amigdas.com

Ce și cum să degresați suprafața metalului înainte de a picta

Cum să degresați metalulDegresarea produselor metalice înainte de aplicarea vopselelor și lacurilor nu este mai puțin importantă decât îndepărtarea ruginei. Acesta asigură o mai bună aderență a stratului decorativ la substrat, previne coroziunea și prelungește semnificativ durata de viață. Dezvoltarea tehnologiilor oferă tot mai multe răspunsuri la întrebare, ce degresează suprafața înainte de vopsire și garantează posibilitatea obținerii unui strat de finisare de înaltă calitate.

Conceptul general al metodei

Procesul de degresare implică îndepărtarea de pe suprafața metalică a contaminanților, care sunt conținute în lustruire, uleiuri și lichide de răcire. Bitum, gudron și masticuri, amprente digitale și picături de transpirație, resturi grase ale compușilor de spălare și gravare trebuie, de asemenea, distruse. Ele cad pe metal în diferite moduri, dar rezultatul este întotdeauna același:

 • deteriorarea umectabilității suprafeței cu materiale de vopsea și lac;
 • întârzierea formării filmului;
 • încălcarea altor procese de formare a straturilor.

Prin numărul de reziduuri de grăsime de pe un metru pătrat, suprafața se distinge printr-o suprafață slabă - până la 1 g, mediu - de la 1 la 5 g și mărită - peste 5 g din gradul de contaminare. Când alegeți ce să degresați suprafața, trebuie să vă familiarizați cu caracteristicile produsului. Acestea includ:

 • eficacitate;
 • ușurința utilizării;
 • de securitate;
 • consum;
 • pret.

Este de dorit să se acorde prioritate brandurilor de producători populari care s-au dovedit a fi pe piață. Ele pot costa mai mult decât omologii puțin cunoscuți, dar efectul aplicației va fi mai semnificativ. Din motive de siguranță, degresarea se efectuează în zone bine ventilate. Pentru a proteja ochii de praf și reactivi chimici sunt utilizați ochelari, respirator - un aparat respirator, deoarece mulți solvenți sunt toxici. O îmbrăcăminte de lucru de tip panza sau o șorț va proteja pielea. În timpul lucrului, este interzisă fumatul și utilizarea surselor deschise de flacără.

Curățarea mecanică a substratului

Această metodă consumatoare de timp face posibilă obținerea unei suprafețe abrazive cu proprietăți adezive bune. Stratul de murdărie poate fi îndepărtat cu o mână sau unelte electrice, un burghiu cu o duză specială, o perie de oțel sau o hârtie de șlefuit, atunci va fi utilă o desprafuire suplimentară a bazei curățate. Această opțiune de degresare este pe termen lung, lasă în urmă o urmă de abrazivi și, prin urmare, deseori servește ca o procedură preliminară înainte de a folosi compuși chimici.

Sablare de piese

Cum să degresați suprafața

Metoda se referă la metode abrazive la rece, când particule de nisip sunt aruncate pe suprafața metalului într-un curent de aer comprimat. Acest lucru vă permite să îndepărtați praful, murdăria, scara, produsele de coroziune și grăsimile: uleiuri, masticuri, bitum. Cu sablare, apar deformări microscopice ale suprafeței, creând o ușurare cu crestături puțin adânci. Ele dau proprietatilor de adeziune ridicata si permit obtinerea unui strat de vopsea si lac de inalta calitate.

Echipamentul special se numește mașină de sablare. În timpul funcționării, compresorul pompează aerul în rezervor, nisipul intră din rezervor, iar operatorul rupe suprafața care urmează să fie curățată cu particule abrazive.

Performanța necesită o anumită calificare, iar echipamentul nu este ieftin. Cu toate acestea, în ceea ce privește pregătirea preliminară pentru colorare, această metodă este cea mai eficientă.

Curatarea suprafetelor chimice

Această metodă comună de degresare nu ia mult timp, nu necesită abilități speciale și eforturi fizice. Suprafața ce urmează a fi curățată este tratată cu un lichid special, care, în funcție de tipul reacției chimice, distruge contaminarea prin dizolvare, emulsificare sau saponificare. Toate produsele pentru degresare sunt împărțite în trei grupe:

 • organic;
 • emulsie;
 • alcalin sau acid.

Degresoarele organice

Ele sunt obținute în timpul procesării uleiului și sunt hidrocarburi aromatice, alcooli sau esteri. Astfel de degresanți sunt ieftine, ușor de utilizat și eficiente. Se dizolvă ușor grăsimile și urmele de hidrocarburi: păcură, lubrifianți, uleiuri, bitum. Acestea sunt toxice și periculoase la foc, iar datorită ratei ridicate de evaporare nu sunt utilizate pentru a elimina contaminanții extinși.

