amigdas.com

Plantele de savană: o lume uimitoare de vegetație neobișnuită

Plantele de savanăSavannah este unul dintre cele mai populare peisaje ale continentului african. În plus, savana este prezentă nu numai în Africa, ci și pe continentul sud-american, în Australia și chiar în Asia - în centura subequatorial.

Ca și locuitorii stepei, locuitorii din savană trebuie să se adapteze condițiilor climatice dificile.

Caracteristicile savanei

Caracteristicile sale sunt după cum urmează:

 • Viața regnului de plante al savanei depinde direct de condițiile meteorologice.
 • În timpul perioadei de secetă, peisajul își pierde culorile, iarba devine uscată.
 • Vegetația este adaptată la căldură constantă și lipsă de umiditate.
 • Plantele cresc în gazon.
 • Frunzele acoperite cu un strat ceros sunt înguste și uscate.
 • Multe specii conțin uleiuri esențiale în abundență.
 • Principalii reprezentanți ai florei - cereale, arbuști și arbori sunt mult mai puțin obișnuiți.

Ierburi din Savannah

Tipuri de savană de iarbăIerburi din regatul de plante savană majoritatea cerealelor cu piele tare, există, de asemenea, perene, iar în perioadele de ploaie, când zona este inundată, chiar aici cresc și șarpele. Lichenii și mușchii sunt foarte rare, le puteți vedea numai pe pietre.

Din cereale pentru acest peisaj african este cel mai inerent iarba de iarbă. Planta a primit numele său, deoarece este delicatețea preferată a giganților-elefanți. În sezonul ploios, această iarbă poate crește până la o înălțime de 3 metri, iar în vremuri uscate, terenurile se usucă, adesea mor de la incendii. Dar datorită faptului că sistemul rădăcină rămâne în viață, în condițiile mai umede iarba elefantului crește din nou. Lăstarii acestei plante sunt adesea folosiți de localnici pentru a le consuma.

Bermuda de iarbă (de porc) formează un covor dens, crește în zone deschise, fiind constant expus amenințărilor - inundații, pășuni ale animalelor, incendii. Cu toate acestea, planta nu sa adaptat rău la supraviețuire în condiții dificile: rădăcinile de până la 1,5 metri lungime se adâncesc adânc în pământ, găsind umezeală dătătoare de viață. Planta este considerată o buruiană, care este foarte greu de luptat fără echipament special, dar în același timp protejează foarte eficient solul împotriva eroziunii și servește ca hrană a multor animale, inclusiv a oilor.

Copacii din Savannah

Copaci și plante de savanăBole adesea copacii din savană sunt subdimensionați, adesea căptușiți cu liane.

Cel mai adesea puteți vedea faimosul baobab, copac cu o înălțime trunchi grosime mai mare de 29 de metri. Se caracterizează printr-o coroană plină. Acest gigant are și numele unui copac de maimuță, deoarece aceste primate le place să își regaleze fructele.

Perioada de înflorire durează câteva luni, dar viața fiecărei flori este trecătoare, doar o singură noapte. Pollinați liliecii de plante. Trunchiul gros protejează planta de incendii, care nu sunt neobișnuite în savană, și poate, de asemenea, să rețină umiditatea pentru o lungă perioadă de timp, ca un burete, acumulat în timpul sezonului ploios. Lungimea rădăcinilor acestui copac ajunge deseori la 10 metri.

Un om folosește pe scară largă un baobab în activitatea sa, consumând frunze de coajă, făcând hârtie, pânză și frânghii, iar substanța obținută din semințele copacului este un antidot puternic.

Ulei palmier - un alt reprezentant al regnului de plante al savanei, are o durată lungă de viață, de la 80 la 100 de ani, din sucul său se obține vinul de palmier, iar carnea de pericarp este utilizată la fabricarea săpunului.

mongongo. Această plantă este o familie de euphorbia, ajungând la o înălțime de 30 m. Are frunze și flori crăpate de palchat colectate în inflorescență. Fructele sunt consumate în mod activ de către persoanele indigene. A trăi în savană, acest copac poate datorită rădăcinilor sale îndelungate, care intră adânc în sol, precum și capacitatea portbagajului de a absorbi și a reține umiditatea.

salcâm. În mod surprinzător, arată salvia savana, care crește mai multe specii din acest copac:

 • albicios;
 • senegalezi;
 • răsucite;
 • girafa salcam.

