amigdas.com

Oțel austenitic: caracteristici și caracteristici

Aplicarea oțeluluiOțelurile austenitice au o serie de avantaje deosebite și pot fi utilizate în medii de lucru caracterizate de agresivitate considerabilă. Fără aceste aliaje, industria energetică, industria petrolieră și cea chimică sunt indispensabile.

Oțelurile austenitice sunt oțeluri cu un nivel ridicat de dopaj, în timpul cristalizării se formează un sistem monofazat, caracterizată prin cristal cu fața în centru. Acest tip de zăbrele nu se schimbă chiar sub influența temperaturilor foarte scăzute (aproximativ 200 de grade Celsius). În cazuri individuale, există o altă fază (volumul din aliaj nu depășește 10%). Apoi, zăbrelele se dovedesc a fi centrate pe corp.

Descrierea și caracteristicile

Caracteristicile materialelorOțelurile sunt împărțite în două grupe în ceea ce privește compoziția bazei acestora și conținutul elementelor de aliere, cum ar fi nichelul și cromul:

  • Compoziții pe bază de fier: nichel 7%, crom 15% - cantitate totală de aditivi - până la 55%;
  • Nichel și compoziții de fier-nichel. În primul grup, conținutul de nichel începe de la 55% și mai mult, iar în al doilea - de la 65% și mai mult de fier și nichel în raportul 1: 5.

Datorită nichelului, puteți obține o ductilitate crescută, rezistența la căldură și o prelucrabilitate a oțelului și utilizarea cromului - da rezistența necesară la coroziune și căldură. Și adăugarea altor componente de aliere va face posibilă obținerea de aliaje cu proprietăți unice. Componentele sunt selectate în conformitate cu scopul oficial al aliajelor.

Pentru dopaj, se folosește în principal:

  • Fertilizatori, stabilizând structura austeniților: vanadiu, tungsten, titan, siliciu, niobiu, molibden.
  • Austenizatoarele reprezentate de azot, carbon și mangan.

Toate aceste componente sunt situate nu numai în faze excesive, ci și într-o soluție solidă de oțel.

Aliaje rezistente la coroziune și schimbări de temperatură

O gamă largă de aditivi permite crearea de oțeluri speciale va fi aplicat pentru fabricarea componentelor structurale și va funcționa în condiții criogenice, în condiții de temperatură înaltă și corozive. Prin urmare, compozițiile sunt împărțite în trei tipuri:

  • Rezistent la căldură și rezistent la căldură.
  • Rezistent la coroziune.
  • Rezistent la temperaturi scăzute.

Rezistențele la căldură nu sunt distruse sub influența substanțelor chimice în medii corozive, pot fi utilizate la temperaturi de până la +1150 grade. Dintre acestea se fabrică:

  • Elemente ale conductelor de gaz;
  • Cuptor pentru cuptoare;
  • Elemente de incalzire.

Rezistențele la căldură pentru o lungă perioadă de timp pot rezista sarcinilor în condiții de temperaturi ridicate, fără a pierde caracteristici mecanice ridicate. Atunci când se utilizează aliere, se utilizează molibden și tungsten (până la 7% pot fi atribuite fiecărui plus). Pentru a rafina boabele în cantități mici, se utilizează bor.

Oțelurile inoxidabile austenitice (rezistente la coroziune) se caracterizează printr-un conținut scăzut de carbon (nu mai mult de 0,12%), nichel (8-30%), crom (până la 18%). Se efectuează tratamentul termic (temperare, răcire, recoacere). Este important pentru produsele din oțel inoxidabil, deoarece face posibilă menținerea într-o varietate de medii corozive - metale lichide acide, gaze, alcaline și lichide la o temperatură de 20 grade și mai sus.

Compozițiile de austenită rezistentă la frig conțin 8-25% nichel și 17-25% crom. Aplicată în agregate criogenice, însă costul de producție crește semnificativ, deoarece acestea sunt foarte limitate.

Proprietățile tratamentului termic

Manipularea materialelorRezistențele termoizolante și rezistente la căldură pot fi supuse diferitelor tipuri de tratamente termice pentru a crește proprietățile utile și pentru a modifica structura cerealelor existente. Vorbim despre numărul și principiul distribuirii fazelor dispersate, dimensiunile blocurilor și granulelor reale și altele asemenea.

Reacția unei astfel de oțeluri ajută la reducerea durității aliajului (uneori este importantă în operațiune) și, de asemenea, pentru a elimina fragilitatea excesivă. În timpul procesării, metalul se încălzește până la 1200 de grade timp de 30-150 de minute, apoi este necesar cât mai curând posibil. Aliajele cu un număr semnificativ de elemente de aliere, de regulă, sunt răcite în uleiuri sau în aer liber și mai simple în apă obișnuită.

Destul de des se efectuează o dublă întărire. În primul rând, prima normalizare a formulărilor este efectuată la o temperatură de 1200 de grade, urmată de oa doua normalizare la 1100 de grade, ceea ce mărește semnificativ valorile rezistenței la plastic și la căldură.

Pentru a îmbunătăți rezistența la căldură și rezistența mecanică pot fi în proces de tratament dublu termic (răcire și îmbătrânire). Înainte de operare, toate aliajele cu temperatură ridicată sunt învechite artificial (adică se realizează întărirea prin precipitare).

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să gătiți oțel inoxidabil acasăCum să gătiți oțel inoxidabil acasă
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Caracteristicile și compoziția oțelului inoxidabilCaracteristicile și compoziția oțelului inoxidabil
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Taierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicareTaierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicare
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Proprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentarăProprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentară
Caracteristicile oțelului rezistent la căldură și a metalelor rezistente la căldurăCaracteristicile oțelului rezistent la căldură și a metalelor rezistente la căldură
Fabricarea produselor din oțel inoxidabil: calități de oțel, caracteristiciFabricarea produselor din oțel inoxidabil: calități de oțel, caracteristici
Proprietăți ale oțelului: greutate specifică, densitate kg cm3 și alteleProprietăți ale oțelului: greutate specifică, densitate kg cm3 și altele
» » Oțel austenitic: caracteristici și caracteristici
© 2021 amigdas.com