amigdas.com

Cum se elimină tartrul în stomatologie și acasă?

Cum să eliminați tartrul fără un dentistCalculul dentar este o placă întărită, care include toate tipurile de săruri minerale, celule moarte ale epiteliului, bacterii, resturi alimentare și mucus natural. Toate aceste componente sunt unite și atașate la pereții dinților, devenind mai densi și mai întunecate în timp. Cele mai frecvente locuri

grupurile sale sunt dificil de accesat zone, care sunt greu de obtinut o perie. Puteți elimina o piatră din dinți recurgând la ajutorul unui medic dentist sau prin folosirea uneia din numeroasele rețete care ajută la scăderea acasă.

Factorii care provoacă formarea tartrului

Formarea plăcii întărite pe dinți are loc ca o consecință a mai multor factori posibili:

 • Împotriva tartruluicurățarea neregulată a gurii, utilizarea unei perii de rigiditate necorespunzătoare, utilizarea unei pastă de compoziție necorespunzătoare;
 • probleme de mușcătură, ca urmare a faptului că placa se acumulează în locuri unde dinții sunt aglomerați;
 • metode greșite de apă și sare;
 • utilizați în procesul de mestecare doar o parte a maxilarului;
 • lipsa unei diete zilnice de alimente solide care efectuează curățarea naturală a smalțului;
 • Afecțiuni gastro-intestinale;
 • utilizarea excesivă de delicatese, cafea;
 • cantitatea insuficientă de anumite vitamine din organism;
 • obiceiuri proaste;
 • predispoziție genetică;
 • utilizarea medicamentelor antibiotice.

Tipurile și semnele principale ale bolii

Deseori tartrul poate fi amestecat cu stadiul inițial de carii. Cu toate acestea, între aceste două boli există o diferență importantă. Placa nu afectează acea parte a dintelui care are un rol activ în procesul de mestecare, dar se formează la baza acesteia sub forma unei jante galbui. De aici coboară adesea în zona buzunarului paradontiac.

În aspectul său, formațiunile subgingivale și supra-desicioase diferă. Detectarea problemei în regiunea subgingivală apare cel mai adesea numai prin incizia gingiei, care dezvăluie rădăcina dintelui, unde este localizată piatra densă. Placa supragingivală poate fi văzută chiar pe coroana dintelui fără manipulare chirurgicală.

Pe lângă semnele externe ale bolii, puteți identifica alte simptome care indică prezența sa:

 • procese inflamatorii în gingii însoțite de senzații dureroase;
 • respirația urâtă;
 • apariția sângerării în timpul curățării.

Nu acordând atenția cuvenită prezenței tartrului, o persoană se poate confrunta cu o mulțime de probleme neplăcute de natură estetică și medicală. La acestea este posibil să poarte:

 • apariția de pete întunecate neplăcute pe suprafața dinților;
 • apariția unui miros neplăcut din cavitatea bucală;
 • formarea parodontitei datorită efectelor toxice ale microorganismelor;
 • înfrângerea cariilor smalțului cu o penetrare ulterioară în corpul dintelui;
 • formarea de tot felul de ulcerații ale mucoasei orale;
 • răspândirea toxinelor în organism.

Cum se îndepărtează piatra dentară?

Depozite pe dinți în condiții clinicile dentare sunt curățate în câțiva pași. Mai întâi, îndepărtați direct pietrele, apoi lustruiți rădăcinile dintelui și zonele din zona coroanei pentru a scăpa de rugozitatea, care poate fi fixată pe placă. Ultima etapă este tratamentul cu preparate care conțin fluor, pentru a evita sensibilitatea excesivă a dinților datorită impactului mecanic asupra acestora.

Înțelegând problema eliminării tartrului, merită citit despre câteva metode diferite utilizate în stomatologie:

 • Cauzele apariției calculului dentarDacă pacientul dorește să minimizeze contactul fizic al dinților cu unitatea stomatologică, medicul poate sugera îndepărtarea scurfului format printr-o metodă cu ultrasunete. Cu acest scarificator cu ultrasunete, se produc undele de vibrație, prin strivirea pietrelor. Datorită utilizării acestei metode, puteți evita rănirea inutilă a smalțului și membranelor mucoase. Cu toate acestea, pentru utilizarea sa, există unele contraindicații, care se referă în principal la pacienții cu diabet zaharat, oncologie și boli cardiovasculare grave.
 • Un principiu similar de acțiune este utilizat pentru îndepărtarea prin laser a pietrei, deși această metodă este rareori preferată în clinici datorită costului ridicat al echipamentului.
 • Atunci când se utilizează o metodă chimică, placa este curățată prin aplicarea substanțelor speciale care înmoaie formațiunile solide. Cu toate acestea, utilizarea acestei metode poate provoca apariția în viitor a diferitelor boli dentare datorită deteriorării smalțului. Prin urmare, este posibil să se recurgă la aceasta doar în anumite condiții.
 • Placa din etapele inițiale va ajuta la eliminarea metodei de îndepărtare a aerului abraziv, pentru realizarea căruia corpul dintelui este ghidat sub presiune de un jet de soluție care conține substanțe abrazive. Această metodă este adesea utilizată și ca etapă finală de curățare cu ultrasunete.
 • Pentru numărul de tehnologii depășite, efect mecanic asupra pietrelor cu ajutorul cârligelor dentare. Această procedură este însoțită de un sindrom de durere și poate provoca leziuni ale gingiilor și ale smalțului.

