amigdas.com

Aspectul și caracteristicile câinilor din Asia Centrală ale rasei

Caracteristicile câinelui ciobanesc din Asia CentralăUn câine este prietenul unui bărbat. Această expresie aripă a intrat strâns în viața noastră de zi cu zi. Din timpuri străvechi, câinele se plimba lângă un bărbat, fiind asistentul său indispensabil în multe sfere ale vieții. Este greu să enumarăm toate direcțiile economiei naționale în care o persoană poate face fără participarea altruistă a prietenului său cu patru picioare.

Cea mai mare rasa de caini sunt Caucazieni și câini ciobănesc din Asia Centrală. Patronul celei de-a doua rase este teritoriul Asiei Centrale. Există patru tipuri de păstori din Asia Centrală - Kazahstan, Tadjik, Uzbek și Turkmen. A fost ultima specie care a primit numele - Turkmen Alabai, numită în mod obișnuit lupul turcmenilor.

Istoria rasei Alabai

Ciobanii din Asia Centrală sunt considerați cea mai veche rasă de câini. Reprezentanții acestei rase sunt adesea numiți lupul turcmenilor, adică tulpina lupilor. În maniera turcmenilor, rasa acestor câini este numită Alabai. Dar numele în sine nu poate fi considerat în întregime corect, deoarece doar un câine de o anumită culoare poate fi numit Alabai. Cuvantul alabai este format din doua cuvinte - ala - colorate, colorate si bogate - bogate. În stilul uzbec al câinilor de astfel de rasă, numele buribosar, cel din Uzbek înseamnă - un lup. Dar în Kazahstan există o denumire poetică și națională - tobet, care sună literalmente "un câine așezat pe un munte".

În Turkmenistan, ca niște cai Akhalteke, Alabaii pură sunt considerați o comoară națională, care stabilește o interdicție totală privind exportul acestei rase în afara țării.

Această rasă a trecut în dezvoltarea ei o cale foarte lungă de formare tribală, care este estimată de către cineologii moderni de 4 mii de ani. Dar acolo nu este cunoscută această rasă. Cercetătorii moderni, ca o ipoteză a apariției rasei Alabai, sunt propuși a fi considerați patria Tibet, altele - stepele din China, a treia - stepele din Asia Centrală de la Marele Zid la coasta caspică, de la Lacul Baikal până la Munții Urali de Sud. A cui ipoteză este corectă, se determină foarte dificil, dacă nu imposibil, din cauza multor mii de Alabai câine a apărut, și păstori și nomazi, în diferite locuri din Asia Centrală de însoțire.

Locuitorii republicilor Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan consideră această rasă de câini rasa lor aborigenă. Prin urmare, numele rasei variază în funcție de naționalitate - Turkmen alabai, buribosar uzbec, tobogan kazah. Prin urmare, sa decis, în termeni generali, să numim rasa - Ciobanescul Asiei Centrale.

Câine ciobănesc din Asia CentralăCreșterea științifică a acestor câini a început în Uniunea Sovietică abia în 1930. Câinii de oaie din Asia Centrală urmau să fie folosiți în URSS pentru protecția instalațiilor militare și a întreprinderilor importante de stat. Dar toate eforturile depuse de cynologi pentru a îmblânzi păstorul asiatic au fost în zadar. Alabai nu a vrut să stea pe lanț, și el a decis, de asemenea, cu cine să fie prieteni și cu cine să numărească ca stăpânul său. Prin urmare, în viitor, toate republicile aliate din Asia Centrală au început să continue dezvoltarea câinilor de oi independent, folosind în același timp materialul genetic local, care a dat rasei un gust național special.

Prăbușirea Uniunii Sovietice pentru un timp a condus la dezvoltarea acestei rase în declin. Ulterior, cu cultivarea acestei rase, Turkmenistanul a reușit, care în 1990 a dezvoltat și a aprobat standardul de rasă, numindu-l Turkmen Alabai. În același an, exportul de cățeluși din această rasă de pe teritoriul Turkmenistan a fost restricționat din punct de vedere legislativ, ceea ce a permis păstrarea numărului unic al acestor prieteni cu patru picioare.

Rasă standard "Ciobanesc din Asia Centrală" a fost aprobat de către Federația Cynologică Internațională (FCI) la 17 mai 1993. Dreptul de a face modificări la standardul global pentru rasa a plecat pentru Federația Rusă, pentru că a fost succesorul legal al Uniunii Ruse Republicilor Sovietice Socialiste.

