amigdas.com

Colica renală: simptome la bărbați, tratament

Colică renală la bărbațiDurerea bruscă bruscă în regiunea lombară, provocată de un spasm de mușchi neted al organelor urinare, se numește colică renală. Cel mai adesea, este rezultatul iritației țesuturilor atunci când membrana mucoasă a uretrei sau ureterului este afectată de nisip sau de marginile pietrelor.

Colic poate fi de asemenea este cauzată de un rinichi dilatat, cauzate de procesele stagnante. În plus, cauza colicii renale poate fi influența ureterului, a tumorii sau a tuberculozei rinichiului, precum și o anomalie congenitală în structura tractului urinar.

Pentru a determina exact ce trebuie tratat pentru a trata colicul de rinichi, trebuie să stabiliți un diagnostic și, în prezența concremenților, aflați și compoziția acestora. Apariția primului astfel de clopot ar trebui să servească drept bază pentru vizitarea clinicii.

Apariția colicului în rinichi nu înseamnă că vă dezvoltați boală de pietre la rinichi. Acest simptom este tipic pentru multe alte boli ale sistemului genito-urinar. Prin urmare, este necesar să se transmită un sondaj al mai multor specialiști cu profil îngust: neurolog, urolog, gastroenterolog, ginecolog.

Dacă, după examinarea cu ultrasunete și prin consultarea unui urologist, a fost dezvăluită prezența de pietre sau nisip în rinichi, este necesar un tratament de urgență.

Cauzele colicii renale

Cauze posibile ale colicii renaleUna dintre cauzele principale ale colicii renale este urolitiaza (aproape 90% din cazuri). Ce este ea? Acest proces patologic al tractului urinar superior, care este cronic și însoțit de formarea de concremente.

Până în prezent, mecanismul și cauzele urolitiazei nu au fost încă explorate pe deplin. Se crede că această afecțiune este o patologie polietologică, adică o boală a cărei dezvoltare este provocată de diverse cauze.

De mult timp a existat o teorie, din punct de vedere geografic. Într-adevăr, ICD nu se găsește practic în Islanda, în multe zone ale Japoniei și în Africa de Sud. Cu toate acestea, boala este larg răspândită în Brazilia, în regiunile de est ale Statelor Unite, Iugoslavia, Australia, Turcia, Grecia, Olanda, Asia Centrală, Orientul Îndepărtat, Uralii și regiunea Volga.

Analizând indicatorii celui mai mare răspândire a patologiei în funcție de locul de reședință, specialiștii au ajuns la concluzia că patologia afectează cel mai adesea locuitorii din regiunile unde există o deficiență sau, dimpotrivă, un exces de vitamină D.

În plus, deficiența regională (endemică) a anumitor elemente din apă și alimente, cum ar fi siliciul și molibdenul, contribuie la dezvoltarea bolii.

Dezvoltarea urolitiazei poate fi cauzată de tendința de a produce catargia tractului respirator superior asociată condițiilor climatice. Cu urolitiază, depozitele de pietre sunt observate în diferite părți ale rinichiului însăși, precum și în alte organe ale sistemului urogenital (uretra, ureter sau vezică). Locația diferită a pietrelor se datorează migrării lor cu curentul de urină. Elemente de migrare poate exercita un efect iritant asupra capsulei fibroase și poate cauza blocarea canalului urinar decât în ​​majoritatea cazurilor și explică apariția colicii renale.

Retenția urinei în rinichi și obstrucția tractului urinar pot fi cauzate de procese inflamatorii (de exemplu, cu pielonefrită). Cauza apariției colicii renale poate fi leziunile tuberculoase ale țesuturilor organelor sau ale bolilor oncologice, care pot provoca colmatarea tractului urinar cu cheaguri de sânge sau țesut mort.

Atacuri de durere acută pot rezulta din dezvoltarea unor patologii ginecologice (de exemplu, adnexită sau miom uterin). Aceste boli pot provoca o funcționare defectuoasă a corpului, cauzată de creșterea aderențelor în tractul urinar. Diagnosticul patologiilor de acest tip se efectuează prin examinarea vaginală.

La bărbați, factorii care cauzează colici în rinichi pot deveni procesele inflamatorii ale prostatei și tracturi urinare, greutăți fizice grele, supraîncălzire și slăbiciune generală a corpului, care au apărut pe fondul lipsei de lichid consumat și a încălcării dietei. Acumularea urinei și creșterea presiunii în cavitățile rinichiului cauzează deformarea capsulei fibroase, ceea ce duce la iritarea receptorilor de durere, ceea ce explică colica renală.

