amigdas.com

Stomatita aftoasă: cauze, simptome și tratament

Descrierea stomatiteiStomatita aftoasă este o boală destul de neplăcută, care este foarte dureroasă. Boala complică de multe ori utilizarea alimentelor datorită apariției rănilor la nivelul limbii și gingiilor. A trata această boală prin metode populare este nerezonabilă și periculoasă, deoarece stomatita poate merge pe o scenă cronică. Există multe tipuri de afecțiuni, astfel încât să nu puteți evita o vizită la dentist.

Stomatita aftoasă: Informații generale

Numele bolii provine din cuvântul "pupa", care se traduce ca "ulcer". Acest tip de stomatită se caracterizează prin afectarea mucoasei orale cu dezvoltarea ulcerului, care poate fi manifestată de grup sau separat, infectând o zonă semnificativă pânză.

Cea mai frecventă localizare a ulcerelor este partea anterioară a cavității orale, pe partea interioară a obrazului și a buzelor, pe limbă. Acest lucru se datorează faptului că zonele descrise mai sus sunt mult mai des afectate, de exemplu, zgârieturi alimentare sau bătăi accidentale.

În limba stomatitei aftoase apare destul de des. În unele cazuri, boala este însoțită de o ușoară creștere a temperaturii și a slăbiciunii. Timpul aproximativ de trecere a bolii este de 1-2 săptămâni.

Afidele sunt ovale sau rotunde erozive loturi piele, care sunt acoperite cu un strat de gri sau alb și înconjurat de un halo inflamat roșu aprins. Mărimea ulcerului nu este mai mare de un centimetru în diametru.

În timpul trecerii obișnuite a bolii există o durere, rareori numărul poate ajunge până la trei. Când este atins, ulcerul provoacă dureri severe, de aceea este adesea dificil de mâncat.

Provocând factori și cauze

Experții în domeniul studierii astmului stomatit astăzi nu pot ajunge la o opinie comună, ceea ce provoacă acest lucru boală. S-au identificat diferiți reactivi, care pot cauza, de asemenea, alte tipuri de stomatită în aceeași măsură.

Adesea, boala se dezvoltă datorită apariției în organism a infecției sau este un fenomen rezidual de infecție virală din cauza imunității afectate. Printre cele mai comune infecții Atentie:

 • Herpesul de pe buzăherpes;
 • L-forma Staphylococcus;
 • gripă;
 • rujeolei;
 • adenovirusul;
 • difterie.

În plus, boala este adesea rezultatul alergiilor la microbii care au intrat în corp, medicamente sau alimente. Bolile cronice ale tractului gastrointestinal contribuie, de asemenea, la apariția ulcerelor.

Pe lângă cele de bază catalizatorii boala, anumite condiții ar trebui să se formeze în organism pentru apariția stomatitei. Acestea includ:

 • hipotermie;
 • beriberi;
 • predispoziție ereditară;
 • imunitate slăbită;
 • boala gingiilor și dinții;
 • traumatisme ale mucoasei orale.

Cel puțin unul dintre factorii descriși mai sus poate împinge agentul cauzal al bolii la acțiuni active, după care vor apărea primele semne de stomatită aftoasă, tratamentul va fi necesar deja în stadiul inițial.

Clasificarea stomatitei aftoase

În medicină există o diviziune boală pe două tipuri: cronice și acute:

 • Tratamentul stomatitelorcronic stomatita aftoasă recurentă poate fi cauzată de adenovirusuri, stafilococi, alergii și boli imune. În acest caz, această formă a bolii se manifestă la persoanele cu dispoziție genetică sau care au probleme cu tractul gastro-intestinal. Deja de la titlu este clar că boala este lentă și poate reveni periodic. Adesea, oamenii se plâng de stomatită cronică în primăvară și toamnă, datorită lipsei de vitamine și imunității slabe. În unele cazuri, simptomele de stomatită se manifestă după stres sever, la femei această formă a bolii este legată de trecerea menstruației.
 • Impulsul pentru apariția acută gingivostomatite sunt boli virale.

