amigdas.com

Ce este fertilitatea la bărbați și femei?

Ce înseamnă fertilitatea?Astăzi, problemele de concepție și purtare a unui copil, precum și infertilitatea bărbaților și femeilor sunt foarte relevante. Probabil că modul de viață și ritmul lumii moderne afectează negativ aceste probleme. Multe femei experimentează din cauza incapacității lor de a deveni gravide și de a aduce fructe.

Cu toate acestea, nu merită descurajat. Cel puțin, este necesar să învățăm cât mai mult posibil despre un astfel de concept ca fertilitatea, care să conțină toate informațiile despre capacitatea bărbaților și a femeilor de a se dezvolta. Poate că acest articol va arunca o lumină asupra situației dvs. și vă va ajuta să ieșiți din ea.

Conceptul general al fertilității sexelor

Ce este fertilitatea? Wikipedia oferă un scurt răspuns: "Aceasta este capacitatea ambelor sexe de a concepe." Luați în considerare conceptul în detaliu.

Fertilitatea este un termen care este folosit într-un mediu medical pentru a descrie aspecte ale capacității unei persoane care a ajuns la pubertate să se reproducă. Aceasta este o caracteristică biologică, care reflectă capacitatea fie unei persoane particulare, fie unui grup de oameni (de exemplu, geografice unite), la reproducere.

În latină, cuvântul înseamnă fertil sau prolific. Acest concept este contrar în esență și în sensul conceptului de infertilitate. Termenul a apărut în limba rusă din literatura științifică medicală engleză, însă semnificația a rămas aceeași.

Deoarece pentru concepția unui copil sunt necesari doi adulți maturi sexuali, acest concept se aplică atât bărbaților, cât și femeilor. Aceasta înseamnă că disting între fertilitatea feminină și masculină. Femeia înseamnă abilitatea organismului unei anumite femei de a concepe un copil și de al suporta. Fertilitatea masculină arată cât de mult este capabil un anumit om să-și fertilizeze partenerul.

Când un bărbat și o femeie se căsătoresc, atunci discursul poate merge deja despre fertilitatea cuplului. În acest caz, va fi un indicator colectiv, indicând capacitatea lor generală de a concepe, de a supraviețui și de a da naștere.

Conceptul de "fertilitate" se aplică persoanelor care se află într-o epocă în care proprietățile și proprietățile lor fiziologice permit reproducerea puilor. Începutul vârstei de reproducere în sexul cel mai echitabil este momentul primei menstruații și sfârșitul debutului menopauzei. Adică, vârsta de reproducere a femeii este de câteva decenii, timp în care ea ovulează continuu și are loc menstruația.

Vârsta de reproducere la bărbați vine de obicei de la 14 sau 15 ani. De la această vârstă la bărbații tineri sperma conține deja spermatozoizi vii capabili de fertilizare. Dacă în viața unui bărbat nu există factori care să afecteze negativ sperma, atunci este capabil de fertilizare până la moarte. Dar femeia este limitată în timp. Prin urmare, în general, vârsta de reproducere este considerată a fi intervalul de la 15 la 49 de ani.

Fertilitatea la bărbați - ce este?

Ce este fertilitatea?Fertilitatea masculină, pe scurt, capacitatea de a produce relații sexuale și de a elibera sperma în calea sexuală a unei femei, adică să o fertilizeze. Desigur, capacitatea de a fertiliza depinde de calitatea spermei si de "viata" spermatozoizilor. Pentru a obține o estimare a calității spermei unui bărbat specific, aveți nevoie se supun procedurii de spermogramă.

Rezultatele unei spermograme pot include evaluări ale fertilității unui bărbat ca:

  • normal
  • scăzut
  • a crescut.

Există o nuanță aici. Spermograma, de fapt, oferă doar o evaluare generală, teoretică a capacității unui om de a se fertiliza în acest moment. Deoarece evaluarea "fertilității scăzute" nu înseamnă că un bărbat nu poate fertiliza o femeie. Aceasta ar trebui înțeleasă ca o scădere a abilității unui fertilizant. De asemenea, fertilitatea ridicată nu înseamnă posibilitatea de fertilizare din prima dată, deoarece nimeni nu garantează că spermatozoizii chiar sănătoși pot găsi un ou.