Următorii factori pot provoca, de asemenea, apariția colicii renale:

 • Colica renală la bărbațiBoli infecțioase ale tractului urinar;
 • lipsa lichidului consumat;
 • predispoziție genetică;
 • temperatura ridicată a corpului, persistentă pentru o lungă perioadă de timp;
 • exercitarea fizică excesivă;
 • manifestarea urolitiazei în formă ușoară.

Colica renală: simptome și tratament

Diagnosticul bolii include colectarea de anamneză, detectarea cancerului, patologiile infecțioase și ereditare. De asemenea, efectuate teste de laborator ale urinei pentru a detecta pielonefrita, glomerulonefrita sau pietre la rinichi, precum și măsuri de diagnosticare, constând în examinarea pacientului pentru prezența de edem și durere la urinare, modificări de culoare a urinei și alte simptome caracteristice de patologii renale.

Ecografia este, de asemenea, considerată a fi o metodă suficient de informativă pentru diagnosticarea tumorilor, umflarea, deplasarea, urolitiaza sau anomaliile renale congenitale. Dacă este necesar, se efectuează urografie cu excreție în raze X, ceea ce permite determinarea simptomelor de urolitiază. Metoda cu raze X nu se aplică femeilor însărcinate și copiilor. Acest lucru se datorează sensibilității ridicate a acestor pacienți la radiațiile ionizante.

simptome

Principalele simptome ale colicii renale bărbații sunt după cum urmează:

 • Ak manifestă boalaPicături de sânge în urină;
 • atacuri de greață, vărsături singulare;
 • localizarea durerii în partea inferioară a spatelui;
 • ușoară creștere a temperaturii;
 • caracterul paroxistic al durerii;
 • durere urgenta de a urina;
 • durere in zona uretrei si in zona inghinala;
 • iradierea durerii în rect sau abdomen;
 • frisoane și febră în natura infecțioasă a bolii.

La diagnosticare, trebuie acordată o atenție deosebită colici renale pe partea dreapta. Acest lucru se explică prin faptul că clinica colicei renale drepte este similară cu simptomele unui atac acut de apendicită. Cu inflamația acută a apendicelui, senzațiile de durere sunt localizate în partea dreaptă a ileonului, care este de asemenea caracteristică urolitiazei.

O diferență caracteristică între colica renală pe dreapta și un atac al apendicitei este răspândirea durerii în zona genitală sau ligamentul și independența declanșării sindromului durerii de la poziția corpului.

Primul ajutor și tratamentul colicilor renași la bărbați

Colica renală se caracterizează prin debutul sindromul durerii acute, necesitând o ușurare imediată. Prin urmare, toată lumea trebuie să știe cum să se ajute singuri sau pe cei dragi în această situație.

Primul ajutor constă în următoarele activități:

Dacă apare durere acută, pacientul trebuie să primească un medicament anestezic. După cum arată practica, Ibuprofen și No-Shpa sunt absolut inutile în acest caz. Un pic de reducere a sindromului de durere îl va ajuta pe Baralgin, care în condiții staționare este administrat intramuscular. Totuși, acest medicament nu ajută întotdeauna.

Apoi puteți să faceți o baie fierbinte, umplând-o în jumătate. Durata procedurii este de 15 minute. Temperatura ridicată a apei va determina relaxarea pereților ureterului, ceea ce va ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și la ușurarea stării pacientului. În condiții staționare pentru același scop, un specialist poate oferi un tampon încălzit cu apă fierbinte.

Procedura este indicată numai pentru urolitiază.

Tratamentul conservator constă în numirea unui pacient special, care facilitează excreția concremenților din ureter. Pe lângă punerea în aplicare a tuturor măsurilor de mai sus, este necesar să se respecte regimul alimentar. Cantitatea de lichid consumat trebuie să fie de cel puțin trei litri / zi. Pentru a completa balanța de apă, puteți utiliza apă curată, băuturi din fructe, compoturi, precum și ceaiuri diuretice.

Un factor important este activitatea fizică. Dar aici, cel mai important, nu exagerați.

Tratamentul cu medicamente

Cauzele colicii renaleDacă colica renală este cauzată de urolitiază, tratamentul este determinat de stadiul și severitatea bolii. În unele cazuri, este posibil aplicarea ultrasunetelor sau intervenție chirurgicală.

