amigdas.com

Antet metric: dimensiuni, tabel cu diametru și pas

Antet metricFirmele de fixare cu filet sunt adesea folosite pentru a conecta diferite elemente. Fire metalice - un filet filetat pe suprafața exterioară sau interioară, caracterizat printr-un număr destul de mare de caracteristici diferite. Filetul cu filet rezultat are numele datorită măsurării parametrilor geometrici în milimetri. Firele metrice (dimensiunile din tabel sunt înregistrate pentru a simplifica căutarea celor mai potrivite elemente de fixare) pot fi tăiate pe o suprafață cilindrică și conică.

Domeniul de aplicare

Cel mai frecvent fir metric m8 sau cu altă dimensiune. Producătorii folosesc fire de tip inch, pitchevye atunci când creează elemente de fixare. Firele sunt aplicate la suprafață atunci când creați următoarele produse:

 1. Nucile sunt utilizate pe scară largă. De regulă, au o gaură cilindrică interioară cu un fir, în exterior produsul are forma unui polyhedron.
 2. Ancorele și șuruburile convenționale sunt adesea folosite ca elemente de fixare. În acest caz, virajele sunt aplicate pe suprafața exterioară.
 3. Hairpins sunt folosite în cazul în care designul este proiectat pentru un impact mecanic ridicat.

Tehnologiile moderne de producție fac posibilă obținerea de viraje cu forme geometrice precise. De aceea, conexiunea filetată se caracterizează printr-un grad ridicat de etanșeitate, chiar și fără utilizarea unor materiale speciale de etanșare, fiind utilizată la crearea conductelor, containerelor pentru diverse lichide.

Parametrii de bază

Masa aplicată a firelor metrice cu diametre și trepte vă permite să selectați rapid cel mai potrivit element de fixare. Înfășurările create sunt caracterizate de mai mulți parametri de bază:

 1. Schema de schemeDirecția de ridicare a virajelor. Toate firele pot fi împărțite în două grupuri principale: stânga și dreapta. Cele mai frecvente sunt versiunile din stânga, dar pot fi utilizate și firele din partea dreaptă.
 2. Dimensiuni: diametru și pas. În cele mai multe cazuri, numai diametrul exterior al firelor de tăiat este indicat, dar mulți alți parametri pot fi găsiți în literatura de specialitate. Un factor important îl reprezintă înălțimea canelurilor relativ una de cealaltă. La tăierea firelor, se ia în considerare diametrul suprafeței exterioare sau interioare. La momentul pregătirii produsului, comandantul ia în considerare dimensiunea piesei de prelucrat. Există, de asemenea, documentație normativă, care vă permite să alegeți un diametru mai potrivit pentru obținerea firelor cu anumiți parametri.
 3. Firul poate fi amplasat în interiorul sau în exteriorul produsului. Acest indicator determină numai caracteristicile specifice ale tehnologiei de tăiere a suprafeței aplicate. Pentru tratarea suprafeței exterioare, se utilizează un strung cu tăietor cu un tăietor adecvat și o matriță, pentru o robinetă internă și un tăietor plictisitor. Instrumentul este selectat în funcție de exactitatea firului și de materialul utilizat pentru realizarea piesei de prelucrat.

Mulți alți parametri geometrici sunt luați în considerare la fabricarea elementelor de fixare. Ele sunt afișate în desenul generat.

Dimensiunile geometrice

În majoritatea cazurilor, tabelul de filet conține informații despre diametrul exterior și turația turelor. Parametrii geometrici de bază care sunt indicați în desen sunt următorii:

 1. Pasul metricDiametrul nominal în desen este indicat de literele D și d. Prima literă este folosită pentru a desemna diametrul exterior nominal, al doilea - un parametru intern similar.
 2. Diametrul mediu depinde de poziția externă și internă a firului, în documentația tehnică sau tabelele sunt indicate prin literele D 2 și d 2. Un parametru similar pentru diametrul interior este indicat în documentația tehnică și în desen ca D 1 și d 1.
 3. Buclele situate în apropiere se caracterizează prin prezența vârfurilor și văilor. Distanța dintre ele se numește pasul filetului. Pentru a indica acest parametru important, se folosește litera P. Trebuie avut în vedere faptul că bolțul și piulița nu trebuie să aibă numai aceleași diametre, ci și pantă. Dacă răsucirile sunt amplasate la distanțe diferite una de alta, atunci piulița nu se învârte pe șurub.
 4. Diametrul interior al șurubului este utilizat pentru a calcula tensiunile care pot apărea în timpul funcționării produsului. Prea multă tensiune determină tăierea tijei.
 5. Traseul firului, care este creat de o singură pereche de șuruburi, este în majoritatea cazurilor egal cu pasul. Acest parametru determină mișcarea liniară atunci când se rotește perechea filetată. Parametrul este luat în considerare la crearea diferitelor mecanisme responsabile.
 6. În desenele create, profilul turnurilor este desemnat de litera H. În majoritatea cazurilor, profilul seamănă cu un triunghi. Metodele de procesare aplicate determină formarea unui șanfren rotunjit ca vârf.

Atunci când se creează elemente de fixare, standardele GOST sunt menținute. Acest lucru simplifică foarte mult alegerea celei mai potrivite variante de execuție, pentru care pot fi aplicate tabelele.

Utilizarea informațiilor de tabel

Dimensiunea filetului m10 sau altă dimensiune poate fi determinată de tabele speciale. Când sunt create, sunt luate în considerare câteva standarde:

 1. Cum se face firulGOST 8724 conține informații despre cerințele impuse de diametru și pas. Ultima revizuire a standardului în cauză a fost adoptată în 2004 și este analogă standardului internațional ISO 261-98. Ambele standarde au o diferență: cea internațională determină parametrii filetului metric cu diametrul de la 1 la 300 mm, GOST operează în intervalul de la 0,25 la 600 mm. Pentru comoditatea utilizării standardelor în cauză, acestea sunt afișate sub forma unui tabel de corespondență al tuturor parametrilor. Cerințele aplicabile sunt potrivite pentru firele din stânga și din dreapta.
 2. GOST 9150 este folosit pentru a determina cerințele impuse profilului. Tabelele create reprezintă parametrii geometrici de bază. Acestea trebuie să fie menținute atunci când se creează elemente de fixare. Standardele acestei ediții au fost adoptate în 2002, fiind strâns legate de cele specificate în GOST 16093.
 3. GOST 16093 definește cerințele privind toleranțele. În plus, această documentație specifică standardele utilizate pentru marcarea produsului. Ultima ediție a documentelor de reglementare a fost adoptată în 2005, include standardele internaționale ISO 965-1 și ISO 965-3. Firele din stânga și din dreapta sunt incluse în standard.
 4. Ediția GOST 24705 din 2004 stabilește dimensiunile principale ale firelor de tăiat. Se utilizează pentru crearea tuturor perechilor de șuruburi.

Standardele luate în considerare se aplică atunci când se alege un instrument, cu care firele vor fi tăiate. În plus, acești parametri sunt luați în considerare la instalarea strungurilor de tăiere cu șurub utilizate. Datorită standardizării parametrilor principali în selecția elementelor de fixare, este suficient să se acorde atenție numai anumitor parametri: diametru și pas.

Reguli de etichetare

Complexitatea firelor este determinată de faptul că anumite reguli sunt folosite pentru a indica parametrii principali, care sunt specificați în GOST. Pentru particularitățile marcării produselor luate în considerare, vom prezenta următoarele puncte:

 1. Variații ale filetuluiDesemnarea câmpului de toleranță pentru un anumit diametru se realizează prin combinarea anumitor numere care indică clasa de precizie. Scrisoarea determină abaterea dimensiunilor de la normă.
 2. La începutul marcajului este indicată o literă care indică tipul firului. Pentru metric, se folosește litera M, după care se utilizează toate celelalte denumiri.
 3. După ce toleranța firului este marcată de două combinații alfanumerice. Dacă parametrii sunt aceiași, nu se specifică din nou în desemnare.
 4. Pasul răsucirilor nu este indicat în marcaj. Acesta este motivul pentru care informațiile de masă se utilizează atunci când se selectează cel mai potrivit element de fixare. Indicele stâlpului filetului corespunde unui anumit diametru exterior, mediu și interior. Indicați diametrul interior de-a lungul fundului golului.

