amigdas.com

Simptomele și tratamentul toxoplasmozei la pisici

Toxoplasmoza la pisiciToxoplasmoza este o boală periculoasă care poate fi transmisă de la o pisică la o persoană. La contactul cu un animal bolnav, o persoană poate prinde cu ușurință toxoplasmoza și, în ciuda faptului că multe animale suferă de această afecțiune, cel mai periculos pericol pentru oameni este pisicile infectate.

Pisicile sunt "legăturile primare" din lanțul infecției.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este cauzată cei mai mici paraziți numiți Toxoplasma gundi. Ele se pot multiplica nu numai în organism, și anume în intestinele animalului de companie, dar și în interiorul celulelor altor indivizi susceptibili. Prin urmare, animalul de companie poate deveni infectat cu această boală dacă se consumă un alt animal infectat. La pisici, paraziți părăsesc corpul împreună cu fecalele. În mediul extern, acești paraziți pot supraviețui timp de câteva luni și, în orice moment, pot ataca animalul.

În acest caz, nu numai pisicile care au acces liber la stradă, dar și animalele de companie se pot infecta. Paraziți pot intra în apartament cu pantofi. Sniffing sau lins, un animal de companie poate deveni cu ușurință infectate. Dar cel mai adesea cauza principală a toxoplasmozei la o pisică domestică este tratamentul termic insuficient al cărnii.

Persoană infectată nu pot transmite boala altor persoane. Singura excepție este infecția fătului de către mamă. Odată ajuns în organism, toxoplasmul începe să se înmulțească rapid în intestinul subțire. După câteva săptămâni, împreună cu fecalele, paraziții vor începe să intre în mediul extern. O lună mai târziu, toxoplasmul începe să pătrundă în celule. Dacă fecalele sunt eliminate imediat, riscul de infecție poate fi redus la minimum. De asemenea, este de dorit să curățați tava de animale de companie purtând mănuși și un bandaj de tifon.

Pisicile și animalele de companie în vârstă sunt mai predispuse la această boală decât la persoanele tinere. Grupul de risc include, de asemenea, pisicile care se hrănesc cu carne crudă, deoarece produsele de magazin sunt infectate cu toxoplasm în 30% din cazuri.

Simptomele și semnele de toxoplasmoză la pisici

Cauze de infecție cu toxoplasmozăSimptomele toxoplasmozei poate să nu apară la pisici cu imunitate puternică. La pisicile cu un sistem imunitar slăbit, boala este pronunțată și se desfășoară, cel mai adesea, într-o formă acută. Sistemul nervos este afectat în primul rând și animalul poate avea convulsii, crampe. În cazuri deosebit de severe, poate să apară paralizie. Astfel, la oameni, sistemul nervos este uimit cu mult mai mult decât animalele. Focile de distrugere a măduvei spinării și a creierului sunt atât de multe încât recuperarea completă nu poate ajuta la restabilirea completă a sistemului nervos.

Inițial, simptomatologia toxoplasmozei este foarte asemănătoare cu o răceală obișnuită. Pisica are multe ochi apoase, un nas curbat. Uneori aceste simptome sunt însoțite de vărsături sau diaree. Dacă semnele se manifestă o dată, pisica nu reprezintă un pericol pentru oameni, deoarece cu fecale toate paraziți ieșesc. Pentru o persoană, un curs subacut și acut de toxoplasmoză este periculos. Dacă boala trece într-o formă cronică, atunci numai un animal de companie suferă de ea.

Printre principalele simptome ale toxoplasmozei acute se numără:

 • creșterea temperaturii corpului;
 • convulsii;
 • mușcătura musculară;
 • semne de răceală (nas curbat, tuse, strănut);
 • conjunctivită;
 • apetit scăzut;
 • dificultăți de respirație;
 • constipație sau diaree, vărsături (apare o dată și se repetă foarte rar).

Toxoplasma poate reduce temporar activitatea și, prin urmare, boala poate dura un anumit timp aproape fără simptome.

