amigdas.com

Epididimita: simptome și tratamentul inflamației epididimului

Simptomele și tratamentul epididimiteiEpididimita este o inflamație a epididimului, care are o natură infecțioasă sau neinfecțioasă de origine. Seamănă cu un apendice ca un tub spiralat și se află pe suprafața posterioară a testiculului, conectându-l la vas deferențieri. Dacă inflamația afectează simultan atât testicul, cât și apendicele, atunci, ca rezultat, omul începe să dezvolte orhoepididimită.

Această boală afectează bărbații de orice categorie de vârstă, dar cel mai adesea se dezvoltă cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Luați în considerare în detaliu o astfel de afecțiune, cum ar fi epididimita, simptomele și tratamentul acestei patologii.

Cauzele bolii

Infecția bacteriană este cauza principală a bolii. Medicina identifică două grupe de agenți patogeni ai acestei patologii - bacteriile intestinale și ITS. La bărbații care au o viață sexuală activă, principalele cauze ale bolii sunt STI (sifilis, gonoree, trichomoniasis). Bacteria intestinală provoacă epididimită la bărbații care au depășit limita de patruzeci de ani.

În copilărie, epididimita provoacă infecții virale. Inflamația poate apare după oreionul, varicela, gripa etc. Testicul poate fi, de asemenea, inflamat după ce a fost traumatizat. Acestea pot fi atât leziuni mecanice cât și cele care au survenit după intervenții chirurgicale sau manipulări. Epididimita apare ca urmare a promiscuității și supracoleirii.

Alte cauze ale epididimitei sunt:

 • Infecții cronice ale sistemului genito-urinar: prostatită, uretră și altele.
 • Unele medicamente au un efect secundar care provoacă o astfel de afecțiune. Aceasta este Amiodarona, care se utilizează pentru a trata aritmia. La primele semne ale bolii, un astfel de medicament trebuie anulat sau dozajul redus.
 • Dacă urina intră în apendice.
 • Inflamarea testiculelor poate cauza tuberculoza.

clasificare

Care sunt cauzele epididimitei?Inflamația testiculelor poate să apară în formă acută și cronică. Proces inflamator acut dureaza aproximativ o saptamana si trece fara nici un tratament special. Această formă se caracterizează prin formarea unei compactări în regiunea corpului epididimului sau coada. Destul de des în acest loc există o cicatrice care poate provoca dezvoltarea aspermiei sau chiar a infertilității.

Foarte des, epididimita implică conducta seminală în procesul patologic. Uneori se detectează un cordon seminal densificat. Simptomele unei forme acute de inflamație sunt de obicei caracteristice gonoreei.

În plus față de acută, un bărbat suferă de un proces inflamator cronic, care este o continuare a bolii acute. Apariția sa este asociată cu auto-medicație sau terapie ineficientă. Forma cronică se caracterizează prin apariția fibrozei, cicatrizării, suprapunerii canalului, există obstrucție. Simptomele bolii sunt slabe sau absente. Bărbații din zona scrotului există senzații neplăcute, iar la palpare există un sindrom dureros. Apendicele în sine este delimitat de testicul și compactat, iar cordonul spermatic se îngroațește.

Proces inflamator specific și nespecific

Există mai multe tipuri de boli în funcție de tipul de agent patogen. Epididimita nespecifică provoacă stafilococ, care este principalul agent patogen. O varietate de inflamații nespecifice este o epididimită traumatică. După deteriorare, apare imediat hematomul și umflarea.

Cauzele unui proces inflamator specific sunt gonoreea și tuberculoza. Mult mai rar, epididimita apare după sifilis sau bruceloză. Cu tuberculoza, penetrarea agentului patogen în epididim este efectuată prin sânge sau limf. Dacă rinichii sunt afectați, infecția se extinde prin urină. În acest caz, micobacteriile ajung din spatele uretrei în apendice prin vas deferens.

