amigdas.com

Cum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetru

Cum să verificați rezistența cu un multimetruÎn practica radioului de amatori și munca oricărui comandant de setare a aparatelor electrice de uz casnic, multimetrul are o mare importanță.

Cu acest dispozitiv puteți măsura toți parametrii electrici: tensiune, rezistență, amperaj și altele.

Pentru a ști cum să testați rezistența cu un multimetru, trebuie să studiați pregătirea acestui dispozitiv și metodele de verificare.

Principiul funcționării dispozitivului

Conform legii lui Ohm, rezistența este calculată ca tensiunea din secțiunea circuitului împărțită la valoarea curentă din acest circuit. Acest principiu de funcționare este folosit în cele mai simple ohmmetre magnetoelectrice, care sunt capabile să măsoare valori de la sute de ohmi la câțiva megaohmuri. Sunt utilizate mai multe metode de măsurare a rezistenței:

 • Mutarea bobina. Măsurarea curentului direct la tensiunea cunoscută este utilizată.
 • Ratiometric. Se bazează pe o comparație a forțelor a două curenți, dintre care unul trece prin rezistența măsurată. Dacă forțele sunt diferite, logometrul arată diferența lor, care este proporțională cu valoarea rezistenței.
 • Analog electronic. Convertește valoarea rezistenței la o tensiune proporțională utilizând un amplificator operațional.
 • Digital electronic. Rezistorul măsurat este instalat într-unul dintre brațele de punte și are loc selectarea automată a valorii printr-o metodă digitală.
 • Conexiune cu patru fire pentru măsurarea rezistențelor mici. Se folosește pentru a exclude efectul rezistivității firelor asupra experimentului.

Setarea multimetrului

Pentru ca indicatorul să prezinte valorile corecte, este necesar să îl pregătiți pentru funcționare. Un multimetru poate măsura un număr mare de cantități electrice:

 • Tensiunea este constantă și variabilă;
 • Puterea curentă;
 • rezistență;
 • Frecvența.

Și, de asemenea, ei pot verifica diode, tranzistori și condensatori. Multimetrul poate fi setat pentru a verifica diferite nivele de valori, de la milliom la giga, trebuie doar să selectați limita de măsurare corectă.

Pentru a ști cum să măsurați corespunzător rezistența cu un multimetru, trebuie să determinați tipul de verificare, deoarece pistele plăcilor cu circuite imprimate sunt verificate la o singură limită, iar rezistența izolației este complet diferită.

Dispozitiv digital

Setarea dispozitivului de măsurare care are o scală digitală diferă de setarea instrumentului analogic analogic. Multimetrele digitale pot fi reglate prin butoanele, modurile de comutare sau prin butoanele de selectare a modului. Uneori, contorul determină nivelul semnalului, iar acest parametru nu trebuie să fie ajustat. Dar în majoritatea cazurilor este necesară efectuarea următoarei proceduri pentru pregătirea măsurătorilor:

 1. Cum de a testa un rezistor cu un multimetruCorectați instalarea cablurilor de testare în prize: roșu - în gaura marcată U, Ω, Hz și negru - în soclul cu inscripția COM;
 2. Selectați modul de măsurare. Selectați mânerul de pe panoul multimetrului sau apăsând butonul corespunzător. Denumirea trebuie să fie Ω sau Ω;
 3. Selectați nivelul semnalului de verificat. Acest lucru se face și cu un pix sau cu câteva clicuri ale unui buton;
 4. Conectați corect rezistența la cablurile de testare ale contorului. Este important ca nimic să nu introducă erori în verificare. Capetele metalice ale sondei și conductorilor de rezistor sunt strict interzise să atingă degetele, deoarece acestea vor schimba citirile.

Aparat analogic

Un astfel de dispozitiv are, de obicei, mai multe scale simultan, indicațiile pe care sunt afișate de o săgeată. Pentru a determina care dintre scalelor de a lua lecturi, este necesar să se stabilească de măsurare a determinat mânerul valorii de pe panoul frontal și selectați-l în natură: DC, AC curent sau tensiune, sau rezistența (în ohmi sau kiloomah) butoane de comutare. Fiecare dintre cântare este semnată, deci trebuie doar să găsiți inscripția corespunzătoare dimensiunii alese și să numărați citirile de pe ea.

Pentru măsurători, trebuie de asemenea să conectați corect sondele la soclurile corecte cu inscripția Ω și COM. Dacă este necesar, reglați zero cu un mâner special. Pentru a face acest lucru, atunci când contactele sondei sunt închise, verificați dacă acul instrumentului este la zero. Dacă există o abatere, ajustați-o rotind butonul cu inscripția " zero ".

Metode de măsurare a rezistenței

În funcție de rezistența măsurată, algoritmul de validare se poate schimba. Puteți verifica ca rezistor standard pentru utilizarea în echipamentele radio și contactați contactele circuitelor pentru a căuta o rezistență izolată deschisă sau de testare.

