amigdas.com

Proprietăți mecanice ale metalelor și aliajelor

Proprietăți ale metalelorDomeniul de aplicare al metalelor este determinat de proprietățile lor mecanice de bază. Există mulți parametri care pot fi utilizați pentru a determina calitatea oțelului. Proprietățile mecanice ale metalelor și ale aliajelor pot diferi semnificativ, datorită compoziției chimice, caracteristicilor structurale și faptului că tratamentul termic a fost efectuat. Să analizăm în detaliu toate caracteristicile proprietăților mecanice ale metalelor.

Proprietăți mecanice de bază

Metalele au fost utilizate pe scară largă datorită faptului că pot avea caracteristici de performanță diferite. Cele mai răspândite sunt următoarele:

 1. Duritatea este determinată de mai multe metode atunci când se utilizează uneltele corespunzătoare.
 2. Limita de rezistență este luată în considerare la producerea diferitelor părți care sunt supuse unor sarcini diferite la momentul operării.
 3. Elasticitatea este capacitatea unui metal sau a unui aliaj de a-și recupera forma după ce încărcarea a încetat să afecteze suprafața. Metalele au un indice relativ scăzut de elasticitate.
 4. Rezistența la impact este înțeleasă ca rezistența unui material la sarcini de șoc. Aceasta este luată în considerare la fabricarea pieselor, care în viitor vor fi încărcate variabile.
 5. Creepul este proprietatea unui metal sau a unui aliaj pentru a deforma deformările plastice sub acțiunea sarcinilor. De regulă, parametrul se manifestă atunci când este expus la o temperatură ridicată, când rețeaua de cristal începe să se reconstruiască.
 6. Alocarea și oboseala de metal. Această caracteristică indică modul în care materialul se va prăbuși atunci când este expus la un număr mare de sarcini variabile repetate. În plus, ele dau rezistență - capacitatea unui material de a rezista la astfel de încărcături.
 7. Punctul de topire. Metalele și aliajele pot trece de la starea solidă la cea lichidă sub influența temperaturii ridicate. Topirea poate avea loc la temperaturi diferite, care se numesc topire fină.

Să luăm în considerare câțiva dintre cei mai importanți indicatori mecanici, care sunt indicați în literatura tehnică.

Duritatea materialului

Proprietățile aliajelorDuritatea este o caracteristică care determină capacitatea un metal pentru a rezista penetrarea în el a unui alt corp solid. Acest indicator este unul dintre cele mai importante, este luat în considerare în producția de diverse piese, unelte și produse.

Există mai multe metode pentru a determina acest indicator:

 1. Brinell studiază duritatea suprafeței prin creșterea ușoară a încărcăturii. Pentru aceasta, se folosește o minge de oțel, care este presată sub influența lui o anumită presiune. După încercare, se verifică diametrul imprimării și se calculează duritatea suprafeței de testare. Se măsoară duritatea în HB.
 2. Potrivit lui Rockwell, testarea se face folosind un con de diamant de tip standard. În plus, o minge cu un diametru de 1.588 mm din oțelul călit este de asemenea potrivită. Prin această metodă Indicele de duritate se obține în anumite unități de măsură.
 3. Potrivit lui Vickurs, duritatea suprafeței este, de asemenea, determinată prin utilizarea unui vârf de diamant special. Ea este executată sub forma unei piramide cu patru fețe. Ca și în măsurarea lui Brinell, vârful este presurizat, după care se măsoară amprenta și se efectuează calcule de duritate.

Înaltă duritate determină deseori fragilitatea structurii. Există multe metode diferite pentru a crește mai mult duritatea suprafeței prevede pentru performanța tratamentului termic și chimic.

Limita de rezistență

Prin puterea finală se înțelege o cantitate care este numeric egală cu cea mai mare încărcare aplicată imaginii sub tensiune, împărțită de aria secțiunii transversale. Este indicat în kg / mm2.

Următoarele sunt caracteristicile definiției acestui indicator:

 1. Pentru test este utilizată o mașină specială de spargere.
 2. La momentul aplicării sarcinii, se poate observa o extensie a probei.
 3. La un moment dat, indicele sare la tensiune.

Literatură tehnicăDupă atingerea unui anumit indice, proba începe să se prelungească la o rată mai mare. Pentru o determinare mai precisă a rezistenței finale, se creează un grafic, pe care se marchează punctul de salt al ratei de întindere.

Rezistența la randament

Practic toate metalele și aliajele pot fi în două stări de bază cum ar fi: lichide și solide. Randament - indicator determină tensiunea la care, la momentul de deformare a probei incarca indicatorul pe masina de tracțiune aplicată rămâne neschimbată. Acest indicator este luat în considerare la fabricarea diferitelor semifabricate, care vor fi ulterior utilizate sub sarcină.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Punctul de topire al metalului în gradePunctul de topire al metalului în grade
Conductibilitatea termică a metalelor și a aliajelorConductibilitatea termică a metalelor și a aliajelor
Taierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicareTaierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicare
Decuparea metalelor: tehnologii aplicateDecuparea metalelor: tehnologii aplicate
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Tratamentul termic al metalelor și aliajelorTratamentul termic al metalelor și aliajelor
Prelucrarea metalelor: metode și caracteristici ale prelucrăriiPrelucrarea metalelor: metode și caracteristici ale prelucrării
Producerea și utilizarea aliajului de cupru și zincProducerea și utilizarea aliajului de cupru și zinc
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Descrierea și tipurile de plăci din aliaj dur pentru unelte de strunjireDescrierea și tipurile de plăci din aliaj dur pentru unelte de strunjire
» » Proprietăți mecanice ale metalelor și aliajelor
© 2021 amigdas.com