amigdas.com

Eroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratament

Cum se tratează eroziunea smalțului dințilorPrintre bolile dentare, care se găsesc cel mai adesea printre pacienți, se numără eroziunea smalțului dinților. Această patologie este o distrugere treptată a smalțului, ca urmare a faptului că începe să se desprindă. Rezultatul bolii este o durere foarte neplăcută pe care pacientul o întâlnește periodic în timpul contactului dintre dinți și mediu (alimente, băuturi reci sau calde, aer etc.).

În plus față de senzațiile neplăcute, eroziunea smalțului duce la o altă problemă, nu mai puțin neplăcută - cosmetică. Faptul este că în timpul progresiei bolii, culoarea dinților începe să se schimbe de la alb la galben plictisitor.

În acest fel, dacă abandonați problema fără soluție, aceasta va duce nu numai la complicații grave, ci și la afectarea semnificativă a aspectului persoanei.

Cum se dezvoltă patologia?

Trebuie remarcat faptul că eroziunea smalțului nu are loc imediat - ea se dezvoltă treptat, ducând la distrugerea straturilor superioare ale smalțului. Rezultatul este o creștere a senzațiilor dureroase în zona dinților "bari" - există o sensibilitate puternică la cel mai mic contact cu dinții și o schimbare bruscă a condițiilor de temperatură.

Dacă problema nu este tratată, începe să progreseze, ceea ce duce la înfrângerea țesuturilor mai adânci. În acest fel, eroziunea poate ajunge chiar în fundul dintelui și distruge complet smalțul, lăsându-l neprotejat.

Etape de dezvoltare a patologiei

În practica dentară Eroziunea smalțului se formează în trei etape.

 1. Cauzele eroziuniiÎn stadiul inițial, eroziunea este superficială, deoarece sunt afectate numai straturile superioare minore ale smalțului, care pot fi complet invizibile cu ochiul liber.
 2. În a doua etapă, boala începe să progreseze, iar în timpul răspândirii eroziunii sunt afectate straturile interioare mai profunde ale dinților. În acest stadiu de dezvoltare a patologiei, pacientul începe să experimenteze senzații dureroase neplăcute.
 3. Etapa finală a eroziunii dintelui este cea mai dificilă, deoarece procesul de distrugere pătrunde în cel mai adânc strat de țesuturi, iar smalțul, împreună cu partea superioară a dentinei, este complet șters. Dacă nu tratați boala în acest stadiu de dezvoltare, dintele afectat poate să se prăbușească complet.

Etapele de eroziune a emailului

Procesul de distrugere a smalțului ca rezultat al eroziunii este clasificat în două domenii principale.

 1. Gradul de infectare a dințilorÎn prima fază activă, există o ștergere semnificativă și progresivă a smalțului dinților. Pacientul începe să aibă dureri puternice în zona de deteriorare, iar iritanții pot fi factori complet nesemnificativi (băutură caldă, atingere cu perie ușoară etc.). Pentru această fază, o caracteristică caracteristică este o distrugere puternică și rapidă a smalțului dinților, iar zona de deteriorare a dinților crește de la o lună la alta.
 2. Pentru a doua - faza de stabilizare, caracteristicile caracteristice sunt manifestări precum distrugerea lentă și greu de sesizată a smalțului. Pacientul în această fază aproape nu simte senzații neplăcute. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul formării patologiei, există o dezvoltare a dentinei terțiare, care acționează ca o barieră protectoare pentru dinți.

Nu este neobișnuit pentru o situație în care patologia trece de la o fază la alta.

Eroziunea smalțului: cauze

În ciuda dezvoltării rapide a medicinei moderne, medicii nu au studiat încă pe deplin această patologie și motivele apariției ei. Întreaga problemă este, că eroziunea dinților poate apărea complet în orice persoană, chiar și într-un mod complet sănătos și conducând un mod corect de viață. cu toate acestea, dentiștii identifică mai mulți factori majori care pot afecta foarte mult debutul bolii:

 • Tratamentul eroziuniiafectează dezvoltarea eroziunii dinților, poate, în mod literal, orice deteriorare mecanică, variind de la un impact minor și se termină cu impactul negativ al igienei dentare (pastă cu granule, pulbere etc.);
 • producția dăunătoare - persoanele sunt cele mai susceptibile de a dezvolta boala, a cărei muncă este asociată cu inhalarea constantă de praf metalic sau mineral;
 • Utilizarea sistematică a alimentelor cu un conținut ridicat de acid afectează negativ smalțul dinților. De exemplu, utilizarea frecventă a lămâi, sifon, alimente acră, etc. pot provoca, datorită efectului constant al acizilor agresivi pe suprafața dinților, dezvoltarea eroziunii;
 • aportul frecvent al anumitor grupuri de medicamente poate provoca eroziune - este un efect secundar al anumitor medicamente;
 • bolile sistemului endocrin pot cauza distrugerea smalțului. Acest lucru se datorează faptului că în dezvoltarea anomaliilor la nivelul glandei tiroide, pacientul începe pierderea de calciu din organism, care, la rândul său, provoacă o înmuiere și distrugerea ulterioară a smalțului;
 • încărcare excesivă a danturii. Dacă această serie este dezbinată - de exemplu, tragerea dintelui, dentiția este supraîncărcată în timpul mâncării. La urma urmei, în acest caz, există o încărcătură inegală asupra dinților, iar funcția de mestecare este întreruptă. Și aceasta, la rândul său, este o condiție prealabilă evidentă pentru faptul că o persoană poate dezvolta eroziunea dintelui;
 • un alt factor care afectează apariția problemei este bruxismul - tensiunea sistemică inconștientă a mușchilor maxilarului și măcinarea dinților. O astfel de încărcare involuntară pe dinți duce la apariția crăpăturilor pe smalț și eroziunii ulterioare;
 • unele boli pot duce la boală. Mai ales se referă la o gastrită. Faptul este că dinții unei persoane sunt o onoare directă a sistemului său digestiv. Sucul gastric care conține acid, în procesul de exacerbare a gastritei, afectează în mod activ calitatea smalțului dinților. Impactul negativ constant al acizilor asupra dinților, precum și utilizarea frecventă a citricelor și a produselor acide, afectează negativ calitatea smalțului dinților.

Determinați din ce motiv distrugerea smalțului a fost posibilă numai după o vizită la dentist și diagnostic.

Eroziunea smalțului: principalele simptome

Este demn de remarcat că la început patologia nu se poate manifesta deloc. Cu toate acestea, pe parcursul dezvoltării sale, în mod necesar, există semne caracteristice, care nu pot fi ignorate:

 • Cauzele eroziuniila începutul erodarea pacientului poate fi arătat semne slabe ale bolii: nu este greu de observat întunecare a suprafeței dintelui, se pierde luciu si email alb. Este extrem de dificil să se detecteze boala la început, deoarece este aproape imperceptibil vizual, iar sindroamele pacientului sunt întotdeauna absente. Cu toate acestea, în cazul în care dinții sunt bine uscate și se aplică pe suprafața lor sunt literalmente o picătură de iod, puteți vedea imediat cum uimit de zona de eroziune pe dintele este eliberat - capătă o culoare albicioasă și are o educație ovală convexă;
 • dacă dintele are o etapă medie de leziune, principalele semne de eroziune sunt manifestări precum sindroamele durerii perceptibile în orice contact cu dinții. În acest caz, zona afectată dobândește o tentă galbenă deja evidentă;
 • În ultima etapă există sindroame puternice și sistematice de durere de orice contact cu dinții erodați. În același timp, ele prezintă pete maronii puternice, indicând evoluția eroziunii.

Pentru a determina stadiul patologiei și alegerea unei metode de tratament, este necesar să se consulte un specialist și să se desfășoare activități de diagnosticare.

Metode de diagnosticare a eroziunii dintelui

Pentru a identifica problema În practica dentară modernă, se efectuează mai multe proceduri de diagnosticare de bază.

 1. Simptomele eroziunii smalțului dințilorÎn primul rând, dentistul examinează cavitatea orală și dinții, ceea ce îi permite să diferențieze eroziunea de alte patologii în stadiul inițial.
 2. În plus, pentru a confirma diagnosticul preliminar, specialistul face o uscare completă a suprafeței dintelui pentru a determina locul exact al eroziunii. Aceasta se face printr-un jet de aer special și aplicarea iodului pe suprafața dinților.
 3. Determinarea eroziunii și distingerea acesteia de alte tipuri de boli dentare poate fi la locul leziunii și a formei acesteia. Eroziunea suprafeței dintelui, spre deosebire de carii și alte defecte, are o suprafață netedă și este situată, mai des, mai aproape de baza rădăcinii.
 4. Pentru a stabili cauzele bolii, pacientul poate fi menționat pentru examinarea unor astfel de specialiști ca un gastroenterolog si endocrinolog, pentru a confirma sau, dimpotrivă, pentru a elimina cauzele eroziunii din cauza unor astfel de factori.

Numai după examinarea și examinarea pacientului, medicul poate lua decizia corectă cu privire la metodele de tratament a bolii.

Tratamentul eroziunii smalțului dinților

Principiul principal al tratamentului este de a transfera pacientul din faza activă a bolii într-unul stabilizator. În acest proces de tratament pot fi foarte lungi și complexe, se desfășoară în mai multe etape. Cu toate acestea, alegerea metodei de tratament va depinde direct de motivele care au provocat eroziunea smalțului dintelui și în ce stadiu de dezvoltare este boala.