Pe baza datelor obținute din spermograma, medicii fac o previziune de fertilizare pentru un act sexual, pentru care folosesc Indicii Farris și Kruger. Adesea, în acest caz, se folosește conceptul de "indice de fertilitate", prin care se înțelege capacitatea unui anumit om de a concepe un făt. Pentru a obține valorile indicelui Farris, se calculează numărul și procentul de spermatozoizi nemișcați, inactivi și mobili în întreaga cantitate de spermatozoizi și într-un mililitru.

Valoarea normală a indicelui este de 20,0. Dacă valoarea indicelui este mai mică de 20, atunci fertilitatea spermei este redusă. Dacă indicele Farris este mai mare de 20, înseamnă că fertilitatea spermei este normală. Fertilitatea crescută va fi luată în considerare dacă indicele arată o valoare mai mare de 25. Un bărbat cu un astfel de indice de spermă poate impregna orice femeie la prima încercare.

Pentru a obține valorile indicelui Kruger, măsurați dimensiunile spermatozoizilor: coada, gâtul, capul. Indicele este scris în procente. În cazul în care valoarea indicelui Kruger este sub 30%, atunci fertilitatea omului este scăzută. Dacă mai mult de 30%, atunci fertilitatea este bună și puteți prezice o concepție de succes.

Ce este fertilitatea la femei

Cum să înțelegi fertilitateaDeci, cu fertilitatea masculină, am rezolvat-o. Dar fertilitatea la femei, ce este? Fertilitatea doamnei depinde direct de ovulația normală. Adică capacitatea de a concepe depinde de disponibilitatea unui ou maturat. În procesele normale, ovarele trebuie să elibereze fiecare ou preparat pentru fiecare ciclu menstrual. Acest proces se numește ovulație.

Dacă ovulația nu a avut loc în acest ciclu, atunci femeia nu este capabilă să rămână însărcinată și să spună că nu este fertilă. Dar dacă ovulația a avut loc, atunci probabilitatea de a concepe în acest ciclu menstrual este egal cu 20%. În acest caz, ei spun că o femeie este fertilă. Capacitatea maximă a unei femei de a se concepe este atinsă în timpul perioadei de ovulație, așa că în aceste zile trebuie să aveți relații sexuale pentru sarcină.

Dacă procesul de maturare și eliberare a oului este rupt, atunci abilitatea femeii de a concepe este considerată a fi redusă. Se știe că, după 35 de ani, o femeie fără ovulație suferă 5-7 cicluri pe an. În consecință, fertilitatea femeilor de această vârstă a fost deja redusă. Cu toate acestea, la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani ovulația nu are loc doar o dată sau de două ori pe an. Prin urmare, capacitatea femeilor de a concepe la această vârstă este mult mai mare.

La femei, procesele de ovulație și capacitatea de a purta și de a da naștere unui copil sunt reglementate de mecanisme nervoase și hormonale. În consecință, încălcarea lor duce la scăderea abilității de a concepe la femei de orice vârstă. Este un stres care afectează în mod negativ fundalul hormonal și reduce fertilitatea unei femei. Dar dacă factorii de stres pot fi eliminați, fertilitatea se poate recupera, iar femeia va fi capabilă să rămână gravidă.

Vârsta fertilă a unei femei

Vârsta fertilă sau vârsta de fertilitate (aceeași vârstă de reproducere) este decalajul la vârsta doamnei, atunci când este capabilă să nască descendenți. Merită să spunem că perioada de reproducere a femeilor este mult mai scurtă decât cea a bărbaților. O femeie dobândește capacitatea de a concepe după prima menstruație și o menține menopauza. Și aceasta este de aproximativ 15 la 55 de ani.

Dar aici trebuie să vă gândiți că abilitatea de a concepe devine mai mică odată cu vârsta. Cu cat mai multi ani, cu atat aceasta capacitate este mai mica. La vârsta de 45 de ani, posibilitatea de a rămâne gravidă este semnificativ mai mică decât în ​​20 de ani. În același timp, până la vârsta de 20 de ani, fetița nu este gata să fie mamă, de aceea, de fapt femeie de reproducere 20-49 de ani.

