amigdas.com

Morfologia spermogramei: anomalii ale spermatozoizilor și decodificare

Celulele spermei normale și patologiceSperma produsă în testiculele unui bărbat cu numărul lor crescut nu îndeplinește toate standardele necesare. Determinați modul în care patologia semnificativă și ceea ce determină poate ajuta spermograma. După determinarea abaterilor și a infertilității corectate a unui bărbat, care este cauzată de celulele germane de sex masculin de calitate scăzută, familia va putea să-și umple copilul.

Evaluarea calității spermei

Sunt efectuate analize pentru detectarea morfologiei spermogramei în conformitate cu standardele OMS și conform lui Kruger. Cea de-a doua cale este mai rigidă. El reglementează faptul că la sperma subiectului numărul de spermatozoizi ideali sănătoși este limitat la doar 4%, iar în normă numărul lor ar trebui să fie mai mare de 14%. Orice abatere este anormală, ceea ce face posibilă determinarea mai exactă a fertilității unui bărbat.

Dacă Kruger estimează spermatozoizii numai în formă și înfățișare, atunci OMS determină corespondența materialului sursă cu norma doar pe cap.

Dar în spermatozoid, în plus față de această parte, care este de 11% din dimensiunea sa totală, există și un corp care este atașat de un gât și se termină cu o coadă. În același timp, coada reprezintă aproximativ 75% din dimensiunea totală. Capul, cu nucleul din el, are un acrosom. Cu ea sperma poate dizolva coaja în ou și intrați înăuntru. Miscarea progresiva creeaza un flagel care face mișcări rotative. Încălcarea activității va duce la imposibilitatea ca sperma să treacă prin rezistența fluidului vaginal și să ajungă la colul uterin și după ovar.

Patologii în structura spermatozoizilor

Patologiile se referă la toate părțile spermei. Următoarele anomalii se disting:

 • Cum să spermogrammyAbsența unui acrosom;
 • Descoperirea asimetrică a acrozomului și a locului de conectare cu capul părții medii;
 • Macro- și microcefalie - patologii excesiv de mari și mici ale capului de spermă;
 • Prezența a două sau mai multe cozi sau capete;
 • Picătura citoplasmatică este absentă sau depășește 0,33 din dimensiunea capului;
 • Încălcarea proporțiilor dimensiunilor părților spermatozoizilor;
 • Defectele capetelor - în locul celor elipsoidale, sunt conice, în formă de pară, sferice și altele;
 • Coada sau partea mediană are o grosime diferită de-a lungul întregii lungimi;
 • Unghiul dintre cap și partea din mijloc este mai mare de 90 de grade;
 • Prezența vacuolelor în cap;
 • Legăturile sunt răsucite total sau parțial, cu spărturi sau înclinate, cu o lungime insuficientă. În primul rând, mișcarea înainte este redusă.

Patologia poate fi în unul dintre tipurile de mai sus sau poate avea o combinație diferită a acestora. Nu a fost luată în considerare spermatozoizi fără flagel, însă prezența lor este indicată în spermogramă.

diagnosticarea

Determinarea unei imagini complete a calității spermei și a principalului constituent al acesteia - sperma - se poate realiza folosind o spermogramă cu o morfologie Kruger. Doar această metodă face posibilă determinarea formei spermatozoizilor, învățarea modului în care acestea se mișcă, cât de active sunt, de a observa mișcarea translațională. Limita de mobilitate trece în mod normal prin pragul de 32%.

Aceasta determină concentrația spermatozoizilor. În spermograma sunt reflectate aciditatea și viscozitatea ejaculării, culoarea sa, volumul spermei eliberat în timpul unei singure ejaculări.

Spermograma se efectuează de două ori pentru a preveni datele eronate, în unele cazuri se efectuează o repetare triplă a spermogramei.

Ca supliment la spermograma Kruger, este prescris un test MAR, care completează imaginea cu informații despre prezența anticorpilor antispermici și efectuează o examinare a spermatozoizilor pentru a se conforma cerințelor OMS. Un rezultat pozitiv arată că există o patologie.

Spermogramă conform lui Kruger

Analiza spermatozoizilor la bărbațiÎn timpul spermei Kruger, morfologia spermatozoizilor este determinată în funcție de scara dezvoltată de Kruger. Această metodă de examinare este a analiza completa a spermei, și este primul pas în tratamentul și diagnosticul infertilității masculine. Interpretarea rezultatelor este destul de complicată, de aceea este realizată doar de un specialist - specialist în reproducție.

Înainte de analiză este necesară pregătirea. Aceasta constă în abținerea de la sex timp de câteva zile. De asemenea, trebuie să renunțați la alcool și să mergeți la baie. Dacă vă abțineți de la ejaculare timp de o zi, acest lucru va duce la faptul că volumul spermei va fi foarte mic pentru analiză. Dacă se abține mai mult de 3 zile, spermatozoizii vor pierde mobilitatea și analiza va fi incorectă. De aceea este necesar să se abțină timp de 2-3 zile.

