amigdas.com

Ce este hematuria: semne, simptome și tratament

Manifestarea hematurieiHematuria sau sângele în urină este un semn că unele organe provoacă sângerări în sistemul genito-urinar. Acesta poate fi un tub care transportă de la rinichi urină la vezică, rinichi, vezică sau tub, care îndepărtează urina din vezică, glanda prostatică. Urina directă nu are în mod normal celule roșii din sânge, deoarece filtrele renale nu permit penetrarea în urină a sângelui.

Hematuria: concepte generale

Există mai multe tipuri de această boală, hematurie macroscopică și microscopică:

 • În timpul macroematuriei, urina este colorată în roșu, roz, întuneric sau maro și conține adesea cheaguri de sânge mari sau mici. Ele pot fi văzute cu ochiul liber.
 • În timpul hematuriei microscopice, volumul de sânge din urină este atât de mic încât vederea unei persoane nu o poate recunoaște. Hemoragia poate fi luată în considerare doar cu ajutorul unui microscop.

Există astfel de tipuri de macroematurie:

 • Inițială (inițială). Se dezvoltă din cauza sângerării din uretra.
 • Terminalul final. Sursa acestei boli este în vezica urinară sau uretra posterioară.
 • Complet (total). Apare din cauza hemoragiilor din rinichi. În unele cazuri, urina are o nuanță roșie închisă, cu prezența cheagurilor de sânge. Hematuriia completă poate fi cu urolitiază, caz în care se manifestă după un sindrom dureros.

Tipuri de hematurie, ținând seama de mecanismul de apariție:

 • Postredny - apare în timpul bolilor tractului urinar și vezicii urinare.
 • Renal - apare în cazul bolii renale.
 • Extrena nu este asociată cu boli ale organelor sau leziuni.

Care sunt tipurile de hematurieImportant: Uneori nu este posibil să se stabilească un diagnostic precis al unei persoane cu sânge în urină. În această situație, hematuria se numește esențială (idiopatică).

Volumul de sânge din urină nu indică neapărat o severitate crescută a problemei care a apărut. Chiar si o cantitate mica de sange (1 ml) Poate pata urina intr-o culoare rosiatica.

Urina roșie, fără semne de prezență de sânge, se numește hematurie falsă sau "pseudo-hematurie". Acest efect poate provoca o utilizare excesivă a boabelor, a sfeclei, a coloranților alimentari, a rebarbatului sau a utilizării anumitor produse medicale (de exemplu, aspirina). De asemenea, culoarea roșu-maronie sau roșie a urinei se poate datora majorității porfiriei sau a mioglobinei în urină.

Simptomele și semnele bolii

De regulă, hematuria trece asimptomatic. Când este însoțită de unele senzații, este "meritul" bolii care a condus la hematurie:

 • Pietrele la rinichi produc simptome cum ar fi întunecarea culorii urinei, arserea durerii în partea laterală și abdomen.
 • Durerea abdominală, febra, enureza la adolescenți sau tulburările de urinare la adulți, împreună cu hematuria, pot vorbi despre infecții în canalele urinare.
 • Febra lungă, erupțiile cutanate și durerile articulare la adolescenți concomitent cu hematuria sugerează tulburări vasculare de colagen.
 • Creșterea în greutate, umflarea dimineața, o nuanță întunecată de urină, oligurie și hipertensiune arterială oferă o oportunitate de a vorbi despre o încălcare a filtrării glomerulare a rinichilor. Gradul de senzație de durere la hematuria genezei glomerulare este scăzut.
 • Artrita, erupțiile cutanate și hematuria pot apărea cu lupus sistemic roșu.
 • Anemia la o persoană cu hematurie nu poate fi explicată doar prin sânge în urină. Medicul trebuie să găsească alte elemente care indică boala de bază.

Hematuria la copii, femei și bărbați apare chiar și cu o creștere mică (mai mult de 3) a numărului de globule roșii în câmpul vizual în timpul unei analize urinare. O persoană sănătoasă nu trebuie să aibă hematurie.

La copii, hematuria poate apărea din diverse motive, inclusiv:

 • Manifestarea hematurieiboli ereditare;
 • anomalii ale canalelor urinare;
 • ficat nefropatie;
 • dezechilibru al mineralelor din urină;
 • glomerulonefrita copiilor;
 • leziuni mecanice.

Copiii care au hematurie microscopică cu funcție renală normală și presiune arterială sunt obligați să efectueze teste de urină timp de mai multe luni. Când sângele din urină continuă să fie, este necesar:

 • efectuați un test de sânge pentru a diagnostica funcția renală;
 • verificați urina pentru creatinină, calciu și proteine;
 • efectuați ultrasunetele rinichilor.

