amigdas.com

Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru

Cum să verificați puntea diodă pentru integritateElementul principal al circuitului electric al oricărei mașini este generatorul. Chiar dacă este instalată o baterie complet încărcată în mașină, nu va merge prea departe fără un generator. Astfel, operabilitatea acestui nod trebuie monitorizată constant. Cele mai multe dintre problemele din activitatea sa sunt legate de funcționarea defectuoasă a punții diodice a generatorului.

Scopul și principiul muncii

Cum să verificați puntea diodăÎnainte de a răspunde la întrebarea cu privire la modul de verificare a punții diodice a generatorului, este necesar să faceți o mică deviere și să spuneți mai multe despre acest element. Astăzi știința știe două tipuri de curent electric - alternante și permanente. Principala diferență dintre acestea este direcția de mișcare a particulelor încărcate. Dacă într-un curent alternativ se deplasează în direcții diferite, apoi într-un curent constant numai într-o singură direcție. În plus, curentul alternativ poate fi transmis pe distanțe mari, dar multe aparate electrice funcționează pe curent continuu.

De asemenea, rețineți că bateria auto poate fi încărcată numai de la alimentarea DC. Este pentru rectificarea sa în generatorul care utilizează o punte diodă. Acest dispozitiv este alcătuit din mai multe dispozitive semiconductoare - diode instalate într-o anumită ordine. O tensiune alternativă este generată de generator și este important să se blocheze mișcarea particulelor încărcate în direcția greșită pentru a obține un curent constant, dar și pentru a le redirecționa.

La terminalele fazelor generatorului, tensiunea apare alternativ, ceea ce separă pozitivul de negativ. Deoarece o singură diodă este capabilă să transmită curent într-o singură direcție, două dispozitive semiconductoare sunt conectate la fiecare terminal. Deși mașinile moderne sunt echipate cu generatoare de construcție mai complexă, principiul funcționării lor rămâne neschimbat.

Erori de bază

Diodele sunt cel mai adesea principala perturbare cauzală a performanței generatorului. Apelați acest dispozitiv după apariția anumitor semne. Dintre acestea se consideră principalele:

 • Generatorul nu poate produce o tensiune mai mare de 13,5 V.
 • După pornirea centralei electrice, lampa de control al bateriei se aprinde pe panoul de bord.
 • Săgeata voltmetrului analogic se deplasează în zona roșie.
 • Indicatorul luminos al bateriei nu se aprinde înainte de pornirea motorului sau după acesta.

Cum să verificați funcționarea punții diodice a generatoruluiCu toate acestea, merită să ne amintim că semnele similare pentru un regulator defect de tensiune și acest dispozitiv ar trebui verificate mai întâi. Întrebarea cu privire la modul de verificare a punții de diodă cu un multimetru poate apărea, de asemenea, după apariția altor simptome, de exemplu atunci când se utilizează un receptor sau un CD player, sunetul este distorsionat dacă motorul mașinii este pornit.

Deoarece autovehiculul este echipat cu două surse de curent continuu pentru funcționarea circuitului electric de la bord - baterie și generator, defecțiunea punții diode va afecta cu siguranță performanțele sale.

Motivele pentru acest lucru pot fi foarte multe, dar cele mai frecvente sunt următoarele:

 • Datorită unei încălcări a carcasei ermetice a generatorului, umiditatea a fost aplicată la bord.
 • Praful sau praful, amestecat cu ulei, au pătruns și au închis podul.
 • A avut loc inversarea contactelor bateriei.

Metode de verificare

Verificarea podului diod al generatorului poate fi condusă în două moduri cele mai populare. Una dintre ele nu necesită echipament complex, iar pasionatul de mașină va avea nevoie doar de o lampă proiectată pentru 12 V. În plus, este posibil să verificați puntea diodă cu un multimetru.

Folosind un bec

Verificarea podului de diode cu un becDeoarece aceasta este cea mai simplă cale, merită să începem cu asta. Mai întâi de toate, este necesar să se asambleze un simplu circuit electric, format dintr-o baterie și un bec. Capetele conductorilor, situate în spargerea lanțului, trebuie curățate, acestea trebuie să îndeplinească rolul de sonde. Atunci când se conectează la o diodă cu aceeași polaritate, lampa trebuie să se aprindă, iar în situația cu conexiunea opusă - nu va urma nici o reacție. În acest caz, dispozitivul semiconductor ar trebui considerat util.

Există, de asemenea, oa doua modalitate de a testa puntea diodă cu aceste instrumente improvizate. Nu trebuie să dezasamblați generatorul, dar toate lucrările sunt efectuate în patru etape:

 • Sondele improvizate sunt conectate la borna de ieșire "30" și la borna negativă. Dacă lumina este aprinsă, există un scurtcircuit în circuit.
 • Terminalul negativ al bateriei este conectat la carcasa punții, iar terminalul pozitiv este conectat la șurubul de fixare a podului prin becul. Orice reacție a becului indică probleme.
 • Terminalul bateriei pozitive este conectat la punctul "30", iar borna negativă a șurubului de fixare. Dacă lampa nu se aprinde, atunci podul este defect.
 • Contactul negativ al bateriei rămâne în locul său original, iar cel pozitiv este conectat la punctul "61". Dacă lumina începe să lumineze, există defecțiuni în circuit.

Verificarea multimetrului

Verificarea punții diodice cu multimetrul VAZ 2109Acest dispozitiv vă permite să efectuați o verificare calitativă a podului, dar pentru aceasta trebuie să scoateți generatorul. Cauza defectării unității poate fi acoperită nu numai în puntea diodă, ci și în alte elemente, de exemplu, înfășurări sau un regulator de tensiune. Deoarece procesul de dezmembrare a generatorului poate diferi în funcție de modelul mașinii, atunci nu merită să ne concentrăm acum.

Odată ce ansamblul a fost îndepărtat și demontat, podul de diode ar trebui, de asemenea, să fie înlăturat. Pentru a nu confunda orientarea podului în timpul montării dispozitivului, este necesar să marcați generatorul cu o vopsea pe acesta. Înainte de a începe testul, multimetrul trebuie introdus în modul de schimbare a rezistenței cu sunetele sonore. Apoi conectați cablurile de testare la contactele dispozitivului semiconductor.

Este necesar să se verifice fiecare diodă și pentru aceasta o singură sonda să fie conectată la placa centrală, iar cea de-a doua trebuie conectată la bornele dispozitivului semiconductor. Dacă multimetrul emite bipuri pentru orice conexiune, dioda ar trebui să fie recunoscută ca fiind defectă. După finalizarea testului, înlocuiți toate componentele eșuate.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecțieCum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecție
Cum funcționează dioda și ce tipuri existăCum funcționează dioda și ce tipuri există
Verificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificațiVerificarea tranzistorului cu un multimetru, cum să sune și să verificați
DC: după cum este indicat, unde sunt utilizate sursele curenteDC: după cum este indicat, unde sunt utilizate sursele curente
Cum se măsoară curentulCum se măsoară curentul
Generator pentru o reședință de vară: cum să alegeți cea mai bună opțiuneGenerator pentru o reședință de vară: cum să alegeți cea mai bună opțiune
Cum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatoruluiCum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatorului
» » Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
© 2021 amigdas.com