amigdas.com

Soparla: trăsături de întreținere și îngrijire

Lapidary șopârlă la domiciliuToată lumea, cel mai probabil, este familiarizată cu astfel de creaturi drăgălașe și drăgălașe, numite șopârle. Aceste animale sunt destul de răspândite și pot fi găsite în păduri, stepi și chiar munți. Puțini în copilărie nu au visat să ia acest "animal mic" în casa mea. Și dacă este posibil să le păstrați acasă și ceea ce va fi necesar pentru acest lucru, vom lua în considerare în acest articol.

O soparla în sălbăticie

Lacerta agilis Linnaeus (acesta este numele său în limba latină) populeaza zone mari ale țării, a limitat sudul regiunii Arhanghelsk, Carelia de Sud, regiunea Baikal de Vest, Autonomă districtul Khanty-Mansiysk, Republica Komi.

De asemenea, este destul de răspândită în alte țări: Franța de Est, Anglia de Sud, Belarus, țările baltice, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Azerbaidjan, Armenia etc.

Șopârla preferă de obicei incalzit locuri de soare uscate în stepă, pădure sau munți, nu mai mult de 2 km înălțime. Reptilele trăiesc în perechi. Se ascund nopțile în nopți, sub pietre sau pietre. Hibernare, de regulă, în același loc.

Cum arată o șopârlă rapidă?

Dimensiunea sa este de aproximativ 27-30 cm. Apariția reprezentanților grupului acestor șopârle este similară cu cea a amfibienilor, dar acestea diferă mult mai armonios de ele fizic:

 • Gâtul este gros și scurt.
 • Capul, arătând spre bot, la sfârșitul căruia sunt două nări.
 • Anatomia șopârlă-șopârlăpentru vizual organele pot vedea timpanele rotunjite. Soparla are o ureche magnifică.
 • Lângă ochi sunt pleoapele, precum și pleoapele a treia - o membrană care clipește, care este necesară pentru a hidratează ochiul.
 • extremitate șopârlele sunt foarte asemănătoare cu membrele unei broaște. Pe picioare sunt 5 degete cu gheare, care sunt folosite în timpul alpinismului. Piele cu baloane excesive și uscată. Pe abdomen și bot, cântarele sunt mai mari și mai mult ca niște scutece mari. Având în vedere creșterea moltului animal. Este nevoie de aproximativ o dată în 4-5 ani. Nu există respirație cutanată, doar pulmonară.
 • Corp de atingere - limbă bifurcată la capăt, subțire, lungă. Soparla îl împinge periodic din gură pentru a examina suprafața.

Variațiile culorilor masculilor sunt destul de mari (de la aproape negru la măsline și verde deschis). În regiunile sudice, cel mai adesea se găsește verde. În timpul reproducerii, bărbații devin mai buni. Indivizii de sex feminin sunt maro sau gri, cu modele diferite. Tânăra creștere de aceeași culoare, dar pe spate are trei benzi.

Compatibilitatea și caracterul maturii unui șopârlă

În rol locuire alegeți urmele făcute de alte animale sau în mod independent. Ele nu merg departe, nu mai mult de 12-20 de metri, chiar și atunci când de vânătoare. Când un pericol scapă, dezorientarea atacatorului cu o schimbare constantă a direcției de mișcare.

activitate zi. Aceste șopârle sunt foarte agile: se urcă la mare, alerg rapid, schimbă direcția de mișcare la viteza fulgerului, sară perfect, muștele se pot prinde în zbor etc. Pentru astfel de "talente", ei au fost numiți rapizi.

În același timp, mereu în alertă și foarte precaut. În timpul oricărui pericol, aceștia sunt duși la ramura plantei sau se grăbesc cu nurca. Dacă atacatorul apucă șopârla de coadă, atunci își poate salva viața scăzând partea sa. Ca răspuns la o senzație de durere în mijlocul unuia dintre vertebre, apare o fractură. Din cauza contracției mușchilor de lângă rană, nu există niciodată sângerări.

