amigdas.com

Caracteristicile și compoziția oțelului inoxidabil

Aplicarea oțelului inoxidabilÎn lumea modernă, atunci când alegeți un metal, se acordă o atenție deosebită proprietăților anticorozive. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea crescută sau contactul direct cu apa vor duce la formarea rapidă a coroziunii, ceea ce reduce rezistența, durata de viață a materialului, calitățile decorative. Protejați suprafața pot fi diferiți compuși speciali. Cu toate acestea, o astfel de metodă de a conferi proprietăți anticorozive necesită renovarea suprafeței de protecție. Modul de ieșire din această situație poate fi o oțel inoxidabil negru. Pentru prima dată, un astfel de metal a apărut în 1913 și a fost folosit în mod activ de mai bine de 100 de ani.

Proprietăți ale oțelului inoxidabil

Compoziția oțelului inoxidabil caracterizat printr-o concentrație ridicată de crom. Toate mărcile de oțel inoxidabil au o compoziție de cel puțin 10,5% crom, datorită căruia sunt atașate calități anticorozive. În plus, compoziția specială a metalului îi conferă următoarele calități:

 1. Oțel inoxidabilRezistență ridicată. Acest indicator depinde de concentrația de carbon și de alte elemente de aliere. Astăzi, se efectuează o serie de operațiuni termice chimice diferite pentru a îmbunătăți rezistența: răcire, temperare și așa mai departe.
 2. O bună lucrabilitate cu presiune fără preîncălzire. Dacă luăm în considerare foi subțiri de metal, trebuie remarcat faptul că au fost recent utilizate pentru ștampilarea la rece. Încălzirea metalului determină reînființarea rețelei de cristal, datorită căreia performanța se poate deteriora semnificativ.
 3. O bună sudabilitate. În multe cazuri, compusul metalic este sudat. O bună sudabilitate determină faptul că sudorul poate crea o sudură calitativă și fiabilă cu cel mai mic timp.
 4. Aspect atractiv. Prin creșterea concentrației de crom, materialul devine mai atractiv.
 5. Funcționarea pe o perioadă lungă fără a schimba calitățile de bază. Este coroziunea care provoacă deteriorarea diferitelor calități, deoarece corodează metalul, schimbându-și structura.

Cromul într-o concentrație mare determină formarea unui film de oxid, care protejează metalul de coroziune.

Caracteristicile marcajului

Știind ce sunt regulile marcarea oțelurilor inoxidabile în CSI, este posibil să se determine rapid compoziția și performanța lor de bază. Algoritmul pentru decodarea brandurilor este destul de simplu:

 1. Producție de oțelPrimul număr din marcaj indică cât de mult în compoziția carbonului. Acest element este considerat fundamental, deoarece determină rezistența oțelului și alte caracteristici de performanță. În toate cazurile, valoarea indicată este calculată în sute de procente.
 2. Datorită alierei, se obțin alte calități ale metalului. Aproape fiecare element de aliere este afișat în marcaj. Valorile sunt calculate în procente întregi, litera indică un element specific. Un exemplu este că litera "X" este folosită pentru a face referire la crom, iar litera "H" la nichel.

O gamă largă de oțeluri inoxidabile vă permite să alegeți cea mai potrivită versiune pentru anumite condiții de utilizare. Unele mărci sunt greu de produs, pentru a crește puterea este necesar pentru a efectua tratament termic, ceea ce provoacă o creștere semnificativă a costurilor lor. Este, de asemenea, demn de luat în considerare faptul că schimbarea temperaturii de funcționare sau expunerea la substanțe chimice poate provoca o scădere a rezistenței la coroziune.

Marci comune

Având în vedere mărcile de oțel inoxidabil și caracteristicile acestora, unele dintre cele mai comune metale:

 1. Cum de a alege din oțel inoxidabil10Х13Н17М3Т, 10Х13Н17М2Т - branduri caracterizate prin coroziune ridicată și stabilitate termică. Datorită combinării acestor calități, aceste metale sunt adesea exploatate în condiții dificile. Trebuie să se țină cont de faptul că această metodă de marcare se aplică pe teritoriul țărilor CSI, fiind desemnate în străinătate în mod diferit;
 2. 10X23H18 - oțel rezistent la căldură, care are o concentrație ridicată de nichel și crom. Această marcă este rareori supusă unui tratament termic, deoarece aceasta duce la o creștere semnificativă a fragilității;
 3. 06HN28MDT - unic în calitățile de performanță ale oțelului. Poate fi folosit în medii foarte agresive;
 4. 08H18N10T este un metal care are o sudabilitate ridicată chiar și fără încălzirea preliminară a suprafețelor. Rezistența la coroziune este menținută chiar și cu o creștere semnificativă a temperaturii. Fără tratamentul termic, un astfel de metal are o rezistență relativ scăzută. Pentru a crește rezistența, se realizează întărirea cu un anumit regim de temperatură și răcirea în diferite medii.

Există pur și simplu un număr mare de soiuri de oțel inoxidabil, deoarece schimbând concentrația elementelor de bază și prin dopaj, puteți obține performanțe unice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Oțel 20x: marcare, caracteristici și aplicareOțel 20x: marcare, caracteristici și aplicare
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Oțel pentru cuțite: caracteristici comparative ale aliajelor buneOțel pentru cuțite: caracteristici comparative ale aliajelor bune
Balustrade si garduri din otel inox: FotoBalustrade si garduri din otel inox: Foto
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Proprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentarăProprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentară
» » Caracteristicile și compoziția oțelului inoxidabil
© 2021 amigdas.com