Metoda de livrare a analizei: masturbare. După ejaculare, este necesar să se colecteze sperma într-un recipient special. Decodificarea spermogramei se efectuează numai în laborator și presupune identificarea morfologiei complete. Apoi, atunci când analiza este predată, și transcrierea pe mâini, medicul efectuează tratamentul. Scopul principal al tratamentului este îmbunătățirea calității spermei, obținută prin îmbunătățirea morfologiei.

Decodificarea spermogrammei

Spermograma cu atenție este studiat folosind un microscop. Principalul accent se pune pe astfel de indicatori ai spermatozoizilor:

 • Morfologia spermei. În timpul studiului morfologiei, se studiază structura și forma spermatozoizelor în sine. Sperma, care corespunde normei, trebuie să aibă cozile mici și capetele ovale.
 • Mobilitate. În timpul calculului acestui indicator, se determină numărul de spermatozoizi care se mișcă drept. În cazul în care ratele de mobilitate sunt mai mici de 32%, poate fi luată în considerare o boală cum ar fi astenozoospermia.
 • Numărul. În mod normal, ar trebui să existe mai mult de 15 milioane de spermatozoizi în 1 ml de spermatozoizi. Când sunt mai puține, indică faptul că un bărbat are o boală ca oligozoospermia. Dacă spermatozoizii sunt complet absenți, atunci aceasta este azoospermia.

Spermatozoizii care nu corespund normei sunt în sperma oricărui om. Unii au mai multe, alții au mai puțin. Dar acestea au efectul principal asupra funcțiilor de reproducere. Dar în timpul prezenței patologiei în celula sexuală masculină, ea nu poate fertiliza un ou de sex feminin. De asemenea, în timpul prezenței spermatozoizilor cu patologii într-o cantitate foarte mare, există o barieră imensă în mișcarea spermatozoidelor sănătoase. Ca urmare, imposibilitatea de fertilizare.

Spermatozoizi patologici și normali

Morfologia spermeiSpermatozozele patologice și normale la un bărbat pot fi deosebite chiar și vizual. Un spermatozoid sănătos are un gât scurt, o coadă ușor răsucite și un cap oval. În starea normală, indicele capului ar trebui să corespundă cu 2,4 micrometri, factorul de lungime este de 4-5 micrometri, raportul gâtului: dimensiunea capului înmulțită cu 1,5.

Un spermatozoid patologic la capătul capului poate avea forme anormale de cromatină și locația greșită a acrozomului. Uneori, în timpul unui sondaj sub microscop se poate observa că nu există niciun acrosom complet pe cap, ceea ce indică prezența unei astfel de boli ca globoseoospermia.

Uneori poate apărea o atașare instabilă a cozii la cap, ceea ce poate duce la separarea cozii. În acest caz, când examinați un microscop, puteți vedea numai cozile.

Stabilirea diagnosticului corect este posibilă numai cu interpretarea corectă a tuturor patologiilor prezente. De aceea este atât de important să se aplice numai specialiștilor calificați. În caz contrar, un fel de patologie nu va fi dezvăluit. De asemenea, tulburările de spermă permit calculați indicele spermatozoizilor anormali.

Până de curând, a fost determinat un singur indice de anomalie - numărul de spermatozoizi cu deformare în structura capului. Până în prezent, a fost posibil să se determine indicele anomaliei nu numai pe cap, ci și pe gât și coadă. Indicele are numere de la 1 la 3. Indicele 1 corespunde unei anomalii numai pe cap. Indexul 3 - prezența anomaliilor pe toate părțile spermei.

Tipuri de patologii

Un număr crescut de spermatozoizi, cu patologia existentă, spre deosebire de normă, se numește teratozoospermie. Rezultatul său este - infertilitate totală sau parțială. mișcare translațională ovar si fertilizat de spermatozoizi cu diferite deficiențe creează o probabilitate mai mare ca sarcina va avea loc de complicații și nou-născutului va fi diferite vicii. În cel mai grav caz, boala amenință o sarcină înghețată sau un avort spontan.

Spermatozoizi perturbați în timpul teratozoospermiei ar trebui să fie mai mult de 70%. De regulă, această boală însoțește oligozoospermia și astenozoospermia - o concentrație scăzută în lichidul seminal al spermatozoizilor. Ultima patologie se explică prin faptul că mișcarea înainte a spermatozoidelor scade și trebuie să fie rapidă pentru a ajunge la ovar. Numai un număr mic de spermatozoizi sunt observate, care se mișcă activ.

În timpul acinozoospermiei, mișcarea spermatozoizilor se apropie de zero, însă natura lor statică este temporară. În cadrul anchetei se utilizează o procedură de revitalizare. Dacă traducerea nu este reluată, atunci evaluarea viabilității spermatozoizilor.

motive

Spermatozoa în normă și în patologieÎn timpul definiției bolii trebuie să stabiliți motivele care au cauzat aceasta. Ele sunt înnăscute sau au apărut sub influența cauzelor externe. Teratozoospermia este de obicei asociată cu o prezență constantă în zona temperaturilor ridicate, radiațiilor radioactive înalte, altor factori externi, acumularea de toxine în organism.

