amigdas.com

Testosteronul hormonal la bărbați - normale și anomalii, metode de tratament

Descrierea testosteronului hormonal masculinTestosteronul este cunoscut ca un hormon masculin legat de așa-numitele androgene, produse de testicule la bărbați și în femeile suprarenale și într-o mică măsură de ovare. La bărbați, cantitatea de testosteron este de câteva ori mai mare decât cea a femeilor, ceea ce determină dezvoltarea corectă și apariția caracteristicilor sexuale.

Ce este testosteronul și unde este produs?

Caracteristicile și părțile corpului în care se produce testosteronulTestosteronul este sex hormon, secretate în sânge. Împreună cu hormonul DHEA este unul dintre reprezentanții hormonilor din grupul androgen, care sunt steroizi. Secreția sa este controlată de un alt hormon - LH (hormonul luteinizant).

Testosteronul hormonal mai caracteristică pentru un bărbatn, deoarece apariția caracteristicilor sexuale tipice depinde de nivelul în organism. Se formează din colesterol.

Testosteronul la bărbați se produce în testicule, în celulele din Leydig. Ouăle sunt organele genitale masculine, în care se produc spermatozoizi și simultan glandele care eliberează hormoni.

La femei, testosteronul este eliberat în cantități mici în suprarenale și ovare (organele genitale feminine care produc ouă și glande care eliberează hormoni, de exemplu, estrogen). Glandele suprarenale sunt organele glandulare situate, după cum indică și numele lor, pe rinichi. Schematic, ele pot fi comparate cu "capacele" situate pe stâlpii de sus ai ambilor rinichi.

Care este rolul testosteronului la bărbați

Rolul hormonului testosteron la bărbațiTestosteronul de sex masculin efectuează mai multe roluri în corpul uman. Primul și principalul este dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine, cum ar fi organele genitale masculine (penis, testicule), aspectul părului, barba de pe față, creșterea masei musculare și silueta caracteristică a corpului.

Și, de asemenea, testosteronul este responsabil pentru vocea slabă și altele caracteristici ale stării emoționale, de exemplu, curaj, determinare, înclinație spre agresiune, creșterea libidoului. Datorită acestui hormon, un bărbat este capabil să producă spermatozoizi și să întreprindă activități sexuale.

Un alt rol - la fetușii de sex masculin - este diferențierea centrului sistemului de reproducere de tip masculin într-o structură a creierului, cum ar fi hipotalamusul. În viața fătului se formează sexul copilului.

În plus, testosteronul hormonal masculin accelerează sinteza proteinelor și reține apă și electroliți în corpul nostru. Facilitează absorbția calciului, astfel, protejează bărbații împotriva osteoporozei.

Cum poți măsura nivelele de testosteron

Metodă de măsurare a nivelului testosteronului hormonalNivelul hormonului este verificat prin efectuarea de teste de laborator test de sânge. Acesta este luat din venele, la fel ca în timpul studiilor periodice. Indicatii pentru studiul nivelurilor hormonale sunt simptomele enumerate mai jos.

Valorile de test ale nivelului total de testosteron pentru bărbați sunt în intervalul 5-10 nmol / l (3-10 pg / l).

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere - normele pentru fiecare laborator sunt diferite, în funcție de metodele de cercetare și de reactivii utilizați. Ca rezultat al cercetării, laboratorul își stabilește standardele.

Cand testosteronul este prea mult sau prea putin

Un nivel ridicat de hormon la bărbați se poate manifesta după cum urmează:

  1. Simptomele testosteronului ridicat la bărbațiComportament agresiv (agresiune fizică, verbală).
  2. Îmbunătățirea dorinței sexuale.
  3. Tensiunea arterială crescută.
  4. Alopecia (patch-uri chel).
  5. Excesul de păr pe corp.
  6. Creștere ușoară a masei musculare.
  7. Acnee permanentă.

Dacă producția hormonului nu este suficientă, atunci o persoană se poate plânge de următoarele manifestări:

  • Descrierea simptomelor scăzute ale nivelului de testosteron la bărbațiscăderea dorinței sexuale, disfuncția erectilă;
  • un volum mai mic de ejaculare cu ejaculare;
  • o scădere a dispoziției, un sentiment de oboseală, apatie;
  • excesul de greutate sau obezitatea, rezistența la diete și activitatea fizică;
  • subțierea părului;
  • apariția formelor "feminine" (rotunjirea feselor, pieptului);
  • timbrul vocii se transformă într-unul mai subtil;
  • scăderea dimensiunii testiculelor;
  • afectarea fertilității, infertilitatea (încercări nereușite de concepție);
  • osteoporoza.

De ce poate scădea testosteronul hormonal

Cauzele scăderii nivelului de testosteron la bărbațiExistă multe motive pentru scăderea nivelului acestui hormon. Acest fenomen este cel mai frecvent observat la bărbații care consumă cantități mari de alcool și de alcool fumătorii mari.

Condiții dureroase în care nivelul acestui hormon scade, sunt: diabetului și arteriosclerozei vaselor de sânge, boli ale testiculelor și ficatului, precum și boli genetice - sindromul Klinefelter.

Nivelul de hormon scade cu vârsta - de la 25 de ani, în medie, scade cu 1%. Aproximativ 40-50 de ani, unii oameni experimentează, așa-numita andropause, adică perioada în care deficitul de testosteron începe să se manifeste.

Ce fel de doctor ar trebui să mă consult în cazul unor probleme? Dacă un bărbat se uită la oricare dintre simptomele enumerate mai sus, ar trebui Să se adreseze orrologului sau urologului.

