amigdas.com

Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament

Cauze de hiperestezie a smalțului dințilorSub influența stimulilor mecanici, chimici și de temperatură, senzitivitatea dinților începe să se agraveze? În stomatologie, această boală se numește - hyperesthesia dinților. În timpul acțiunii unor stimuli, apare o durere puternică și intensă, care apare imediat după încetarea efectului. De regulă, sensibilitatea crește odată cu fluctuațiile termice, în timpul consumului de alimente dulci, acru și sărat, precum și în momente de curățare orală.

Se produce hiperestezia dinților datorită deteriorării mecanice a smalțului. Poate fi o subțiere a stratului de email sau a eroziunii. Boala este tratată în diferite moduri. Metoda de tratament poate fi aleasă numai de către un medic, ținând cont de cauza inițială a hiperesteziei. Poate fi: etanșarea, fluoridarea profundă, utilizarea de produse speciale care conțin săruri de potasiu. Dar, într-un fel sau altul, cavitatea orală a pacientului are nevoie de o îngrijire specială.

Simptomele hiperesteziei dinților

Hyperesthesia dinților este exprimată prin hipersensibilitate, ceea ce duce la un sindrom dureros sau disconfort puternic. De regulă, acest lucru este remarcat după ce au fost consumate diverse regimuri de temperatură, precum și alimente acide, sărate sau dulci.

În primele etape ale bolii, o mică sensibilitate poate apărea doar sub influența stimulilor chimici. După un timp, reacția apare la căderi de temperatură. În stadiul avansat, durerea activă se manifestă și în timpul contactului tactil. În această etapă, o persoană simte durere severă atunci când vorbește și mănâncă. Salivarea poate crește. Pacientul încearcă să accepte poziția, care va ajuta la reducerea contactului dintre obraji si dinti.

Procesul de curățare a dinților este foarte complicat. Uneori este pur și simplu imposibil. Prin urmare, placa se acumulează, ceea ce provoacă carii. În țesuturile parodontale apar modificări inflamatorii și distructive.

Tipuri de hiperestezie a dinților

Hyperesthesia dinților este cea mai frecventă boală din stomatologie. Patologia este clasificată într-o formă generalizată și locală, precum și la anumite grade de formare.

Pentru distribuție

Simptomele boliiHipersensibilitatea poate apare de-a lungul întregului arc al danturii, și poate parțial (dinții luați separat). Aceasta depinde de forma generalizată sau de hiperestezia locală care apare la pacient.

Hiperestezia locală este exprimată prin durerea într-un dinte. De regulă, cauza este deteriorarea cariei smalțului, dar poate apărea și în cazul altor boli dentare. Adesea provocată de umplerea dinților.

În timpul formei generalizate, sensibilitatea apare pe tot cuprinsul danturii. Principalele motive: creșterea abraziunii, eroziunea, deteriorarea parodontală a gâtului dintelui etc.

După origine

Hyperesthesia dințilort apar dupa perturbarea sau pierderea tesuturilor tari. Motivul - abraziunea mare a învelișului dintelui sau formarea de cavități carioase.

Dacă țesuturile solide nu sunt rupte, atunci boala este cel mai probabil declanșată de recesiunea gingiei, a proceselor metabolice sau a parodontitei.

La trecerea clinică

Hyperesthesia în această categorie este împărțită în trei etape:

 • Hipersensibilitatea apare sub influența factorilor de temperatură.
 • Apoi se alătură chimicalei.
 • Hipersensibilitatea se manifestă după acțiunea tuturor celor trei stimuli (tactil, temperatură, chimică).

Cu această clasificare, dentistul face diagnosticul diferențial cu o altă alegere de tratament.

Cauzele hiperesteziei dintelui

Jumătate dintre locuitori se adresează clinicilor dentare pentru ajutor, plângându-se despre sensibilitatea sporită a dinților. ca regulă generală, acestea sunt persoane de 35-50 de ani. Partea principală sunt femeile. De ce? Copiii și persoanele de vârstă avansată nu sunt atât de afectate de manifestările acestei boli. Dentina devine sclerotică odată cu vârsta, iar durerea se manifestă mai puțin, în timp ce la copii nu este încă afectată. Cauzele bolii la pacienții de vârstă mijlocie sunt:

 • Hyperesthesia smalțului dințilorBoala poate apărea după nerespectarea regulilor de gravare a dinților, precum și în timpul tratamentului cariilor non-profesionale.
 • Gatul dintelui este expus. Cauze: eroziune, prezența defectelor în formă de pană, abraziune anormală.
 • Profesional efectuat albirea dintilor. După această procedură, macro- și microelementele pot lăsa smalțul, ceea ce sporește permeabilitatea acestuia.
 • Prezența cariilor localizate în partea cervicală a dintelui.
 • Hipersensibilitatea apare în timpul leziunilor traumatice. Este posibilă formarea de bummer, chips-uri și fisuri de anumite părți ale coroanei.