Caracteristicile rasei Alabai

Apariția lui Alabai este o frică respectuoasă și deseori nejustificată. Dimensiunea și aspectul său mare, în care se pare că câinele văd prin tine, poate să-i dezamăgească pe orice detractor. Alabai de dreapta este una dintre cele douăzeci de mari rase câini în lumea cinologică.

Alabai este considerat un câine cu un caracter complex, dificil de antrenat. Dacă doriți să utilizați Alabai pentru a vă proteja casa sau dacha, atunci este mai bine să cumpărați o pereche de animale - o cățea și un bărbat.

Câine ciobănesc din Asia CentralăBitșierele preferă să-și arunce vocea atunci când sunt amenințate de la distanță, deoarece prin natura lor sunt mai precaute și neîncrezătoare. ei mai mobil, ascultător și să îndeplinească mai bine comenzile gazdei. Dar, uneori, ei își arată caracterul viclean și adesea își ating dorințele.

şi aici Sexul puternic este adesea mai agresiv și nesăbuit.. Prin urmare, dacă aveți un bărbat, atunci trebuie să arătați imediat cine este stăpânul casei. Amintiți-vă că, cu o pregătire adecvată și un comportament adecvat, dobândiți un prieten loial, ascultător, care adesea devine un membru preferat al familiei.

Pentru protejarea unei anumite zone, nu este posibil să avem câți câini de sex masculin Alabai, vor avea întotdeauna conflicte pentru conducere.

Ciobanescul din Asia Centrală este un câine musculos, înalt, mare, care are o formă alungită moderat, cu proporții armonioase. Diferențele vizuale sexuale în rasă sunt destul de vizibile. Cățelele sunt mai puțin complexe și crescute. Câinii arată mult mai masiv, cu o regiune lombară mai pronunțată și o brâu de umăr.

Creșterea minimă a unui bărbat atinge 70 cm și greutatea - 50 kg. Pentru cățea aceste dimensiuni sunt în intervalul: înălțime - 65 cm, greutate - 40 kg. În general, pentru orice reprezentant al acestei rase, creșterea maximă este binevenită, în timp ce proporțiile în ceea ce privește tenul trebuie păstrate. Greutatea corectă a unui adult de câine din Asia de ovine implică absența țesutului în exces de grăsime. Teritoriul Stavropol este adăpostit celui mai mare ciobanesc din Asia Centrală, cântărind 125 kg, cu toți ceilalți parametri care corespund standardului rasei. În clasamentul celor mai mari rase ale planetei, câinele Ciobănesc din Asia Centrală ocupă locul opt.

