amigdas.com

Epilepsia la câini: cauze și forme

Epilepsia - o boală care cauzează perturbări ale creieruluiEpilepsia este o boală care provoacă anomalii ale creierului

. Aceste tulburări provoacă principalul simptom al bolii - convulsii convulsive.

Epilepsia apare nu numai la oameni, ci și la câini. Dacă un atac epileptic la o persoană provoacă pierderea conștiinței, atunci câinii îl pot purta, rămânând în deplină conștiință.

Cauzele acestei boli sunt foarte greu de stabilit. În majoritatea cazurilor, medicii și medicii veterinari nu au reușit să-i stabilească. Uneori, epilepsia este o consecință a tulburărilor genetice.

Din această boală de cele mai multe ori suferă bigles, labradori, kishondas și ridi. De asemenea, boala poate apărea în cazul lupilor irlandezi și spaniolelor Sringer.

Dacă epilepsia apare la un câine, atunci este imposibil să o vindecați. Singurul lucru pe care proprietarul unui animal îl poate face este să îl susțină și să încerce să minimizeze frecvența și gravitatea crizelor epileptice.

Cauzele epilepsiei la câini

Epilepsia la câiniCând un pacient cu patru picioare intră în clinică, medicul veterinar încearcă mai întâi să identifice cauza convulsiilor epileptice.

În cazul în care cauza este stabilită, aceasta va da șansa de ao exclude complet în timpul tratamentului sau de mușchii acestuia. Aceasta este singura modalitate de a salva câinele în mod eficient de atacurile grave.

Dacă efectuați o terapie pur simptomatică, fără a cunoaște cauzele bolii, atunci nu veți putea evita noi atacuri. În plus, pentru a reduce severitatea și pentru a reduce frecvența convulsiilor, medicul veterinar va trebui să mărească în mod constant doza de anticonvulsivante.

Există două forme de epilepsie: primar și secundar. Fiecare dintre ele are propriile motive.

Epilepsia primară

Cauzele epilepsiei primare la câiniSe numește adesea adevărat. Această formă a bolii este considerată ereditară și este imposibil să se vindece.

Câinii au descoperit gene separate care au apărut din cauza mutațiilor din cadrul familiei, responsabile pentru dezvoltarea bolii. Aceasta înseamnă că epilepsia poate apărea în orice urmaș al acestei linii genetice din orice generație.

De regulă, epilepsia primară nu apare imediat după nașterea catelului. Gena mutantă nu se poate manifesta pentru o lungă perioadă de timp, însă, de îndată ce se ciocnește cu anumite declanșatoare, ea se manifestă imediat. Din acest motiv, epilepsia la câini se manifestă la vârsta de 0,5 până la 5 ani.

În ceea ce privește evenimentele și condițiile care determină trecerea genelor mutante, ele pot fi foarte diferite și nu pot fi urmărite.

Epilepsie secundară

Cauzele epilepsiei secundare la câiniAceastă formă a bolii este adesea numită dobândită. În unele cazuri, atunci când cauza bolii este cunoscută, epilepsia poate fi complet eliminată.

În procesul de viață, un câine poate obține un prejudiciu care rupe integritatea conexiunilor neuronale și provoacă un atac epileptic.

Efectul traumatic provoacă cel mai adesea apariția epilepsiei secundare.

În plus, cauza crizelor epileptice poate fi diferite boli.

 • Hidrocefalia.
 • Diferite infecții acute.
 • Ciuma câinilor.
 • Hipoglicemia.
 • Insuficiență cardiacă.
 • Ciroza hepatică.
 • Leziunile tumorale ale creierului.
 • Insuficiența renală.

Cu malnutriția, lipsa de proteine, grăsimi sau carbohidrați, epilepsia se dezvoltă, de asemenea, la câini.

Simptomele acestei boli sunt mai grave la animalele pure. Mai mult decât atât, adesea cauza principală a epilepsiei la animalele cu rase pure nu este suficientă pentru glanda tiroidă.

Cel mai adesea provoacă o criză epileptică?

Ce provoacă un atac epilepticPotrivit numeroaselor mărturii ale proprietarilor de animale bolnave și ale animalelor lor de companie, crizele sunt prinse cel mai adesea în timpul activității crescute: câinele joacă cu mingea, îl urmărește pe pisică.

În plus, convulsii pot apărea în timpul unei excitații emoționale puternice. De exemplu, proprietarul mângâie câinele după o lungă absență.

Apropo, mângâierea cel mai adesea provoacă convulsii epileptice la câinii pitici: Pekingese și Toy Terriers. Gazdele ar trebui să poată opri petting-ul când apar primele semne ale unei apariții.