În viitor, coada se regenerează, adică crește din nou, dar va fi ușor diferită și puțin mai scurtă. Asta este reflex.

Pregătirea unei șopârle în acvariu

Pregătirea constă în mai multe etape:

 • Deworming cu ajutorul mijloacelor anthelmintice speciale pentru reptile.
 • Carantină timp de câteva săptămâni.
 • Examinarea atenta a corpului soparlei pentru prezenta parazitilor cutanari. Ca regulă, acestea sunt căpușe care au o culoare strălucitoare și, prin urmare, sunt vizibile chiar și cu ochiul liber. Acești paraziți nu sunt periculoși pentru oameni, însă reptilele provoacă foarte mult inconveniente și, chiar în anumite cazuri, duc la moartea ei.

Cum să dai echipamentul terariului?

rezervație pentru animale terestrePentru a păstra o șopârlă, este suficient un terariu de 40x60x40 cm. Ușa nu trebuie să fie pe partea de sus, ci pe partea laterală. În acest caz, reptilele vor vedea că nimeni nu o atacă și nu suferă atât de multă stres. Este posibil să păstrați într-un mic mic acvariu fără capac. Dar în orice cutie este interzisă!

Este imperativ să se controleze temperatură aer, și pe timp de noapte inclusiv. Este de dorit să se organizeze două zone de temperatură: rece (până la 25) și fierbinte (35 de grade).

Temperatura pe timp de noapte nu trebuie să fie mai mică de 20 de grade, în caz contrar șopârlele încep să încetinească metabolismul, devin lente sau intră complet în hibernare.

Pentru a menține temperatura corectă, există diferite dispozitive. Le puteți cumpăra în magazine specializate. În terarii aplica:

 • Piatră termică. Este o piatră artificială, care, în timpul pornirii, creează o încălzire mai mică și, în același timp, decorează terariul. Moment negativ: poate fi încălzit peste această temperatură.
 • lămpi (oglindă, incandescentă, mercur, halogen, luminescent).
 • Cablu termicsolar iluminat. Puneți o lampă UV cu un marcaj de 5%. Trebuie să lucreze în permanență și să se schimbe la fiecare 6 luni. Fără vitaminele D ultraviolete și calciul sunt digerate mult mai rău, oasele șopârlă sunt distruse, iar animalul moare într-o moarte plină de chinuri.
 • Termokovrik. Se folosește pentru încălzire redusă.
 • Cablu termic. Se folosește de asemenea pentru încălzire mai mică. Instalați în interiorul sau sub terariu. Cu ajutorul grosimii solului este posibilă organizarea diferitelor puncte de încălzire.

În terrariu, trebuie să existe un castron cu apă de o asemenea dimensiune încât o reptilă să se poată urca în ea. Capacitatea este pusă într-o zonă rece. Puteți aplica suplimentar bureți umedi sau spray. De asemenea, nu este recomandat să permiteți răcirea cu apă, deoarece ciuperca va începe să se dezvolte. Pentru ceea ce într-o casă ventilația este obligată să fie bună.

Puteți organiza un iaz și câteva adăposturi. Că șopârla nu este rănită, orice decor nu trebuie să aibă muchii ascuțite. Puteți seta mai multe ramuri pentru alpinism.

În partea de jos a acvariului, puteți amplasa orice sol, în plus față de nisip, așchii fine, etc. Ei pot intra în stomac cu alimente și pot provoca probleme de sănătate.

Hrănind o înghițitură de șopârlă

În condiții naturale, aceste reptile se hrănesc cu lăcuste, gândaci, păianjeni, omizi și râme. Din acest motiv, trebuie să existe alimente vii în meniul zilnic. Puteți să-l prindeți singur, dar în acest caz, insectele pot fi infectate cu paraziți.

