amigdas.com

Cum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetru

Testele cu diodeAdesea, comandanții trebuie să verifice dacă serviciul de radioelectronică este util, cum ar fi dioda semiconductoare. Scopul său este de a transporta un curent atunci când acesta curge într-o singură direcție (de la anod la catod) și nu trece sub ea curge în sens invers (de la catod la anod). Această proprietate explică chiar numele semiconductorului. Aceasta este esența testului diodelor: trebuie să îndeplinească funcțiile specificate, așa cum sunt cerute în circuit.

Tensiunea de tensiune

Una dintre caracteristicile principale ale elementelor semiconductoare - tensiune de tensiune, adică valoarea tensiunii aplicate elementului în conexiunea directă, la care trece curentul prin el. Pentru diferite tipuri de diode, această tensiune are diferite valori de valori. Pentru germaniu, această gamă este de la 0,3 la 0,7 volți, pentru cele din siliciu care variază între 0,7 și 1,0 volți. Prin această valoare, dioda semiconductoare este considerată a fi în ordine.

Erori de bază ale semiconductorilor

Defecțiuni la semiconductoriDiodele pot eșua din diverse motive. Cele mai frecvente dintre ele: fluxul de curent crescut prin circuit, depășind valoarea maximă a tensiunii inverse și altele (de exemplu, impactul termic sau mecanic). Principalele defecțiuni ale acestor semiconductori sunt defectarea și spargerea. Ambele defecțiuni pot fi detectate utilizând un multimetru. În defalcare, multimetrul conectat la elementul din modulul de măsurare a rezistenței prezintă o rezistență minimă de ordinul unui ohmi. La spargere, dispozitivul de masurare in acelasi mod va arata rezistenta infinita atat la conectare directa, cat si in retur.

Verificați de contor

Înainte de începerea lucrului, trebuie verificate toate tipurile de elemente. Nu neglija această regulă. Există mai multe modalități de a verifica dioda:

  • Principala metodă de verificare este utilizarea unui multimetru. Contor de metru încorporat. Multe multimetre au modul p-n jumping. Acest mod este indicat, de obicei, de o pictogramă cu diodă de pe panoul frontal. Pentru a apela multimetrul cu o diodă, setați butonul contorului dvs. la indicația diodei sau apăsați butonul cu acest simbol pe panoul frontal al instrumentului. Apoi conectați sonda roșie la anodul elementului verificat și sonda neagră la catod. Aflați care dintre concluzii este anodul și ce catod, puteți afla pe Internet, după citirea descrierii diodei pe care o utilizați. Descrierile indică de obicei marcajul. Când este conectat în modul descris, multimetrul ar trebui să prezinte tensiunea directă a pragului diodei de testare. Dacă elementul este defect, instrumentul va afișa zero sau foarte diferit de valoarea de prag. Atunci când conexiunea este întoarsă înapoi (sonda neagră a multimetrului la anod, sonda roșie la catod), multimetrul trebuie să aibă tensiune zero.
  • Verificarea diodelorTrebuie să suneți dioda dacă multimetrul dvs. nu acceptă modul de testare a semiconductorilor. Colectați o diagramă simplă. Conectați în serie o sursă de curent continuu cu o tensiune nominală de 5 volți, un rezistor cu rezistență de 100 ohmi și un semiconductor care urmează să fie testat. Conectați catodul la minusul sursei de alimentare și anodul la rezistență. Apoi treceți multimetrul în modul de detectare a tensiunii DC. Conectați cablul de testare roșu al multimetrului la anodul diodei de testare și sonda neagră la catod. Dacă elementul este în stare bună, contorul va afișa tensiunea directă pe prag.
  • Verificarea diodelor în cazul în care multimetrul nu are un mod de continuitate semiconductor. Selectați modul de măsurare a rezistenței de pe multimetru, domeniul rezistenței măsurate până la 2 kOhm. Conectați sonda roșie la anod, sonda neagră la catodul elementului. În acest caz, instrumentul de măsurare ar trebui să arate rezistență de ordinul a sute de ohmi. Dacă conectați multimetrul la un semiconductor, dimpotrivă (o sondă neagră la anod, roșu la catod), atunci ar trebui să prezinte rezistență infinită sau o pauză în circuit. Dacă sunt date alte indicații, elementul este defect.

