amigdas.com

Semne de rabie la pisici, diagnostic și prevenire

Boli ale pisicilorRabia la pisici se referă la boli infecțioase acute, care sunt însoțite de înfrângerea sistemului nervos central și duc la moartea animalului. Rabia este o boală antropozoonotică care este caracteristică atât pentru animale cât și pentru oameni. Boala se caracterizează prin simptome similare cu alte boli: epilepsie, pareză, hidrofobie.

Agentul cauzal Boala este un virus al rabiei care este comun în mediul extern. Descrierea agentului patogen a fost făcută în Roma antică de Cornelius Celsus, care a studiat cauzele rabiei. Căutarea unui tratament pentru boală a fost continuată de Louis Pasteur, care a reușit să dezvolte un vaccin antirabic. Ulterior, originea bolii a fost continuată de alți oameni de știință.

Virusul nu este afectat antibacterian preparate, compuși de fenol și temperaturi scăzute. Distrugerea sa are loc ca urmare a expunerii la radiații alcaline, la temperaturi înalte și la radiații ultraviolete.

Boala rabiei este frecventă în locurile în care se fixează focarele bolii. Sursa bolii, ca regulă, sunt animale vagabonzi sau sălbatice.

Infecție cu rabie prin salivainfecție rabie apar în mai multe moduri: prin contactul cu un pacient infectat, sau în contact zhivotnym- slyuny- nasekomogo- musca prin intestin, în cazul în care virusul nu a avut timp să se prăbușească sub influența enzimelor gastrice.

Cea mai obișnuită metodă de infectare este o mușcătură, în care o pisică poate deveni infectată și poate dezvolta rabie.

Virusul nu este transmis prin sânge sau urină. Animalul de companie nu se va infecta dacă miroase sau mănâncă ceva. Șansele de a se îmbolnăvi într-un animal vaccinat sunt mult mai mici. Infecția unei persoane are loc cu o mușcătură sau cu un contact cu pielea salivă animal bolnav.

Boala afectează sistemul nervos. Pisica a crescut excitabilitatea nervoasă, hidrofobia, paralizia mușchilor sistemului respirator și a membrelor.

Rabia este întotdeauna fatală, deci trebuie să știți cum să determinați rabia la o pisică.

Perioada de incubație a rabiei la o pisică

Perioada de latență sau de incubație a rabiei la o pisică durează între 3 și 6 săptămâni, la pisoi - până la șapte zile. Foarte des, stadiul latent al bolii poate ajunge la un an. După infecție, boala nu se manifestă. Comportamentul animalului este de obicei. După expirarea perioadei de incubație, primele semne de rabie apar la pisici.

Simptome de rabie la pisici

Probabilitatea unei pisici să se îmbolnăvească depinde de:

 • numărul și adâncimea zgârieturilor și mușcăturilor pe corpul animalului;
 • localizarea daunelor;
 • cantitatea și gradul de activitate al virusului care a intrat în corpul animalului.

Virusul Rabiei răspândire și se înmulțește în sistemul nervos central. Dacă se găsește o mușcătură sau orice deteriorare, ar trebui să livrați imediat animalul medicului veterinar.

Primele semne de rabie sunt:

 • dureri musculare;
 • anxietate;
 • febră;
 • teama de lumina puternica;
 • refuzul hranei;
 • dificultăți la înghițire și vărsături;
 • tuse uscată.

Cum se dezvoltă rabia la pisici?

Boala poate să apară în mai multe forme, fiecare caracterizată prin semne și caracteristici specifice ale comportamentului animalului.

Formă tainică sau paralizantă

O pisică bolnavă devine afectuoasă, intruzivă, încearcă să rămână aproape de proprietar. Cu această formă a bolii, virusul rabiei este conținut în salivă a animalului și este foarte periculos. Animalele rele nu sunt agresive și nu încercați să mușcați. În timp, pisica devine neliniștită. În ziua 2-a 4-a încep să apară primele simptome boală:

 • puternic salivare, creând o spumă în jurul gurii;
 • coborârea maxilarului inferior, schimbarea aspectului;
 • dificultăți la înghițire și respirație;
 • paralizia membrelor posterioare și a mușchilor întregului corp.

După 3-4 zile pisica moare.

Formă sălbatică

Stadiul sălbatic al rabieiPisica devine lentă, nu reacționează la proprietar, se îndepărtează de pe piața internă, încearcă să se amestece într-un loc întunecat. Apoi începe să arate semne de anxietate și iritabilitate. O pisică nebună încearcă să înghită obiecte necomestibile, refuză să mănânce.

Această formă a bolii este caracterizată prin simptome:

 • pisica scarpină locul mușcăturii;
 • hidrofobie, în care animalul nu este potrivit pentru apă;
 • puternic salivare;
 • Atacurile de agresiune, care se manifestă cu sunete puternice sau flashuri de lumină;
 • animalul refuză hrană și apă;
 • vocea devine răgușită și dispare complet;
 • strabismul și opacitatea corneei.

După 3-10 zile de la debutul bolii, pisica moare.

Formă atipică

Pisica are semne de gastrită sau enterită: diaree cu sânge, vărsături.

Este tratat rabie? Stadiul atipic al rabieiRabia la pisici nu este tratat. Vaccinul și medicamentul pentru această boală nu au fost încă inventate. Modificările patologice cauzate de virus sunt ireversibile și nu pot fi oprite.

