amigdas.com

Cuneoid Defecte ale dinților: cauze, simptome și tratament

Cuneoid defectul dinteluiCuneoid defectul dintelui

este o leziune non-carioasă a cavității bucale. Caracteristica sa caracteristică este formarea defectelor în formă de pană care apar în zona gâtului dintelui. Deseori, apariția unor astfel de defecte apare la canini și premolari.

Mai rar se întâmplă pe alți dinți. În timpul inspecției se poate constata că în zona defectelor în formă de pană suprafața este netedă și strălucitoare. În același timp, acestea au dimensiuni compacte, iar culoarea smalțului este destul de obișnuită.

Cu toate acestea, dacă leziunea se extinde până la întreaga adâncime a smalțului și, în plus, captează dentina, atunci aceste defecte au o suprafață pigmentată.

Ce este o dentiție sferoidă?

Ceea ce este periculos este un defect în formă de pană a dințilorPentru a specifica persoanei care a adresat stomatologului, un astfel de defect nu poate fi făcut de fiecare specialist. Chiar dacă este identificat, puteți auzi diferitele sale nume. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor aspecte, există un diagnostic clar.

Defectele în formă de pană ale dinților se manifestă sub formă leziuni ale regiunii cervicale a smalțului dinților. În formă, acest defect seamănă cu o pană sau se poate asemăna cu un triunghi în aspectul său.

Un specialist după examinarea cavității bucale poate indica prezența unui pacient cu carii prenatale. Cu toate acestea, de fapt, totul este complet diferit, deoarece această afecțiune are o etiologie complet diferită.

Adesea, defectele în formă de pană ale stomatologilor sunt confundate cu o altă boală - eroziunea smalțului. Într-un alt mod această patologie se numește carie sau necroză acidă. Această boală trebuie înțeleasă ca procesul de distrugere a țesuturilor dure, care provoacă efectul acizilor asupra smalțului dinților. Deși această pagubă pare similară unui defect în formă de pană, însă originea sa este destul de diferită. Și aceasta înseamnă că ar trebui folosite metode terapeutice absolut diferite pentru a elimina această problemă. Trebuie înțeles că numai diagnosticul corect vă va permite să scăpați de patologia pe care o are o persoană pe dinți.

cauzele

Cauzele unei dentiții sferoideÎn prezent, chiar și medicii cu experiență nu sunt capabili să identifice cauzele care duc la apariția unui defect în formă de pană. Cu toate acestea, experții fac anumite ipoteze cu privire la ceea ce contribuie în mod specific la deteriorarea situației cu dinții la om. Cel mai adesea au fost numite următoarele:

 • igiena necorespunzătoare a cavității orale. Aici experții includ nu numai periajul analfabetic al dinților - mișcări orizontale, ci și utilizarea unei perii rigide pentru curățarea cavității bucale sau efectuarea acestei proceduri igienice imediat după consumarea alimentelor acide;
 • pastele de igienă moderne au adesea compoziție neechilibrată. Prin urmare, atunci când sunt folosite, smalțul este spălat, ca rezultat, devine mai fragil;
 • tulburări de aciditate în general, inclusiv în cavitatea bucală. Chiar dacă apar schimbări în tractul digestiv, pot provoca apariția unui astfel de defect;
 • prezența unei ocluzii incorecte, care stomatologi repara majoritatea locuitorilor planetei noastre;
 • prezent în pastă componente active de albire, care afectează negativ smalțul, sunt cauza cariilor dentare;
 • Afecțiuni ale glandelor tiroide;
 • prezența tulburărilor hormonale la femei. Acest lucru poate duce la ștergerea smalțului. Atunci când o femeie poartă un copil și, de asemenea, în timpul perioadei de alăptare, probabilitatea multor boli dentare crește dramatic;
 • afectarea mecanică a dinților și a gingiilor, care apare adesea din utilizarea alimentelor solide sau prezența obiceiurilor proaste ale unei persoane;
 • nutriție neechilibrată. Absența în dietă a produselor care conțin calciu și fluor, contribuie la apariția unui astfel de defect;
 • consumul de alcool, precum și fumatul, provoacă, de asemenea, apariția acestui defect. Principala leziune a dinților alcoolului este aceea că elimină calciul din organism și, ca urmare, o persoană care abuză de băuturi are probleme de dinți;
 • utilizarea frecventă a unei băuturi carbogazoase și sucuri acide;
 • prezența bolilor de etiologie infecțioasă, care poate duce la apariția unui astfel de defect;
 • radiații și chimioterapie.

