amigdas.com

Specii de animale dispărute și dispărute

Specii de animale dispăruteÎn ultimii 500 de ani de pe planetă, mai mult de 800 de specii de animale au dispărut. Faună afectate negativ de diverse procese: activități umane, poluarea, pierderea resurselor de hrană din cauza utilizării irațională a resurselor naturale, schimbările climatice. Ca urmare, multe animale s-au găsit în Cartea Roșie, iar unele specii au dispărut complet.

Specii de animale dispărute

Aceste specii nu mai pot fi găsite în altă parte. Unele dintre ele au dispărut cu multe secole în urmă, iar unele au murit recent. Cu zece milioane de ani în urmă, dispariția animalelor a fost un proces natural, sa produs ca urmare a evoluției, când au supraviețuit cele mai potrivite specii. Dar în zilele noastre, animalele dispar de pe fața pământului în principal datorită activităților umane, iar o astfel de dispariție se produce mult mai repede decât cea naturală. Unele specii ar trebui luate în considerare animalele dispărute pentru a înțelege ce a cauzat dispariția lor.

Mamele dispărute

Mai întâi de toate, au fost exterminați terestre și marine, care au făcut obiectul vânătorii din cauza cărnii și piei:

 1. Care animale au murit deja?Koalovy Lemur (megaladapis). A fost un animal mare, de 150 cm înălțime și cântărind 75 kg. Nu are nimic de-a face cu lemurii mici moderni. Forma craniului megaladapis a fost similară cu craniul maimuțelor antropoide (gorile, cimpanzeii). Koalovy lemur a trăit pe insula Madagascar. Din cauza creșterii mari, fiara a sărit și a condus un stil de viață terestru. Data dispariției acestui animal a fost determinată prin datarea radiocarbonică și se referă la începutul anilor 1500. Motivul dispariției acestui animal a fost factorul uman. Datorită despăduririi pentru nevoile agricole, habitatul acestui animal a fost distrus. În plus, lemurul vânează, oasele de megaladapi găsite în afara pădurii, cu urme de gătit.
 2. Zebra Quagga. Spre deosebire de zebrele obișnuite, Quaggy nu avea striae pe spatele corpului. Din față, animalul arăta ca o zebră, iar în spate - un cal obișnuit. Quagga a trăit în Africa de Sud și a fost îmblânzit de om. Cu strigătul ei, zebra a avertizat oamenii despre apropierea animalelor de pradă. Dar odată cu sosirea europenilor în Africa de Sud, zebra a fost exterminată. Ea a fost vânată pentru a obține o piele solidă și o carne gustoasă. În sălbăticie, ultimul Quagga a fost distrus în 1878, iar în zoo ultimul animal a murit în 1883. În 1987 au început experimentele de reproducere asupra reînvierii lui Quaggy. Pentru aceasta, zebrele au fost luate cu un număr mic de benzi în partea din spate a corpului. Ca urmare a acestor experimente, în 2005 sa născut un colt, foarte asemănător cu Quagga. Cu toate acestea, era genetic un animal complet diferit.
 3. Tilatsin sau lup lupus. În exterior, acest animal seamănă cu un câine dungat. A fost locuită în Tasmania și legată de animale marsupiale. După ce oile au fost aduse în Tasmania, a început exterminarea tilatsinei. Sa presupus că acest animal a atacat turma. Oamenii de știință moderni au ajuns la concluzia că tilatsin nu putea să vâneze pentru oi, deoarece fălcile erau slabe. Vânătoarea a fost necontrolată, ceea ce a condus la o scădere accentuată a populației. În plus, au existat zvonuri că fiara era agresivă și periculoasă pentru oameni. De fapt, tilatsin a evitat contactul cu o persoană. Uneori animalele erau vânate pentru a obține o piele caldă. Epidemia ciumei canine a dus la dispariția finală a animalului. Ultimul lup marsupial sălbatic a fost ucis în 1930, iar în 1934 ultimul tilatsin a murit în grădina zoologică veche într-o grădină zoologică privată.
 4. Falkland Fox. Acest animal a trăit pe insulele Falkland și a fost singurul prădător al faunei locale. Încă de la începutul secolului al XIX-lea, nimic nu prefigurează dispariția vulpii. Acest animal nu avea dușmani naturali și, în același timp, era ușor să-și aducă mâncare, pentru că era singurul pradator pe insule. Vulpea a fost complet exterminată de om. A fost distrusă din cauza blanii valoroase și otrăvită de otrăvuri, deoarece oamenii credeau că fiara este periculoasă pentru oi. Animalul devenea cu încredere o victimă ușoară a vânătorilor. Ultimul individ a fost ucis în 1876.
 5. Vaca lui Steller. Acest detașament de sirene al mamiferelor marine a trăit de-a lungul țărmului asiatic al Mării Bering. Arăta ca o garnitură uriașă, cu un cap mic, ajungând la o dimensiune de până la 10 m și cântărind aproximativ 4 tone. Animalul nu avea dinți și era hrănit cu alge și cu pești mici. Oamenii au vânat sirena pentru carne, piei și grăsime. Vaca lui Steller a fost descoperită în 1741 și a fost extermizată timp de 27 de ani.
 6. Animalele amenințate cu disparițiaTour. A fost un taur mare sălbatic de greutate de aproximativ 800 kg. Odată, acest animal a fost răspândit și a trăit în întreaga Europă. Menționarea tururilor poate fi găsită în folclorul diferitelor popoare. Turneul nu avea aproape nici un dușman natural, această fiară mare și puternică putea rezista vreunui pradator. Din secolul al XII-lea, vânătoare activă pentru aceste animale. Până în secolul al XVII-lea a rămas o mică populație de turnee, care au dispărut din cauza epidemiei bolii.
 7. Tarpan. Acest cal sălbatic a trăit în stepele din Europa Centrală și de Est. În sălbăticie, animalul a dispărut în 1879. Ultimele specimene au fost păstrate în grădini zoologice și au murit la începutul secolului XX. Motivul pentru stingerea Tarpan a devenit stepelor aratului nevoilor economice, înlocuirea biongulate interne și exterminare.