Cum să eliminați tartrul acasă?

Până în prezent, pe lângă numeroasele metode de a scăpa de plăcile întărite oferite în stomatologie, există modalități de a elimina piatra supranumerară, care poate fi practică la domiciliu.

În acest scop, de exemplu, puteți utiliza paste speciale care au o compoziție specială. Atunci când alegeți una, ar trebui să acordați o atenție deosebită mai multor puncte:

 • Cum să scapi de tartruAdesea, etichetele de pastă indică nivelul RDA, care caracterizează dimensiunea și numărul particulelor de măcinare. Pentru a elimina o placă greu, alegeți o pastă cu un coeficient de mai mult de o sută de unități. Cu toate acestea, pentru persoanele cu smalț sensibil, acest nivel nu trebuie să depășească 25.
 • Nu este de dorit să se utilizeze paste cu prezența de fluoruri și fluor în exces de 0,6% din conținutul total, deoarece excesul de doze din această substanță poate avea un efect toxic asupra corpului. Neutralizarea lor este capabilă de carbonat de calciu, inclus în compoziția de paste, de asemenea, ca un abraziv.
 • O pastă bună nu poate conține laurii sulfat de sodiu, care este un agent de spumare, deoarece este dăunător corpului.
 • Merită să analizați cu atenție dacă este necesar să utilizați o pastă care conține agentul antibiotic al triclosanului. Acest medicament, desigur, este capabil să distrugă majoritatea microorganismelor patogene, dar vor fi ucise și bacterii benefice care afectează deplorabil balanța acidă.

La domiciliu, pentru a scăpa de piatră, puteți încerca să folosiți un dispozitiv special - irigatorul. Principiul acțiunii sale este de a furniza un curent de apă într-un mod pulsatoriu sub presiune. Pe lângă curățarea spațiului interdentar, irigatorul are un efect benefic asupra sănătății cavității bucale, deoarece produce în plus un masaj al gingiilor. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru curățarea protezelor.

Este foarte util să aveți în arsenalul dvs. de ață dentară, înlăturând efectiv raidul format în spații interdentare greu accesibile. Se recomandă ca o astfel de adaptare să fie aplicată zilnic, obligând în mod necesar să se recupereze cavitatea orală cel puțin înainte de culcare. Acest lucru va ajuta la evitarea formării tartrului.

Caracteristicile alegerii unei periuțe de dinți

O atenție deosebită trebuie acordată alegerii unei pensule, deoarece o alegere greșită poate provoca probleme cu dinții. Există perii electrice, interdentrale și convenționale. În procesul de alegere a obișnuit este important să urmați câteva sfaturi:

 • Căi populare de a lupta cu pietre dentareforma mânerului ar trebui să fie confortabilă pentru a ține;
 • este mai bine să se acorde prioritate părului din materiale artificiale, deoarece microorganismele patogene încep de multe ori să se dezvolte în fire naturale;
 • mărimea capului de curățare nu trebuie să depășească treizeci de centimetri, ceea ce va facilita abordarea locurilor greu accesibile;
 • forma optimă a capului este rotundă, fără margini ascuțite, gumă traumatică;
 • Rigiditatea periei este, în general, mai bună de a alege media, cu excepția cazurilor cu dinți sensibili.

Persoanele cu spații dentare mărită sau cu aparate protetice folosesc perii interdentare. Ele sunt făcute sub formă de, similar cu periile, care sunt utilizate la spălarea sticlelor. Dar dimensiunea lor este mult mai mică.

Utilizarea periilor electrice oferă o curățare automată a cavității orale fără a fi nevoie de o mișcare circulară în sine. Acest lucru este deosebit de atractiv pentru persoanele în vârstă, care, cu timpul, și-au pierdut capacitatea de a face mișcări subtile.