Infecțioase și inflamatorii ale sistemului genito-urinar, în special cele care afectează testiculul și apendicele acestuia, au un efect negativ. Epididimita, orhita și combinația lor - oroepididimit - într-o etapă cronică provoacă un risc semnificativ pentru calitatea spermei. Infectia are loc prin sange sau sexual.

Varicele varicela (varicocele) pot duce la stagnarea sângelui, ceea ce duce la atrofie.

Bărbații trebuie să acorde atenție modului lor de viață și sănătății. Printre motive, există și situații de conflict și stres.

tratament

Analiza spermeiÎnainte de începerea activităților de tratament un om va trebui să facă acest lucru cercetare complexă andrologică, care include:

 • test de sânge;
 • analiza bacterioscopică a spermatozoizilor;
 • Ecografia scrotului și a prostatei.

Scopul principal al tratamentului este de a elimina cauzele și factorii care au dus la dezvoltarea patologiei.

Pentru a îmbunătăți calitatea ejaculatului, este necesar să se elimine stagnarea în pelvisul mic. Aceste fenomene pot apărea cu un stil de viață sedentar. Pentru a restabili spermatogeneza este necesar să conducăți un stil de viață sănătos și activ, să excludeți dependențele și obiceiurile dăunătoare. Utile sunt activități precum mersul pe jos, înotul, alergarea. Unul dintre principalii factori de tratament este normalizarea nutriției.

Meniu pentru bărbați trebuie să includă un număr mare de oligoelemente și vitamine, cu ajutorul căruia calitatea ejaculatului se va îmbunătăți. Un om va trebui să uite de alimentele grase. De regulă, alimentele sale vor consta din fructe de mare, pește, fructe proaspete, leguminoase și culturi. În plus față de vitamine, pot fi prescrise și suplimente alimentare.

Infertilitatea unui om, dezvoltată ca urmare a tulburărilor morfologice ale spermatozoizilor, poate necesita tratament cu ajutorul unor tehnologii suplimentare de reproducere. Aceste tehnologii sporesc semnificativ șansele cuplului de a concepe un copil și, de asemenea, dau naștere unui copil sănătos.

Dacă există abateri mici, atunci poate fi recomandată metoda de inseminare artificială. Înainte de procedură, omul ia sperma, care este supusă unui tratament special, eventual în sperma crește calitatea spermei.

Normă în spermogramăCând sperma include un număr excesiv de mare de spermatozoizi afectați, o opțiune mai eficientă de tratament va fi o metodă de fertilizare in vitro, care se realizează cu ajutorul procedurilor auxiliare. Prin aceste metode, doar spermatozoizii sănătoși și maturi pot fi selectați din toate spermatozoizii, reducând astfel riscul dezvoltării anormale a fătului și a avortului spontan.

Metode moderne de tratament în combinație cu un stil de viață activ și sănătos, precum și o nutriție adecvată poate salva un bărbat de infertilitate și de a îmbunătăți calitatea morfologiei spermatozoizilor. Este foarte important în timpul detectării patologiei în structura spermatozoizilor să nu se panică, dar cât mai repede posibil să se consulte cu un medic, să se respecte toate recomandările lui și cu siguranță să crezi în tine însuți.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Testiculul este un testicul masculin. Ce este?Testiculul este un testicul masculin. Ce este?
Indicații pentru testul mar, ceea ce înseamnă un rezultat negativIndicații pentru testul mar, ceea ce înseamnă un rezultat negativ
Spermogramma pentru bărbați: cum să luați o spermogramăSpermogramma pentru bărbați: cum să luați o spermogramă
Ce este fertilitatea la bărbați și femei?Ce este fertilitatea la bărbați și femei?
Spermagramul cu sânge: de ce apare sângele în spermaSpermagramul cu sânge: de ce apare sângele în sperma
Spermogramma: unde puteți trece analiza și ce aveți nevoie pentru aceastaSpermogramma: unde puteți trece analiza și ce aveți nevoie pentru aceasta
Normele pentru analiza spermatogramei la bărbați și cauzele anomaliilorNormele pentru analiza spermatogramei la bărbați și cauzele anomaliilor
Vitamine pentru bărbați în planificarea sarciniiVitamine pentru bărbați în planificarea sarcinii
Sarcina după tratamentul oligoasthenoteratozoospermiei: recenziiSarcina după tratamentul oligoasthenoteratozoospermiei: recenzii
Buck semanat de sperma de sex masculin confiscateBuck semanat de sperma de sex masculin confiscate
» » Morfologia spermogramei: anomalii ale spermatozoizilor și decodificare
© 2021 amigdas.com