amigdas.com

Habitatele celor mai simple microorganisme unicelulare

Tipuri de protozoaÎn jurul nostru, lumea este lovită de o varietate de forme de viață - de la invizibil la ochiul virușilor și milimetrișilor, la o balenă gigant albastru de 30 de metri. Numai reprezentanții regatului animalelor reprezintă aproximativ 1,5 milioane de specii. Toți au o serie de semne comune: nu pot să creeze independent substanțe organice, să desfășoare un mod activ de viață și să aibă organe senzoriale care să le permită să se orienteze în spațiu.

Protozoare

Reprezentanții cei mai elementari ai animalelor sunt cele mai simple organisme unicelulare. Aproape 70 de mii de soiuri ale acestor creaturi sunt cunoscute. Ca bacterii, ele constau dintr-o singură celulă care are un dispozitiv mai complex. Deoarece celula are un nucleu, ele sunt denumite eucariote. Acestea sunt organisme în întregime auto-suficiente care posedă organoizi care efectuează funcții digestive, de reglementare și excreție.

În funcție de tipul de alimente sunt alocate:

 • Autotrofii pot sintetiza independent substanțele organice necesare din minerale.
 • Heterotrofii - primesc substanțele necesare din alte organisme absorbite.
 • Mixotrofii - sunt capabili de fotosinteza ca plantele, în timp ce arată simultan abilitatea de a absorbi substanțele organice, cum ar fi animalele.

În cele mai multe cazuri, cele mai simple organisme sunt heterotrofe, în rolul unei surse de alimente care aleg plante sau alte heterotrofe sau rămășițele lor.

Modalitățile de deplasare a protozoarelor sunt destul de diverse și servesc ca bază pentru împărțirea în clase, printre care: flagelite, rădăcini, sporovici, ciliate, celule solare, radiolarieni.

răspândire

ProtozoareProtozoarele trăiesc în orice mediu umed: mare, râu, apă mlaștină, în bălți după ploaie și pe pământ umed, chiar și în mușchi. Și aceasta este o listă incompletă de locuri unde trăiesc protozoarele. Ele pot fi găsite în celule, plasmă sanguină, intestin multicelulare.

În condiții nefavorabile (lipsă de umiditate, oxigen sau alimente), aceste organisme creează un chist în jurul lor. Deci, ele pot rămâne în viață pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi scăzute sau în absența umidității. În această stare, protozoarele trăiesc de la un an și jumătate până la 17 ani.

În stare uscată chisturile sunt ușor de preluat de vânt, ceea ce le duce pe distanțe lungi. Se atașează de păsări și insecte, care transportă pasageri neinvitați în locuri diferite. De îndată ce chisturile intră în condiții bune de viață, locuitorii lor vor părăsi imediat adăpostul și își vor restabili rapid activitățile.

Varietatea hranei și abilitatea de a tolera distanțe lungi au determinat răspândirea răspândită a protozoarelor în întreaga lume.

Clase și tipuri

Clasic flagel

Această clasă include animale care se deplasează cu ajutorul uneia sau mai multor flageluri sau biciuri - procese citoplasmatice subțiri. Numărul lor este de 1-8 bucăți. La unii reprezentanți, flagelul trece de-a lungul corpului, alăturându-l cu creșterea citoplasmei. Această ieșire face valuri și servește ca un organ subsidiar.

Flagellates trăiesc atât în ​​apă proaspătă, cât și în apă de mare, cu atât mai puțin în sol. Ele sunt importante pentru iazuri. Ele se înmulțesc atât prin divizarea longitudinală a unei celule în jumătate, cât și prin formarea de gameți. Elementele luminoase sunt euglena verde și volvox.

Euglena verde - un reprezentant tipic al unei singure forme, un rezident al rezervoarelor de apă dulce. Are o formă fuziformă a corpului, care este constantă datorită compactării stratului exterior al protoplasmului. Având un singur flagel, plutește de sus în timpul zilei, deoarece în această perioadă există capacitatea de fotosinteză. În întuneric, animalul devine heterotrofic și caută alimente organice lichide. Cu o dietă favorabilă, organismul stochează substanțe nutritive care sunt aproape de amidon.

