amigdas.com

Care este necesitatea unui indicator ecologic?

Conector pentru calibruCaliber-plug este netedă este un dispozitiv pentru controlul dimensiunilor găurilor cilindrice, este utilizat în serie, pe scară largă și în producția de masă. În timpul inspecției, piesa este considerată potrivită dacă ștecherul trece prin lateral și nu trece prin marginea care nu trece prin orificiul monitorizat. Efortul aplicat calibrului ar trebui să fie aproximativ proporțional cu masa sa.

Calibru, proprietățile lor

Un mijloc special de control al uneia sau mai multor dimensiuni, precum și forma și aranjamentul reciproc al suprafețelor ce urmează a fi tratate, se numește calibru. Principala lor diferență față de instrumentele de măsurare universale este că calibrele nu au o scală, deoarece sunt proiectate să controleze un parametru sau complexul lor. De exemplu, folosind un șubler sau micrometru, puteți măsura diametrul real al arborelui și îl puteți compara cu cel indicat pe desen. Aceasta este exact ceea ce fac în producția la scară unică sau la scară mică.

Calibru, proprietățile lorDar, în condițiile de producție de serie și de masă nu este punct de vedere economic, deoarece măsurarea unelte universale, în cazul în care precizia este necesară ordinea de sutimi și miimi de milimetru, rezultatele monitorizării depind de abilitatea lucrătorului. Manevra de înaltă înseamnă un salariu corespunzător, timpul petrecut în procesul de control crește. Acești factori măresc costul de producție.

Avantajele calibrelor:

 • ușurința utilizării permite utilizarea lucrătorilor și a supraveghetorilor cu nivel scăzut de calificare;
 • viteza de control;
 • posibilitatea verificării simultane a mai multor parametri.

dezavantaje:

 • aplicabilitate limitată;
 • imposibilitatea de a determina deviații numerice în mărime.

Introducerea automatizării și a calculatoarelor reduce în mod treptat utilizarea acestor controale în inginerie.

Tipuri de dispozitive

Există următoarele tipuri de calibre:

 1. Tipuri de calibrePluta.
 2. Staples.
 3. Sonde.
 4. Contoare de calibru.
 5. Pentru a verifica aranjamentul reciproc al suprafețelor.
 6. Pentru a controla firul cilindric.

Plug ecartament

Reprezintă o tijă, la ambele capete ale căror elemente sunt cilindrice. Unul dintre ele are cea mai mare dimensiune limită a găurii și se numește opritor fără oprire (NOT), iar cel de-al doilea cel mai mic se numește gateway (PR). Conectorul fără oprire este considerabil mai scurt decât trecerea, astfel încât lucrătorul sau controlerul determină rapid și corect caracterul adecvat al pieselor.

Plug ecartament

Indicatoarele netede sunt realizate din mâner compozit, din oțel sau din plastic, în care sunt fixate inserții cu dornuri conice sau duze cilindrice. Pentru a testa găuri în intervalul de la 2 până la 50 mm, sunt executate burdufuri conice, iar pentru găurile cilindrice în intervalul de 30-100 mm se execută duze cilindrice. Dacă inserția este numai pe o parte a mânerului, atunci aceste manometre sunt numite una față-verso.

Caliber capse

Folosit pentru a controla diametrele arborilor, designul este unilateral și bidirecțional. la fel ca și în cazul dopurilor, suportul OL trebuie să treacă și suportul NU trebuie să treacă prin arbore. În caz contrar, arborele este considerat necorespunzător, iar căsătoria va fi recuperabilă numai dacă trebuie să eliminați excesul de metal pentru a obține rezultatul dorit.

Folosind consola, acestea ar trebui în nici un caz puterea de a împinge axul, deoarece suportul poate „deschide“, și de a crește distanța dintre suprafețele de măsurare datorate conformității, datorită design-ului său. Pentru a preveni acest lucru este necesar să fixați suportul pe un arbore amplasat orizontal doar sub influența propriei greutăți. În acest caz, arborele este de asemenea rotit, ceea ce permite să se controleze în același timp abaterile de la profilul circular din secțiunea transversală.

Capsele sunt pentru testarea unei singure dimensiuni (numite rigide) și reglabile, ceea ce vă permite să controlați o anumită gamă de diametre ale arborelui. Piesele reglabile sunt fabricate din aliaje dure, ceea ce contribuie la o creștere semnificativă a duratei lor de viață.

Caliber capse

Testați calibrele

Acestea sunt seturi de plăci de oțel cu o grosime de 0,02 până la 1 mm și o lungime de 100 sau 200 mm. Ele sunt folosite pentru a controla decalajul dintre suprafețe atunci când asamblați diferite mecanisme. În acest caz, una sau mai multe sonde sunt introduse în spațiul din set pentru a găsi valoarea dorită.

Utilizând sonde, este important să respectați anumite reguli:

 • Testați calibreleCând se măsoară, sonda trebuie să se deplaseze fără efort și să nu cadă liberă;
 • se recomandă ungerea ușoară a plăcii;
 • Nu depuneți eforturi prea mari la sonde, pentru a nu le deteriora;
 • Dimensiunea decalajului este determinată de însumarea grosimii tuturor probelor din set, care sunt complet incluse în spațiul gol.