Testiculul, în acest caz, poate rămâne intact sau este implicat în proces. Faza acută durează 1 până la 2 săptămâni și intră într-o formă cronică. Utilizarea chimioterapiei nu dă efectul dorit, de aceea tratamentul implică operația, în ciuda faptului că nu există semne clar exprimate.

simptome

De obicei, simptomele epididimitei apar foarte repede. Trebuie să știți că procesul inflamator se dezvoltă mai întâi în vas deferens, astfel încât durerea apare pe partea abdomenului sau în peritoneu. Apoi, durerea își schimbă locația, deoarece anexele sunt implicate în proces.

Și așa, simptomele bolii sunt următoarele:

 • Cum afectează boala epididimita?durere acută în apendice;
 • durere și arsură la urinare;
 • descărcarea din uretra;
 • edemul și umflarea scrotului;
 • durere în timpul actului sexual, durere de ejaculare, sânge în urină;
 • scăderea dorinței sexuale;
 • slăbiciune generală.

Atunci când palparea testiculului este palpată, se observă o roșeață în această zonă. Dacă descoperiți-vă în oricare dintre simptomele de mai sus, omul nu a rândul său, în timp util pentru medic, forma acută a bolii după un timp devine cronică, care este mai dificil de a vindeca, și se manifestă nu este atât de luminos. Durerea din testicule este dureroasă, iar umflarea scrotului crește treptat.

Diagnosticul bolii

Pentru a face un diagnostic corect, medicul trimite pacientul la examen. Diagnosticul constă în colectarea unei anamneze a bolii și o anamneză a vieții. Care este nevoia de anamneză a vieții? Acesta este un punct foarte important, deoarece inflamația epididimului apare adesea din cauza unui contact sexual neprotejat. Medicul ascultă plângerile pacientului și îl examinează. Studiile de laborator implică predarea urinei și a culturii culturilor. Rezultatele indică dacă există o infecție a sistemului genito-urinar, de exemplu, cistită. De asemenea, luați o frotiu din uretra.

Un test de sânge general poate indica, de asemenea, că boala este cauzată de o infecție. Semnul principal este un număr crescut de leucocite. Cea mai eficientă metodă de diagnostic care determină agentul cauzator este utilizarea unei reacții în lanț a polimerazei (PCR). Pentru a confirma diagnosticul, se efectuează o însămânțare suplimentară și se izolează o cultură pură de celule bacteriene. Metodele instrumentale includ scanarea cu ultrasunete și nucleare. Pentru a exclude bolile similare, cum ar fi hernie, tumori, abcese, RMN sau CT.

tratament

Cum să tratați epididimitaTratamentul epididimitei la bărbați depinde de forma bolii. Forma acută fără complicații tratate pe bază de ambulatoriu. În caz de boală gravă, se face spitalizarea pacientului și se prescrie o odihnă acută a patului. În plus, tratamentul include terapia cu antibiotice, administrarea de AINS, preparate enzimatice, vitamine și fizioterapie.

Dacă o boală este cauzată de cauze neinfecțioase, în acest caz, AINS prescrise (ibuprofen, diclofenac), agenți absorbabile (Lidaza) dar si complexe de vitamine si minerale. De asemenea, este important să urmați o dietă, exceptând din alimentația dvs. alimente aspre și prăjite. În cazul unui proces inflamator acut la nivelul scrotului, trebuie aplicată o compresă rece timp de 30 de minute. Odată ce procesul acut se reduce, mergeți la fizioterapie și proceduri termice.

Tratează un om ar trebui, luând în considerare vârsta lui. Dacă este sub 35 de ani, atunci este mai bine să utilizați medicamente din grupul de fluorochinolone, macrolide și tetracicline. Acestea includ azitromicina, roxitromicina, doxiciclina, ciprofloxacina. Cursul de tratament este de aproximativ trei săptămâni. Bătrânii, antibioticele sunt administrate pe cale orală. Acestea sunt medicamente cum ar fi Amoxiclav, Co-Trimoxazol, tetracicline și fluorochinolone.

În plus, tratamentul trebuie să includă utilizarea de medicamente împotriva durerii și antispastice: Papaverina, Drotaverina, Ketoprofen, Analgin. Cu ajutorul blocadei Novocaine, durerea este ușurată.