Propagă pe calea asexuată - mai întâi nucleul este divizat, apoi întregul corp al celor mai simple. O celulă fiică primește o veche flagelă sau transmiterea ei poate să nu fie deloc și o nouă celulă crește în ambele celule. În timpul iernii, euglena formează un chist, aruncând flagelul și trăiește într-o astfel de stare până când se încălzește.

Volvox - forma coloniale a flagelului, care include mii de indivizi. Stă în apă proaspătă în picioare. Coloniile se formează sub formă de bile, ajungând la 1 mm. În fiecare minge există multe celule, similare în structură cu euglene. Cu toate acestea, spre deosebire de aceasta, celulele volvox au câte 2 flageluri fiecare. Colonia este o substanță gelatinoasă în care celulele sunt scufundate în așa fel încât aglomerația de captare să fie expusă la exterior. Deci, Volvo se rostogolește pe apă.

Când vine timpul pentru reproducere, mai multe celule sunt scufundate în materie mai adâncă și se împart, formând noi colonii tinere, care apoi cad în afara. Și pot fi formate și forme sexuale din macro și microgame.

Pe lângă formele solitare și coloniale de flagelă, există și forme parazitare. Ele devin agenți ai unor boli grave, care se găsesc în corpul omului și animalelor - în tractul digestiv, în sistemul circulator, în organele interne sau pe piele.

Dintre paragatele parazitare sunt:

 • Cum se răspândesc organismele simple?Leishmania - agenți cauzatori ai leishmaniozelor, boli cu focare naturale. Ele pot fi localizate în piele sau în organele interne (ficat, splină, măduvă osoasă, ganglioni limfatici). Parazitizează la oameni, animale și în vectori de insecte. Distribuit într-un număr de țări din Asia, Africa și America de Sud. Ele provoacă febră, lărgirea ficatului și a splinei, epuizarea, moartea.
 • Trypanosomii sunt agenții cauzali ai bolii africane de dormit a omului. Acesta trăiește în sânge, limf, ganglioni limfatici, țesuturi cerebrale și lichid cefalorahidian. Cauzează deteriorarea sistemului nervos central. În absența tratamentului, boala se termină cu un rezultat fatal.
 • Trichomonasul este un parazit care trăiește în intestinul gros sau în tractul genitourinar al unei persoane. Poate provoca procese inflamatorii prelungite în tractul genital. Când este localizat în intestin poate să însoțească procesele patologice. Are mai multe flageluri.
 • Lambliile sunt flagelite care cauzează o boală de giardioză. Capturați duodenul și conductele biliare.

Clasă de rinită

Reprezentanți ai acestei clase au membrana plasmatică subțire în rolul capacului exterior, acest lucru duce la schimbarea formei corpului. Animalele sunt deplasate cu ajutorul unui pseudopod (pseudopodia) - un fel de proeminență a citoplasmei. Pseudopodia servește, de asemenea, la confiscarea hranei. Distribuite în mări și sol, mult mai puțin frecvent în apă dulce. Unii dintre ei sunt paraziți. Un reprezentant tipic este amoeba.

Amoeba de apă dulce trăiește în bălți și mici iazuri. Se alimenteaza cu alge si particule de substante organice, digerandu-le in vacuolele digestive. Reproducerea este asexuală - mai întâi, nucleul celulei este divizat și apoi citoplasma. Corpul pătrunde în porii prin care pătrund pseudopodele.

Speciile parazitare se află în sistemul digestiv uman. Acestea includ:

 • Unde trăiesc protozoarele?Dizenteric amoeba este agentul cauzator al dizenteriei. Distribuit în țări fierbinți. Formează ulcere hemoragice pe pereții intestinului. Un simptom caracteristic este un scaun lichid sângeros. Boala poate duce la moarte.
 • Intestinalul nu reprezintă un pericol. Se hrănește cu bacterii, ciuperci și eritrocite - dacă există sângerări în intestin.
 • Amoeba orală este cea mai veche karnenozhka găsită la om. A patra parte a oamenilor este transportatorul. Se așeză în dinți carioși, pe placă și pe suprafața amigdalelor.

La floarea soarelui și la radiolarieni se mai numește rădăcină sau sarcofag.