Referirea la acești specialiști poate fi obținută de la medicul de familie. Tratamentul constă în nivelarea nivelului de hormon, de exemplu, cu medicamente orale sau injecții.

Testosteron scăzut - tratament

Descrierea metodelor de tratare a testosteronului scăzutCare sunt avantajele tratamentului cu hormoni scăzut? Cele mai multe studii privind tratamentul cu testosteron indică o îmbunătățire a libidoului și a funcției sexuale la bărbații cu hipogonadism sau la niveluri scăzute de hormoni masculini.

Oamenii de știință au remarcat că terapia a determinat o creștere a interesului pentru sex și o creștere a numărului de erecții spontane. Terapia hormonală poate să nu îmbunătățească disfuncția erectilă, dacă există alte cauze ale acestei afecțiuni.

În plus față de efectele asupra sferei sexuale, tratamentul hormonal îmbunătățește dispoziția, elimină simptomele de depresie, oboseală și confuzie. Alte studii indică un efect pozitiv asupra densității osoase, dar necesită o confirmare suplimentară.

În ultimul deceniu, interesul pentru terapia hormonală a crescut dramatic. Există diferitele sale forme: injecții, care acționează pe termen scurt și pe termen lung, preparate orale, plasturi și geluri.

Tabletele care au acest hormon în compoziția lor sunt disponibile, dar medicii, de regulă, nu le recomandă. În această formă, testosteron metabolizat rapid și nu poate atinge nivelul necesar în sânge pentru a lucra eficient.

Utilizarea testosteronului în această formă poate provoca efecte secundare periculoase pentru funcționarea ficatului, inclusiv a neoplasmelor benigne și maligne.

Cum funcționează Geluri și plasturi cu testosteron? Tencuieli cu acest hormon, în ciuda prețului mai mare - este o alternativă convenabilă pentru injecții, având în vedere confortul utilizării și menținerii unui nivel normal de testosteron.

Există două modalități de a furniza testosteron prin piele: un plasture lipit pe piele sau scrot și geluri care se freacă în piele. Ele asigură o aprovizionare constantă a testosteronului, care este absorbit prin piele și eliberat treptat în sânge.

Tratamentul cu testosteron

Caracteristici ale tratamentului hormonal cu hormon de testosteron cu nivel scăzutSe recomandă pacienții care utilizează terapia hormonală monitorizați la fiecare 3-4 luni în primul an de tratament. Medicul vă poate oferi și o primă vizită de urmărire într-o lună sau două pentru a evalua efectul terapiei și a determina dacă este necesară reducerea sau creșterea dozei de hormon.

Ora optimă a zilei pentru măsurarea nivelului acestui hormon depinde de forma solicitării. Concentrația ridicată a hormonului din ser are loc aproximativ 4-8 ore după aplicarea plasturelui.

În cazul gelului, nivelul testosteronului menține un nivel relativ constant, astfel încât momentul studiului nu este un factor decisiv.

Utilizarea bărbaților terapie hormonală, ar trebui să efectueze următoarele studii (înainte și periodic în timpul observațiilor):

  • Examenul prostatic și PSA al prostatei prin rect - pentru a monitoriza efectul terapiei asupra prostatei.
  • Studiul nivelului concentrației hematocritului și hemoglobinei - pentru a măsura numărul de celule roșii din sânge.

Efectele secundare ale utilizării testosteronului

Terapia cu testosteron, de regulă, este bine tolerată. Efectele secundare ale terapiei care apar cel mai adesea sunt:

  1. Lista efectelor secundare posibile din partea tratamentului hormonal la bărbațiO reacție alergică locală în locul aderării plasturelui la testosteron este mâncărimea sau iritarea pielii asociate cu lipirea plasturelui.
  2. Morbiditatea sânului, edemul sau dezvoltarea glandei mamare vizibile, numită ginecomastie.
  3. Acnee, tendința de a seborea, creșterea părului pe corp, roșeață.
  4. Tratamentul cu testosteron poate provoca sau exacerba apneea de somn. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea cantității de spermă și a mărimii testiculelor. O astfel de terapie nu trebuie utilizată la bărbații care se tem de fertilitatea lor.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Mătarul lui Adam. De ce sunt bărbații mai mult decât femeile și de ce este nevoie?Mătarul lui Adam. De ce sunt bărbații mai mult decât femeile și de ce este nevoie?
Testiculul este un testicul masculin. Ce este?Testiculul este un testicul masculin. Ce este?
Care este hormonul lg și pentru ce funcții răspunde bărbaților și femeilorCare este hormonul lg și pentru ce funcții răspunde bărbaților și femeilor
De ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbațiDe ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbați
Ce este aceasta - gonadotropina corionică umană, aplicarea acesteiaCe este aceasta - gonadotropina corionică umană, aplicarea acesteia
Medicamentele din farmacie care cresc testosteronul la bărbațiMedicamentele din farmacie care cresc testosteronul la bărbați
Acneea: ce este această boală, factorii de risc pentru această boalăAcneea: ce este această boală, factorii de risc pentru această boală
Estradiol: ce este, descrierea și scopul hormonuluiEstradiol: ce este, descrierea și scopul hormonului
Lista de produse care cresc testosteronul la bărbațiLista de produse care cresc testosteronul la bărbați
Finasteride: preț, manual de instrucțiuni, recenzii pentru bărbațiFinasteride: preț, manual de instrucțiuni, recenzii pentru bărbați
» » Testosteronul hormonal la bărbați - normale și anomalii, metode de tratament
© 2021 amigdas.com