Degresarea suprafeței

Compoziții de curățare a emulsiei

Fabricat pe bază de dispersii apoase de degresanți organici. În acest scop, în solvent este introdus un emulgator, o substanță cu activitate de suprafață (SAW). Sub influența sa, se formează un sistem dispersat din componente nemiscibile, în care picăturile de materie organică sunt distribuite uniform în volumul apei. Această structură de emulsie a solventului este mai puțin toxică și inflamabilă, se evaporă mult și este ușor de aplicat.

Compoziția intră ușor în orice pori și surfactantul emulsifică particulele contaminante, împiedicându-le să se întoarcă înapoi. Randamentul ridicat al degresoarelor de emulsie le-a permis să fie utilizate pe scară largă pentru a îndepărta hidrocarburile, depunerile de carbon și filmele de oxid de pe suprafețe mari.

Preparate alcaline și acide

Soluțiile apoase ale alcalinelor și acizilor anorganici asigură compoziția necesară pentru îndepărtarea nivelului de contaminare a pH-ului, în plus, există agenți tensioactivi, defoameri și arome. O aplicație largă a fost găsită în compozițiile bazate pe sodă caustică și acid ortofosforic. Toate aceste degresante sunt mai puțin eficiente pentru hidrocarburi, dar sunt demne de a rezista filme de oxid și de produse de coroziune și sunt utilizate pentru prelucrarea produselor la scară industrială. Creșterea temperaturii ajută, de asemenea, la accelerarea procesului.

Pentru a aplica orice solvent, utilizați o cârpă curată, a doua este necesară pentru ștergerea urmele compoziției după utilizare. Este important ca ambele să nu aibă scame, altfel suprafața va fi acoperită de particulele lor. Calitatea lucrării este verificată printr-o foaie de hârtie curată (dacă există urme de materii străine, apoi se vor arăta pe ea) sau cu o picătură de apă - ar trebui să curgă liber și să nu se adune într-o minge.

Degresarea cu ultrasunete

Pentru a spori actiunea detergentilor, curatarea ultra-acustica este folosita in bai specializate. Activatorul informează despre soluția de lucru a vibrațiilor cu ultrasunete, afectând în mod egal produsele din orice configurație. Părțile sunt curățate cu bule de cavitație: ele scurg sub filmul microparticulelor de contaminanți, se descompun și o distrug.

Sunt suprafețe prelucrate cu cerințe de înaltă calitate: părți ale motoarelor și instrumente de precizie, bijuterii și unelte. Cu ușurință și fără reziduuri, eliminați toate tipurile de filme, uleiuri și grăsimi, conservanți și acoperiri protectoare, produse de coroziune, impurități biologice, organice și anorganice, particule mecanice de praf, așchii și abrazive. Metoda are o serie de avantaje, inclusiv lipsa muncii manuale și posibilitatea de respingere a solvenților, dar nu este folosită pentru părți mari datorită consumului mare de energie.

Curățarea electrochimică

Este un mijloc eficient de a distruge filmele subțiri persistente de grăsimi și uleiuri. Procesul se efectuează și în băi specializate, unde sub influența curentului pe electrod, ionii de hidrogen sunt recuperați sub formă de bule, care facilitează separarea picăturilor de ulei de pe suprafață. Pentru a menține rezistența produselor din oțel cu pereți subțiri și a izvoarelor, se utilizează o combinație: de la 5 la 8 minute - pe catod, apoi de la 1 la 2 minute - pe anod.

Degresarea electrochimică numai pe catod este făcută pentru piesele de zinc, cupru și aluminiu. Datorită faptului că electroliții au o capacitate scăzută de împrăștiere, procesul nu se aplică produselor cu configurații complexe.

Încălzirea accelerează degresarea, deoarece conductivitatea electrică a soluției crește și crește densitatea curentului. Pentru a se conforma măsurilor de siguranță, spuma (o sursă de gaz exploziv) este îndepărtată în mod regulat de pe suprafața băii și cantitatea de agenți de spumare este controlată.

Mijloace simple pentru degresare

În funcție de cantitatea de lucru și cerințele pentru suprafață, se folosesc diferite substanțe. Dovedit "bunicul" opțiuni:

 • Alcool etilic. O modalitate practică de curățare. Dizolvă contaminanții organici, dar se evaporă rapid, deci este potrivit pentru zone mici. Dezavantajele sunt, de asemenea, abilitatea de a fi absorbit în vopsea.
 • Curatarea suprafetelor chimiceAlcool izopropilic. O soluție bună standard are avantaje: Mai bine decât etanolul dizolvă murdăria, nu se evaporă atât de ușor, nu absorb în suprafața care trebuie curățată.
 • Spiritul alb. Toxic și inflamabil solvent organic, curăță bine, dar lasă în urmă un film. Dacă se îndepărtează în mod special murdăria persistentă, procedura poate fi întârziată.
 • Acetonă. Efectuează eficient curățarea. Este nevoie de prudență, deoarece dizolvă vopselele și materialele plastice împreună cu uleiurile, reacționând cu ele. Ca și alcoolul alb, acetona are un miros înțepător și necesită prezența ventilației.
 • Solventul 646. O compoziție populară multicomponentă, dizolvă ușor nu numai murdăria, ci și umpluturile, lacurile și vopselele, prin urmare, necesită o aplicare atentă.