Principiile principale ale tratamentului sunt următoarele:

 • Cum se manifestă eroziunea smalțului?Terapia de remineralizare este obligatorie, ceea ce constă în faptul că preparatele cu un conținut ridicat de fluor și calciu sunt aplicate pe suprafața smalțului dinților, deteriorate de eroziune. Pentru a restabili complet suprafața dinților, va fi necesar să se țină cel puțin 10-15 sesiuni, în funcție de stadiul patologiei;
 • după aceea va fi necesar să se efectueze etapa finală de tratament - pentru a acoperi suprafața dinților deteriorați cu o compoziție dentară specială - lacul fluorurat. Această procedură vă permite să eliminați sensibilitatea puternică a dinților și să îi protejați de stimulii negativi;
 • în unele cazuri, pacientului îi poate fi atribuită electroforeza de calciu, a cărei acțiune are drept scop restabilirea țesutului dinților;
 • în cazul în care pacientul are o eroziune puternică cu deteriorarea straturilor interioare ale smalțului, va trebui să restaureze dinții pacientului, care se realizează cu un furnir sau coroane;
 • dacă leziunea este prea adâncă, va fi necesară umplerea suprafețelor dinților afectați. Această procedură se realizează numai după ce pacientul a terminat un curs de remineralizare;
 • terapia cu utilizarea medicamentelor presupune numirea pacienților cu medicamente cu un conținut ridicat de oligoelemente, vitamine, calciu și fluorură;
 • atunci când pacientul intră în faza de stabilizare, el este dinți lustruit pentru a le oferi aceeași culoare sănătoasă. De asemenea, în stadiul final al terapiei, sunt prescrise complexe vitaminice și minerale, ceea ce permite consolidarea rezultatului.

Prevenirea eroziunii dinților

Orice boală este mai ușor de prevenit, decât să încercați să scăpați de ea. Prin urmare, pentru a preveni dezvoltarea eroziunii smalțului, este suficient să se respecte unele măsuri preventive simple.

 1. Cauzele bolii de eroziune a smalțului dințiMonitorizați constant igiena orală. Și perierea dinților nu este doar una, ci de două ori pe zi. După fiecare masă, se recomandă clătirea gurii, mai ales dacă se utilizează alimente cu conținut ridicat de acid.
 2. Dacă există o predilecție pentru boală, cel mai bine este să limitați imediat consumul de băuturi carbogazoase, alimente cu conținut ridicat de acid. Trebuie reținut faptul că cu atât mai puțin acidul va intra în gură, cu atât mai puternic și mai sănătos va fi smaltul.
 3. Pentru a stimula salivarea, după fiecare masă se recomandă să mestecați guma de mestecat timp de cel puțin câteva minute - această măsură vă permite să păstrați echilibrul corect al acidului în gură.
 4. Persoanele cu un smalt slab trebuie să învețe cum să ridice cu atenție pasta de dinți. Este necesar să se excludă utilizarea mijloacelor igienice cu inscripția "pastă de albire", deoarece compoziția lor este suprasaturată cu diferite componente chimice care afectează în mod negativ emailul. De asemenea, ar trebui să eliminați pastele care conțin particule mici, deoarece zgâri foarte mult suprafața smalțului. Folosiți cea mai bună pastă, care include fluor și calciu, deoarece acestea contribuie la întărirea emailului.
 5. Perii cu peri tari și nefiresc nu ar trebui folosiți pentru perierea dinților.
 6. Nu trebuie să crezi niciodată că cu cât presiunea pe perie este mai puternică în procesul de periere a dinților, cu atât mai bine. Dimpotrivă, trebuie să vă spălați dinții fără prea mult efort, pentru a nu deteriora smalțul.
 7. Ar trebui să monitorizați dieta dvs. - alimentele ar trebui să fie utile și variate. Se recomandă includerea produselor de origine naturală cu conținut de proteine, calciu și fluor.
 8. Pentru a preveni dezvoltarea bolii, ar trebui să urmați în mod sistematic examinări la dentist.

Urmând aceste reguli simple, va ajuta orice persoană să scape de riscul dezvoltării eroziunii smalțului dinților.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Acoperirea dentară fluorurară: ce este?Acoperirea dentară fluorurară: ce este?
De ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentulDe ce nu pot denuda gingia: cauzele bolii și tratamentul
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
Hyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratamentHyperesthesia smalțului dintelui: cauze, simptome și tratament
Carii dinților anteriori: cauzele și tratamentul boliiCarii dinților anteriori: cauzele și tratamentul bolii
Refacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dințilorRefacerea smalțului dinților: metode de restaurare a smalțului dinților
Pete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copiiPete albe pe dinți: simptome, cauze de apariție la adulți și copii
Plăci pentru albirea dinților: indicații și contraindicațiiPlăci pentru albirea dinților: indicații și contraindicații
Profesional igienă oralăProfesional igienă orală
Argintarea dinților copilului la copiiArgintarea dinților copilului la copii
» » Eroziunea smalțului dinților: cauze, simptome, tratament
© 2021 amigdas.com