Important: Când toate analizele sunt negative și etiologia nu este determinată, copiii sunt alocați controale medicale anuale.

Copiii cu hematurie microscopică, care este însoțită de un test de sange anormale, tensiune arterială ridicată, cantități mari de proteine ​​în urină, sau antecedente familiale de boli de rinichi sunt susceptibile de a fi necesare biopsie de rinichi.

Apariția sângelui la bărbați în urină este semnul cel mai probabil de pietre în vezică și rinichi, traumatisme ale vezicii urinare, rinichi sau alte părți ale sistemului genito-urinar. Adesea, impuritățile din sânge din urină se manifestă atunci când corpul este expus unui stres fizic semnificativ. În acest caz, rinichii este creată presiune înaltă. Această hematurie este, de asemenea, numită "marș".

În cazuri rare, hematuria apare din cauza adenomului prostatic sau ca semn al cancerului de prostată. Poate să apară după intervenția chirurgicală pentru a elimina adenomul prostatei (rezecție laser, TUR).

Rareori, hematuria este un semn al bolii Hippel-Landau, o boală ereditară, când formațiuni benigne cresc pe coloanei vertebrale, pe testicule și pe rinichi. Este necesar să se facă distincția între hematurie și adăugarea de sânge la sperma (hemospermia).

Cel mai frecvent motiv pentru găsirea sângelui în urină de femei este urologic (cistită acută, uretră). În timpul tratamentului cu anticoagulante warfarină sau osteochondroză, pot apărea sânge după administrarea de diclofenac. La femeile care alăptează și la cele însărcinate cu macroematurie, urina poate avea o nuanță maro, roșie, roz, cu cheaguri de sânge. În plus, pot apărea dureri în abdomenul inferior, în spate sau în organele genitale, care sunt însoțite de arsură în timpul urinării. Uneori pot apare greață sau febră, cu scăderea apetitului și scăderea în greutate. În timpul hematuriei microscopice, aceste simptome nu apar.

De nu mai puțină importanță este forma de cheaguri de sânge. Formele formate vorbesc despre o tumoare în vezică, vermiculară - tumori în rinichi.

Deoarece comprimatele antibiotice și medicamentele folclorice pot "lubrifia" simptomatologia care însoțește hematuria, nu se recomandă să le luați înainte de a consulta un medic.

Cauzele hematuriei

Cauzele hematurieiHematuria poate fi cauzată de infecție, inflamație, deschidere în zona perianală a fistulei, malignă în orice organ al sistemului urinar sau traumatism. Cauzele care au cauzat boala pot apărea în diferite organe.

Sistemul urinar. Principalul său rol este de a controla echilibrul și fluidul mineralelor și de a elimina produsele din activitatea vitală din organism. Acest sistem este format din două uretere, două rinichi, o uretra și o vezică. De regulă, hematuria este un semn al unei probleme cu o parte din organele urinare.

Rinichii. Cauza bolii poate fi:

 • Pietre la rinichi.
 • Infecția rinichilor, când microorganismele intră în rinichi sau din uretere sau cu flux sanguin. Și sângele din urină este adesea însoțit de colică renală.
 • Leziuni, de exemplu, o lovitură la rinichi în timpul spargerii.
 • Cancerul de rinichi. Cel mai frecvent tip este carcinomul cu celule renale.
 • Patologii ale vaselor renale și glomeruli.

vezică urinară. Aspectul bolii este explicat:

 • Pietrele - mineralele cristalizează în vezicul urinar în urină și creează pietre mici.
 • Cancerul vezicii urinare.
 • Infecție.

Tractul urinar. Cauza este bacteriile care cauzează infecții ale tractului urinar și sunt adesea asociate cu boli cu transmitere sexuală, inclusiv virusul herpesului, gonoreea și chlamydia.

Glanda prostatică. Se găsește numai la bărbați. Cu vârsta, tinde să crească, acest proces se numește hipertrofie benignă. De asemenea, sângele din urină se manifestă din cauza cancerului de prostată.

Diagnosticul hematuriei

În unele cazuri, pentru o persoană nu există motive pentru a experimenta, dezvăluind hematuria. Motivul poate fi și activități zilnice, iar pseudogematuria este complet inofensivă. Cu toate acestea, uneori hematuria indică o boală gravă, așa că trebuie să vedeți un specialist, descoperind sânge în urină.

Unele semne pot provoca îngrijorarea medicilor:

 • Cum se efectuează examinareaHematurie microscopică stabilă, în special la vârstnici.
 • Hematuria brută.
 • Puffiness și hipertensiune arterială.
 • Vârsta de peste 60 de ani.
 • Simptome sistemice (de exemplu, pierderea în greutate, transpirații nocturne, febră).