Verificarea rezistenței

Începuturile radioamatorilor deseori încearcă imediat să asambleze echipamente utilizând diverse elemente. Pentru aceasta, sunt comandate rezistoare, condensatoare, diode emițătoare de lumină și alte produse. Când instalați rezistențe în circuit, trebuie să știți exact valoarea nominală pe care o are. Prin urmare, toate elementele trebuie testate prin multimetre. Principiile care trebuie memorate pentru a ști cum să măsurați rezistența cu un multimetru de la un rezistor:

 • Măsurarea trebuie efectuată pe o suprafață neconductoare;
 • Este interzisă atingerea capetelor cablurilor de testare sau a terminalelor rezistorului;
 • Înainte de testare, trebuie să configurați corect contorul.

În interiorul circuitului

Există situații în care deja în circuitul finit este necesar să verificați rezistența unei rezistențe individuale, de exemplu, dacă există defecte sau inexactități în activitatea produsului. În acest caz, dacă încercați să verificați direct ratingul prin atingerea terminalelor, valoarea va fi afișată incorect, deoarece multimetrul măsoară rezistența întregului circuit situat între bornele sondei paralel cu rezistența măsurată.

Prin urmare, pentru a înțelege cum să testați un rezistor cu un multimetru fără a se evapora, trebuie să știți că un singur element este conectat la dispozitivul de măsurare. Pentru aceasta, unul dintre conductorii rezistorului este sudat și valoarea sa este măsurată prin metoda standard.

Continuitatea lanțului

Pentru a testa performanța aparatului, trebuie să testați toate conexiunile prin metoda de testare a rezistenței. Cablurile pentru integritate sunt, de asemenea, monitorizate în acest mod. De exemplu, conexiuni directe între conectori sau linii lungi de interfețe. Aceste conexiuni pot fi verificate și cu un multimetru în modul ohmmetru. Pentru aceasta aveți nevoie de:

 1. Setați mânerul de pe panoul frontal al contorului la modul de testare a rezistenței și limita minimă de măsurare (2-20 Ω);
 2. Identificați contactele circuitului sau cablului între care există o conexiune directă. Acest lucru poate fi văzut pe schema de circuit;
 3. Atașați cablurile de testare la contactele selectate. Dacă pe ecran se afișează ordinea unităților de Ohm (până la sute de Ohmi pentru cablu), atunci circuitul este funcțional.

Testarea izolației

Atunci când instalați cablajul de uz casnic sau de birou, pentru a verifica integritatea și siguranța acestuia, este necesar să verificați rezistența izolației dintre piesele în mișcare. Acest test este utilizat și în dezvoltarea oricărui aparat electric, deoarece izolarea corectă sporește fiabilitatea produsului. Izolarea este de obicei verificată cu un instrument special - un megohmetru sau un termetru. Dar există o oportunitate de a testa izolația și un tester simplu. În acest caz, rezultatul poate fi obținut cu o eroare semnificativă.

Cum se măsoară rezistența cu un multimetru

Pentru a măsura rezistența cu un multimetru, trebuie să vă amintiți acest lucru izolarea produselor conductoare - un lucru specific. Prin urmare, trebuie să respectați regulile de siguranță atunci când lucrați cu acesta.

Primul este că toate lucrările se fac cu oprirea alimentării: opriți întrerupătorul de rețea, scoateți alimentarea din circuit. Al doilea este să ne amintim că izolarea este testată doar la temperatura pozitivă a aerului pe stradă sau într-o încăpere încălzită, deoarece apariția condensului înghețat în interiorul cablului de cabluri distorsionează puternic rezistența acestuia. Din același motiv, nu puteți testa izolarea imediat după mutarea cablului de la o temperatură negativă la o cameră caldă.

Pentru a testa testerul, trebuie să selectați limita maximă de rezistență și să atingeți sondele la capetele opuse ale cablului.

Pentru cablajul de uz casnic monofazat, acesta este conductorul zero și faza. În aparatele electrice, acesta este firul de alimentare și ieșirea carcasei. Valoarea rezultată trebuie să se potrivească cu aparatul electric, cablul sau echipamentul electric specificat în instrucțiunile de utilizare. De obicei, această valoare nu trebuie să fie mai mică de 20 de megaohmuri.

Măsurarea valorii rezistențelor printr-un multimetru este destul de simplă. Unele abilități necesită verificarea integrității circuitelor și testarea izolației. În orice caz, este necesar să se respecte măsurile de siguranță atunci când se realizează aceste lucrări.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetruCum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetru
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFETCum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFET
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numaiCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
Verificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificațiVerificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificați
Cum să alegeți multimetrul digital analogic și digitalCum să alegeți multimetrul digital analogic și digital
Cum se măsoară curentulCum se măsoară curentul
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
» » Cum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetru
© 2021 amigdas.com