Dacă tratamentul conservator nu aduce rezultatul dorit, se efectuează o intervenție chirurgicală. Sub anestezie locală, se efectuează o epididimectomie, în timpul căreia se efectuează incizia scrotului, se deschid testiculele și se îndepărtează apendicele. Cu un proces pur puruant, se efectuează o rezecție: scrotul este tăiat și partea afectată a adaosului este îndepărtată selectiv. Reluarea anexei sau îndepărtarea ei - o măsură destul de radicală. Astfel de operațiuni sunt efectuate de reprezentanți ai sexului mai puternic de peste 50 de ani, deoarece întotdeauna conduc la infertilitate. Dacă există o complicație sub formă de supurație a epididimului, abcesul este deschis și golit.

Tratamentul principal al bolii este, de obicei, suplimentat cu medicina populară. În acest scop, folosiți decocții și infuzii de plante medicinale:

 • Sunătoare;
 • mentă;
 • urzica;
 • anason;
 • rădăcina aira;
 • păpădie;
 • patrunjel.

Din aceste ierburi se prepară fitozite, care insistă și iau în timpul zilei. Epididimita pe două fețe a formei cronice este tratată prin luarea de băi de terebentină la domiciliu.

Forma cronică a bolii este tratată în același mod ca și cea acută, dar acest tratament durează mult mai mult și în principal prin utilizarea procedurilor locale, precum și a metodelor de fizioterapie - Terapie UHF, diatermie, tampoane de namol.

Complicații și măsuri preventive

Epididimita poate avea următoarele complicații:

 • Complicațiile boliiaderențe și cicatrici;
 • fistula în pielea scrotului;
 • abcesul de testicul;
 • orchiepididymitis;
 • necroza testiculelor;
 • flegmon scrot;
 • tulburări de spermatogeneză;
 • sepsis.

Epididimita cronică biliară duce adesea la proliferarea țesutului conjunctiv și eliminarea completă a epididimului, ducând la infertilitate ireversibilă.

Pentru a evita apariția unui proces inflamator al epididimului, bărbatul trebuie:

 • Simptomele epididimiteipentru igienizarea focarelor de infecție cronică;
 • folosiți prezervative;
 • să conducă o viață sexuală cu partenerul constant;
 • face vaccinarea împotriva oreionului;
 • întări imunitatea;
 • vizita periodic un urolog;
 • spălați regulat organele sexuale.

Astfel, am analizat ce reprezintă o boală, cum ar fi epididimita, o fotografie a cărei fotografie a fost prezentată în articol. aceasta boala este foarte gravă și nu poate fi neglijat, deoarece probabilitatea complicațiilor este ridicată. La primele simptome ale patologiei, nu trebuie să amânați vizita la un medic care va prescrie tratamentul adecvat.

Simptomele și tratamentul epididimitei
Cum este diagnosticată boala?Manifestarea epididimiteiCauzele boliiCum de a vindeca epididimita
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Simptomele și tratamentul pleureziei plămânilorSimptomele și tratamentul pleureziei plămânilor
Torsiune toriculară la un copil și la adulți, simptome, tratamentTorsiune toriculară la un copil și la adulți, simptome, tratament
Durerea în testicule la bărbați: cauze și tratamentDurerea în testicule la bărbați: cauze și tratament
Testiculele picante: ce amenințare este apariția fluidului în scrotTesticulele picante: ce amenințare este apariția fluidului în scrot
Vagin Gardnerella la bărbați: simptome și tratamentVagin Gardnerella la bărbați: simptome și tratament
Testele pediatrice la bărbați: semne, simptome, tratament și fotografiiTestele pediatrice la bărbați: semne, simptome, tratament și fotografii
Simptomele bolii de prostată la bărbați și tratamentul cu medicamentele populareSimptomele bolii de prostată la bărbați și tratamentul cu medicamentele populare
Gonoreea simptome, tratamentul unei boli la bărbațiGonoreea simptome, tratamentul unei boli la bărbați
Boli masculine de urologie: tratament și simptomeBoli masculine de urologie: tratament și simptome
Bolile venereologice la bărbați: simptome generale și specificeBolile venereologice la bărbați: simptome generale și specifice
» » Epididimita: simptome și tratamentul inflamației epididimului
© 2021 amigdas.com