În magazinele specializate puteți găsi gândaci și greieri. Foarte bine încărcați- lăcuste, vrăjitor de tutun, viermi de făină.

Viermi de vierme pentru șopârleOcazional, puteți trata cu ouă, carne (pui fiert sau carne de vită brută). Când piesele sunt suficient de mari, animalul din gură va rupe mult timp, va scuipa și va înghiți din nou.

Alimentele monotone nu ar trebui să fie. De exemplu, dacă hrăniți doar viermi de făină, poate duce la obezitate în ficatul unei șopârle.

Periodic, este necesar să se administreze vitamine și minerale speciale suplimente. Sunt fabricate sub formă de pudră.

Alimentele se administrează în fiecare zi, de 2 ori în timpul iernii și de trei ori pe zi în timpul verii, în cantitate de 7-12 insecte la un moment dat. Persoanele adulte vor putea să ia mâncare independent, iar cel mai tânăr va fi cel mai bine dat cu pensete. Insecte insecte noaptea este de dorit să se scoată din acvariu. Au existat cazuri în care greierii și greierii într-o șopârlă de dormit au deteriorat pielea pielii.

Ai nevoie de iernare acasă?

Nu toți stăpânii șopârlelor lor sunt puse în hibernare, totuși este destul de important. Pentru ce afecta iernat:

 • Luminozitatea și saturația culorilor masculilor. Bărbații "fără somn" cresc în timpul iernii, iar primăvara culoarea nu se întoarce la ele.
 • Pentru reproducere. Șarpele care nu cad în hibernare nu se împerechează.
 • Pe durata vieții. Reptilele fără hibernare trăiesc mai puțin și sunt mai des bolnavi.
 • Cu privire la activitatea șopârlă.

Cum să faceți hibernare introduceți și afișați șopârlă:

 • Cu o lună înainte de hibernare, este necesar să se diversifice și să se consolideze dieta (acest lucru nu se aplică șopârlelor care au o greutate normală).
 • Pentru a curăța intestinul după expirarea sa, soparla nu trebuie să fie hrănită timp de o săptămână.
 • Apoi, în trepte sau fără probleme (până la 5 grade), se reduce temperatura din terariu. În timp, fiecare "pas" este necesar să dureze 3-8 ore.
 • Pentru hibernare, temperatura finală ar trebui să fie de + 6-8.
 • Scăderea temperaturii în terariuUn frigider cu temperatură controlată este potrivit pentru iernare. Instalați întregul acvariu în acesta nu este necesar. Este suficient să transplantăm reptilul într-un mic recipient cu găuri de aer.

Este necesar să știm că o șopârlă în hibernare emoție aproape că nu se simte și respiră de aproximativ 2 ori pe minut. Deoarece au existat cazuri în care proprietarii au aruncat șopârle vii, crezând că au murit din greșeală.

 • Modul de ieșire din hibernare este cu o creștere treptată a temperaturii.
 • Apoi, este necesar să se asigure o bună iradiere prin încălzire și UV.
 • Primele 3 zile ale unei reptile se pot îngroșa, nu mănâncă nimic.
 • Să nu-i dai mâncarea nu este necesară.
 • În timpul unui rezultat reușit, foarte curând șopârla va deveni din nou activă și, de asemenea, apa.

Hibernarea trebuie să aibă loc cel puțin o lună și nu mai mult de patru. De ce de data asta? Atunci când iernarea durează mai puțin de o lună, nu este suficient și problemele încep să apară, care sunt similare cu cele din timp când nu există hibernare deloc.

Când o reptilă "doarme" mai mult decât timpul specificat, atunci îi lipsește o cantitate de substanțe și de energie, epuizarea apare și moare în timpul hibernării sau în timpul ieșirii din ea.

Ce fel de șopârle pot avea probleme de sănătate?