În colicul renal, se utilizează medicamente utilizate în două direcții:

 • Antispastic, relaxeaza musculaturii netede si spasme degrevarea (spazmalgin, drotoverin, atropină, diclofenac, No-Spa, papaverina, platifilin);
 • analgezice care ameliorează sindromul durerii (tramadol, indometacin, codeină, ibuprofen, fenazol, paracetamol etc.).

Injecții cu colică renală

Durerea acută acută, care apare la colica rinichilor, necesită o reducere rapidă. Și în această privință, cea mai eficientă metodă este injectarea de droguri, pentru că în acest fel medicamentul ajunge repede la destinație și își îndeplinește funcția.

Pentru a elimina atacurile de durere, va ajuta Baralgin, care este administrat intravenos sub formă de invazie sau injecție intramusculară.

Spasmolitice Atropina se administrează la un pacient subcutanat. O soluție similară are o soluție de pantoponă sau promedol (1-2%), precum și o soluție de platifilină (0,2%). Aceste medicamente sunt, de asemenea, injectate sub piele.

Tratamentul colicii renale cu remedii folclorice

Medicina tradițională pentru toată istoria sa seculară a acumulat un număr imens de rețete, a căror utilizare ajută la scăderea multor boli (inclusiv a colicii renale) fără utilizarea medicamentelor. Cu ajutorul potiunilor bunicii, puteți aduce nisip și pietre din tractul urinar și, de asemenea, puteți scăpa de dureri de durere.

Cea mai mare eficiență este asigurată prin utilizarea de remedii folclorice în combinație cu tratamentul medicamentos.

 • Cum să tratăm remediile folclorice ale rinichilorLuați rădăcina de mure, turnați apă fierbinte (5 litri) și gătiți până când cantitatea de lichid este redusă la jumătate. Luați 0,5 linguri. De 3 ori pe zi.
 • Este necesar să fiarbă grâul și pe parcursul zilei să mănânce numai, spălând-o cu bulionul lăsat după gătitul cerealelor. Repetați procedura în fiecare săptămână.
 • Pregătește un decoct de pe coada de câmp și adăugați-l la 2-3 cupe într-o baie. Durata procedurii este de 20 de minute.
 • Ia seminte de in (1 lingura), se toarna apa clocotita (1 lingura), Se fierbe. Luați 0,5 linguri. la fiecare două ore timp de două zile.
 • Pregătiți o perfuzie de frunze de musetel medicinal și Melissa de la calculul de 1 lingura. l. pe un pahar de apă clocotită. Infuzați băutura pe parcursul zilei în porții mici.
 • Seminte de morcovi (1 lingura) Turnati apa fiarta (1 lingura), Insistati 12 ore, tulpina. Luați într-o formă caldă la 0, 5 linguri. înainte de a mânca.

Pentru tratamentul colicii renale pot aplica și bandaje, impregnată cu soluție medicinală.

 • Pregătiți compoziția: bucătar de șarpe, musetel și althea în ulei de măsline. Aplicați compoziția pe o bucată de pânză sau tifon, faceți un bandaj.
 • Argila lui Potter este amestecată cu oțet de cidru de mere, compoziția fiind aplicată pe țesătură și aplicată la talie.

Colica renală nu este un fenomen neplăcut, dar grave și periculoase dezvoltarea diferitelor procese patologice în sfera genito-urinară. Diagnosticarea precoce și tratamentul necorespunzător pot duce la complicații grave. Prin urmare, nu ignora astfel de semnale ale corpului și solicitați urgent asistență medicală.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este anura, simptomele și tratamentul?Ce este anura, simptomele și tratamentul?
Cum să elimini pietrele de la ureter la domiciliuCum să elimini pietrele de la ureter la domiciliu
Hydronephrosis a rinichilor: ceea ce este, tratamentul rinichilor drept și stângHydronephrosis a rinichilor: ceea ce este, tratamentul rinichilor drept și stâng
Cum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbațiCum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbați
Inflamația preputului și a capului la bărbați: cauze și tratamentInflamația preputului și a capului la bărbați: cauze și tratament
Cum se dizolvă pietrele la rinichi - sfaturi și trucuriCum se dizolvă pietrele la rinichi - sfaturi și trucuri
Forme hiperecice cu ultrasunete renaleForme hiperecice cu ultrasunete renale
Apariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratamentApariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratament
Durerea din partea superioară a cadranului superior care dă în spateDurerea din partea superioară a cadranului superior care dă în spate
Tratamentul eficace al urolitiazei la omTratamentul eficace al urolitiazei la om
» » Colica renală: simptome la bărbați, tratament
© 2021 amigdas.com