amigdas.com

Torsiune toriculară la un copil și la adulți, simptome, tratament

Cauze ale torsiunii testiculareTorsiunea toriculară este o problemă destul de frecventă între bărbați. Jumătate din toate cazurile de această patologie apar între 10 ani și momentul când apare pubertatea. În toate celelalte cazuri, copiii mici și bărbații adulți suferă de această boală. Torsiunea testiculară este o leziune mecanică, în care există o rotație a țesutului conjunctiv între testicul și apendice în orice direcție. În acest caz, nu numai testiculele și cordonul spermatic sunt răsucite, dar apare o infracțiune și, uneori, apare necroza țesuturilor testiculare.

Ce este torsiunea testiculară?

Această patologie este caracterizată prin prin rotirea cordonului spermatic în jurul axei sale verticale, care este însoțită de ischemie, iar în cele mai grave cazuri - și de decesul testiculului. Cablul spermatic constă din vas deferens, venele și arterele testiculelor, nervii și vasele limfatice. Atunci când există o torsiune a testiculului, alimentarea cu sânge este încălcată, ceea ce duce la deteriorarea ireversibilă sau chiar moartea.

Motive pentru torsiune

Condiția prealabilă pentru apariția unei astfel de afecțiuni patologice este mobilitatea excesivă a testiculului datorită lipsei unei atașări normale la fundul scrotului. O astfel de deplasabilitate crescută a organului se datorează unui număr de trăsături anatomice și topografice care pot apărea un copil și un bărbat adult:

 • prelungirea congenitala a cordonului spermatic;
 • hernia inghinală și scrotală;
 • inversarea testiculelor;
 • hipoplazia sau aplasia ligamentului testicular;
 • separarea vaselor deferente și a pachetului neurovascular etc.

Un ou poate fi răsucite, care nu a coborât în ​​scrot. La un copil, o astfel de patologie este adesea asociată cu prematuritatea și creșterea disproporționată a organelor genitale.

Motivele imediate care provoacă torsiunea corpului sunt:

 • Simptome testiculare de torsiuneleziunea scrotală;
 • jocuri pentru jocuri;
 • creșterea presiunii intra-abdominale;
 • mișcări active;
 • activitate fizică;
 • purtând haine și lenjerie strânsă;
 • sexul sexual și alte momente care contribuie la reducerea mușchilor care ridică testiculul.

Cu o astfel de patologie, testiculul se rotește în jurul axei sale verticale. Dacă turnul este mai mare de 180 de grade, glanda sexuală este tulburări circulatorii acute, dezvoltă o tromboză venoasă a cordonului spermatic, în cavitatea testiculului începe să se acumuleze transudat heroagian.

Clasificarea și simptomele patologiei

De obicei, torsiunea este unilaterală, iar dezvoltarea bilaterală este foarte rară. Prin mecanismul de dezvoltare, patologia este intravaginală și extravaginală.

Răsucirea Vnevagalischnoe se caracterizează prin răsucirea cordonului spermatic împreună cu cochilii. Această formă de patologie se observă cel mai adesea la un copil sub vârsta de un an și este asociată cu un ton crescut al mușchiului creșter, relaxarea fuziunii membranelor, un canal inghinal larg și scurt etc.

Torsiunea intravaginală a testiculului se datorează răsucirii cordonului spermatic în interiorul membranei proprii. Această afecțiune survine de obicei la copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și la adulți. În același timp, mușchiul creșterii este contractat reflexiv, testiculul începe să tragă în sus, făcând o mișcare de rotație.

Simptomele acestei boli sunt multe. Cele mai importante sunt:

 • durere ascuțită în testicule;
 • vărsături;
 • greață.

Când este răsucite, testiculul este cercetat în partea de sus, uneori anexele pot fi situate în față. Cablul spermatic este îngroșat. După un timp există umflarea și hiperemia.

În plus, simptomele patologiei pot fi diferite în funcție de vârstă. Dacă este diagnosticată o torsiune testiculară la un nou-născut, atunci în acest caz, jumătate din scrot este mărită, contururile sale sunt modificate datorită unui testicul răsucite și pielea are o tentă roșiatică sau albăstrui. După naștere, după câteva ore, bebelușul începe să-și facă griji, dezvoltă febră și vărsături.

Simptome de torsiune la copiii mai mari și la bărbații adulți se manifestă după cum urmează:

 • durere severa in zona inghinala;
 • testicul crescut;
 • creșterea temperaturii;
 • albirea pielii;
 • greață și vărsături.

În plus, atunci când încerci să ridici testiculul, sindromul durerii începe să crească.

diagnosticare

De ce un copil are un testicul mai mare decât altulÎnainte de trimiterea unui pacient pentru a fi supus unor examene diverse, medicul trebuie să stabilească ce factori ar putea contribui la apariția unei astfel de patologii: scrotul a fost recent traumatizat, există o descărcare de gestiune din uretra și apoi după examinarea organelor genitale, acordând atenție culorii scrotului, poziției testiculului dureros, densității și mărimii cordonului spermatic și află dacă există indurare și hidrocelă.

Testiculul patologic este cel mai adesea simțit în partea superioară a scrotului, deoarece scurtarea cordului spermatic apare ca rezultat al acestei patologii. În plus, cordonul spermatic devine mai gros. După un timp, există umflarea întregului scrot.

Dacă medicul se îndoiește de corectitudinea diagnosticului, atunci el numește examene suplimentare:

 • ultrasunete;
 • scanarea cu radionuclizi;
 • Doppler;
 • analiza generală a urinei.

