amigdas.com

Cum să verificați sau să sune un condensator cu un multimetru

Cum se testează un condensator cu un multimetruAparatele de uz casnic moderne au unități electronice de comandă, în care sunt utilizate diverse componente radio, inclusiv condensatoare. Eșecul lor duce la defalcarea echipamentului scump, deși ei înșiși costă un ban. Este important să știți cum să verificați condensatorul cu un multimetru la domiciliu, având în vedere tipul său și ce parametri trebuie să fie testați.

Etapa pregătitoare

Înainte de a începe testul, trebuie să determinați tipul de condensator disponibil. Ele sunt polare și nepolare. Poziția polară a casetei indică un contact plus și minus.

Este necesar să faceți o inspecție vizuală. Dacă sunt prezente următoarele fenomene, atunci radio component unic din ordine:

 • stânjenirea corpului sau ruptura acestuia;
 • întunecarea pe carcasă sau pe bord lângă contacte;
 • fluxul de electroliți.

Dacă aceste fenomene nu sunt notate, atunci ar trebui să procedăm la o etapă ulterioară. Dar înainte de asta trebuie să vă amintiți să descărcați condensatorul prin simpla închidere a contactelor cu o șurubelniță cu mâner izolat.

Verificați defecțiunile și defecțiunile

Unul dintre motivele eșecului condensatorului este defectarea stratului dielectric sau întreruperea contactului intern. oricare dintre ei Testarea multimetrului începe cu un diagnostic acestea sunt defectele datorate faptului că acestea se întâlnesc cel mai adesea.

Cum să verificați condensatorul

Modul de măsurare a rezistenței cu valoarea maximă este setat pe multimetru. Sondele multimetrului sunt atașate la contactele radioelementului evaporat și descărcat cu respectarea polarității.

Prima dată a apărut valoarea rezistenței ar trebui să înceapă să crească și, în cele din urmă, după câteva secunde, arată o valoare infinită. Pe ecranul multimetrului, o rezistență infinit de mare este indicată de simbolul "1".

Dacă figura "1" a apărut imediat, atunci există o pauză în condensator. Dacă valoarea nu crește și indicatorul "0" este aprins, atunci există o defalcare a dielectricului. În acest caz, componenta radio testată funcționează ca un conductor obișnuit și poate să deranjeze o parte din elementele plăcii.

Pentru a testa condensatoarele nepolare pe multimetru, este setată o limită de măsurare de 2 MΩ. Dacă în timpul testului rezistența se dovedește a fi mult mai mare sau mai mică de 2 megohms, piesa trebuie înlocuită.

Proprietarii aparatelor electrice vechi, dar fiabile, sunt uneori nedumerite de întrebarea cum se poate apela un condensator cu un multimetru de tip analogic. Răspunsul este simplu: în conformitate cu aceeași schemă ca multimetrul digital. În loc de numerele de pe ecran se va executa pe săgeata de scală - aceasta este întreaga diferență.

Măsurarea capacității

Trebuie remarcat faptul că acest tip de verificare nu poate fi efectuat de toate modelele de multimetre. Va fi necesar să aveți la îndemână un dispozitiv profesionist sau semiprofesional, în care este prevăzută o funcție de verificare a capacității.

Ordinea de lucru este după cum urmează:

 • partea este evacuată prin închiderea contactelor;
 • cu respectarea polarității (dacă acesta este un tip polar) sondele instrumentului sunt aplicate la terminalele de contact ale condensatorului;
 • Valoarea de capacitate obținută este comparată cu valoarea nominală.

Dacă capacitatea și valoarea nominală rezultate diferă cu 20% sau mai mult, piesa trebuie înlocuită.

Verificarea schemei

Când se evaporă condensatorul, acesta își poate restabili proprietățile pentru o perioadă de timp datorită încălzirii. Testarea parametrilor în afara circuitului va produce rezultate incorecte. Această proprietate, cel mai adesea, are un tip electrolitic. Cum să verificați un condensator cu un multimetru fără a se evapora - în primul rând, trebuie să vă familiarizați cu circuitul.

Cum se poate apela un multimetru cu condensator

Un condensator special este amplasat într-o locație specifică într-un anumit circuit. Dacă începeți să o verificați fără acțiuni preliminare, atunci alte elemente vor schimba partea de testare sau ar afecta în mod semnificativ rezultatele măsurătorilor. Dacă este posibil - scoateți contactele de pe alte elemente ale circuitului, care sunt conectate în serie la piesa de testare. După aceasta, condensatorul poate fi verificat cu un multimetru.

Verificați cu un voltmetru sau fără un dispozitiv

Ce se întâmplă dacă nu există un multimetru aproape la îndemână, ci doar cea mai simplă versiune a instrumentelor electrice de măsurare - un voltmetru și pot verifica condensatorul? Da, este posibil, dar datele vor fi estimate. Procedura de verificare cu un voltmetru este următoarea:

 • elementul este evaporat din circuit;
 • o tensiune de aproximativ 60-70% din tensiunea nominală este aplicată contactelor piesei;
 • sondele de voltmetru sunt atașate la contactele condensatorului încărcat și indicatoarele sunt imediat fixate.

Condensatorul, atunci când este verificat cu un voltmetru, este descărcat rapid, deci într-o secundă citirile vor fi incorecte.

Este necesar să se ia în considerare numai mărimea tensiunii pe care dispozitivul a arătat-o ​​în momentul închiderii circuitului cu contactele componentei radio. Dacă valoarea nominală a tensiunii este aproximativ aceeași cu cea indicată de voltmetru, atunci "condder" funcționează. În caz contrar, este necesară înlocuirea acestuia.

Verificați fără instrumente de măsurare

Acest tip de verificare nu este corect și va oferi posibilitatea de a determina aproximativ operabilitatea condenului verificat. Procedura este după cum urmează:

 • Verificarea manuală a condensatoruluipartea este lipită;
 • este alimentat cu o tensiune ușor sub valoarea nominală (indicată pe carcasă);
 • o șurubelniță cu mâner izolat închide contactele și evaluează descărcarea de scântei rezultată.

Dacă nu există nici o scânteie sau este foarte slabă, atunci acumulatorul de sarcină nu o câștigă sau nu o ține deloc. Această parte trebuie înlocuită.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se repară o sursă de alimentare a computeruluiCum se repară o sursă de alimentare a computerului
Cum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFETCum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFET
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să verificați bobina de aprindere cu un multimetruCum să verificați bobina de aprindere cu un multimetru
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetruCum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetru
Verificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificațiVerificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificați
Cum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetruCum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetru
Cum să alegeți multimetrul digital analogic și digitalCum să alegeți multimetrul digital analogic și digital
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
» » Cum să verificați sau să sune un condensator cu un multimetru
© 2021 amigdas.com