Există o clasificare a bolii, luând în considerare natura afectării mucoasei orale.

Stomatita aftoasă se întâmplă:

 • granular Stomatita se dezvoltă din cauza unei traume a unei membrane mucoase, datorită sau care se formează în flacoane de început, apoi pe locul lor dureroase jazvochki.
 • necrotice aphthae este o colecție de celule moarte ale mucoasei orale, care în timpul trecerii bolii sunt acoperite cu epiteliu. De regulă, acest subtip de stomatită aftoasă este diagnosticat la pacienții cu patologie de sânge.
 • deformant Stomatita este considerată cea mai severă formă, deoarece ulcerul schimbă suprafața gingiei. Chiar dacă boala începe să se vindece în timp, după vindecarea aftei vor fi vizibile cicatrici mari.
 • În acest proces Cicatricele Ulcerul stomatitei este acoperit cu țesut conjunctiv. Cu un tratament adecvat în timp util, comunicarea este întreruptă - țesutul începe să se dizolve.

Tipul bolii și gradul de afectare a mucoasei pot fi determinate numai de către medic după examinări. Numai pe baza analizelor se poate dezvolta un tratament deplin, care să poată face față în mod eficient bolii.

Durata și principalele simptome

Simptomatologia bolii depinde direct de forma trecerii ei.

Formă acută

Stomatita acută aftoasă pe neașteptate apare. Pacientul se plânge de stare de rău, în unele cazuri există o ușoară creștere a temperaturii.

Recepție la dentistDeja în prima etapă, există o durere în cavitatea bucală, agravată în timpul conversației sau în timpul mesei. Pe mucoasă există bule care cresc rapid în eroziune, acoperite cu un strat gri-alb. Membrana mucoasă din jurul aftei inflamă, limba poate fi văzută în alb placă.

durată acest tip de boală, de regulă, nu mai mult de 2 săptămâni, la sfârșitul său, mucoasa se poate recupera la starea sa inițială. Rareori rămân cicatrici mici.

Forma cronică

În timpul formei cronice, membrana mucoasă a cavității orale se umflă, primește o nuanță palidă. Aful sunt sub limbă, în interiorul obrajilor și buzelor. Rareori, ulcerele se formează pe gingii și pe cer.

Dimensiunile pupa poate ajunge la un centimetru, halo dobândește roșeață, se umflă, se formează un strat gri. În caz de necroză semnificativă, rănile se ridică deasupra suprafeței și devin mai inflamate.

Această formă a bolii se caracterizează printr-o creștere a temperaturii până la 39,5 grade, slăbiciune, o creștere a ganglionilor limfatici, o scădere a capacității de lucru.

Stomatita cronică aftoasă durează adesea 14-17 zile. Dacă tratamentul nu se face la timp, ulcerul începe să germineze adânc în mucoasă.

În acest stadiu aphthae începe sângera, oferind chiar și mai multă durere. În acest caz, această etapă este periculoasă prin infecție. Ulcerul profund după vindecare poate duce la cicatrizare.

Cum se trateaza stomatita aftoasa?

Tratamentul acestei boli trebuie făcut într-un complex și sub supravegherea unui medic. Chiar și după dispariția simptomelor evidente, nu trebuie să întrerupeți administrarea medicamentelor prescrise. Acest lucru se datorează faptului că boala se poate întoarce și în viitor va intra într-o formă cronică.