Solnechniki trăiesc în rezervoare de apă dulce. Ei se hrănesc cu alge și microorganisme, larve și nevertebrate de bacterii. Contrasturile rămase se disting printr-un schelet de pe suprafața celulei.

Radiolari (pod) trăiesc în apele sărate ale mărilor și oceanelor din centurile tropicale și subtropicale. Ei au un schelet intern, ale cărui raze servesc la întărirea pseudopodelor care captează prada. Ele se înmulțesc prin împărțire. După uscare se acumulează sub formă de silice, care se transformă ulterior în minerale.

Clasa de spori

Aceste unicells sunt paraziți perfecți. Ei nu au organoizi pentru a lua mâncare. Sursa de întreținere sunt oameni și animale, care sunt capturate de intestine, sânge și sisteme digestive, ficat și rinichi. Multe specii de sporovici s-au adaptat să trăiască în interiorul celulelor, hrănindu-se și dezvoltând pe cheltuiala lor.

Adaptarea profundă a acestor paraziți s-a manifestat în dezvoltarea ciclurilor complexe de viață - de la schimbarea formelor de reproducere la alternarea gazdelor. În total, există aproximativ 4 mii de specii de astfel de animale. Dintre acestea putem distinge:

 • Tipul de nutriție al primelor protozoare.Gregarine - includ aproximativ 500 de specii. Paraziți ai nevertebratelor, care trăiesc în cea mai mare parte în intestinele artropodelor (insecte, se găsesc și în viermi și echinoderme). Și, de asemenea, pot fi găsite în cavitatea corpului și în organele de reproducere.
 • Coccidia - include 400 de specii. Ei trăiesc în vertebrate, moluște, artropode. Unele specii trăiesc în animale domestice, păsări și pești.
 • Sânge sporoviki - unicelular, parazitar în sângele mamiferelor și păsărilor. Numărul acestei specii depășește o sută.

Clasa de infuzorie

Acestea sunt cele mai bine organizate protozoare, care trăiesc în corpuri de apă, sol și în organisme străine. Mutat cu ajutorul cilia. Există aproximativ 5 mii de specii. Un reprezentant luminos este pantoful infuzorii. O viață obișnuită în iazuri în picioare și se înmulțește asexuat și sexual. Hranirea cu bacterii și alge, la rândul lor, servește ca hrană pentru pești.

Paraziți trăiesc în intestinele omului și porcului. Distrugeți membrana mucoasă și vasele de sânge.

concluzie

Protozoare cu un singur celular joacă atât un rol negativ, cât și un rol pozitiv în natură și în viața umană:

 1. Protozoame cu o singură celulăEle reprezintă o sursă de nutriție pentru alte animale.
 2. Se purifică rezervoarele de bacterii.
 3. Determinați puritatea apei.
 4. Afectează formarea solului.
 5. Participă la formarea mineralelor.
 6. Ele pot fi agenți cauzatori ai bolilor animale și umane.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce apa din acvariu devine tulbure: motivele pentru cum sa scapi de turbiditateDe ce apa din acvariu devine tulbure: motivele pentru cum sa scapi de turbiditate
Cum de a distinge o infecție virală de o infecție bacteriană?Cum de a distinge o infecție virală de o infecție bacteriană?
Ce este filogeneza - psihologia sau jocul?Ce este filogeneza - psihologia sau jocul?
Balena este un pește sau este un mamifer?Balena este un pește sau este un mamifer?
Câte stomacuri are o vacă, structura sistemului digestivCâte stomacuri are o vacă, structura sistemului digestiv
Exemple și descrierea simbiozelor în fauna sălbaticăExemple și descrierea simbiozelor în fauna sălbatică
Rugăciunea mantis: trăsăturile unui monstru de mareRugăciunea mantis: trăsăturile unui monstru de mare
Lista celor mai mari animale din lumeLista celor mai mari animale din lume
Conceptul de fotosinteză, unde și ce se întâmplă în faza de lumină a fotosintezeiConceptul de fotosinteză, unde și ce se întâmplă în faza de lumină a fotosintezei
Cum se face o cușcă pentru iepuri cu mâinile taleCum se face o cușcă pentru iepuri cu mâinile tale
» » Habitatele celor mai simple microorganisme unicelulare
© 2021 amigdas.com