Simptomele unui defect în formă de pene în dinți

Simptomele dentiției sferoidale la paciențiCând o persoană are acest tip de leziune dentară, în majoritatea cazurilor nu simte senzații dureroase.

Majoritatea pacienților care vin la un medic dentist cu un astfel de defect, de obicei, se plâng de faptul că dinții lor și-au pierdut estetica.

Referindu-se la defectul în formă de pană, trebuie remarcat faptul că progresia acestui proces patologic este extrem de lentă. Chiar dacă patologia a atins adâncimea maximă, nu are loc pigmentarea și înmuierea țesuturilor dentare ale dinților.

În unele cazuri, pacienții care au întâmpinat o problemă similară, observă apariția datorată stimulilor mecanici și de temperatură, anumite senzații neplăcute. Creșterea sensibilității dintelui în prezența acestui defect depinde în mare măsură de cât de rapid se dezvoltă procesul patologic. Dacă defectul progresează extrem de încet, dentina înlocuitoare are timp să fie depozitată în cantități suficiente. Ca rezultat, pasta este protejata de diferite tipuri de iritanti. Dacă patologia are loc rapid, nervul dintelui rămâne neprotejat și, ca o consecință, există o reacție la stimulul din afară.

Este necesar să spunem că defectele în formă de pene în cazuri individuale sunt o singură manifestare și uneori pot avea un caracter multiplu și pot fi plasate pe dinții simetrici ai unei fălci. Pereții defectului sunt diferiți:

 • netezime;
 • densitate;
 • o priveliște strălucitoare.

Indiferent de adâncimea defectului, cavitatea dentară nu se deschide. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că coroana se poate rupe datorită stresului mecanic excesiv asupra acesteia.

Efectuarea unui studiu de aprofundare a probelor nu dă unei persoane care are un astfel de defect senzații neplăcute. În cazuri rare, pot apărea dureri neplăcute, care se termină după examinare.

Principalul motiv al defectului dintelui este acela că o persoană observă această problemă în timp. Lucrul este că în momentul acestui defect nu apar senzații de durere. Următoarele simptome sunt comune cu o dentiție în formă de pană:

 • modificarea culorii emailului. Se schimba umbra si devine mai putin lucios, dobandeste o nuanta palida. Pe măsură ce procesul patologic se dezvoltă, există o pigmentare distinctă a smalțului în zona defectului;
 • treptat, există o "alunecare" a gingiei din dinte și se deschide colul dintelui. Se poate lua cu ușurință rădăcina;
 • o persoană începe să experimenteze anumite disconfort. În plus, sensibilitatea este semnificativ crescută. Dintele cu defect începe să reacționeze brusc la rece și la cald. Astfel de hipoestezii pot avea manifestări sub formă de iritație, chiar și pentru curățarea dinților și a pastelor de dinți utilizate în efectuarea procedurilor de igienă.