Păsări dispărute

Victimele vânătorii au fost specii unice de păsări. Mulți dintre aceștia nu aveau aripi și au devenit pradă ușoară din cauza asta.

 1. Ce fel de păsări au murit deja?Dodo sau Dodo. Această pasăre fără zbor a trăit pe insula Mauritius. Înainte de apariția oamenilor de pe insulă, dodo era sigur, deoarece în fauna locală nu existau animale de pradă. Dar totul sa schimbat după ce europenii au aterizat pe insulă. Carnea dodo-ului a fost extrem de gustoasă, din acest motiv dodo-ul a devenit un obiect de vânătoare. În plus, ouăle păsării au fost distruse de animalele îngroșate: câini, șobolani, pisici. Dodo a dispărut în secolul al XVI-lea.
 2. Moa . A fost o pasăre imensă, cu o înălțime mai mare de 3 m, arătând ca o struț. Locuia pe insulele din Noua Zeelandă. Moa a dispărut în secolul al XVIII-lea cu apariția primilor coloniști. Pasărea lentă nu se putea ascunde de vânători.
 3. Aepyornis. Aceste păsări mari erau foarte asemănătoare cu moa, dar trăiau în Madagascar. Au cântărit mai mult de 500 kg. Acestea au fost distruse complet de oamenii de la începutul secolelor XVII-XVIII.
 4. Porumbelul rătăcitor. Odată ce aceste păsări erau foarte frecvente în America de Nord și au zburat în multe mii. Porumbelul era mâncător și a mâncat boabe, fructe, nuci și insecte mici. Atât oamenii indigeni cât și coloniștii vânează această pasăre. O altă cauză a dispariției a fost defrișarea, care a distrus habitatul lor natural. Ca urmare, pasărea aproape a dispărut în 1901. Ultimul porumbel a murit în 1914 la grădina zoologică.
 5. Auriga fără aripi. Această pasăre a trăit în partea de nord a Oceanului Atlantic. Acesta a fost similar în aparență cu pinguin avea aripi mici de 15 cm. Falk înot bine, dar pe teren a fost destul de ciudat și nu a știut cum să zboare. Pericolul pentru ea era reprezentat de mamifere marine, un urs polar și un bărbat. Vânase carne și puf. În secolul al XIX-lea, oamenii de știință au încercat să păstreze această specie, însă nu au reușit. Ultimul aparat de ras cu aripi a fost descoperit în 1852, mai multe întâlniri cu această pasăre nu au fost observate.