Producătorii conștiincioși de acoperiri de finisare înscriu pe etichete numele solvenților respectivi. Acest lucru permite ca baza pregătită să devină ideală pentru finisajul ales.

Abordare profesională pentru curățenie

Rezultate decente permit obținerea de soluții alcaline concentrate cu aditivi de surfactanți, inhibitori și aditivi. Acestea sunt sigure pentru acoperiri de vopsele și lacuri, produse din cauciuc și plastic și, în afară de degresare, îndeplinesc funcția de protecție împotriva coroziunii a metalului. Cele mai cunoscute:

 • Antisilikon. Cel mai bun reprezentant al generației de curățători moderni de orice suprafețe din uleiuri, grăsimi, silicon și alți contaminanți. Acesta este utilizat pentru a aplica un strat de protecție sau vopsea, adeziv sau etanșant, îmbunătățește semnificativ aderența, îndepărtează rapid contaminarea conferă proprietăți antistatice, care nu pătează, în condiții de siguranță pentru vopsele și sticlă, precum și din cauciuc si plastic.
 • Cleansweep. Un instrument eficient pentru curățarea metalelor negre, înlocuiește în mod corespunzător omologii de hidrocarburi și previne apariția coroziunii. Simplu și convenabil de utilizat, economic și ignifug.
 • DOCKER DEKAMET. Ideal pentru degresarea pieselor, componentelor și mecanismelor din conservarea grăsimilor, siliconilor, uleiurilor vegetale și minerale. Nu are miros, nu conține clor și compuși ai acizilor.

Componentele universale vin la salvare unde metodele tradiționale de degresare nu pot fi aplicate și fac mult mai ușor să lucrezi cu suprafețe de forme complexe. Acestea au avantaje unice, prin urmare au devenit răspândite în industrie și în cazul service-ului autovehiculelor, motocicletelor și altor vehicule:

 • Mijloace simple pentru degresareNefras ("solvent de petrol") este un nume comun pentru produsele de distilare a petrolului: benzină, kerosen, etc., utilizate în gospodării și în întreprinderi pentru eliminarea contaminanților. Formulări toxice și foarte inflamabile.
 • Tricloretilenă. Solvent de hidrocarburi utilizat pe scară largă în scopuri industriale, neinflamabil și ne-exploziv. Dizolvă vopsele, lacuri, rășini și bitum, degresează metale: oțel, nichel, cupru, precum și țesături și piele. Îndepărtează toate cele mai încăpățânate pete de uleiuri și grăsimi. Ea intră într-o reacție exotermă cu aluminiu și magneziu, deci nu este obișnuită să lucreze cu ei.
 • Tetrachloretilenă (perchloretilenă). Soluția magică universală "sintetică" este utilizată pentru degresarea metalelor în inginerie, este excelentă pentru piesele din aluminiu, magneziu și aliajele lor. Este rezistent la foc, nu distruge stratul de ozon și este popular pentru curățarea chimică.

Degresarea are o importanță deosebită și nu poate fi exclusă în mod arbitrar din lista activităților de pregătire a suprafeței. Particulele de uleiuri și rășini lăsate pe metal vor duce la faptul că următoarea acoperire va fi neuniformă, va fi aspra, se va îndepărta rapid și va deveni inutilizabilă.

Răspunsul corect la întrebare, ce trebuie degresat înainte de vopsire, va ajuta la pregătirea adecvată a suprafeței și va permite obținerea celui mai bun rezultat al lucrărilor care depind de protecția împotriva coroziunii și de atracția externă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum și ce să îndepărtați rugina de metalCum și ce să îndepărtați rugina de metal
Zincarea metalelor și tehnologia de galvanizareZincarea metalelor și tehnologia de galvanizare
Izolarea exterioară a parterului cu propriile mâiniIzolarea exterioară a parterului cu propriile mâini
Vopsea de cauciuc: rezistență, elasticitate, decorativitateVopsea de cauciuc: rezistență, elasticitate, decorativitate
Cu cât degresarea metalului este mai bună înainte de vopsireCu cât degresarea metalului este mai bună înainte de vopsire
Tipuri și caracteristici ale dispozitivului de îndepărtare a vopselelor din metalTipuri și caracteristici ale dispozitivului de îndepărtare a vopselelor din metal
Galvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizareGalvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizare
Repararea și finisarea: etapele de pregătire a pereților pentru vopsireRepararea și finisarea: etapele de pregătire a pereților pentru vopsire
Paste de lustruire și avantajele salePaste de lustruire și avantajele sale
Ce vopsea să pictezi o baie la domiciliuCe vopsea să pictezi o baie la domiciliu
» » Ce și cum să degresați suprafața metalului înainte de a picta
© 2021 amigdas.com