amigdas.com

Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?

Ce este BPH și cum este tratată această boală de prostată?Hiperplazia prostatică benignă este cea mai frecventă boală a bărbaților cu vârsta de peste 45 de ani. În timpul acestei patologii, volumul prostatei crește datorită hiperplaziei țesutului, localizată de-a lungul uretrei. Ca rezultat, ele sunt transmise cu îngustarea lumenului.

Și acest lucru conduce la apariția unor complicații cum ar fi dificultatea, "scurgerea lentă" sau urinarea rapidă, ușoară.

BPH: informații generale

Simptomele BPH

Volumul crescut al prostatei se poate manifesta în moduri diferite. Cele mai frecvente simptome ale BPH sunt:

 • Hiperplazia benignă - schemă vizualădificultate cu debutul urinării;
 • un curent subțire de urină;
 • jerking urină după terminarea urinării;
 • întreruperi cu urinare;
 • urgenta crescuta de a urina noaptea;
 • necesitatea imperativă sau frecventă de a urina;
 • incapacitatea de a goli complet vezica;
 • trebuie să se tunde în timp ce urinează;
 • formarea de pietre în vezică;
 • infecții ale tractului urinar;
 • retenția urinară cronică și ishuria paradoxală;
 • insuficiență renală, scăderea funcției renale.

a crescut Dimensiunea prostatei nu neapărat o expresie explicită a simptomelor. Unii bărbați cu o mică creștere a prostatei, dimpotrivă, observă mari probleme cu urinarea.

Cauzele de BPH

Prostatul la bărbați este organ de reproducere, care formează cea mai mare parte a lichidului din sperma. Secreția glandei prostate este un lichid alb care asigură nutriția și transportul spermatozoizilor în canalele genitale în timpul ejacularii masculine. Prostata este localizata sub vezica urinara. Uretra, care asigură transportul urinei, trece prin centrul glandei prostatei. Prin urmare, dacă prostata crește, stoarce uretra și blochează trecerea urinei.

Doctorii momentan nu știu exact ce cauzează acest lucru volumul crescut al prostatei, mai ales după 60 de ani. Cel mai probabil, acest lucru se explică prin schimbările legate de vârstă în hormonii sexuali, mai precis, cu creșterea formării dihidrotestosteronului, în creștere, pe măsură ce un bărbat devine mai în vârstă.

Grup de risc pentru BPH

Principalii factori de risc pentru hiperplazia benignă de prostată sunt:

 • Adenomul de prostată nu este o propoziție.Istoria familiei. Având o prostată în familia ta înseamnă că, cu mare probabilitate, vei întâlni, de asemenea, această boală;
 • Aging. Hiperplazia și simptomele acesteia nu sunt frecvente la bărbații cu vârsta sub 45 de ani. Până la vârsta de 60 de ani, fiecare om al patrulea are simptome și semne de hiperplazie a prostatei. Până la vârsta de 70 de ani, mai mult de jumătate dintre bărbați se plâng de anumite simptome de tulburare de urinare;
 • Domeniu de reședință. Adenomul glandei prostate este cel mai frecvent întâlnit în Australia, America și Europa. În același timp, această boală este mult mai puțin frecventă în Japonia, India și China.

Complicații ale BPH

Prostată mărită devine o mare problemă, când începe să afecteze în mod semnificativ capacitatea de a urina. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de o procedură chirurgicală.

Complicațiile de BPH sunt următoarele:

 • Infecții ale tractului urinar. La mulți pacienți în timpul hiperplaziei benigne de prostată, incidența crescută a bolilor inflamatorii și infecțioase ale canalelor urinare, de exemplu, prostatită și pielonefrită. Motivul este prezența unui volum mare de urină reziduală și o încălcare a trecerii sale.
 • Retenția acută a urinei. Aceasta este o imposibilitate bruscă de a urina, care este însoțită de un sentiment de spargere și durere intensă în abdomenul inferior. Acest lucru se poate întâmpla după folosirea diureticelor, pentru răceli, alergii, după consumul de alimente picante sau alcool.
 • Diagnosticul bolilor de prostată - un snapshot de ultrasuneteRupturile și diverticulul vezicii urinare. Acest lucru se întâmplă dacă vezica urinară nu este complet golită pentru o perioadă lungă de timp. Țesuturile musculare ale vezicii urinare sunt mai subțiri și se întind, nu pot oferi deja reducerea și excreția urinei. Cu o întindere constantă a vezicii urinare cu urină, apar proeminențele pereților (diverticula), care în orice moment pot izbucni chiar și cu o mică efort fizic.
 • Pietrele vezicii urinare. Apariția pietrelor în vezică este asociată cu incapacitatea sa de golire complet. În timpul prezenței unui volum mare de urină reziduală, probabilitatea apariției pietrelor crește semnificativ.
 • Tulburări renale. Acest lucru se datorează presiunii crescute în vezică datorită reținerii constante a urinei. Această presiune, care trece prin uretere, poate dăuna rinichilor, provocând sângerări de furculițe și ruptura arcurilor de caliciu. Cu o creștere a prostatei cauzată de hiperplazie, poate apărea hidronefroza - o creștere a funcției colective a rinichilor din cauza scăderii producției de urină.

La mulți pacienți cu hiperplazia prostatică benignă tratamentul efectuat la timp nu permite aceste complicații. Cu toate acestea, leziunile renale și retenția urinară acută reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea și viața unui bărbat.

Diagnosticul și examinarea HPV

Examinarea primară a BPH include cel mai adesea:

 • Diagnosticul BPH - utilizarea ultrasunetelor și a altor metodeO analiză detaliată a simptomelor. Medicul trebuie să cunoască toate problemele de sănătate care sunt prezente în tine, ce medicamente luați și dacă există boli de prostată în familia ta.
 • Analiza urinei. Această analiză va face posibilă excluderea infecției sau a altor modificări ale canalelor urinare care cauzează aceste simptome.
 • Examen neurologic. Acest lucru va ajuta medicul să excludă asocierea tractului urinar cu alte cauze, în plus față de glanda prostată mărită.
 • Rectal toe examinare. Această examinare permite urologului să vă verifice glanda prostatică. Cu un astfel de test simplu, medicul stabilește dacă prostata este mărită și o examinează pentru cancer.

Medicul poate prescrie examinări suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni și pentru a confirma extinderea prostatei datorită patologiilor existente în sistemul urinar.

Studiile la BPH includ următoarele:

 • Examinarea ratei de eliberare a urinei. Acest studiu măsoară rata de volum a producției de urină. Urinați într-un recipient care este conectat la un dispozitiv special. Rezultatele acestei analize dinamice permit să se stabilească dacă deteriorarea sau îmbunătățirea caracteristicilor de urinare este prezentă în timpul tratamentului hiperplaziei benigne de prostată și să se decidă intervenția chirurgicală.
 • Antigen de sânge specific pentru prostată. În stare normală, o anumită cantitate de antigen se formează în prostată. În cazul în care volumul prostatei este crescut, atunci nivelul acestuia crește de asemenea.
 • Ecografia transrectală. Această analiză face posibilă măsurarea prostatei și, de asemenea, evaluarea structurii sale. Când efectuați această procedură, senzorul cu ultrasunete este introdus în intestin. Acest lucru face posibilă obținerea unei imagini detaliate a prostatei.
 • Investigarea cantității de urină reziduală. Această analiză va arăta dacă vă puteți goli complet vezica urinară. De obicei, acest lucru se face cu ajutorul ultrasunetelor.
 • cistoscopie. Această procedură permite medicului să examineze interiorul vezicii urinare și uretrei. După anestezie, cistoscopul este inserat în uretra și permite recunoașterea vizuală a cauzelor probabile.
 • Biopsie de prostată - în detaliu și în cazBiopsie de prostată. Cu ajutorul acestei proceduri, eșantioanele de țesut de prostată sunt luate pentru a fi trimise la un examen histologic. Această procedură, dacă este făcută corect, este absolut sigură și nedureroasă. Studiul probelor de material cu microscop face posibilă excluderea sau diagnosticarea cancerului de prostată.
 • CT urografie. Această examinare permite descoperirea încălcării ureterelor, a unei tumori sau a unor pietre urinare. În același timp, se injectează un agent de contrast în venă și se efectuează o tomografie computerizată a vezicii urinare, a ureterelor și a rinichilor. Contrastul face posibilă vizualizarea ureterelor și a sistemelor renale colective.