Pești disparuți, amfibieni și reptile

Motivul dispariției acestor specii de animale a fost contaminarea mediului lor de exterminare și exterminare. În ultimii 150 de ani, a dispărut următoarele specii de pești, broaște, șopârle și broaște țestoase:

 1. Speciile de animale existente până în prezentReteaua de broasca testoasa gigant. Acest animal mare avea o lungime de aproximativ 1 m și trăia pe insula Réunion în Oceanul Indian. A fost distrusă, iar carnea a fost folosită pentru consumul uman pentru alimente și porci. Și, de asemenea, animalul atacat de prădători, adus pe insulă. Marea broască țestoasă era foarte încredințată și permitea vânătorilor să se apropie de zona apropiată. Animalul a fost exterminat în anii 1840.
 2. Reobatrahuis sau Broasca de îngrijire. Acest amfibian a trăit în Australia. Broasca îi îngriji pe puii într-un mod neobișnuit. Tadpolul sa dezvoltat în stomacul femelei, iar apoi animalul a regurgit broasca crescută la exterior. Din anii 1980, reobariathus nu a fost găsit și este considerat dispărut. Cel mai probabil, dispariția lor este asociată cu poluarea mediului. Broasca avea o piele foarte permeabilă și vulnerabilă.
 3. Broasca de Aur (broasca portocalie). Această specie de amfibieni a fost descoperită în 1966, dar după 23 de ani animalul a murit. O broască de culoare frumoasă portocalie strălucitoare a trăit în America Centrală. Totuși, oamenii nu sunt implicați în dispariția acestui amfibian. Oamenii de știință cred că broasca de aur a dispărut din cauza sezonului uscat, în păduri tropicale, iar epidemia de infecții fungice la amfibieni.
 4. Lista animalelor amenințate astăziChineză de pescuit sau psefour . Acest pește mare (de până la 3 metri lungime) a fost păstrat în râul Yangtze din China. A început să dispară la mijlocul secolului al XX-lea, datorită faptului că barajele hidrocentralelor au făcut dificilă migrarea. Un alt factor de reducere a populației a fost pescuitul necontrolat și poluarea apei. Psefur a fost inclus în Cartea Roșie. Începând cu anul 2003, peștii nu apar și sunt considerați dispăruți. Unii oameni de știință cred că indivizii ar fi putut supraviețui în peșterile subacvatice.
 5. Gallivasp gigant jamaican. Această șopârlă a trăit în Jamaica și a fost exterminată în secolul al XIX-lea. Locuitorii locali s-au temut, considerați otrăviți și distruși. Un alt factor în dispariția gallivaspa a fost servit de mongoose, care au fost aduși în Jamaica pentru a lupta împotriva rozătoarelor. Aceste animale vânau, de asemenea, șopârle. Cu toate acestea, Gallivas nu aparțineau reptilelor otrăvitoare, era o rudă îndepărtată a șopârlelor, axului, care locuia în fâșia centrală a Rusiei.

Animale amenințate de dispariție

Astăzi, multe animale sunt amenințate cu dispariția. În cartea roșie, starea "Vulnerabil" este atribuit acelor specii care prezintă un risc crescut de dispariție. Statutul de "pe cale de dispariție" este atribuit acelor animale care sunt critic mici și sunt considerate a fi pe cale de dispariție.

Puteți lista doar câteva specii de animale care au fost o dată numeroase și acum sunt enumerate în Cartea Roșie, ca specii vulnerabile:

 1. Care păsări nu mai existăKoala. Până în 2008, numărul de koalas a fost de aproximativ 100.000 de persoane. La începutul secolului al XX-lea, koala a fost vânată pentru piei, în 1927 vânătoarea a fost interzisă. Acest lucru a permis o creștere a numărului de animale. În prezent, principalele amenințări la adresa supraviețuirii colajelor sunt tăierea eucaliptului pe care se hranesc aceste animale și bolile infecțioase. Koala este foarte susceptibilă la infecția cu chlamydia, această boală este mult mai periculoasă pentru ei decât pentru oameni.
 2. Tortozele elefantului din Galápagos. Până la începutul secolului al XX-lea, țestoasele elefant au fost distruse necontrolate, iar apoi au început lucrările de restaurare a populației. Ei au fost crescuți în captivitate și eliberați pe insule. Pana in prezent, numarul de broaste testoase este de aproximativ 19.000 de persoane.
 3. Cheetah. Odată, acest animal din familia pisicilor a trăit în Africa și Asia. În ultimii 20 de ani, numărul acestora a scăzut cu aproximativ 30%. Motivul pentru aceasta a fost distrugerea gheparilor din cauza atacurilor lor asupra turmelor de animale domestice.
 4. Ursul polar. Numărul acestora a scăzut semnificativ în ultimii 45 de ani. Acest lucru se datorează schimbărilor climatice de pe planetă și topirea gheții. Din acest motiv devine din ce în ce mai dificil pentru urșii polari să-și găsească hrana.
 5. Hrănitorul balenelor. Mamantul marin a fost un obiect de vânătoare de multe secole. Pescuitul pentru acest animal a fost interzis abia în 1996. Acum, numărul acestor animale a început să crească, însă există pericole, cum ar fi coliziunea cu navele, poluarea apei și introducerea în unelte de pescuit.
 6. Komodo Varan. Cea mai mare șopârlă din lume, care trăiește pe insulele Indoneziei. Numărul monitorului a scăzut din cauza erupțiilor frecvente ale vulcanilor și cutremurelor. Acum, existența unei șopârlă este amenințată datorită reducerii numărului de căprioare, bivoli și mistreț, care este secretată de prada. În prezent există 5 000 de persoane, dar numai 350 dintre acestea sunt femei de vârstă reproductivă.