Diagnosticul de toxoplasmoză la pisici și la om

Cum se trateaza toxoplasmoza la pisiciLa domiciliu, diagnosticarea toxoplasmozei la o pisică este extrem de dificilă, deoarece simptomele sunt destul de specifice. În clinica veterinară pentru a identifica boala va ajuta la analizele adecvate, dar ele nu sunt întotdeauna eficiente. Diagnosticul cel mai frecvent al toxoplasmozei poate fi utilizarea fecalelor animale sau a unui test de sânge. Se efectuează, de asemenea, o analiză serologică pentru toxoplasmoză la pisici și studii citologice. Deoarece rezultatul negativ al unei analize nu oferă o garanție absolută a absenței toxoplasmozei la o pisică, medicul veterinar își propune să facă și mai multe.

O persoană poate dona sânge pentru a verifica dacă există anticorpi la toxoplasm. Toate mamele viitoare, devenind înregistrate în consultarea femeilor, trec prin această procedură, deoarece toxoplasmoza este extrem de periculoasă pentru făt. Boala poate provoca probleme grave de sănătate la nivelul fătului și chiar provoacă moartea acestuia.

Tratamentul toxoplasmozei la pisici

Eliminați animalul de companie de la această boală complet eșuează. Terapia principală este îndreptată spre eliminarea simptomelor și nu pentru a scăpa de toxoplasmă. Medicamentele obișnuite care ajută la lupta împotriva helminților sunt inutile, deoarece nu pot afecta protozoarele.

De obicei, tratamentul este lung și durează de la câteva luni până la un an. Medicul veterinar prescrie un curs de medicamente pentru a restabili și elimina simptomele de toxoplasmoză la pisici. Este imposibil să se prescrie primirea anumitor medicamente, deoarece medicul veterinar selectează medicamente pentru animalele de companie pe baza caracteristicilor individuale ale organismului său. De asemenea, tratamentul variază în funcție de forma bolii și de vârsta pisicii.

Cel mai adesea, medicii veterinari sunt desemnați pentru animale de companie pufoase pentru a trata această boală recepție Clindamycin. Doza zilnică a medicamentului (de la 25 la 50 mg pe 1 kg din greutatea pisicii) este împărțită în admisie 2-4. Pentru ca medicamentul să fie cel mai eficient, este prescris împreună cu pirimetamina. Pentru a preveni leziunile măduvei osoase, acidul folic (5 mg) este, de asemenea, prescris pe tot parcursul tratamentului.

După dispariția finală a simptomelor de toxoplasmoză, este necesar să se administreze medicamentul la animalele de companie timp de încă 2 zile și apoi să se efectueze testele.

Pe lângă recomandările medicului veterinar, este necesară efectuarea periodică a testelor. Prognosticul este favorabil pentru animalele cu un sistem imunitar puternic. Pentru pisicile slăbite și adesea bolnave, perspectivele sunt mai puțin reconfortante.

Profilaxia toxoplasmozei

Cum este pisica infectata cu toxoplasmozaUnele măsuri preventive va ajuta la prevenirea apariției toxoplasmozei la o pisică, dar nu va fi posibilă asigurarea animalului de companie din acesta, deoarece doar unele clinici oferă vaccinare. Unii veterinari protestau împotriva vaccinării, deoarece sunt siguri că nu va aduce rezultate dacă animalele de companie nu mănâncă în mod corespunzător.

Cu toate acestea, câteva clinici încă recurg la vaccinuri, care pot fi efectuate numai la pisici sănătoase și non-gravide. Vaccinul este, de asemenea, contraindicat la pisoi care nu au împlinit vârsta de trei luni. Înainte de vaccinare, este recomandabil să verificați organismul animalului pentru prezența viermilor.

Tratamentul termic al cărnii va ajuta la reducerea la minimum a riscului de infectare cu toxoplasma. Pisicile nu pot primi apa neacoperita si carnea cruda. Pisica nu trebuie, de asemenea, să li se permită să se apropie de rozătoarele de pe stradă sau să le prindă, să le smulgă și să-și lingă pantofii.

Este recomandabil să nu eliberați un animal de companie pentru plimbări fără supraveghere. Chiar și în grădină, riscul de infecție este ridicat, deoarece toxoplasma se poate depune pe flori și iarbă. Dacă pisica nu poate să meargă fără mers, atunci puteți pune un guler cu un clopot, astfel încât să nu poată prinde un rozătoare sau pasăre.

Un rol important îl are întărirea organismului pisicii. Vizitele anuale la medicul veterinar pentru profilaxie ajută de asemenea la excluderea prezenței proceselor inflamatorii, a bolilor infecțioase și parazitare în corpul phytonului. Toate aceste afecțiuni au un efect foarte negativ asupra sistemului imunitar al animalului de companie și rezistența la toxoplasm este redusă drastic.