Clasificarea elementelor de fixare se efectuează de-a lungul lungimii machiajului. Toate acestea sunt împărțite în trei grupe principale. Pentru a desemna un grup, se folosesc următoarele simboluri:

 1. N este lungimea normală a machiajului. Acest simbol nu este adesea indicat în marcaj.
 2. S - lungimea scurtă a machiajului.
 3. L este cel mai mare indicator.

La fabricarea și marcarea anumitor produse, lungimea șuruburilor este importantă. Prin urmare, este indicată o literă corespunzătoare, urmată de o linie verticală și de denumirile câmpurilor de toleranță.

Montarea îmbinării filetate este, de asemenea, considerată un parametru important, care este indicat în marcaj. Acest indicator este desemnat ca o fracțiune:

 1. Numerotul desemnează firul intern și toleranța.
 2. În numitor, este introdusă desemnarea câmpului de toleranță a mișcărilor de tip exterior.

Unii dintre parametrii de mai sus sunt de asemenea prezentați în desen. Pe produsul însuși, marcajul este aplicat prin gravare sau vopsea.

Domenii de toleranță

Atunci când creați șuruburi, piulițe și pini, se iau în considerare câmpurile de toleranță. Toate acestea sunt împărțite în trei grupe principale:

 1. Tabel de dimensiuni ale firuluiExact. Unele fire trebuie să aibă o precizie ridicată, ceea ce asigură un grad ridicat de etanșare a structurii create. Atingerea unei precizii ridicate datorită utilizării unor metode moderne de procesare, de exemplu mașini CNC. Costurile ridicate de producție determină faptul că produsele din acest grup sunt adecvate numai pentru crearea de produse responsabile.
 2. Media. Acest grup de domenii este particular pentru dispozitivele de fixare cu scop general. O astfel de precizie poate fi menținută cu mașini convenționale sau unelte de mână. Prin simplificarea procesului de fabricație, costul produsului scade, ceea ce determină distribuția acestora.
 3. Rough. Astfel de câmpuri de toleranță se efectuează atunci când se prelucrează găuri sau tije adânci, atunci când este dificil să se îmbunătățească calitatea spirelor și precizia formei lor geometrice.

Pentru a selecta toleranțele, se utilizează tabele speciale. Se întâlnesc în diferite documente tehnice. Recomandările pentru utilizarea informațiilor de referință sunt următoarele:

 1. Marcarea firuluiÎn primul rând, atenția este acordată domeniului de toleranță, care este evidențiat cu caractere aldine.
 2. Următoarele informații privind importanța sunt cele care sunt înscrise în tabel într-un font mai deschis.
 3. Un parametru suplimentar este numerele care sunt indicate în paranteze.

În unele cazuri, se utilizează informații care sunt indicate în paranteze pătrate. Se consideră numai dacă toate celelalte nu sunt adecvate pentru fabricarea elementelor de fixare. Inch și alte fire sunt caracterizate de parametri ușor diferiți, care sunt de asemenea menționați în documentația tehnică și tabelele relevante.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
GOST 17473 șuruburi cu cap cap semicircularGOST 17473 șuruburi cu cap cap semicircular
Diametrul țevii în inci și milimetriDiametrul țevii în inci și milimetri
Caracteristicile unei selecții de nuci pentru discurile turnateCaracteristicile unei selecții de nuci pentru discurile turnate
Selectarea robinetului pentru filetare în piesa de prelucratSelectarea robinetului pentru filetare în piesa de prelucrat
Dispozitive de tăiat fire pentru țevi de diferite diametreDispozitive de tăiat fire pentru țevi de diferite diametre
Ce fel de sculptură are loc: tipuri și parametriCe fel de sculptură are loc: tipuri și parametri
Plăcuța pentru filetarea filetului exterior: caracteristicile unui lacPlăcuța pentru filetarea filetului exterior: caracteristicile unui lac
Mașină de tăiat filet pentru țeviMașină de tăiat filet pentru țevi
Diametrul unei găuri pentru un fir metricDiametrul unei găuri pentru un fir metric
Firul de țeavă: parametrii și denumirile principale, tehnici specialeFirul de țeavă: parametrii și denumirile principale, tehnici speciale
» » Antet metric: dimensiuni, tabel cu diametru și pas
© 2021 amigdas.com