amigdas.com

În ce cazuri este necesară o îndepărtare chirurgicală a chistului?

ovarÎn traducerea din limba greacă, chistul înseamnă un blister. Această formare anormală, care conține un lichid în interior, poate apărea pe aproape orice organ: creier, dinți, rinichi, piele, ovare și multe altele. Dimensiunea chistului, cauzele apariției, structura și conținutul acestuia depind de organul pe care a fost format, de vârsta pacientului, de fondul său hormonal.

Femeile, din această boală, suferă cel mai adesea de ovare. Din păcate, majoritatea fetelor care se confruntă cu această problemă sunt de vârstă reproductivă. Mult mai rar, medicii trebuie să elimine educația tarelor la femeile aflate în postmenopauză.

Ce este chistul ovarian?

În aparență, chistul seamănă cu un balon pe o tulpină subțire, în interiorul căreia există lichid. Nu este o tumoare adevărată, deși se referă la procese asemănătoare tumorii. De multă vreme această boală poate trece neobservată.

Cauzele apariției

În ciuda vasta experiență a ginecologiei moderne, mecanismul fiziologic care declanșează creșterea chistului nu este pe deplin înțeles. Eșecul hormonal - unul dintre motivele apariției, dar nu este determinant. Cel mai probabil, procesul de creștere a chistului începe atunci când apar mai mulți factori simultan:

 1. ereditate
 2. Alăptarea cu medicamente
 3. Lunar, vin până la 11 ani
 4. obezitate
 5. Contracepția hormonală (dacă este utilizată continuu mai mult de 5 ani)
 6. inflamație
 7. avorturi
 8. infecție
 9. infertilitate
 10. fumat
 11. Dieturi rigide
 12. Bolile endocrine
 13. Încălcări ale ciclului
 14. subliniază

Tipuri de chisturi

Ovarul ovarianDe obicei, patologia se formează pe locul unde follicul se coagulează. Educația poate fi împărțită în două tipuri:

 • temporar
 • anormal

De-a lungul vieții, un chist pe ovar poate să apară și să se dizolve independent de mai multe ori, astfel încât o femeie să nu știe niciodată că are această patologie. Un astfel de chist se numește funcțional, iar ginecologii îl numesc temporar. Problemele sub formă de lacrimi sau torsiune ale picioarelor sunt extrem de rare.

Acest tip de boală aproape că nu se manifestă niciodată, simptomele sunt absente și învață despre asta accidental, în timpul examinării.

Al doilea tip de chist - anormal. Această patologie se poate manifesta prin următoarele simptome:

 • Ce este un chist anormal?Creșterea abdomenului
 • Creșterea temperaturii
 • excesul de greutate
 • vărsături
 • Neregulat lunar
 • Durerea în timpul sexului
 • tahicardie
 • Frecvența urinării

Acest tip necesită un tratament serios, dacă este posibil, ginecologul va încerca să nu utilizeze intervenția chirurgicală. În primul rând, pacientul va fi prescris medicamente hormonale cu vitaminele A, B și C. Dacă femeia are o greutate corporală excesivă, meniul este în mod necesar reglat.

La sfârșitul ciclurilor de 3 luni, în cazul în care procesul nu se întoarce, medicul decide cu privire la îndepărtarea chirurgicală a chistului.

Opțiunile de eliminare a chisturilor

Îndepărtarea chirurgicală a patologiei formate este o procedură destul de gravă, prin urmare multe femei tind să aștepte și să vadă tactici și să încerce să învețe cum să elimine chistul din punct de vedere medical sau prin căi de atac folclorice. Astfel de acțiuni sunt justificate numai în ceea ce privește chisturile de tip temporar.

În alte cazuri, este mai bine să recurgeți la îndepărtarea chirurgicală. numai acest tratament radical poate garanta prevenirea peritonitei, a infertilității și a faptului că educația nu degenerează în cancer.

laparoscopie

laparoscopiePrincipala decizie privind îndepărtarea chistului este luată de un medic. Răspunsul final depinde de mulți factori, cum ar fi: localizarea, vârsta și dimensiunea chistului - starea sănătății femeii (această întrebare va fi răspunsată prin diagnosticare) - planurile ei pentru descendenți. Dacă toate datele colectate indică faptul că este posibilă îndepărtarea chistului cu laparoscopie, se recomandă ziua operației.

Laparoscopia este una dintre intervențiile cele mai puțin traumatice în chirurgia modernă. O astfel de operație face posibilă evitarea complicațiilor cu o probabilitate ridicată, minimizând sarcina pe care organismul o are. Este posibilă utilizarea anesteziei epidurale.