Tratamentul hiperplaziei benigne de prostată

În BPH sunt utilizate diverse tratamente, care includ chirurgie minim invazivă, chirurgie și terapie medicamentoasă. Alegerea celei mai bune metode de tratament va depinde de o serie de factori, cum ar fi, de exemplu, volumul de prostată, simptomele tulburărilor tractului urinar, vârsta și prezența bolilor concomitente.

Terapia de droguri

Cu o asemenea boală ca hiperplazie benignă cancerul de prostată, tratamentul este efectuat într-un mod chirurgical și conservator. Tratamentul conservator este metoda cea mai frecventă, cu semne moderate de disfuncție a urinării. Medicamentele pentru ameliorarea simptomelor hiperplaziei sunt după cum urmează:

 • Blocante-5 alfa reductază. Aceste medicamente cauzează o scădere a volumului prostatei, nepermițând modificările hormonale care provoacă creșterea acesteia. Acest grup include dutasterida și finasterida. Ar putea dura câteva luni înainte să vă simțiți mai bine. Când luați aceste medicamente, există uneori efecte secundare, cum ar fi ejacularea retrogradă, scăderea dorinței sexuale și impotența.
 • Alfa-blocante. Aceste medicamente relaxează țesuturile mușchilor gâtului vezicii urinare și ale prostatei, ceea ce facilitează urinarea. Aceste medicamente includ doxazosin, terazosin, alfuzozin, tamsulosin. Efectul utilizării acestor instrumente poate fi observat foarte rapid. Dintre efectele secundare, de regulă, se observă hipotensiunea ortostatică și ejacularea retrogradă.
 • Tadalafil. Aceste preparate ale grupului inhibitor al fosfodiesterazei sunt adesea folosite în tratamentul impotenței. Dar, de asemenea, poate fi utilizat pentru tratamentul HPV. Dar, în acest caz, tadalafilul nu poate fi utilizat împreună cu alfa-blocante și nitrați, de exemplu nitroglicerina.
 • Tratament combinat. Utilizarea simultană a blocantelor-5 alfa reductazei și alfa-blocantelor creează adesea un efect mai pronunțat decât fiecare medicament individual.

Tratamentul chirurgical al BPH

Hiperplazia benignă - o descriere a boliiMedicul vă poate sfătui să efectuați operația dacă medicamentul nu a dat rezultate sau dacă aveți complicații. Există mai multe modalități de intervenție chirurgicală cu hiperplazie. Toate metodele vizează reducerea dimensiunii prostatei și îndepărtarea unei părți a țesutului care comprimă tractul urinar și complică producția de urină. Dacă decideți ce tip de operație doriți să alegeți în cazul dumneavoastră, trebuie să se bazeze pe un număr de factori, inclusiv volumul prostatei, prezența bolii concomitente, severitatea simptomelor disfuncției urinare.

Orice fel de intervenție chirurgicală de prostată poate provoca reacții adverse, cum ar fi disfuncția erectilă, incontinența urinară și ejacularea retrogradă.

Operatii pentru hiperplazia benigna:

 • Rezecția transuretrală a prostatei. Astăzi, TUR este considerat cel mai frecvent mod de tratament chirurgical al prostatei. În această operație, chirurgul introduce în uretra un instrument special cu optică și folosește dispozitive de tăiere mici pentru a îndepărta toate țesuturile prostatei situate de-a lungul uretrei și pentru ao comprima. TUR, de regulă, elimină rapid simptomele disfuncției urinare și mulți bărbați raportează un flux urinar mai intens după operație. Dar, după TUR, există un risc de complicații infecțioase și sângerări după intervenție chirurgicală, și poate fi necesar un cateter sau un drenaj temporar în cistostomie pentru eliberarea urinei.
 • Examinarea prostatei ar trebui făcută în mod regulat de către fiecare om.Adenomectomia deschisă. Acest tip de intervenție se utilizează cel mai adesea atunci când aveți o prostată foarte mare sau există probleme cu vezica urinară, de exemplu, pietre în vezică sau diverticule semnificative. Această operație se numește deschisă, deoarece chirurgul efectuează o tăietură în abdomenul inferior pentru a ajunge la glanda prostatică. Adenomectomia deschisă este considerată a fi cea mai eficientă cu un volum mare de prostată, dar are cel mai mare risc de complicații și efecte secundare.
 • Operații minim invazive. Tratamentul HPV poate fi realizat cu ajutorul unor lasere cu consum mare de energie. Chirurgia cu un laser face posibilă imediat normalizarea urinării și prezintă un risc mic de complicații și efecte secundare, spre deosebire de TUR a prostatei. Aceste intervenții nu sunt însoțite de sângerări și sunt, prin urmare, folosite pentru bărbații care iau substanțe de diluare a sângelui. În timpul vaporizării cu laser, țesutul adenomului glandei prostate se "evaporează".