Ce plante cresc în savanăPlanta are o formă ușor aplatizată a coroanei, de aceea este adesea numită umbellate. Datorită unei astfel de coroane plate și largi de salcâm, aceasta creează o umbră sub care crește iarba, ascunzându-se de soarele aprins. Acacia Senegalese - un copac mic, reprezentant al familiei de leguminoase, cu o înălțime care nu depășește 6 m, cu un diametru al trunchiului de aproximativ 30 cm. Folosirea lemnului este mare: acumularea de azot, ca și alte legume, salcamul senegalesc îmbogățește solurile sărace, iar păstăile și frunzele sale sunt absorbite de fauna savană.

Acacia răsucite bine rezistă atât căldură cât și secetă. Lemnul său a fost utilizat în fabricarea mobilei și în domeniul construcțiilor.

Lemnul de salcà face mobila de înaltà calitate, distinsà printr-un preț ridicat, iar coaja este utilizat în mod activ în industrie datorità adezivilor pe care îi conține.

Persimmon curmal - Reprezentant al savanei africane, această plantă este din familia Ebony, copac foioase, a cărui coajă este pictată în gri. Înălțimea medie a trunchiului nu depășește 6 metri, dar unii copaci reușesc să crească până la 25 de metri. Are frunze verzi întunecate, în timpul sezonului ploios se înfloresc cu flori cremă, fructele apar doar pe pomul de sex feminin, coboară treptat, schimbând culoarea de la galben la purpuriu.

Oamenii Persimmon folosesc cu bucurie curcanul într-o formă proaspătă sau uscat, iar unii meșteri au învățat cum să facă vin din fructe. Rădăcinile și coaja sunt utilizate pe scară largă în medicina populară, ele sunt utilizate pentru diaree și ajută la oprirea sângerării și la îndepărtarea paraziților din organism. Lemnul de persimmon este foarte puternic, deci merge pentru fabricarea de canoe și este folosit ca material de construcție.

Combobrush cu frunze roșii crește în apropierea râurilor, înălțimea medie a copacului este de la 7 la 10 metri, coroana este densă. Rădăcinile sunt lungi, fructele sunt otrăvitoare. Frunzele plantei sunt folosite pentru a alimenta girafe, iar oamenii folosesc părți ale copacului în industrie și medicină.

Cel mai adesea, copacii cresc singuri, și mai rar în grupuri mici. În savana din Brazilia, vă puteți întâlni adesea și pădurile reale, deși rare. Învelișul erbacee și semi-arbuști aici este de aproximativ un metru.

O împărțire clară în două sezoane - ploi de iarnă uscate și de vară - este caracteristica principală a climei, la care vegetația savanei a învățat să se adapteze.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Snake python - cum arată, fie că este otrăvitoare sau nuSnake python - cum arată, fie că este otrăvitoare sau nu
Elefant elefant african: ce hrănește și cum trăieșteElefant elefant african: ce hrănește și cum trăiește
Vegetația vegetală și perioada de vegetație - ce este?Vegetația vegetală și perioada de vegetație - ce este?
Ce mănâncă elefanții în captivitate și în sălbăticieCe mănâncă elefanții în captivitate și în sălbăticie
Prădătorii sălbatici din Africa, caracteristicile speciilorPrădătorii sălbatici din Africa, caracteristicile speciilor
Iarba de gazon: soiuri, cerințe de selecție a semințelorIarba de gazon: soiuri, cerințe de selecție a semințelor
Afișarea Hyenic Wild Dog din AfricaAfișarea Hyenic Wild Dog din Africa
Graminee decorative și iarbă în design peisagisticGraminee decorative și iarbă în design peisagistic
Animal Kingdom în AustraliaAnimal Kingdom în Australia
Afla care pisica este cea mai scumpa din lume?Afla care pisica este cea mai scumpa din lume?
» » Plantele de savană: o lume uimitoare de vegetație neobișnuită
© 2021 amigdas.com