Pensulele convenționale, precum și cele electrice și interdentare, au nevoie de îngrijire. Acestea trebuie neapărat să fie clătite temeinic după fiecare utilizare pentru a îndepărta reziduurile de alimente și detergenții. Nu depozitați periile într-un mediu umed pentru a preveni înmulțirea microorganismelor în păr. În plus, Este important să le înlocuiți cu accesorii noi la fiecare trei luni.

Cum se elimină tartrul acasă folosind peroxid de hidrogen?

Cauzele plăcii pe dințiÎntr-un mod destul de comun scape de piatra pe dinti este utilizarea de peroxid de hidrogen. Poate fi folosit pentru lustruire, ca loțiuni și măști.

Se înmoaie placa va permite loțiuni simple, pe care le puteți face folosind un tampon de bumbac impregnat cu o soluție de peroxid de 3%. Acest tampon trebuie aplicat pentru câteva minute pe dinți și tratat cu o perie fără aplicarea unei paste.

Pentru a pregăti masca la domiciliu, amestecați cinci picături de suc de lămâie, douăzeci de peroxid de hidrogen peroxid și bicarbonat de sodiu (o lingurita este de ajuns). După o perioadă de timp după aplicarea acestui amestec pe dinți, cavitatea bucală este clătită cu apă.

Pentru a lustrui smalțul utilizați trei părți de sodă și o parte din peroxid, care sunt aplicate pe discul vată. Gruelul rezultat timp de două minute freacă suprafața dinților, după care clătiți-vă gura.

Peroxidul de hidrogen nu este recomandat să fie utilizat mai mult de o dată pe săptămână. În caz contrar, ar putea fi plină de subțiere a smalțului.

Folosirea de rețete populare pentru curățarea plăcii la domiciliu

Cum să eliminați plăcile pe dințiExistă o mulțime de rețete diferite pentru a ajuta la îndepărtarea plăcii. Ele pot fi foarte ușor gătite la domiciliu.

De exemplu, un ingredient foarte popular și eficient în lupta împotriva pietrelor de pe smalțul este ridiche neagră, și anume seva, prin care placa este dedurizată. Este cel mai eficient să folosiți un amestec de cap de struguri al acestei legume cu suc de lamaie în volumul unei lingurite. Această bucată trebuie mestecată bine pentru câteva minute, apoi scuipați-o. Însuși pulpa de ridiche negru în cazul descris va servi ca un fel de abraziv.

O procedură utilă pentru dinți Se clătește și gura de două ori pe zi cu infuzie de coada calului pentru gătit, care ar trebui să se toarna un pahar de apă clocotită cateva linguri de planta uscata. Acest amestec este acoperit cu un capac, învelit și lăsat să stea timp de aproximativ o oră, după care se filtrează.

Scoateți placa va contribui, de asemenea, la adăugarea a câteva picături de ulei de arbore de ceai în pasta de dinți în timpul procesului de curățare. Această procedură dezinfectează microorganismele dăunătoare care se dezvoltă activ pe smalț în timpul zilei și, în plus, înmuia smalțul. Fă-o în fiecare zi, o dată, de preferință înainte de culcare.

Orice ar fi eficient metode de eliminare a tartrului, este mai bine să nu permiteți formarea acestuia, respectând măsuri simple de prevenire. Periajul zilnic al dinților, utilizarea de produse dure, schimbarea periodică a periuței de dinți și vizitele la timp la dentist vor scăpa de această problemă pentru totdeauna.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este curățarea igienică a dinților?Ce este curățarea igienică a dinților?
Îndepărtați cu profunzime și corect dinții. Cum sa-ti faci dintii curatÎndepărtați cu profunzime și corect dinții. Cum sa-ti faci dintii curat
Cât de des trebuie să-mi schimb periuța de dințiCât de des trebuie să-mi schimb periuța de dinți
Placa neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminarePlaca neagră pe dinți: cauzele apariției și căile de eliminare
Curățarea dentară profesională în stomatologie: tipuri și descriereCurățarea dentară profesională în stomatologie: tipuri și descriere
Periuța de dinți cu ultrasunete: tipuri și descrierea periuțelor de dințiPeriuța de dinți cu ultrasunete: tipuri și descrierea periuțelor de dinți
Ateu dentar ceară: beneficii și utilizăriAteu dentar ceară: beneficii și utilizări
Cum să utilizați în mod adecvat pulberea dinților. Rău și beneficiiCum să utilizați în mod adecvat pulberea dinților. Rău și beneficii
Clasificarea plăcii și îndepărtarea acesteiaClasificarea plăcii și îndepărtarea acesteia
Profesional igienă oralăProfesional igienă orală
» » Cum se elimină tartrul în stomatologie și acasă?
© 2021 amigdas.com