Patogeneza acestui defect al dinților este exprimată în principal prin faptul că smalțul este afectat treptat. În funcție de gradul de deteriorare, tratamentul va fi, de asemenea, diferit. Specialiștii disting următoarele etape ale acestei patologii:

 • etapa inițială. Cu o examinare sumară a dinților, încălcarea este foarte greu de observat. În această etapă, o persoană poate simți numai sensibilitatea la anumite iritante, precum și ușoare modificări ale luciului smalțului;
 • grad mediu. Se caracterizează printr-un nivel ridicat de hipertensiune arterială și, pe lângă aceasta, se manifestă prin procesele de început ale distrugerii smalțului dinților;
 • treaptă progresivă. Caracteristica sa caracteristică este o adâncime de defect care poate atinge 4 mm. Wedge-ul este deja clar vizibil, iar vârful său poate fi văzut clar;
 • stadiul bolii profunde. Acesta atinge o adâncime de 5 mm. În timpul examinării, este posibil să se detecteze prezența pigmentării smalțului, care poate acoperi chiar și dentina.

tratament

Tratamentul defectelor dentare în formă de pană la adulțiCând se tratează acest defect, sarcina principală cu care se confruntă medicul dentist este eliminarea completă a acestuia. Pentru a realiza acest lucru, se folosesc mai multe metode:

remineralizarea. Această procedură este de obicei prescrisă de specialiști dacă defectul se află într-un stadiu incipient de dezvoltare. Pentru a se asigura că patologia care a apărut asupra dinților a fost complet eliminată, se efectuează procedura smalțului smalțului. Acest lucru este necesar pentru a asigura protecția dinților împotriva influențelor externe. În acest scop, se utilizează soluții cu soluție de gluconat de sodiu. Următoarea etapă după remineralizare este fluorurarea;

umplere. Această procedură este utilizată pentru a elimina daunele minore ale smalțului dinților. Procedura are unele diferențe față de un exercițiu similar efectuat în scopul tratării cariilor: nu au loc foraje considerabile în dinte - pentru etanșare sunt folosite materiale elastice;

instalare de furnir. Aceste produse sunt reprezentate de plăci speciale care împiedică apariția unui proces patologic și, în plus, asigură protecția dinților împotriva stresului mecanic. Rețineți că această procedură este efectuată de specialiști după umplere.

protezare. Dacă defectul a ajuns la ultima etapă și a dus la deteriorarea gravă a dintelui, utilizați o coroană artificială pentru a readuce forma originală la dinți. Înainte de a efectua această procedură, specialistul află cauza principală, care a dus la apariția unui defect în formă de pană. În caz contrar, este imposibil să se obțină un rezultat pozitiv.

În cazul în care apariția unui defect a apărut din cauza prezenței unei malocluzii la pacient, va fi necesară instalarea plăcilor speciale sau a armăturilor.

Măsuri de prevenire a recidivei

Măsuri pentru a preveni defectele dentare în formă de pană la paciențiPentru a nu se confrunta din nou cu un defect în formă de pană a dinților după tratament, pacientul trebuie să urmeze toate recomandările medicului și să respecte anumite reguli:

 • Pentru procedurile de igienă, trebuie folosite periuțe de dinți cu rigiditate necesară;
 • este necesar să se utilizeze pastă destinată dinților sensibili;
 • folosiți ață dentară;
 • Excludeți utilizarea de mâncăruri reci și calde;
 • să facă schimbări în dieta lor și să includă brânză, brânză de vaci, lapte, precum și alte produse care conțin calciu în compoziția lor;
 • Mâncarea strictă înainte de consum trebuie să fie zdrobită.

Complicații și consecințe

Complicații ale defectelor dentare în formă de pană la paciențiDacă, în prezența unui defect în formă de pană, nu se tratează această problemă, atunci în fiecare zi situația cu dinții unei persoane care a întâlnit această patologie va deveni mai complicată și în cele din urmă aceasta va conduce la următoarele consecințe:

 • fractura dintelui. Cervixul dintelui va scădea treptat. Ca rezultat, există riscul de rupere sau rupere a dintelui;
 • sensibilitate crescută. Marginile defecțiunilor sunt foarte sensibile la expunere. Și aceasta duce la apariția anumitor senzații neplăcute într-o persoană;
 • pastă. Debutul procesului inflamator afectează un pachet de nervi și vase, ca urmare, o persoană începe să sufere o durere severă. În cazurile severe, există o mare probabilitate de îndepărtare a nervilor. Emaila de dinți într-un astfel de dinte este distrusă mult mai rapid;
 • carii. Dacă daunele combinate cu igiena deficitara in organism crește numărul de bacterii patogene, care duce la crearea unor condiții favorabile pentru apariția leziunilor carioase.