Diagnosticarea funcționalității unei diode zener

Un stabilitron este un element semiconductor, stabilizând tensiunea într-un domeniu destul de îngust. În acest caz, pot trece prin acesta curenți diferiți, atât mari cât și mici. Intervalul de stabilizare a diodei zener este de obicei limitat la o sută milivolți. Structurally, dioda zener este o diodă și, în conexiunea directă, funcționează. Stabilizarea tensiunii pe care o produce la aplicarea tensiunii în legătură inversă. Este posibil să se verifice corectitudinea unei diode zener cu un multimetru în același mod ca o diodă normală.

Măsurarea tensiunii de stabilizare

Cum se măsoară stabilizarea tensiuniiEste necesar să se colecteze o schemă mică. Pentru aceasta, este secvențial necesar pentru a conecta sursa reglabilă de putere (aceasta ar trebui să arate tensiunea și curentul prin sarcină) limitarea curentului rezistor (evaluat de la unu până la 10 ohmi, puterea disipată depinde de stabilizare a tensiunii, dar ia nu mai puțin de 0.125 W) și o diodă Zener. Dioda zener este conectată la poziția sursei de alimentare, anodul este conectat la o rezistență limitatoare de curent. Apoi urmați acești pași:

  1. Conectați multimetrul la dioda zener (conductor de testare roșu la catod, negru la anod), comutați la modul de detectare a tensiunii DC și selectați domeniul de măsurare la 200 V.
  2. Pe sursa de alimentare, setați tensiunea minimă.
  3. Porniți sursa de alimentare și creșteți treptat nivelul de tensiune pe ea.
  4. De îndată ce observați că curentul curge prin circuit, opriți reglarea sursei de alimentare și urmăriți tensiunea stabilizatorului de tensiune stabilizator pe multimetru.

Verificarea diodelor fără evacuare

Testarea diodelor fără evacuareLa verificarea elementelor din interiorul circuitelor, există unele dificultăți în determinarea caracteristicilor lor, deoarece contorul testează toate părțile circuitului incluse între sondele sale de măsurare. Astfel, este necesar să se excludă posibile variante ale fluxului de curent în circuitul în care este instalat elementul dorit. Cea mai simplă versiune - evapora una din concluziile diodei pe care trebuie sa o testezi. Apoi rezultatele măsurătorilor vor fi fiabile. După efectuarea evaporării unuia dintre terminalele elementului, îl puteți verifica prin oricare dintre metodele enumerate mai sus.

Dacă unul dintre conductori este problematic, deconectați sursa de alimentare a circuitului și încercați să verificați dioda fără a o evapora. În acest caz, nu ar trebui să existe elemente în circuitul de manevră a elementului de verificat. Rezultatele auditului ar trebui, de asemenea, să fie fiabile.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Cum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFETCum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFET
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Ce este o diodă, principiul de funcționare și de lucru în circuitCe este o diodă, principiul de funcționare și de lucru în circuit
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum funcționează dioda și ce tipuri existăCum funcționează dioda și ce tipuri există
Cum de a testa un triac folosind un testerCum de a testa un triac folosind un tester
Cum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetruCum se testează o diodă zener și un regulator de tensiune cu un multimetru
Cum se măsoară rezistența, sunați circuitul cu un ohmmetruCum se măsoară rezistența, sunați circuitul cu un ohmmetru
O explicație a modului în care un curent continuu diferă de o variabilăO explicație a modului în care un curent continuu diferă de o variabilă
» » Cum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetru
© 2021 amigdas.com