Animale pe cale de dispariție

Aceste animale sunt foarte puține. Lucrări speciale sunt în curs de desfășurare pentru a crește numărul lor. Acestea sunt doar câteva specii de animale enumerate în Cartea Roșie ca fiind amenințate cu dispariția totală:

 1. Tipuri de animale pe cale de disparițieTigrul Amur. Acest animal a fost victima braconajului și a incendiilor forestiere. Din cauza asta, ei erau pe punctul de a dispărea total, în anii 1930 erau doar 50 dintre ei. După efectuarea lucrărilor de restaurare a acestei specii, populația de tigri a început să crească și acum se ridică la aproximativ 500 de indivizi.
 2. Cimpanzei. Numărul acestor maimuțe este redus drastic. Ei au fost foarte sensibili la infecțiile umane și au devenit deseori infectați după contactul cu oamenii.
 3. Elefant african. Acum există doar 10.000 de animale din acest animal. În unele țări africane, elefanții au dispărut complet datorită extracției ilegale a fildeșului.
 4. Galapagos mare leu. Numărul acestui animal scade rapid și a scăzut la jumătate în ultimii 40 de ani. Acestea sunt afectate de malul mării și de bolile infecțioase, care duc la moartea leilor de mare.
 5. Gorila occidentală. Animalul a murit din cauza susceptibilității sale ridicate la virusul Ebola. În ultimii 20 de ani, numărul acestor specii de gorile a scăzut de 2 ori.
 6. Panda mare. În prezent, doar 1.600 de animale din acest animal supraviețuiesc. Numărul lor este redus din cauza ratelor scăzute ale natalității, atât în ​​mediul sălbatic, cât și în captivitate.
 7. Leopardul din Orientul Îndepărtat. Această fiară este pe punctul de a dispărea. Sunt doar 70 de animale rămase. Acest lucru se datorează braconajului și distrugerii altor animale, care sunt baza alimentară pentru leopard.

Pentru conservarea speciilor pe cale de dispariție crea zakazniks și rezerve, în care se lucrează pentru a crește numărul de animale pe cale de dispariție. Aceasta este o metodă eficientă de conservare a speciilor. În acest fel a fost posibilă salvarea de la dispariția bizonilor, kulânilor, rinocerilor Javan și a multor alte animale.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Vacile moarte sau nu și modul în care acestea arătauVacile moarte sau nu și modul în care acestea arătau
Câți ani trăiesc elefanții și ce afectează durataCâți ani trăiesc elefanții și ce afectează durata
Cum a arătat tigrul antic cu sabie?Cum a arătat tigrul antic cu sabie?
Descrierea căprioarei irlandeze cu picior mareDescrierea căprioarei irlandeze cu picior mare
Rinocul negru vestic și modul său de viațăRinocul negru vestic și modul său de viață
Animale rare din cartea roșie a RusieiAnimale rare din cartea roșie a Rusiei
Plantele amenințate și pe cale de disparițiePlantele amenințate și pe cale de dispariție
Red Wolf sau Mountain View: Aspect și stil de viațăRed Wolf sau Mountain View: Aspect și stil de viață
Plantele care sunt enumerate în cartea roșie a RusieiPlantele care sunt enumerate în cartea roșie a Rusiei
Care animale sunt erbivore?Care animale sunt erbivore?
» » Specii de animale dispărute și dispărute
© 2021 amigdas.com