De regulă, există două dintre ele:

 • supraalimentarea. Aceasta duce la boli, la o scădere a activității, la probleme cu reproducerea, la o reducere a vieții. Simptomele supraalimentării: animalul se mișcă puțin și se află mult, practic nu mănâncă, burta sa mărit, șopârla nu se varsă. Este imposibil să nu lăsați mâncarea să rezolve problema. Este necesar să se diminueze treptat numărul său, crescând în același timp ziua de încălzire și lumină. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru a normaliza starea și a accelera procesele de schimb.
 • subnutriție. Fără hibernare este postul dăunător din 2-4 săptămâni. În acest caz, metabolismul este perturbat, corpul este epuizat, culoarea se deteriorează, creșterea este încetinită, începeți problemele cu hibernarea, mulaționarea și reproducerea. Puteți învăța despre malnutriție prin agățarea pielii, a stării de slabiciune, a agresivității la tot, mai degrabă scăzută sau, dimpotrivă, a activității sporite, a unei coase stoarse.

Nu dați imediat acestor șopârle o mulțime de mâncare! Începeți cu câteva insecte nutritive, crescând treptat porțiunea la normal. Creșteți simultan umiditatea și încălzirea, precum și o zi ușoară. Este necesar să se știe că, după o lungă grevă a foamei, procesul de digerare a alimentelor are loc de două ori mai mult decât de obicei.

Recomandare: Când trebuie să plecați câteva săptămâni și să lăsați animalul acasă, este necesar întrerupe iluminarea și scăderea temperaturii în terariu la 14-19 grade.

În acest caz, activitatea va continua, dar procesele metabolice vor încetini, din cauza căreia rezervele de nutrienți și energie vor fi consumate mai lent. De asemenea, nu uitați să turnați apa.

reproducere

Șopârlă de șarpeUn bărbat care este pregătit multiplica, se uită în jur, ridicând corpul deasupra solului. Văzând femeia, începe să o urmărească. Când a fost posibil să se prindă, ea își prindă gura aproape de baza cozii, o strânge cu toate picioarele și colegii.

După o anumită perioadă de timp (de regulă, acesta este începutul lunii iunie), femeia plasează 7-15 ouă destul de mari și le îngropă într-o gaură. Embrionul din ou incepe sa se dezvolte, o soparla gata pregatita iese (de obicei in august). Masculii puternici pot mânca tineri.

În final, este necesar doar să observăm că, în ciuda naturii sale exotice, șopârlele rapide sunt frumoase modest animale. Cel mai important este să creezi mai întâi condițiile "corecte" pentru aceștia. Și sunt inteligenți și drăguți. Vizionarea acestor animale este o plăcere, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să aveți grijă și în ce condiții să aveți o șopârlă acasăCum să aveți grijă și în ce condiții să aveți o șopârlă acasă
Șopârle. Ce se mănâncă acasă și în mediul natural?Șopârle. Ce se mănâncă acasă și în mediul natural?
Nurca europeană: o caracteristică a ceea ce arată un animalNurca europeană: o caracteristică a ceea ce arată un animal
Ce este șopârla zburătoare a dragonului?Ce este șopârla zburătoare a dragonului?
Shlamonosnyj basilisk: caracteristica unei șopârleShlamonosnyj basilisk: caracteristica unei șopârle
Șarpe: toate denumirile speciilor și descrierea lorȘarpe: toate denumirile speciilor și descrierea lor
Liste de păsări rusești din enciclopedieListe de păsări rusești din enciclopedie
De ce vis de o șopârlă? Interpretarea visuluiDe ce vis de o șopârlă? Interpretarea visului
Lumea animală a deșertului. Caracteristicile animalelor care trăiesc în deșerturiLumea animală a deșertului. Caracteristicile animalelor care trăiesc în deșerturi
Animal Kingdom în AustraliaAnimal Kingdom în Australia
» » Soparla: trăsături de întreținere și îngrijire
© 2021 amigdas.com