Rasă standard

 1. Capul câinelui Ciobănesc din Asia Centrală este voluminos, masiv, proporțional cu mărimea animalului. Craniul are formă pătrată dreptunghiulară. Moundul occipital este ușor de palpabil, perfect dezvoltat, dar vizibil slab vizibil. Sheepdog are o parte frontală plană a craniului, cu arcuri superciliare bine definite. Trecerea de la frunte la bot (stop) nu este deosebit de pronunțată, netedă. Bordura de formă dreptunghiulară, de lungime moderată, destul de plictisitoare, masivă. Buzele groase. Când fălcile sunt închise buza superioară acoperă buza inferioară. De regulă, dorsumul nasului este drept, larg, dar și persoane cu un profil cu nasul înghițit se întâlnesc. Nasul nasului este negru, mare, distinct. Falsele sunt extrem de puternice, largi. Barbia masivă a ciobanului formează maxilarul inferior.
 2. Câine ciobănesc din Asia CentralăDinții au un set standard alabai, există 42 de dinți disponibile. Colțișoare puțin oblice, foarte mari. Dinți-incisivi sunt pe aceeași linie. Evaluarea generală a caracteristicilor aspectului câinelui de ovine nu este afectată nici de prezența dinților rupți sau rupți.
 3. Ochii ciocanului asiatic central sunt de dimensiuni mici, rotunde. Au o livrare directă largă. Corneea ochiului are o culoare de nuante de maro diferite. Pleoapele uscate, nu sigure, groase. O privire plină de stima de sine, strictă și asigurată de sine.
 4. Urechile sunt de dimensiuni medii, sunt așezate jos și agățate de-a lungul pomeților. Adesea, proprietarii își opresc urechile pentru animalele de companie. Prezența urechilor fixe nu influențează deloc caracteristicile calitative ale exterioară a turbanilor Alabai.
 5. Gâtul este masiv, puternic, rotund în secțiune transversală, de lungime medie.
 6. Corpul este foarte puternic și puternic, tipul molossian este un format perfect echilibrat, care nu se opune plinătății. Piept bine dezvoltat, foarte larg, alungit. Withers muscular, mare, perfect selectat. Spatele este larg, muscular, chiar, destul de lung. Spatele are o linie netedă de urcare de la greabăn la crupă. Crupă de lungime medie, puternică și aproape egală cu înălțimea greabănului. Abdomenul este destul de tensionat.
 7. Coada de formă crescentă, plantată înaltă, la baza groasă. De obicei, coada Alabai este oprită în primele zile ale vieții catelului. Pot exista persoane cu bobtail congenital. Atingerea cozii în privința evaluării exteriorului nu este afectată.
 8. Pielea păstorului asiatic este groasă, cu o elasticitate bună. Alabai au dewlap și pandantive în jurul gâtului lor. Pielea câinelui are un caracter mobil în ceea ce privește musculatura, ceea ce face ușor de a ieși în luptă de la fălcile dușmanului.
 9. Membrelor sunt musculare, de lungime moderată, drepte, cu un os puternic larg. Picioarele sunt ovale în formă, masive. Tampoanele pentru paie sunt elastice, dense, cu piele groasă. Ghearele au o culoare închisă.
 10. Caracteristicile câinelui ciobanesc din Asia CentralăBlana este dreaptă, densă, ajungând la o lungime de 10 cm. Există un strat subțire cald și dens. Pe capul și pe partea frontală a labei, blana câinelui se lipeste de piele, aici este scurtă. Poate că prezența unui coamă pe gât.
 11. Culoarea este posibilă variată. Numai indivizii de culoare maro și gri-albastru sunt considerați a fi exemplare defecte.

Caracteristici de îngrijire pentru ciobanesc din Asia Centrală

Din ideea de a conține Asia Alabai în apartament este mai bine să renunțe o dată pentru totdeauna. Pentru a păstra un câine atât de mare este cel mai bine pe teritoriul unei case de țară. Pentru o viață convenabilă a Turkmenilor Alabai se recomandă construirea unei variante spațioase cu un stand. Această structură va permite animalului dvs. să aibă un acoperiș sigur peste cap, atât în ​​ploaie, cât și în zăpadă. Și, de asemenea, ajuta proprietarul să-și protejeze oaspeții de prezența câinelui. totuși O incintă nu poate fi un habitat permanent prietenul tău, deoarece reprezentanții acestei rase încă din cele mai vechi timpuri erau locuitori care iubesc libertatea în spațiile deschise de stepă, prin urmare, ocazia de a face plimbări zilnice este considerată o condiție vitală pentru ei.

În general, în ciuda nemulțumirii naturale a Turkmenilor Alabai, gazda trebuie să respecte anumite reguli de educație pentru un conținut calitativ și sănătos al prietenului său:

 • Pentru a da șansa de a face plimbări lungi la elev.
 • Încercați să jucați mai des cu prietenul dvs. cu patru picioare.
 • Produceți hrănirea câinelui într-un loc strict definit, păstrând în același timp intervalul de timp pentru alimentație.
 • Pentru a menține bună sănătate și pentru a proteja câinele de infecții, este oportun să se vaccineze.
 • Împletește periodic părul prietenului său, mai ales în primăvară, într-o perioadă de îmbătrânire abundentă.

Sănătatea câinelui ciobănesc din Asia Centrală

Shepherd HealthSe crede că câinele - alabai, datorită reproducerii naturale seculare, lipsită de multe probleme de rasă. În general, așa este, câinele din această rasă se poate lauda cu o sănătate excelentă. Cu toate acestea, există unele probleme de sănătate, care sunt în principal caracteristice câinilor de rase mari. Prin urmare, fiecare crescător de ciobanesc din Asia Centrală trebuie să cunoască bolile caracteristice ale animalelor de companie:

 • Boli ale sistemului musculo-scheletal sunt cel mai adesea deranjate de câini de rase grele și mari, inclusiv Turkmen Alabai. Prin urmare, pentru a evita problemele semnificative cu articulațiile, este esențial să oferiți câinelui multe ore de mers pe jos în aerul proaspăt.
 • Lipsa exercițiului și a malnutriției conduc adesea la diferite tipuri de artroze.
 • Uneori Alabai poate avea probleme cu sistemul digestiv.
 • Puii dobândiți în regiunea asiatică suferă de prezența viermilor. Prin urmare, trebuie să vă gândiți cu atenție la această problemă și să încercați să efectuați la timp dezlipirea animalelor de companie. Protejați câinele de alimente dulci și sărate, interziceți strict alimentarea de la sol.
 • Lana din Ciobanescul Asiei Centrale este foarte groasă, astfel încât sunt posibile probleme cu detectarea paraziților cutanați. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că de multe ori trebuie să luăm măsuri preventive pentru combaterea diferitelor paraziți ai pielii.

vaccinări

O vaccinare în timp util vă permite să evitați majoritatea bolilor caracteristice câinilor din toate rasele. Prima vaccinare complexă trebuie făcută de ameliorator și după 10-12 zile trebuie făcută oa doua vaccinare.

Apoi proprietarul însuși trebuie să fie anual întipări, Pentru a vă proteja animalul de animale împotriva enteritei, ciumei, hepatitei și a rabiei.

Este necesară efectuarea deparazitării câinelui cu două săptămâni înainte de vaccinare. Și rețineți că, dacă există o problemă legată de sănătatea câinelui, este mai bine să o vaccinați înainte de recuperarea prietenului tău.

Mâncarea păstorului

Caracterizarea și caracteristicile Sheepdog-ului raseiÎn ciuda dimensiunilor mari, câinii din Asia Centrală nu mănâncă prea mult. Principalul lucru din dieta animalului dvs. de companie este echilibrul. Este important ca alimentele să nu conțină o cantitate mare de carbohidrați, ceea ce duce la creșterea în greutate. ohgrăsimea este extrem de nedorită o afectiune care afecteaza in mod negativ sanatatea articulatiilor si inima cainelui. Cea mai bună opțiune este hrănirea naturală. Carnea, cerealele, fructele și legumele ar trebui să fie prezente în totalitate în dieta cărnii de oaie.

Dar trebuie să uităm că în dieta naturală, trebuie să adăugați momeală de vitamine. Astfel de alimente ar trebui să fie destinate creșterii rapide și a raselor mari.

Alegerea unui catelus

Pentru a alege un viitor prieten și favorit al întregii familii, trebuie să vă asumați întreaga responsabilitate. Scopul principal al acestui eveniment este de a căuta o grădiniță cu o reputație impecabilă și producători excepțional de sănătoși. Puteți contacta expertul sau clubul de canisuri. Dar dacă decideți să alegeți singur un catelus, ascultați câteva sfaturi:

 • Asigurați-vă că ați examinat mama și tatăl căței.
 • Refuzați să cumpărați cel mai mare catelus.
 • Urmăriți cu atenție poziția și mersul copiilor.
 • Acordați atenție faptului că la momentul achiziției, urechile și coada ar trebui să fie andocată.
 • Fruntea catelului ar trebui să fie plat.

Nu poți în nici un caz speranța că catelul va depăși în timp defectele sale. Toate avantajele principale ar trebui reduse la starea de sănătate a câinelui și nu la frumusețea și dimensiunile acestuia.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Basenji este o rasă de câini care nu latrăBasenji este o rasă de câini care nu latră
Giants din lume canine - câini din rasa Irlandez WolfhoundGiants din lume canine - câini din rasa Irlandez Wolfhound
Principalii asistenți ai păstorilor: care sunt câinii de păstoriPrincipalii asistenți ai păstorilor: care sunt câinii de păstori
Rating-ul celor mai scumpi caini din lumeRating-ul celor mai scumpi caini din lume
French Shepherd: o descriere a raseiFrench Shepherd: o descriere a rasei
Turul Kangal - Specificul câinelui ciobanesc turcTurul Kangal - Specificul câinelui ciobanesc turc
Sicilian greyhound delta chirneko: caracteristicile de îngrijire și de întreținereSicilian greyhound delta chirneko: caracteristicile de îngrijire și de întreținere
Armeană lupul gambru este o rasă de câini mari și puterniciArmeană lupul gambru este o rasă de câini mari și puternici
Rase principale și descrierea câinilor de gardăRase principale și descrierea câinilor de gardă
Unele fapte interesante despre câiniUnele fapte interesante despre câini
» » Aspectul și caracteristicile câinilor din Asia Centrală ale rasei
© 2021 amigdas.com