Dacă există suspiciuni că pisica este bolnavă, ar trebui să o arătați unui specialist pentru carantină. După ce a observat animalul, devine clar dacă este bolnav sau nu. Medicul veterinar va lua testele necesare pentru a identifica sursa bolii.

diagnosticare

Diagnosticul bolii este posibil numai după moartea animalului în timpul examinării histologice a cortexului cerebral în laborator. Cu prezența unor formațiuni specifice în celulele creierului - organismele Babesh-Negri - faptul că boala este confirmată de rabie.

Diagnosticul intravital este efectuat în avans, luând în considerare situația epidemiologică din regiune, simptomele bolii, prezența mușcăturilor ca urmare a contactului cu alte animale.

Dacă pisica a venit de la o plimbare cu mușcături, trebuie să o duci la clinica veterinară, unde se va efectua examinarea și imunizare animal. Animalul trebuie plasat în carantină. La sfârșitul perioadei de detenție în condiții izolate se poate spune dacă animalele de companie s-au îmbolnăvit sau nu. Dacă pisica este diagnosticată cu rabie, atunci animalul este imediat eutanasiat.

Prevenirea rabiei la pisici

Proprietarii de animale ar trebui să fie conștienți de riscul total de infectare a animalelor și a persoanelor cu rabie, deci este necesar să se respecte cu strictețe regulile de păstrare a animalelor de companie în mediul urban.

Vaccinarea împotriva rabiei este dată pisicilor la o vârstă fragedă, apoi - anual. Animalul vaccinat se poate îmbolnăvi încă. Acest lucru poate fi cauzat de un vaccin substandard sau de perioada de incubație a bolii. Dar vaccinarea poate preveni infecția în 98% din cazuri.

Ce să faceți dacă o pisică este mușită sau zgâriată

Cel mai important, nu vă puteți panica. Dacă pisica a fost atacată de animalele fără stăpân ar trebui să fie:

 • Clinica veterinarăExaminați rana punând mai întâi mănuși și fixând gura animalului pentru a evita mușcăturile;
 • Clătiți locul de deteriorare cu o cantitate mare de apă cu un dezinfectant, lâna în jurul locului de mușcătură pentru a se forfeca;
 • Sunați un medic veterinar la o casă care va livra un animal cu vaccin anti-rabie sau mergeți la o clinică veterinară. Inocularea repetată va fi livrată în 14 zile.
 • În termen de 10 zile, trebuie să monitorizați cu atenție animalul de companie. Dacă pisica a fost mușcată sau zgâriată de un animal infectat, boala se poate dezvolta în următoarele două zile. Dacă a fost doar zgâriat, simptomele pot apărea în două săptămâni. În cazuri rare, virusul se va simți simțit după câteva luni.
 • Dacă se găsește o boală, animalul de companie trebuie izolat într-o altă cameră. Dacă un animal are un atac de agresiune, acesta poate dăuna altora. Dacă în casă există alte animale de companie, protejați-i de contact. Nu vă apropiați de animal chiar și în timpul alimentației.

Este necesar să sunați la clinica veterinară și să anunțați medicul. Puteți face o analiză a rabiei în clinică, dar rezultatul va fi cunoscut numai după 15 zile, în timp ce perioada de incubație durează.

Ce este periculos pentru feline pentru rabii pentru oameni

Boli ale pisiciiDacă animalul este bolnav cu o boală periculoasă, proprietarul are un risc mare de a fi infectat de o pisică tulbure. Este foarte important să cunoaștem modurile în care rabia este transmisă de la animal la om.

Un om nu va deveni infectat cu o boală mortală dacă îi lovește o pisică nebună. Virusul rabiei este transmis prin saliva ca rezultat al infecției rănire tegument. Infecția este posibilă atunci când saliva unui animal infectat intră în răni. Primul simptom al leziunii este mâncărimea și durerea la locul mușcăturii, urmată de o stare depresivă și febră.

Dezvoltarea ulterioară a rabiei la o persoană este însoțită de simptome precum salivarea abundentă, anxietatea crescută și teama, respirația afectată și înghițirea.

Într-o etapă târzie a rabiei, pacientul dezvoltă hidrofobie, în care pacientul este dezgustat de vederea sau sunetul apei curente. Posibilă apariția halucinațiilor, atacurilor de furie și agresivității.

Apoi vine paralizia mușchilor și pacientul moare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Instrucțiuni pentru utilizarea vaccinurilor pentru pisici și câiniInstrucțiuni pentru utilizarea vaccinurilor pentru pisici și câini
Peritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentulPeritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentul
Vaccinarea împotriva rabiei pentru câiniVaccinarea împotriva rabiei pentru câini
Vaccinul Nobivac pentru pisici - instrucțiuni de utilizareVaccinul Nobivac pentru pisici - instrucțiuni de utilizare
Când și ce vaccinări ar trebui să fie acordate pisicilor: regulile de vaccinareCând și ce vaccinări ar trebui să fie acordate pisicilor: regulile de vaccinare
Vaccin împotriva rabiei pentru pisici și pisici: vaccinăm corectVaccin împotriva rabiei pentru pisici și pisici: vaccinăm corect
Micoplasmoza la pisici: simptome și tratamentMicoplasmoza la pisici: simptome și tratament
Epilepsia la pisici: simptome și tratamentEpilepsia la pisici: simptome și tratament
Boala Newcastle la pui: cauze, semne, prevenireBoala Newcastle la pui: cauze, semne, prevenire
Simptomele și tratamentul bolilor de porcSimptomele și tratamentul bolilor de porc
» » Semne de rabie la pisici, diagnostic și prevenire
© 2021 amigdas.com