Pentru oameni, măsurile preventive constau doar în respectarea măsurilor de securitate. Este recomandabil să nu vă contactați pe stradă cu pisicile fără stăpân și să vă spălați bine mâinile, dacă există vreun contact. Fețele unui animal de companie trebuie să fie curățate imediat și să nu le țineți în tavă mai mult de o zi. Pentru a ieși este mai bine la mănuși de cauciuc și la femei însărcinate și la toate să se abțină de la ea. Este recomandabil să nu permiteți pisicilor să doarmă în pat și să mănânce din programul masterware. Sărutul unui animal de companie în bot este, de asemenea, extrem de nedorit.

Cum poate fi transmisă toxoplasmoza de la o pisică la un om?

Tratamentul toxoplasmozei la pisiciUn pericol pentru o persoană este o pisică toxoplasmoza apare sub formă acută sau subacută. Toksoplazmia începe să meargă nu numai prin fecale, ci și prin saliva, urină și lacrimi. La nașterea unor pisoi morți sau la o pierdere involuntară a pisicii, toxoplasmul este eliberat și prin lapte.

Un număr destul de mare de persoane suferă de toxoplasmoză, însă refuzul de a comunica cu un animal de companie blând din cauza fricii de a fi infectat nu merită. Dacă știți cum pătrunde toxoplasma în corpul uman, atunci puteți preveni apariția bolii. Și așa, principalele surse de toxoplasmă sunt:

 • carne neprelucrată;
 • transplantul de organe interne;
 • contactul cu solul;
 • nerespectarea normelor de igienă;
 • leziuni (răni, zgârieturi, tăieturi pe corp).

Pericol de toxoplasmoză la femeile gravide

Cel mai adesea, pisica nu are simptome pronunțate de toxoplasmoză și, prin urmare, pentru a se asigura că este infectată, este imposibilă. Corpul unei persoane sănătoase adulte cu infecție toxoplasmică este în siguranță, deoarece se găsesc blocate literalmente în cuști. Dar pentru toxoplasmoza fătului este extrem de dăunătoare. Aceasta poate conduce nu numai la patologii congenitale și la creșterea duratei sarcinii, dar și la avortul spontan. Femeile care nu sunt infectate anterior cu toxoplasmoză nu ar trebui să limiteze doar contactul cu pisica, ci și să recurgă la următoarele măsuri preventive:

 • tăierea atentă a cărnii (este mai bine să încredințeze procedura membrilor gospodăriei);
 • spălarea profundă a fructelor și legumelor;
 • Purtați mănuși atunci când lucrați în grădină sau grădină.

Tratamentul bolilor la pisiciÎn același timp, riscul de complicații în timpul sarcinii în timpul infecției cu toxoplasmoză la femei crește doar o singură dată. Aceasta înseamnă că următoarea sarcină, riscul pentru făt este redus la zero.

Dacă, după efectuarea testelor, o femeie a fost diagnosticată cu toxoplasm de dormit Nu puteți restricționa contactele cu animalul de companie acasă. În astfel de cazuri, fătul protejează sistemul imunitar al mamei și nu permite toxoplasmului să pătrundă în placentă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce pisicile se tem de apă: motivele principale și cum să se ocupe de eaDe ce pisicile se tem de apă: motivele principale și cum să se ocupe de ea
Ce este o pisică subcutanată la pisici?Ce este o pisică subcutanată la pisici?
De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?
Cum se manifestă alergia la pisici și cum să scapi de eaCum se manifestă alergia la pisici și cum să scapi de ea
Câte ore pe zi pisicile dorm?Câte ore pe zi pisicile dorm?
Peritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentulPeritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentul
Până la ce vârstă cresc pisicile și pisicile?Până la ce vârstă cresc pisicile și pisicile?
Milbemax pentru pisici și câini de la viermi. Instrucțiuni de utilizareMilbemax pentru pisici și câini de la viermi. Instrucțiuni de utilizare
Chlamidia la simptomele pisicilor, tratamentChlamidia la simptomele pisicilor, tratament
Colier cu medalion și fără pisică și pisoiColier cu medalion și fără pisică și pisoi
» » Simptomele și tratamentul toxoplasmozei la pisici
© 2021 amigdas.com