Toate motivele de mai sus pentru apariția bolii pot apărea: cu boli parodontale, leziuni mecanice, când folosiți perii foarte dure și aplicarea lor agresivă, cu instalarea de proteze și coroane substandard.

Diagnosticul bolii

Doar un medic poate diagnostica hiperestezia. De regulă, examinarea vizuală și instrumentală a cavității orale a pacientului este suficientă pentru aceasta. Dinții sunt examinați pentru prezența fisurilor, așchiilor și a altor deformări ale stratului de suprafață. Pacientul este intervievat și datele sunt colectate pe durata sindromului durerii, pe stimuli (după care durerea se manifestă în mod specific).

Ca un diagnostic suplimentar, dentistul poate produce o metodă de examinare diferențiată. Principala sarcină, care este în fața unui specialist - nu confunda simptomele de pulpită acută cu hipersensibilitate.

Tratamentul bolii

Există mai multe modalități de tratare a hipersensibilității dinților. Fiecare dintre ele este aleasă ținând cont de cauzele inițiale ale apariției. Când smalțul este deteriorat, poate fi efectuat un tratament de remineralizare. Exodul dentinei este tratat prin închiderea canalului dentinal.

Tratamentul de remineralizare

Toate tratamentele vizează restabilirea structurii smalțului și îmbunătățirea proprietăților sale de barieră. Pentru ce aplicații se aplică, ajută saturarea emailului cu ioni de calciu și fluorură. Pacientului i se oferă să efectueze proceduri de electroforeză cu ajutorul compușilor de remineralizare. Efectul acestor proceduri - permeabilitatea stimulilor scade în smalț și, prin urmare, crește protecția canalelor sensibile dentinale.

Indicatiile pentru acest tratament pot include:

 • infecția superficială a dinților cu fluoroză sub formă de spinoasă sau spartă;
 • carii în stadiul inițial, care se manifestă doar ca un spot alb;
 • senzitivitate crescută, rezultată din albirea dinților de calitate slabă.

Tratamentul de remineralizare nu va fi atât de eficient în timpul subțierii smalțului care a apărut în partea cervicală. În aceste cazuri, stomatologii sunt sfătuiți să facă o operațiune de mătase. Sarcina principală a operației este de a restabili înălțimea marginilor gingiilor.

Acest tratament nu va fi eficient:

 • la o sensibilitate ridicată, care a apărut sub forma ortopedică sau a unui sigiliu stabilit;
 • cu eroziune și necroză a stratului de suprafață;
 • dacă există o formă agresivă de fluoroză;
 • dacă simptomele apar din cauza cariilor superficiale.

Cum să tratați hiperesteziaÎn timpul procedurii adecvate de aplicare a gelului, a fluorului sau a aplicării, dinții sunt bine curățiți în prealabil și apoi uscați și izolați din salivă. Este necesar ca compușii să aibă contact maxim cu smalțul dintelui și să nu se dilueze cu saliva în cavitatea bucală.

Compozițiile sunt puse în vatelă sau tampoane din tifon. În zona tratată din partea de sus, dentistul poate pune pe un capac sau aplica un lac special. Durata procedurii depinde de metoda aleasă (4-7 minute). După finalizare, pacientul este avertizat despre abținerea de la fumat și de a mânca o oră.

Numărul de proceduri efectuate va depinde direct de numărul de unități dentare afectate, de stadiul bolii și de forma agentului de remineralizare.

Stingerea canalului dentinal

Această metodă folosește un material de etanșare pentru dentină, proiectat pentru a preveni efectele dăunătoare asupra materialelor de umplere a dentinei. Foarte curând sa constatat că hermeticul poate fi, de asemenea, tratat cu canale dentine expuse, eliminând astfel hipersensibilitatea. Contribuiți la aceste rășini polimerice, care fac parte din etanșantul. Pornind la gura canalelor, aceste rășini sunt polimerizate, ceea ce are ca rezultat o etanșare.

Indicatiile pentru tratament sunt:

 • hipersensibilitatea cultului dintelui, care a apărut după pregătirea sa pentru instalarea coroanei;
 • ștergerea recesiunii smalțului și gumei;
 • defecte ale dinților care nu pot fi fixate cu material de umplere;
 • abraziune anormală a smalțului dinților.

Procedura incepe cu definirea unitatilor dentare, din care se indeparteaza depozitele dentare cu uscare ulterioara si izolarea de saliva. Când se aplică materialul de etanșare, este necesar să se aștepte un anumit timp pentru a începe polimerizarea chimică.

Metode tradiționale de tratament

Tratamentul folcloric oferă modalități proprii de a scăpa de hipersensibilitatea dinților. De regulă, acestea sunt decoctări și perfuzii, care se fac cu ajutorul plantelor medicinale folosite pentru a trata multe boli dentare, precum și prevenirea acestora.