În această perioadă, toate femeile aparțin oricărei etape:

  1. Conceptul de fertilitateStadiul de reproducere este mai devreme. Etapa începe cu prima menstruație și se termină în 20 de ani. În acest interval de timp, ovulația este destul de rară, deoarece ciclul menstrual devine mai bun și fundalul hormonal este echilibrat. Cu toate acestea, atunci când intrați în relații sexuale, probabilitatea de a rămâne gravidă este ridicată.
  2. Stadiul reproductiv al mijlocului este marcat de limitele de 20-40 de ani. Aceasta este menstruația regulată, hormonii în echilibru, sănătatea bună. Aceasta este cea mai bună perioadă pentru nașterea copiilor.
  3. Etapa reproductivă târzie include femeile în vârstă de 40-45 de ani. În această perioadă, shake-urile hormonale încep deja, dar ovulația și lunar sunt încă regulate. Corpul începe formarea premenopauză. Sarcina poate să vină în mod natural, dar pentru sarcină poate fi necesară îngrijirea medicală.
  4. Perioada de diminuare a fertilității durează de la 46 până la 58 de ani. În acest moment, punctul culminant începe. Ovulația devine rare, neregularitățile menstruale, cantitatea de hormoni scade. Sarcina naturala este posibila, dar copilul poate fi supus numai atunci cand iau medicamente care contin hormoni.

După cum vedem, pentru o femeie cea mai favorabilă pentru concepția copiilor este vârstă 20-40 de ani.

Zile de fertilitate

Am atins deja perioada de fertilitate maximă a unei femei în cadrul aceluiași ciclu menstrual, acum ne vom ocupa mai mult de aceasta.

Pentru a determina zilele de fertilitate, ciclul menstrual al unei femei sunt împărțite în trei faze:

  • Explicarea termenului fertilitatePrima jumătate a ciclului menstrual (de la sfârșitul menstruației până la apariția ovulației) se caracterizează prin infertilitate relativă. Adică, pentru a concepe în această perioadă, șansele sunt minime.
  • Mijlocul ciclului menstrual sau faza de fertilitate se caracterizează printr-o mare probabilitate de a rămâne gravidă. În această perioadă a ciclului menstrual, apare ovulația. Și deoarece spermatozoizii pot exista timp de până la 4 zile în corpul unei femei, este destul de posibil să aștepți un ou. Faza de fertilitate durează 4 zile înainte de ovulație și 4 după.
  • Faza infertilității este perioada care apare în a 5-a zi după ovulație și durează aproximativ 14 zile. Prin numele fazei este clar că rămânerea gravidă în această perioadă este aproape imposibilă, deoarece ovulul a murit deja.

Pentru a rămâne gravidă, este necesar să încercați în mijlocul ciclului, când oul părăsește ovarul.

Așa cum sa arătat în articol, fertilitatea este o proprietate inalienabilă a corpului uman, inerent atât bărbaților, cât și femeilor. Nivelul de fertilitate este afectat de diverși factori, ca rezultat, poate scădea și crește. Dar, în general, este complet dependentă de sănătatea umană.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Care este hormonul lg și pentru ce funcții răspunde bărbaților și femeilorCare este hormonul lg și pentru ce funcții răspunde bărbaților și femeilor
Indicații pentru testul mar, ceea ce înseamnă un rezultat negativIndicații pentru testul mar, ceea ce înseamnă un rezultat negativ
De ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbațiDe ce să luați un test de sânge pentru testosteron la bărbați
Ce este raționalitatea și gândirea rațională?Ce este raționalitatea și gândirea rațională?
Visele - de ce visul de a naște un copil?Visele - de ce visul de a naște un copil?
Androgyne - acestea sunt mituri antice sau realități ale viitoruluiAndrogyne - acestea sunt mituri antice sau realități ale viitorului
Vitamine pentru bărbați în planificarea sarciniiVitamine pentru bărbați în planificarea sarcinii
Poate femeile gravide să bea berePoate femeile gravide să bea bere
Efectul alcoolului asupra celulelor sexuale masculine și feminineEfectul alcoolului asupra celulelor sexuale masculine și feminine
Vitamina E în planificarea sarciniiVitamina E în planificarea sarcinii
» » Ce este fertilitatea la bărbați și femei?
© 2021 amigdas.com