Există, de asemenea, dovezi că epilepsia la câini se poate manifesta într-un vis. Atacurile sunt însoțite de mișcări ale membrelor și mișcări nemotivate ale maxilarului inferior. Problema este că proprietarii de obicei nu acordă atenție acestor simptome, deoarece sunt foarte asemănătoare cu faptul că animalul visează un vis. Pentru a înțelege că acest atac, puteți încerca doar să treziti animalul.

Tipuri și etape de convulsii epileptice

Tipuri de convulsii epilepticeDupă cum se știe, crampe la câini poate fi o consecință nu numai a epilepsiei, ci și un simptom al altor boli și afecțiuni patologice. Dar majoritatea proprietarilor de animale bolnave cu primele convulsii, în primul rând, presupun epilepsie. Cu toate acestea, există și acești proprietari care, dimpotrivă, ignoră simptomele, considerându-le nesemnificative. Și asta nu înseamnă că acești oameni sunt stăpâni răi, doar epilepsia la câini se manifestă prin mai multe tipuri de convulsii caracterizate prin simptome de severitate variabilă.

orice atacul epileptic este format din 4 etape:

 • Prima etapă. Începe cu câteva ore înainte de apariția crizelor. Primul semn al ofensivei sale este o schimbare bruscă în starea de spirit a animalului.
 • A doua etapă. Specialiștii o numesc "aură". Semnele sale sunt nervozitatea animalului, încercările de a scăpa, de a se ascunde. Un câine poate tremura violent.
 • A treia etapă. Aceasta este de fapt o crampe. Ele constau din două faze: clonic și tonic.
 • A patra etapă. Animalul este clar dezorientat. Starea lui se schimbă dramatic. Uneori un câine are orbire temporară.

Veterinarii disting următoarele tipuri de crize:

 • Etapele crizelor epilepticegeneralizată. Acesta este cel mai grav tip de atac. Cel mai adesea se manifestă în epilepsia primară la câini. Stadiul tonic al convulsiilor generalizate începe cu o pierdere bruscă de conștiență la animal. Câinele cade într-o parte și își scoate labele. În același timp, sunt atât de tensionate încât o persoană nu le poate îndoi. Adesea, în acest moment, animalul nu mai respiră. O etapă tonică lungă nu durează mai mult de 1 minut. Stadiul clonic al atacului se manifestă prin apariția contracțiilor musculare monotone la câine. Ochii animalului de companie pot fi deschiși, dar elevii nu reacționează la lumină. Din gură poate funcționa saliva. În unele cazuri, intestinul și vezica urinară sunt golite.
 • Mic atac sau absență. Acest tip de convulsii este rar. Recunoașteți că nu este ușor, deoarece simptomele sunt prea scurte și specifice: oa doua pierdere a conștiinței (animalul nu are timp să cadă) - ochi rotunzi - nici o reacție la un strigăt. Din partea cealaltă se pare că câinele a înghețat doar o clipă.
 • Sechestrarea parțială. El este numit și precursorul confiscării generalizate. Se manifestă prin crampe neregulate ale unor mușchi pe o parte separată a corpului.
 • Atac comportamental. A fost numit asa pentru ca este un comportament atipic al animalului în natură: câinele începe să jart buzele cuiva buzele, urlând și țiuit, încercând să se ascundă, își pierd orientarea lor. Uneori simptomele comportamentale sunt însoțite de fiziologice: vărsături, diaree, sete crescută, pierderea temporară a vederii, salivare excesivă.
 • Crize convulsive. Câinele prezintă simptomele tuturor convulsiilor cunoscute în câteva minute.
 • Starea epileptică. Aceasta este o condiție gravă în care câinele are simptome multiple pentru 30 de minute și mai mult.

În ceea ce privește diagnosticul bolii, diagnostic corect poate pune doar un medic veterinar. Cu toate acestea, fiecare proprietar, cunoscând semnele de epilepsie la câini, poate diagnostica cu un grad înalt de precizie, dar pentru a confirma că încă mai trebuie să vadă un medic.

Tratamentul epilepsiei la domiciliu

Tratamentul epilepsieiDeoarece este adesea imposibil să se vindece această boală, fiecare proprietar al unui animal bolnav trebuie să-și poată ajuta propriul animal de companie singur, înainte de a contacta un veterinar.