Tratamentul local al ulcerelor

Adulții pentru tratamentul local sunt prescrise geluri anti-inflamatorii și clătiri antiseptice. Aceste remedii pot varia în funcție de termenul și tipul bolii, dentistul sau otolaringologul pot recomanda alegerea medicului medicamente:

 • De regulă, acestea prescriu Miramistin sub formă de spray sau soluție, care irigă cavitatea bucală. Acest medicament are un efect antiseptic, luptă în principal împotriva virusului herpes, dar este potrivit pentru restaurarea unei microflore sănătoase a cavității bucale.
 • Medicamentul MiramistinDentiștii prescriu deseori medicamente antiinflamatorii cu efect anestezic, din cauza stomatitei puternice a simptomelor durerii. Printre cele mai populare mijloace - Trasilol, Clobetasol, Kamistad.
 • În stadiul inițial, gel Holisal. Acest gel este tratat după clătirea zonelor afectate. Procedurile trebuie efectuate de cel puțin 4 ori pe zi.
 • De asemenea, destul de frecvente analgezice și unguente antiinflamatorii sunt Benzocaina și Xichain. Tratamentul cu aceste medicamente nu trebuie să fie lung, deoarece există un efect secundar pronunțat. Când le folosiți, trebuie să urmați clar cursul.
 • În cazul unei alergii la clătire, se utilizează o suspensie de difenhidramină.
 • Un remediu eficient pentru combaterea ulcerului este balsamul Stomatophyt-A, compus dintr-un anestezic și plante medicinale. Acest balsam trebuie aplicat cu un tampon de bumbac pe rani. Acțiunea principală a medicamentului vizează reducerea inflamației și a durerii.
 • În timpul apariției simptomelor secundar infecția este prescrisă utilizarea medicamentelor antibacteriene: Orasept, Tantum Verde, Hexoral.
 • Când aphaza se rezolvă, tratamentul trebuie continuat cu preparate epiteliale care repară mucoasa. Ca remediu, gelul Solcoseryl este recomandat.

Agenți antialergici

Tratamentul bolii, însoțit de utilizarea antihistaminelor. Acestea includ Claritin, Diazolin, Tavegil, Suprastin.

Puteți utiliza și alte medicamente elimina simptome alergice. De regulă, cursul tratamentului cu agenți de desensibilizare durează până la 2 săptămâni.

Salubrizare orală

stomatită aftoasă apare pe fondul unor boli ale dinților și gingiilor, din acest motiv, în tratamentul AFL este necesar să se facă o reorganizare completă a cavității orale.

eliberare de la focurile de manifestare probabilă a eroziunii pe membrana mucoasă va face posibilă reducerea duratei stomatitei și, de asemenea, reducerea posibilității dezvoltării sale secundare.

Este deosebit de important să se igienizeze cavitatea bucală, când nu a fost efectuată înainte, în timpul stadiului cronic al stomatitei. Prezența pulpitei, a cariei, a pietrelor dentare poate influența în mod favorabil dezvoltarea și formarea ulcerelor.

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Pregătirea lui ImudonÎn rolul agenților imunostimulatori cu efect local, sunt prescrise paste fermentate dentare. Acestea trebuie să conțină astfel de substanțe: lactoferină, lactoperoxidază, glucozoxidază sau lizozimă. Elementele de mai sus distrug virușii și bacteriile, contribuie la îmbunătățirea rezistenței mucoasei.

Poti cumpara zaharicale pentru resorbția Imudon. Acestea sunt folosite de 6 ori pe zi, urmând cursul în 10 zile.

Imunomodulatoarele excelente sunt: ​​echinacea, ginseng, imunofan, timogen, propolis. Despre vitamine, de asemenea, nu uita.

dietă

Boala se manifestă prin senzații puternice de durere la atingerea rănilor. Acesta este motivul pentru care este preferabil să preferați o alimente proaspătă și lichidă.

Supe, paiete, cereale, cartofi piure sunt feluri de mâncare cu care vă puteți organiza destul echilibrat zi. Este necesar să se mănânce corect, saturând organismul cu carbohidrați, grăsimi și proteine, astfel încât imunitatea să poată oferi o rezistență deplină la boală.