Îndepărtarea chistului are loc cu ajutorul unor mici perforări (nu mai mult de un centimetru) în cavitatea abdominală. În aceste găuri se introduc tuburi metalice speciale, numite tuburi. Prin una din tuburi, medicul ține camera cu lumina de fundal, iar prin restul, instrumente chirurgicale.

Înainte de îndepărtarea directă a chistului, medicul examinează restul organelor pelvine pentru a exclude posibilele patologii. Pentru aceasta, medicul trebuie să intre în aerul din cavitatea abdominală (oxidul de azot). Gazul este introdus într-un volum de 3000 cm3, peretele abdominal se ridică și nu interferează cu inspecția.

Pentru ca în timpul îndepărtării chistului să nu se spargă și lichidul să nu lovească restul organelor, medicul îl străpunge. Lichidul este complet aspirat, apoi capsula este îndepărtată. Cel mai adesea este îndepărtată cu o parte din ovarul pe care a fost format. În cazul în care este demonstrată îndepărtarea completă a ovarului, medicul îl extrage și prin perforațiile laparoscopice.

Chisturi laparoscopicePierderea de sânge este minimă, deoarece medicul coagulează (arde) toate vasele deteriorate. Mici, nu mai mult de 1 cm, perforări, vă permit să eliminați capsule și mai mari.

După îndepărtarea completă a chistului, medicul trebuie din nou să inspecteze cu atenție organele vecine, să verifice vasele hemoragice, să clătească cavitatea abdominală și să îndepărteze gazul. Dacă medicul consideră necesar, el va instala scurgerea timp de câteva zile. Incizia este atât de mică, încât este suficientă o singură cusături.

O femeie poate să se ridice, să se servească și să se deplaseze fără ajutor, chiar a doua zi. În două săptămâni va trebui să beți antibiotice. Cusăturile pot fi eliminate într-o săptămână.

culdoscopy

În unele cazuri, îndepărtarea chistului este efectuată cu ajutorul unei culodoscopii, când dispozitivul optic și instrumentele sunt introduse prin vagin, și anume prin arcul posterior. În timpul culturii, pacientul este conștient, se utilizează anestezie epidurală. Aerul nu este injectat artificial în cavitatea abdominală, însă el însuși este strâns prin puncție sub influența presiunii negative din interior.

După înlăturarea chistului și finalizarea tuturor manipulărilor, medicul cere femeii să se depărteze pentru a îndepărta aerul din cavitatea abdominală. Dacă acest lucru nu se face, pacientul va experimenta disconfort în zona diafragmei. Punctul de puncție este cusut.

Sub rezerva finalizării cu succes a culturii, pacientul se poate ridica în seara aceleiași zile, iar al doilea se poate întoarce acasă. Suturile sunt de obicei eliminate după o săptămână.

Funcționare cu cavități

Pentru a deschide operația cavitară, medicii moderni încearcă să recurgă cât mai puțin posibil. Pentru această manipulare chirurgicală, este necesară anestezia generală și dă o mare presiune asupra corpului, în special asupra inimii.

Funcționare cu cavitățiÎn cazul în care pacientul este obez, chistul este însoțit de inflamație sau există o suspiciune de degenerare malignă, se efectuează o laparotomie (o operație tubulară). Acest tip de îndepărtare chirurgicală a chistului este de asemenea indicat dacă femeia a suferit o peritonită înainte. Spițele, care se formează în cavitatea abdominală, nu oferă ocazia de a se extinde cu aer și de a efectua laparoscopie.

Medicul primește acces la organul afectat prin tăierea peretelui anterior al cavității abdominale. Îndepărtarea chistului este efectuată cu o mică suprafață a țesutului ovarian, dacă nu îl puteți menține, organul este îndepărtat complet. Reabilitarea după laparotomie poate dura mai mult de 2 săptămâni.

Indiferent de modul în care a fost efectuată operația, țesuturile obținute vor fi în mod necesar trimise pentru examinare histologică. Acesta va răspunde, ce fel de chist a fost eliminat, dacă a existat un risc de oncologie și ce tratament sau prevenire să se prescrie pacientului.

Îndepărtarea chisturilor în timpul sarcinii

Pentru a vă asigura că procesul de purtare a unui copil aduce viitoarei mame doar probleme plăcute, este necesar să vă pregătiți în avans. Este recomandabil să faceți toate examinările necesare, să faceți teste, să vă pregătiți mental. Din păcate, în ciuda tuturor precauțiilor, chistul ovarian apare la 1 femeie însărcinată din 1000. Acesta este detectat cel mai adesea în primele etape, dar această educație poate apărea în oricare dintre cele 9 luni de sarcină.