Contoare de calibru

Serveste pentru a controla suprafetele conice, de exemplu, conuri de unelte. Cu ajutorul unui inel calibru, se verifică adecvarea suprafețelor externe, iar plug-in-ul este adecvarea celor interne. O parte este considerată potrivită dacă fundul ei se află în zona dintre riscuri sau între planurile pervazului. Această distanță este egală cu toleranța.

Calibre pentru verificarea aranjării suprafețelor

Pot exista o varietate de modele. Cu ajutorul lor ei controlează:

 • Contoare de calibrucoaxialitatea a două sau mai multe găuri, precum și a gurilor arborilor;
 • distanța dintre axele găurilor;
 • Paralelismul, perpendicularitatea sau înclinația suprafețelor sau axelor;
 • distanța dintre axa găurii și plan;
 • adâncimea diferitelor canale și muchii.

Elementele de măsurare de acest tip de calibru sunt dispuse în așa fel încât să reproducă configurația suprafețelor pieselor de împerechere.

Calibre pentru testarea firelor cilindrice

Aplicat pentru inspecția complexă a diametrului mediu, a unghiului profilului, precum și a celui mai mare diametru interior al filetului exterior sau cel mai mic diametru exterior al filetului interior. Cu ajutorul acestor dispozitive sunt verificate firele metrice, inch, trapezoidale, axiale și rotunde cu diametrul de la 1 la 600 mm.

Kitul de control este format din manometre (PR) și non-flow (NOT), și de asemenea de la control, care servesc la verificarea calibrului de lucru al inelelor și prizelor.

Calibre pentru testarea firelor cilindrice

Măsurătorile trebuie să fie înșurubate în mod liber cu un filet controlat, iar gabaritele neetanșe trebuie să fie înșurubate cu el. Este permisă înșurubarea măsurătorilor fără debit până la 2 rotații, în timp ce numărul de rotații este determinat atunci când calibrul și articolul controlat sunt deșurubați. Dacă firul piesei testate este scurt (mai puțin de 3 rotații), atunci nu este permisă înșurubarea calibrului impracticabil.

Gabaritul PR are o lungime de ordinul a 80% din lungimea șurubului, adică lungimea de contact dintre firul șurubului și piuliță măsurată de-a lungul axei.

În non-stop - lungimea nu este mai mică de 3 rotații.

Cerințe privind fabricarea și funcționarea

Pentru toate calibrele, indiferent de scopul și tipul lor, sunt îndeplinite următoarele condiții:

 1. Cerințe pentru fabricarea calibrelorPrecizie ridicată a aranjamentului suprafețelor de lucru. Toleranțele pentru fabricarea calibrelor sunt considerabil mai mici decât toleranțele articolelor controlate.
 2. Rigiditate care nu permite deformări în măsurare. Cele mai multe capse sunt mari.
 3. Rezistență bună la uzură, reduce costul de fabricație și testarea calibrelor. Elementele de măsurare sunt fabricate din oțeluri aliate X, SHX15, oțeluri de scule U10A, U12A, precum și aliaje dure.
 4. Rezistența la coroziune prin utilizarea de acoperiri speciale.
 5. Marcarea obligatorie a manometrelor care indică dimensiunea nominală și abaterile sale marginale.

Deoarece calibrele sunt un instrument scump și responsabil, se recomandă să respectați cu strictețe anumite reguli atunci când lucrați cu ei:

 • în nici un caz nu aplicați forță calibrului sau le supuneți loviturilor;
 • Suprafețele controlate trebuie să fie curate, uscate și fără burturi;
 • la verificarea unei părți, este interzisă rotirea acesteia;
 • Este imposibil să se efectueze controlul produselor calde sau calde, deoarece în acest caz dimensiunile lor se schimbă, iar uzurătorile se uzează mai repede;
 • respectați cu strictețe termenii controalelor de control.

În timpul depozitării, suprafețele de lucru ale calibrelor nu trebuie să vină în contact cu obiecte metalice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să faci un jig de mobilăCum să faci un jig de mobilă
Cum se măsoară tensiunea cu un voltmetruCum se măsoară tensiunea cu un voltmetru
Pătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegereaPătrunde: descriere, aplicare, sfaturi privind alegerea
Șurub de strângere: elemente, aplicații, avantajeȘurub de strângere: elemente, aplicații, avantaje
Cum se utilizează și se măsoară cu ajutorul unui etrierCum se utilizează și se măsoară cu ajutorul unui etrier
Cum se utilizează corect micrometrulCum se utilizează corect micrometrul
Caliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectareCaliper digital: principiu de funcționare, caracteristici de proiectare
Masina de spalat pentru metal: caracteristici si tehnologie de contorizareMasina de spalat pentru metal: caracteristici si tehnologie de contorizare
Micrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționareMicrometru electronic: tipuri, echipamente și reguli de funcționare
Mașină de coordonat-plic: scop, principiu de funcționare, tipuriMașină de coordonat-plic: scop, principiu de funcționare, tipuri
» » Care este necesitatea unui indicator ecologic?
© 2021 amigdas.com