La tratament este necesară reducerea recepției unui aliment acut, dulce și sărat. Suprafața cavității bucale și atât de puternic inflamate, nu este nevoie să lucreze supraîncărcarea gustative muguri. Desigur, nu se poate vorbi despre băuturile alcoolice.

Morcovi, varză, piersici, cartofi, suc de cătină, masline, patrunjel - toate cele mai bune produse care contribuie la îmbunătățirea imunității, care furnizează antibacterian influențează și restabilește o microfloră sănătoasă.

Tratamentul la domiciliu

În timpul dezvoltării primelor simptome de stomatită, trebuie să luați măsuri urgente, folosind fondurile din orice casă. Până când sunteți diagnosticat, trebuie să vă spălați frecvent gura și să aveți grijă de igienă. Acțiunea antibacteriană are o soluție care se face pe bază de sifon sau sare.

Clătiți pentru gurăpentru irigare De asemenea, este bine să utilizați o soluție de peroxid cu o concentrație mică. 1 lingura. poate fi diluat într-un pahar de apă și clătiți gura după fiecare masă.

Apa de miere poate ajuta în caz de boală. În timpul adăugării de 1 lingură de lingură. se obține miere într-un pahar cu apă antivirală și antiseptică, ceea ce va opri dezvoltarea bolii înainte de numirea unui curs medical.

Adesea, în timpul bolii, se utilizează soluții de clorhexidină sau furacilină.

Prevenirea bolilor

Stomatologi în scopul preventiv evenimentele sunt sfătuite să respecte toate principiile unui stil de viață sănătos. Consumul semnificativ de alimente dulci, picante, sărate și acide afectează în mod negativ sănătatea gurii. Se pot manifesta afecțiuni care modifică mediul în cavitatea bucală.

Cu toate acestea, când este imposibil să se schimbe obiceiurile alimentare, este necesar să ne amintim regulile de igienă. Îngrijirea cavității orale, mâinile curate sunt componentele principale în timpul menținerii unei sănătăți corespunzătoare.

Ce să spun despre cei nesănătoși obiceiuri? Nu este un secret că ele au un efect negativ asupra corpului, începând cu cavitatea orală.

Admiterea multivitaminelor, în special în timpul hipovitaminozelor, poate contribui la îmbunătățirea rezistenței organismului. Exercițiile fizice și rigidizarea vor contribui la îmbunătățirea generală.

Principalul regulă pentru a evita această boală este tratamentul în timp util al bolilor infecțioase, care în starea netratată poate provoca apariția pupa în cavitatea bucală.

În timpul prezenței alergiilor, trebuie să vă protejați de contactul cu reactivul și, în timpul bolilor gastrointestinale existente, să acordați o atenție deosebită spălării după orice masă.

Severitatea stomatitei aftoase nu provoacă îndoieli, prin urmare, tratamentul acestei boli ar trebui tratat într-un mod cuprinzător, pe baza recomandărilor medicilor. Observarea măsurilor preventive pentru o perioadă lungă de timp poate fi asigurată împotriva unei boli nedorite.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Stomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa trateziStomatita intr-o gura: din cauza a ceea ce se intampla si cum sa tratezi
Care sunt leziunile albe din gură?Care sunt leziunile albe din gură?
Ulcerele limbii: cauze și cum trebuie tratateUlcerele limbii: cauze și cum trebuie tratate
Cum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratamentCum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratament
Cum să scapi de carii acasăCum să scapi de carii acasă
Ulcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenireUlcerații în gură: cauze, simptome, tratament și prevenire
Răni în gură și cauze de tratamentRăni în gură și cauze de tratament
Herpes în limba: descriere și fotografieHerpes în limba: descriere și fotografie
Stomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugariStomatita la nou-născuți: tratamentul și prevenirea bolilor la sugari
Instrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatităInstrucțiuni pentru utilizarea dintelui albastru medical de la stomatită
» » Stomatita aftoasă: cauze, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com