profilaxie

Consecințele unui defect dentar în formă de pană la paciențiPentru a exclude apariția unui defect în formă de pană în dinți, trebuie respectate următoarele reguli:

 • la fiecare șase luni, trebuie să vizitați medicul dentist pentru prevenire;
 • să acorde o atenție la dieta ta și să adere la anumite reguli de putere: este necesar să se reducă la minimum consumul de alimente acide și care conțin zahăr și produse dure înainte de utilizare trebuie să fie la sol;
 • asigura ingrijirea corespunzatoare a cavitatii bucale;
 • în timp pentru a corecta dezavantajele localizării dinților.

Pentru a preveni apariția unui defect în formă de pană în dinți nu este o sarcină atât de dificilă. Dacă se efectuează un complex de măsuri preventive, atunci aceasta va elimina această problemă și, de asemenea, va exclude apariția altor patologii ale cavității bucale. Principala sarcină a pacientului este să detecteze în timp util problemele cu dinții și să contacteze medicul dentist pentru a le elimina.

Remedii populare pentru tratamentul dentiției sferoidale

În plus față de medicamente, remedii populare pot fi folosite pentru a ajuta la scăpa de defectul în formă de pene. Vom prezenta câteva rețete simple de mai jos.

Tinctura de propolis pe bază de alcool este diluată în apă caldă. Produsul finit este folosit pentru clătirea cavității bucale după fiecare masă.

În dieta de zi cu zi ar trebui să includă o salata de alge marine, patrunjel, salvie și busuioc cu adaos de ulei de măsline și sare iodată.

Cojile de mare care au o suprafață de mătase trebuie să fie curățate de murdărie și nisip, uscate și apoi zdrobite bine. Pudra rezultată poate fi aplicată pe suprafața dinților și nu este spălată.

Frunzele de frunze contribuie la întărirea gingiilor.

Efectul terapeutic asupra cavității bucale în ansamblu dă hrean.

Pentru a evita problemele cu gingiile, ar trebui să le ștergeți regulat cu o compoziție de miere și scorțișoară tocată.

Tratamentul eficient și prevenirea defectelor pană dentare trebuie să fie incluse în alimentele dietetice care conțin o cantitate suficientă de calciu și fluor. Această sarcină este destul de simplă, deoarece este prezentă în majoritatea produselor lactate și lactate fermentate. Printre produsele care conțin o cantitate suficientă de fluor, puteți include fructe de mare, vin de calitate, precum și piept de pui și ficat.

concluzie

Defecțiunea dințată a dinților este o problemă dificil de detectat. Lucrul este că atunci când apare un defect pe dinți, el nu se manifestă cu senzații dureroase. Cu toate acestea, poate fi recunoscut dacă acordați atenție schimbării nuanței dintelui de smalț. Observând acest lucru, nu ar trebui să ezitați. Este necesar să consultați un medic dentist pentru a face un diagnostic corect și pentru a prescrie un tratament.

Respectarea recomandărilor unui medic va scăpa rapid de această boală. Pentru a evita repetarea, trebuie să urmați regulile de igienă orală și în plus să mâncați alimente bogate în fluor și calciu. Efectuând aceste reguli simple, puteți evita reapariția unui defect în formă de pană.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentulDe ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentul
De ce reacționează dinți la mâncarea caldă și rece?De ce reacționează dinți la mâncarea caldă și rece?
Cum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasaCum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasa
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Structura dintelui uman: anatomia dinților umaneStructura dintelui uman: anatomia dinților umane
Eroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratamentEroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratament
Remineralizarea dinților la domiciliu: indicațiiRemineralizarea dinților la domiciliu: indicații
Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratamentHyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Refacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dințilorRefacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dinților
» » Cuneoid Defecte ale dinților: cauze, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com