Opțiunile de tratament pentru chisturi în timpul sarcinii:

 1. Cist în timpul sarciniiObservare. Dacă noua educație nu are un efect negativ asupra fătului, operația nu va fi efectuată până la naștere. Poate că se va rezolva singură, deoarece sarcina este o terapie hormonală puternică. Dacă chistul nu se rezolvă, acesta va fi eliminat după livrare.
 2. Operație cezariană și îndepărtarea chistului. În cazul în care formarea pe ovar începe să crească, femeia gravidă este prescrisă o odihnă strictă a patului, până la trimestrul al treilea. După această perioadă, numiți o secțiune cezariană planificată și, în același timp, eliminați chistul.
 3. Îndepărtarea chistului de urgență se efectuează numai în cazul apariției complicațiilor și amenințării viitoarei mame.

Tratamentul și îndepărtarea chistului de spargere

Ovarianul drept este alimentat cu sânge mai intens decât cel stâng, iar arterele care îl hrănesc cu sânge au o presiune mai mare. Acest lucru explică de ce pe ovarul drept chistul este rupt de 4 ori mai des decât în ​​stânga. Simptomele ruperii:

 • Sudden, durerea de tăiere în abdomenul inferior, uneori, în apropierea buricului. Durerea oferă în partea inferioară a spatelui, pe coapsă chiar și anusul. Treptat, intensitatea acesteia scade, iar zona crește. Uneori, disconfortul din partea inferioară a abdomenului și a bustului, o ușoară durere dură, precede un atac acut. Aceasta se datorează umflarea și umplerea abundentă a ovarelor.
 • Descărcarea sângeroasă slabă. Cu cât devine mai puțină durere, cu atât este mai slabă descărcarea.
 • Amețeli, pierderea conștiinței este posibilă. Slăbiciune, transpirație rece, dificultăți de respirație.
 • Căldură, frisoane.
 • Vărsarea este posibilă.
 • Creșterea ritmului cardiac. Dacă măsurați presiunea, veți găsi mai întâi o creștere accentuată și apoi o scădere ușoară (sângele va curge în cavitatea abdominală, iar presiunea, în legătură cu acest proces, va cădea).
 • Dacă hemoragia este semnificativă, se poate produce șoc hemoragic

Chistul se scurgeNumărul de reclamații pe care pacientul le depinde direct de cantitatea de pierderi de sânge, cu cât este mai mare, cu atât este mai viu imaginea clinică și mai multe manifestări.

În unele cazuri, în cazul în care pierderea de sânge este mică, starea generală a femeii este satisfăcătoare, iar semnele evidente de sângerare în cavitatea abdominală - absent, probabil, tratamentul conservator. Se compune din odihna strictă a patului, utilizarea medicamentelor hemostatice, analgezicele, frigul se aplică la nivelul abdomenului inferior.

Cu o pierdere de sânge mare, o stare gravă a femeii și o durere severă, se prescrie un tratament chirurgical (laparoscopie sau laparotomie). Scopul operației este de a elimina chistul și coagularea vaselor deteriorate, necesare pentru a opri sângerarea. Dacă ovarul nu este salvat, medicul îl îndepărtează complet.

Operațiunile de urgență sunt întotdeauna mult mai grele decât cele planificate. Medicul nu are prea mult timp pentru pregătire atentă, nu există posibilitatea de a lua în considerare toate nuanțele. Cu procedura planificată, medicul are timp pentru a diagnostica pe deplin pacientul. De aceea, ginecologii insistă asupra examinărilor preventive regulate, care ajută la identificarea bolii și la prevenirea condițiilor critice. Îndepărtarea unui chist în timpul unei operații de rutină este mai sigură pentru pacient decât în ​​timpul unei operații de urgență, în cazul unei rupturi a chistului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Corpul galben din ovar - ce este?Corpul galben din ovar - ce este?
Care este chistul de retenție al buzei inferioare?Care este chistul de retenție al buzei inferioare?
Cum arată chistul de grăsime și cum se elimină wenul?Cum arată chistul de grăsime și cum se elimină wenul?
Chistul lui Becker sub genunchi - cât de periculos și cum să tratăm?Chistul lui Becker sub genunchi - cât de periculos și cum să tratăm?
Chist în cap la nou-născuți: cauze și consecințeChist în cap la nou-născuți: cauze și consecințe
Chistul pe gingie: tratamentul la domiciliuChistul pe gingie: tratamentul la domiciliu
Chistul genunchiului biker: etiopatogeneză, tratament și diagnosticChistul genunchiului biker: etiopatogeneză, tratament și diagnostic
Chistul ficatului - cauze și tratamentChistul ficatului - cauze și tratament
Atherom: cauze, simptome și complicațiiAtherom: cauze, simptome și complicații
Descriere și fotografie a chistului epidermalDescriere și fotografie a chistului epidermal
» » În ce cazuri este necesară o îndepărtare chirurgicală a chistului?
© 2021 amigdas.com