A face față atacului va ajuta la următoarele activități:

 • Proprietarul îl cunoaște foarte bine pe câinele său. El poate prezice apariția unui atac al comportamentului animalului. Dacă sechestrul este aproape, trebuie să observați tăcerea, deoarece un sunet puternic poate face simțurile să se înrăutățească.
 • Puteți încerca să apelați un animal numit. Uneori, acest lucru înlătură animalul din stat care duce la confiscare.
 • Când un animal este convulsat, corpul său începe să elibereze multă căldură. Câinii scapă de energia termică excedentară, cu limba înțepenită. În timpul unei convulsii, câinele nu-l poate scoate. Proprietarul trebuie să asigure răcirea corpului animalului. Poți să faci un câine cu un ziar sau să-i trimiți un fan. De asemenea, puteți umezi burta animalului cu apă rece.
 • În cazul în care crampele nu trec în 30 de minute, atunci trebuie să luați câinele la veterinar sau să-l sunați acasă.
 • Deoarece atacul generalizat este întotdeauna înlocuit de o criză parțială, animalul trebuie imobilizat. În caz contrar, poate afecta nu numai pe tine, ci și pe cei din jurul tău.
 • În momentul atacului, proprietarul ar trebui să-și țină mâinile departe de fălcile câinelui. Animalul nu se controlează în acest moment.

Proprietarului unui câine bolnav este recomandat să păstreze un jurnal de atacuri. Aceasta ar trebui să includă timpul de la începutul și sfârșitul fiecărui sechestru și dacă cauza care a cauzat aceasta este cunoscută, atunci este necesar să o notați. Aceste informații vor ajuta medicul veterinar să prescrie medicamente eficiente.

Medicamente pentru epilepsie la câini

După cum sa menționat deja mai sus, baza tratamentului de droguri vizează excluderea cauzei care provoacă convulsii. Din păcate, acest lucru se întâmplă foarte rar.

Găsește un medic veterinar cauza atacurilor sau nu, el va mai numi un tratament specific. Este vorba de medicamente care sunt cel mai des administrate unui câine sub formă de capsule, tablete și soluții. Forma orală de medicamente vă permite să efectuați terapia medicală la domiciliu.

Cel mai adesea pentru ameliorarea atacurilor se prescriu următoarele medicamente:

 • Fenotonin. Acest medicament este suficient de eficient și nu provoacă sedare. Principalul său dezavantaj este creșterea setelor.
 • Fenobarbital. Acest medicament demonstrează o eficiență ridicată. Efectul său se manifestă foarte rapid. Principalul dezavantaj al medicamentului este un efect sedativ pronunțat.
 • Primidonă. Efectul de a lua medicamentul este destul de rapid. Din păcate, câinele după ce poate deveni foarte iritabil.
 • Diazepam. Acest medicament ajută la evitarea exacerbarilor crizelor.

Adesea, aceste medicamente sunt combinate cu bromură de potasiu sau bromură de sodiu. Acest lucru se întâmplă atunci când medicamentele de mai sus nu au efectul corespunzător asupra câinelui.

Chiar dacă medicamentul nu are efectul corespunzător, nu opriți tratamentul.

Profilaxia epilepsiei la câini

În general, prevenirea epilepsiei primare este sarcina crescătorilor. Aceștia trebuie să identifice cu promptitudine animalele care transmit gena epilepsiei și le elimină din ciclul de reproducere. De fapt, aceasta este singura măsură eficientă de a evita producția în masă a câinilor bolnavi.

În cazul epilepsiei secundare, profilaxia este prevenirea factorilor care declanșează boala. În mod firesc, proprietarul animalului nu poate controla factorii interni, dar cei externi sunt supuși acestuia:

 1. Excluderea stresului obișnuit din viața animalului.
 2. Rata tratamentului antihelmintic la fiecare 6 luni. Când apar viermi, animalul începe să devină nervos, ceea ce poate provoca epilepsie.
 3. Nu vă speriați dacă câinele are un atac. Animalul de companie este foarte conștient de starea emoțională a gazdei.
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este sindromul Vesta: cauze, simptome și tratamentCe este sindromul Vesta: cauze, simptome și tratament
Sindromul Cushing la câini, cum să lupți?Sindromul Cushing la câini, cum să lupți?
Ce este convulsiile: cauzele contracțiilor și tratamentelor convulsiveCe este convulsiile: cauzele contracțiilor și tratamentelor convulsive
De ce mătreața la câini: cauza și tratamentulDe ce mătreața la câini: cauza și tratamentul
Ce este epilepsia focală criptogenă?Ce este epilepsia focală criptogenă?
Alergii la câini și cum se manifestă ea însășiAlergii la câini și cum se manifestă ea însăși
Ce este encefalopatia reziduală la copii?Ce este encefalopatia reziduală la copii?
Epilepsia totală este tratată la adulți?Epilepsia totală este tratată la adulți?
Starea sincopală - cauze de apariție, tipuri, tratamentStarea sincopală - cauze de apariție, tipuri, tratament
Caracteristicile utilizării lactobiofadolului pentru câiniCaracteristicile utilizării lactobiofadolului pentru câini
» » Epilepsia la câini: cauze și forme
© 2021 amigdas.com