În unele cazuri, se ia o puncție din testicule.

tratament

De ce băiatul are o torsiune cu testiculÎntr-un număr mic de bărbați, torsiunea poate fi eliminată cu ajutorul unei tehnici speciale de detorrare manuală. Pentru aceasta, pacientul se află pe spatele lui, iar medicul transformă testiculul în partea din spate. Trebuie reținut faptul că testiculul stâng se rotește în sens invers acelor de ceasornic, iar cel din dreapta - în direcția opusă. Pentru confort, se concentreze pe sutura scrotului.

Medicul ia un testicul patologic cu degetele, împreună cu pielea scrotului, și îl întoarce în direcția opusă cusăturii, apoi îl eliberează. Dacă este necesar, această acțiune se repetă de mai multe ori până când ceainicul devine mai mobil și durerea nu scade. Dacă nu există un rezultat pozitiv, tratamentul este întrerupt și pacientul este operat de urgență.

Datorită faptului că testiculele sunt foarte sensibile la alimentarea cu sânge, atunci cu cele mai mici semne de umflare a scrotului, este necesară o operație urgentă. Testiculul rămas fără sânge, după 6 ore, pierde iremediabil.

Intervenția operativă se realizează, fiind ghidată de vârsta pacientului. La sugari se face prin cădere, iar la copii și adulți mai mari - prin scrot. Pentru a determina forma curburii, în timpul operației descoperiți toate țesuturile și du-te la cochilie de testicul. Îndreptați testiculul gol și puneți-l în poziția corectă, evaluând gradul de leziune.

Pentru a afla dacă aprovizionarea cu sânge a acestui organ este efectuată, se introduc medicamente speciale în cordonul spermatic, care accelerează circulația sângelui. Dacă situația nu sa îmbunătățit, îndepărtați testiculul. În cazul în care alimentarea cu sânge este ușor restabilită, se utilizează comprese de căldură pe bază de clorură de sodiu. Dacă totul a mers bine, după un timp, testiculul dobândește o culoare sănătoasă.

Testiculele sunt îndepărtate numai în caz de necroză. Pentru a elimina eroarea, se efectuează studii suplimentare, de exemplu, prin examinarea acesteia. În prezența unui lumen, se poate argumenta că este viu. În plus, pentru a testa viabilitatea taie coaja de coajă testicule în partea de jos. Dacă începe să curgă sânge, atunci acest organ important este viu. Dar dacă culoarea nu se îmbunătățește, vasele de sânge nu pulsază, sângele nu iese din tăierea cochiliei, atunci acest testicul trebuie înlăturat, deoarece este inutil să-l tratezi.

Dacă a fost posibil să se păstreze aprovizionarea cu sânge în testicul, atunci este cusută la septul scrotal fără a se întinde cordonul spermatic. Un tub de drenare subțire este introdus în incizia prin care se aplică antibiotice, care spală organul patologic în 2 până la 3 zile. După aceasta, testiculul viu este coborât în ​​scrot și fixat acolo.

După intervenția chirurgicală, medicul prescrie pacientului un tratament medical care ajută la îmbunătățirea circulației sanguine locale și restabilește funcția testiculului. Poate fi blocada novocaină, primirea heparinei sodice, a acidului acetilsalicilic etc. Dacă această necesitate apare mai târziu, se efectuează o operație care să asigure testiculul pe cealaltă parte mai fiabil. În viitor, acest lucru împiedică reapariția torsiunii.

efecte

Torsiune testicularăConsecințele după operație se pot spune, ținând seama de oportunitatea tratamentului persoanei pentru ajutor și tratamentul inițiat. Dacă pacientul sa adresat medicului la 6 ore după apariția primelor simptome, atunci în acest caz medicul garantează siguranța testiculului și a funcțiilor sale în 100% din cazuri. După 12 ore până la ziua după debutul patologiei în 80% din cazuri acest corp moare. Și este aproape imposibil să o salvați când mergeți la spital după o zi sau mai mult după apariția simptomelor inițiale.

Torsiunea testiculară amenință adesea infertilitatea la bărbați. În plus, sa stabilit o legătură între cancer și torsiunea testiculelor. Mai mult de jumătate dintre pacienții care au suferit vreodată de această patologie sunt susceptibili la dezvoltarea cancerului.

Astfel, torsiunea testiculului atât la copil cât și la adult - situație foarte periculoasă. Este imposibil să se împiedice răsucirea testiculelor și a anexelor acestora. Singura recomandare în acest caz este să aveți grijă de organele sexuale și să încercați să evitați traumatizarea acestei zone. Când primele simptome trebuie consultate de un specialist.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Durerea în testicule la bărbați: cauze și tratamentDurerea în testicule la bărbați: cauze și tratament
Varicocelul la bărbați: semne, simptome și tratamentVaricocelul la bărbați: semne, simptome și tratament
Varicocelă la copii și adolescenți la vârsta de 14 aniVaricocelă la copii și adolescenți la vârsta de 14 ani
Durere in zona inghinala din dreapta la barbati: cauze de disconfort in zona inghinalaDurere in zona inghinala din dreapta la barbati: cauze de disconfort in zona inghinala
Dropsy of testicles la băieții nou-născuțiDropsy of testicles la băieții nou-născuți
Testiculele picante: ce amenințare este apariția fluidului în scrotTesticulele picante: ce amenințare este apariția fluidului în scrot
Testele pediatrice la bărbați: semne, simptome, tratament și fotografiiTestele pediatrice la bărbați: semne, simptome, tratament și fotografii
Varicocelă la nivelul feței: simptome, semne și tratamentVaricocelă la nivelul feței: simptome, semne și tratament
Problema picăturii de testicule la nou-născuțiProblema picăturii de testicule la nou-născuți
Varicocele la bărbați: tipuri de operațiiVaricocele la bărbați: tipuri de operații
» » Torsiune toriculară la un copil și la adulți, simptome, tratament
© 2021 amigdas.com