aplicat coroanei dentare folosind ultraphonoforeza sau electroforeza. Durata procedurilor de tratament poate fi de 15-20 sesiuni.

Enamel în casă înălbitor cu compoziții medicinale și curățat cu pastă specială de remineralizare. Pentru clarificare, utilizarea capsulei suprapuse cu un medicament terapeutic. După acest proces, se efectuează remineralizarea.

Contraindicații:

 • în formă severă, boala parodontală;
 • carii multiple de dinți;
 • lactație sau sarcină;
 • alergie la substanțele medicamentoase.

Este inacceptabil să se înalbare în timpul fluorozelor cu ajutorul peroxidului: acest compus dăunează țesutului dentar și corodează structura smalțului. În stadiul inițial al înfrângerii, ulei de lămâie eterică sau frecare de cenușă de lemn ajută.

Prevenirea bolilor

Pentru a preveni procesele de distrugere, este necesar să se respecte anumite măsuri:

 • reducerea consumului de pește și alte produse care conțin fluor;
 • Aflați conținutul de fluor în apa de la robinet;
 • În timpul lucrului profesional cu fluor, trebuie să urmați o dietă, să purtați aparate respiratorii etc.
 • Pentru a înlocui o pastă de dinți cu fluor pe altul;
 • mănâncă mai multe alimente cu cantități mari de alimente de calciu și lactate.

Prevenirea fluoroză la copii:

 • este necesar să instalați filtre pentru purificarea apei pe robinete;
 • interzice unui copil să utilizeze pastă de dinți pentru adulți;
 • învață copilul să folosească periuța de dinți corectă și pasta de dinți.

Tratamentul cu metode populare

Aceste metode sunt concepute pentru a întări structura smalțului dinților. În medicina populară folosiți:

 • acid lactic;
 • acid piruvic;
 • complexe de vitamine;
 • preparate de calciu și magneziu.

Astfel de metode sunt utilizate pentru albire.

Soluție de sodiu

Soluția de sodiu poate fi utilizată doar o dată pe săptămână din cauza posibilității de a deteriora structura smalțului. Pentru a face acest lucru, trebuie să periați periuța de dinți în amestec și să vă spălați dinții. Când nu vă place gustul de sifon, atunci acesta poate fi combinat cu paste făinoase. Aplicând sifon, trebuie să fii atent: această compoziție poate provoca sângerări și răni gingiilor.

Lemn de frasin

În cenușă există un conținut crescut de hidroxid de potasiu, care are un efect de albire. Pentru a curăța dinții, este necesar să se scufunde peria umezită în cenușă cu apă. De asemenea, puteți amesteca această pulbere cu pasta pentru a reduce efectul cenușii pe smalț.

Carbon activatO altă opțiune - curățarea unui meci ars. Este necesar să ardeți un meci și să frecați cenușa în smalt. În timpul acestei proceduri, ar trebui să mergeți cu gura deschisă timp de aproximativ cinci minute, apoi periați dinții cu pastă de dinți. Această metodă consolidează și curăță smalțul.

În capsule, cărbunele activate constau, de asemenea, din cenușă de lemn.

Pentru a albi smalțul prin aceasta, capsula trebuie să fie măcinată într-o pulbere, apoi o periuță de dinți umedă este înmuiată în ea. Puteți, de asemenea, se toarnă niște cărbune pe pasta de dinți.

Pudră de păstăi

Vinetele trebuie să se coacă până se încarcă în cuptor și apoi se freacă dinții cu cenușă. Această metodă consolidează smalțul și albirea suprafeței. Pulberea din vinete, spre deosebire de cenușa abrazivă, nu este deloc periculoasă pentru smalț.

A doua metodă de aplicare a vinetelor. Trebuie să frecați inelele cu o legume și să le udați câteva zile în apă. După ce vestele trebuie să fie bine sărate și așezate într-o zi sub presă. Apoi se usucă și se fixează pe o foaie metalică de copt - cenușa este curățată cu smalț. Această metodă ajută, de asemenea, la întărirea gingiilor: dacă frecați cenușa în țesutul gingival, acesta încetează să mai sângereze.

Acasă remedii împotriva fluorosis

Fabricat din ingrediente naturale, pulberea va întări perfect țesutul gingiilor și va albi dinții. Toate ingredientele trebuie tăiate în pulbere și amestecate:

 • mesteacăn cenușă;
 • lut alb sub formă de pulbere;
 • sare de mare;
 • un amestec de ierburi.

Pulberea de lut alb poate fi înlocuită cu cretă. Baza legumelor:

 • flori de calendula;
 • flori de musetel;
 • Utilizarea coarnei de câmp pentru tratamentul fluorozelorcâmp coardă;
 • soricelului;
 • frunze de coacăze;
 • conuri de hamei;
 • frunze de menta;
 • frunze de urzică;
 • vetrice;
 • pinuri de pin, brad;
 • rădăcinile aurii și stejarului.

Puteți adăuga un pic de ierburi amare în aceeași cantitate. Sare de mare ar trebui să fie, de asemenea, măcinat într-o pulbere. Toate componentele sunt luate în raport: 2 părți de cenușă, 2 părți de lut, 1 parte de sare, 1 parte de iarbă. Compoziția trebuie depozitată într-un recipient din sticlă sau ceramică.

Îngrijirea ar trebui să se facă atunci când albirea dinților smalț. Înainte de începerea oricăror acțiuni, trebuie să consultați un medic dentist. Orice preparat natural poate face rău dacă este folosit în mod abuziv.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Acoperirea dentară fluorurară: ce este?Acoperirea dentară fluorurară: ce este?
De ce apar puncte negre pe dinți și cum pot fi tratate?De ce apar puncte negre pe dinți și cum pot fi tratate?
Eroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratamentEroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratament
Rating-ul bunurilor de albire dintiRating-ul bunurilor de albire dinti
Pasta de dinți pentru copii: tipuri și descrierePasta de dinți pentru copii: tipuri și descriere
Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratamentHyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Pastă de dinți cu fluorură: vătămare și beneficiiPastă de dinți cu fluorură: vătămare și beneficii
Fluorizarea dinților la copii: beneficiu, prețFluorizarea dinților la copii: beneficiu, preț
Pete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copiiPete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copii
» » Fluoroza la copii: cauze, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com