Medicul discută istoricul medical al unei persoane și câteva simptome după efectuează examinarea fizică. La verificarea prezenței prezenței semnelor exprimate de deteriorare a unui organism, de exemplu, vânătăi. Dacă pacientul este bărbat, medicul poate efectua o examinare rectală pentru a determina cauza bolii. Pacientul trebuie să-i spună medicului despre toate medicamentele pe care le utilizează, inclusiv aditivii alimentari, vitaminele și antibioticele.

Este necesar să se efectueze analiza urinei, inclusiv studiul acesteia cu microscop pentru prezența mineralelor, a globulelor roșii din sânge, cauzând pietre în rinichi și vezică și infecțiile lor. Probabil, medicul va atribui un test de sânge la nivelul creatininei și detectarea anticorpilor antinucleari.

Hematuria poate fi diagnosticată cu ajutorul unor astfel de studii:

 • MR urografia: ambele metode permit medicului să determine starea tractului urinar al unei persoane, inclusiv rinichii, ureterul și vezica urinară.
 • Radiografia abdominală: folosită pentru a determina cauzele hematuriei, cum ar fi pietrele din vezică sau rinichi.
 • Pielograma intravenoasă: examinarea cu raze X, care permite specialistului să vizualizeze ureterul, vezica urinară și rinichii.
 • Ecografia cavității abdominale: această variantă de diagnostic poate "vedea" vezica urinară și rinichii și poate determina patologia lor.

Metode de tratament

Tratamentul hematurieiHematuria este simptomul bolii, dar nu și boala în sine. Aceasta este, tratamentul trebuie să meargă la procesul care a condus la hematurie. Cauzele care au cauzat hematurie asimptomatică, cel mai adesea nu necesită tratament.

 • Boli ale tractului urinar sunt susceptibile de a necesita utilizarea de antibiotice, de exemplu, cefazolin.
 • Chirurgia și organizarea unei nefrostomii (cateter sau drenaj pentru îndepărtarea din urină a urinei) pot fi necesare pentru unele anomalii anatomice, de exemplu, tumori în organele pelvine.
 • Persoanele cu microhematologie permanentă trebuie să fie examinate în fiecare an pentru a controla simptomele sau semnele care indică o boală progresivă a rinichilor.

Complicațiile hematuriei vor depinde de cauza bolii subiacente. Cele mai grave complicații sunt:

 • Leucemie mieloidă acută.
 • Pielonefrită.
 • Carcinom celular tranzitoriu.
 • Anevrismul arterelor rinichilor.

Este important să: Nu puteți preveni hematuria. Dar există modalități care pot contribui la reducerea riscului unor afecțiuni care provoacă această afecțiune.

profilaxie

Pentru a preveni infecția tractului urinar, este necesar:

 • Prevenirea bolilorUrinați dacă simțiți (nu permiteți stagnarea urinei pentru o lungă perioadă de timp).
 • Bea multe lichide.
 • După urinare, ștergeți organele genitale de la față în spate cu țesut de toaletă (pentru femei).
 • A face sex înainte de sex.

Pentru a preveni pietrele în vezică sau rinichi, este necesar:

 • Reduceți aportul zilnic de sare.
 • Bea multe lichide.
 • Reduceți utilizarea alimentelor care conțin oxalați, cum ar fi rebarbora și spanacul.
 • Reduceți aportul de proteine.

Pentru a preveni cancerul (vezică sau rinichi), este necesar:

 • Mențineți o greutate normală.
 • Nu fumați.
 • Evitați substanțele chimice și toxice.
 • Realizați regulat exerciții fizice.
 • Adere la o dietă echilibrată.

Sănătatea oricărei persoane este destul de fragilă, este necesară sprijin constant și atenție. Prin urmare, nu neglija manifestarea simptomelor ciudate, inclusiv o schimbare a culorii urinei. O analiză generală este suficientă pentru a descoperi cauza schimbării culorii. Dacă eritrocitele sunt detectate în urină - este absolut necesar să se consulte un medic și, în plus, să fie supuse studiilor necesare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este anura, simptomele și tratamentul?Ce este anura, simptomele și tratamentul?
Ce este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratamentCe este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratament
Norma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurareNorma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurare
Sugarul din urina bebelusului: cauze si ce inseamna asta?Sugarul din urina bebelusului: cauze si ce inseamna asta?
Cum să elimini pietrele de la ureter la domiciliuCum să elimini pietrele de la ureter la domiciliu
Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?
De ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratamentDe ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratament
Cum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbațiCum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbați
Cauzele urinei întunecate la bărbațiCauzele urinei întunecate la bărbați
Apariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratamentApariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratament
» » Ce este hematuria: semne, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com