amigdas.com

Clasa oțelului 30: caracteristicile semifabricatelor în funcție de stare

Calitatea oțelului 30Una dintre cele mai comune materiale poate fi numită oțel. Este utilizat în inginerie, construcții private sau industriale, construcții navale și multe alte industrii. De-a lungul multor ani de dezvoltare a metalurgiei a apărut un număr mare de metale diferite, caracterizate de anumite calități operaționale. Printre toate metalele se remarcă gradul de oțel 30, caracteristicile cărora îl permit să fie utilizat în fabricarea produselor laminate pentru o varietate de scopuri. Să analizăm mai detaliat detaliile unui astfel de oțel.

Compoziția chimică și proprietățile fizice

Luând în considerare gradul de oțel se referă la mijlocul grupului de carbon din aliajele structurale. Ca și alți reprezentanți ai acestui grup, oțelul 30 (GOST este utilizat pentru această metodă de marcare) are următoarea compoziție chimică:

 • Aproximativ 97% fier.
 • Concentrația de carbon variază de la 0,27 la 0,35%.
 • Ca elemente chimice suplimentare sunt magneziu, plumb, siliciu și nichel.

În plus, există, de asemenea, impurități chimice dăunătoare, reprezentate de sulf și fosfor. Concentrarea lor este nesemnificativă.

Principalele proprietăți fizice aveți posibilitatea să denumiți informațiile de mai jos:

 • Proprietățile fizice ale clasei 30Gradul de sudabilitate este limitat. Când folosiți ESD sau RDS la sudarea aliajului, acesta trebuie preîncălzit. Pentru a asigura fiabilitatea necesară a sudurii rezultate, se efectuează tratament termic suplimentar al oțelului.
 • Duritatea materialului în cauză este în limita a 179 MPa.
 • Structura nu este predispusă la apariția fragilității temperamentului.
 • Prelucrarea este medie.

Prin reducerea concentrației de impurități chimice dăunătoare, oțelul este considerat a fi de înaltă calitate. Trebuie avut în vedere faptul că un astfel de metal nu are practic rezistență la coroziune. De aceea nu poate fi folosit într-un mediu agresiv.

Tratamentul termic al metalelor

Pentru a îmbunătăți performanța Metalul în cauză este adesea tratat termic. Caracteristicile sale includ următoarele informații:

 • Performanța oțelului30Tratamentul poate fi efectuat într-un mediu convențional sau într-un mediu gazos, precum și într-un vid. Alegerea ia în considerare performanțele care trebuie obținute la terminarea tratamentului termic.
 • Punctul de topire este de 900 de grade Celsius, ceea ce face ca metalul să fie bine prelucrat.
 • Răcirea poate avea loc în apă, ulei sau o baie de sare. Metoda de răcire aleasă depinde de calitatea semifabricatului după tratamentul termic. Răcirea în apă obișnuită duce la formarea unor defecte diferite, care complică în mod semnificativ prelucrarea ulterioară.

Datorită tratamentului termic, duritatea suprafeței și rezistența structurii cresc substanțial, însă plasticitatea scade și crește fragilitatea. În plus, forjarea poate fi efectuată la o temperatură de 1280 grade Celsius, urmată de răcirea în aer liber sau în apă.

Proprietăți ale oțelului 30În majoritatea cazurilor, se efectuează tratament termic ca operațiune interimară, Ca și după stingerea se pot forma cântare și alte defecte. Numai cu utilizarea unor tehnologii sofisticate de stingere se poate reduce probabilitatea de formare a defectelor.

O alternativă la un astfel de aliaj poate fi numită oțel 25 sau oțel 35, care are, de asemenea, performanțe similare. Metalele similare au practic o aplicare identică.

Domenii de aplicare a aliajului

Aliajele structurale fără elemente de aliere au fost utilizate pe scară largă într-o mare varietate de industrii. Domeniul de aplicare al oțelului 30 este legat de faptul că nu are rezistență la coroziune, dar are o rezistență și o duritate ridicată. Cel mai adesea se utilizează pentru fabricarea de produse de înaltă calitate din categorii 1-2, grosimea cărora este cuprinsă între 4 și 14 mm.

Producția tuturor semifabricatelor se efectuează conform standardului GOST. Următoarele tipuri de semifabricate sunt furnizate instalațiilor de construcții de mașini și altor instalații:

 • În cazul în care gradul de oțel 30 este utilizatFoi plate sau groase destinate perforării sau sudării. Astăzi, destul de des, producția se bazează pe ștampilarea rece. Duritatea relativ scăzută a materialului face posibilă reducerea costurilor în timpul ștanțării.
 • Tijă calibrată sau împământată. Bara poate fi prelucrată pe echipamente speciale de cotitură.
 • Sârmă de diferite diametre.
 • Benzi și benzi de diferite grosimi.

Produse din otel 30Atunci când se utilizează tehnologia de formare la rece, adesea 30 de bare de oțel sunt produse de arbori, pârghii, tije, cercei, cilindri, pinioane și alte părți similare. În ciuda faptului că indicele de rezistență este inferior celui al altor metale, metalul este utilizat pentru a produce diferite părți critice.

În concluzie, observăm că un exemplu comun de utilizare a metalului în cauză este realizând spițe pentru roți de biciclete sau motorete. Piesa de prelucrat vine în fabrică sub forma unui fir.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Conductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupruConductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupru
Descrierea oaspetelui 380-2005 pe oțel carbonDescrierea oaspetelui 380-2005 pe oțel carbon
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Caracteristicile și aplicarea oțelului y8Caracteristicile și aplicarea oțelului y8
Caracteristici și fabricarea Damascus SteelCaracteristici și fabricarea Damascus Steel
Caracteristicile oțelului rezistent la căldură și a metalelor rezistente la căldurăCaracteristicile oțelului rezistent la căldură și a metalelor rezistente la căldură
Domeniul de aplicare și avantajele foii laminate la caldDomeniul de aplicare și avantajele foii laminate la cald
Caracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40xCaracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40x
» » Clasa oțelului 30: caracteristicile semifabricatelor în funcție de stare
© 2021 amigdas.com