Decojire de coaja de stejar

Simptomele unei afecțiuni dentareCherestea de stejar Este folosit în multe rețete în lupta împotriva bolilor dentare. Sa arătat cea mai bună în lupta împotriva hipersensibilității dinților. Pentru a face bujorul de care aveți nevoie pentru a lua o lingură de coaja uscată, adăugați apă fierbinte la ea, gatiti timp de 20 de minute. Este recomandabil să faceți acest lucru într-o baie de apă. După ce bulionul se răcește și se decantează. Clătiți cavitatea bucale de trei ori pe zi. Procedura trebuie efectuată la aproximativ 2 săptămâni.

Ulei din arbore de ceai

Câteva picături de ulei diluat într-un pahar de apă va ajuta să ușureze sindromul de durere apărut în mod neașteptat. Dar, pentru a remedia efectul de vindecare, această clătire ar trebui făcută de 4 ori pe zi.

Tinctura de mușețel medicinal și de brusture

Metode de tratament a hiperestezieiPentru perfuzie este necesar să luați o lingură de fiecare materie primă, toarnă-le un pahar de apă clocotită. Compoziția este insistată timp de aproximativ 30 de minute, apoi exprimată. Clătirile se fac de două ori pe zi. Durata cursului este de până la 2 săptămâni.

Înainte de auto-utilizare a infuziilor și decoctărilor, pacientul este obligat să realizeze că hiperestezia este tratată pentru o lungă perioadă de timp și nu este întotdeauna posibilă obținerea cu proceduri de clătire. Cauza este setată prima apariția și stadiul bolii manifestate. Cel mai probabil, persoana va trebui să respecte suplimentar o dietă care conține un număr mare de vitamine, minerale și oligoelemente. Și în cazurile cu o formă cronică și acută de hiperestezie, este necesar să se recurgă la intervenția chirurgicală. Într-un fel sau altul, nu puteți face fără a consulta un medic dentist.

Prevenirea bolilor

Măsurile de prevenire a hiperesteziei conțin în sine un complex vast de reguli diferite care vizează prevenirea apariției bolii. Agenții preventivi sunt aleși sub formă de geluri terapeutice, paste, bulionuri etc. Când durerea apare din cauza stimulilor temperaturii, medicul alege mijloacele speciale care pot sigila canalele dentinale.

Măsurile preventive includ astfel de metode:

 • Cum de a vindeca dintiiAlegerea corectă a produselor de igienă. Nu este nevoie să ridicați perii dure. Utilizați pastele cu substanțe abrazive. Pasta de albire poate fi utilizată numai de două ori pe săptămână, deoarece promovează spălarea calciului și dăunează smalțul.
 • Implementarea corectă și sistematică a procedurilor de igienă.
 • Garanția unui dinți sănătos este o nutriție adecvată. Este necesar să se mărească consumul de alimente care conțin calciu și fosfor, dar aici este de dorit să se reducă acidul și dulcelele.
 • Respectarea tehnicii corecte la curățarea dinților poate ajuta la prevenirea leziunilor țesuturilor moi ale cavității bucale.

Și o regulă indispensabilă de prevenire a hiperesteziei dinților este aceea de a vizita periodic biroul dentistului. Orice recepție apare cu examinarea cavității orale pentru daune și, în consecință, pacientul are o șansă mai bunăPuteți identifica boala într-un stadiu incipient și o puteți vinde în timp util.

Prognoza hiperesteziei dintilor

Hyperesthesia se va vindeca cu succes atunci când boala a fost determinată în primele etape și pacientul a respectat toate regulile care au fost prescrise de către medic. În situații mai severe, boala este, de asemenea, tratată, dar acest lucru va necesita un curs lung de tratament. Și, în anumite cazuri, intervenția chirurgicală poate fi amânată, după care pot fi necesare proteze.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
De ce reacționează dinți la mâncarea caldă și rece?De ce reacționează dinți la mâncarea caldă și rece?
Ce este curățarea igienică a dinților?Ce este curățarea igienică a dinților?
Cum de a albi dintii: nuantele metodelor de albire a dintilor, costulCum de a albi dintii: nuantele metodelor de albire a dintilor, costul
Cum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasaCum sa scapi de sensibilitatea dintilor acasa
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
Metode de albire rapidă a dinților: recomandări și precauțiiMetode de albire rapidă a dinților: recomandări și precauții
Eroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratamentEroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratament
Remineralizarea dinților la domiciliu: indicațiiRemineralizarea dinților la domiciliu: indicații
Curățarea dentară profesională în stomatologie: tipuri și descriereCurățarea dentară profesională în stomatologie: tipuri și descriere
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
» » Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com