Recomandări privind stilul de viață și regimul pentru BPH

specific schimbări în stilul de viață contribuie adesea la controlul simptomelor BPH și la evitarea deteriorării stării pacientului.

Sunt recomandate următoarele activități:

 • Nu beți multă băutură alcoolică sau cafea. Acestea exacerbează simptomele disfuncției urinării, irită vezica urinară și cresc producția de urină.
 • Reduceți consumul de băuturi înainte de culcare. Nu beți nimic cu câteva ore înainte de culcare. Acest lucru vă poate ajuta să evitați trezirea pentru a merge la toaletă noaptea.
 • Ce este biopsia prostatei, de ce este necesară această procedurăUrinați când simțiți nevoia. Încercați să urinați când simțiți nevoia de a face acest lucru. Așteptarea lungă, înainte de a vă decide să urinați, poate contribui la suprasolicitarea țesutului muscular al peretelui vezicii urinare.
 • Dacă luați diuretice, discutați cu medicul dumneavoastră. Probabil, puteți merge la doze mai mici și le puteți lua doar dimineața. Acest lucru poate ușura apariția simptomelor disfuncției de micțiune. Nu întrerupeți administrarea de diuretice fără a vă consulta medicul.
 • Creșterea activității. Inactivitatea menține urina. Chiar și câteva exerciții pot contribui la reducerea stagnării sângelui în pelvis și la atenuarea gravității problemelor.
 • Modul de vizitare a toaletei. Încercați să urinați în mod regulat, aproximativ, la fiecare 4-6 ore pe parcursul zilei, iar acest lucru poate "pregăti" vezica pentru golire la un moment dat.
 • Rochie de căldură bine. Subcolirea duce la o întârziere a urinei și la manifestarea urgențelor imperative.
 • Urinați și, după câteva minute, urinați din nou. Aceasta, așa-numita urinare dublă.

Prevenirea bolilor

Unele remedii pe bază de plante care sunt oferite pentru a reduce intensitatea simptomelor și disfuncția urinării cu hiperplazie prostatică:

 • extracte de plante care conțin beta-sitosterol.
 • extract de rădăcină de urzică intepată.
 • extract de fructe de pădure Palmetto.
 • extract de polen Ryegrass.
 • ulei din coaja prunii africane.

concluzie

Hiperplazia prostatei este o boală complexă și are nevoie de tratament calificat de către medici cu experiență. În acest caz, o mulțime depinde de tipul de boală și stadiul de neglijare, prin urmare, la primele simptome nu se strânge cu o vizită la medic. În caz contrar, probabilitatea intervenției chirurgicale la nivelul glandei prostate crește direct proporțional cu ignorarea campaniei din clinică.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratamentCe este adenomul de prostată la bărbați: cauze, simptome și tratament
Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?
Cum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbațiCum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbați
Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?
Incontinența urinară la bărbații în vârstă: cauze și tratamentIncontinența urinară la bărbații în vârstă: cauze și tratament
Apariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratamentApariția sângelui în urină a bărbaților. Cauze, simptome, tratament
Medicamente pentru tratamentul adenomului prostatic fără intervenție chirurgicalăMedicamente pentru tratamentul adenomului prostatic fără intervenție chirurgicală
Inflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratamentInflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratament
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
Ecografia prostatei la bărbați: cum se procedează corectEcografia prostatei la bărbați: cum se procedează corect
» » Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?
© 2021 amigdas.com